Šta je novo?

Hardver Monitor Asus TUF VG27AQ3A ili AOC Q27G4XF

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

rakic1

Slavan
Učlanjen(a)
19.05.2008
Poena
310
Dvoumim se izmedju ova dva modela, slične su cene (oko25k) pa ako ih ima neko na šta obratiti pažnju i kakvi su paneli, prikaz boja?

Iskreno,buduci da Asus na ime naplacuje masnu premiju, pitam se da nije AOC panel bolji. Ima li negde poredjenje dva modela, ili makar koji je panel u jednom i drugom,pa naci poredjenje/opis nekih drugih modela sa istim panelom?

Pa oba su IPS e sad proizvodjač panela to nisam mogao da nadjem, jedina razlika je aoc je noviji, 2024 naspram asus 2023 god proizvodnje s tim što na papiru asus je 250cd/m2 brightness dok je aoc na 300 mada to je svakako diskutabilno dal je to osvetljenje precizno što oni napišu na spec. Oba su na 180hz 2k W-led tu nema razlike.

Naginjem prema AOC modelu koji je i 1000din jeftiniji mada aj to mi ne igra toliku ulogu al s obzirom da je novije proizv. kontam trebao bi da je bolji panel u njemu ili grešim

250cd/m2 ti je najniza klasa. Licno bih isao na makar 350, a od ta dva ako vec moram, onaj sa 300

Takođe razmatram kupovinu 2K monitora, tako da ću sada da ti "ubacim rovca" u vidu trećeg modela, Samsung LS27DG500EUXEN, ima ga za ~25-26k dinara :)

Detaljniji pregled

Samsung LS27DG500EUXEN
  • Prednosti:
    • Veća osvetljenost: 350 cd/m² pruža svetliju sliku, korisno u svetlijim prostorijama.
    • Ergonomske opcije: Podešavanje visine, nagiba i pivotiranja omogućava prilagođavanje položaja ekrana.
  • Nedostaci:
    • Nema ugrađene zvučnike.
    • Nepoznato pokrivanje boja i HDR podrška.
Asus TUF VG27AQ3A
  • Prednosti:
    • Široka pokrivenost boja: 130% sRGB pruža bogatije boje, pogodno za multimediju i obradu videa.
    • HDR10 podrška: Poboljšava kontrast i boje u kompatibilnim sadržajima.
    • Ugrađeni zvučnici: 2x2W zvučnici za osnovne audio potrebe.
  • Nedostaci:
    • Niža osvetljenost: 250 cd/m² može biti nedovoljno u veoma svetlim prostorijama.
    • Ograničene ergonomije: Nema podešavanje visine, samo nagib i rotacija.
AOC Q27G4XF
  • Prednosti:
    • Dobra pokrivenost boja: 117.2% sRGB i 89.8% Adobe RGB, pogodno za kreativne radove.
    • HDR10 podrška: Poboljšava vizuelni doživljaj u kompatibilnim sadržajima.
    • Široke ergonomije: Nagib, rotacija i pivotiranje omogućavaju fleksibilno podešavanje.
  • Nedostaci:
    • Nema ugrađene zvučnike.
    • Osvetljenost od 300 cd/m² je solidna, ali može biti nedovoljna u izuzetno svetlim uslovima.

Preporuka na osnovu vaših potreba
S obzirom na to da ćete monitor najviše koristiti za YouTube, filmove i video obradu, a najmanje za igrice, ključni faktori su kvalitet prikaza boja, osvetljenost i ergonomske mogućnosti.
  • Asus TUF VG27AQ3A: Nudi najbolju pokrivenost boja (130% sRGB) i HDR10 podršku, što je idealno za video obradu i gledanje filmova. Međutim, njegova osvetljenost je nešto niža (250 cd/m²), što može biti ograničavajuće u svetlijim prostorijama.
  • AOC Q27G4XF: Takođe pruža dobru pokrivenost boja (117.2% sRGB) i HDR10, uz nešto veću osvetljenost (300 cd/m²). Njegove ergonomske opcije su najšire, omogućavajući lako prilagođavanje položaja ekrana.
  • Samsung LS27DG500EUXEN: Ima najvišu osvetljenost (350 cd/m²) i najbolje ergonomske opcije, ali nedostatak informacija o pokrivenosti boja i HDR podršci može biti ograničavajući faktor za video obradu.
Zaključak: Ako vam je preciznost boja prioritet za video obradu, Asus TUF VG27AQ3A je najbolji izbor. Ako vam je važna veća osvetljenost i fleksibilnost u podešavanju položaja ekrana, AOC Q27G4XF bi mogao biti bolja opcija.

Preporučujem da, ako je moguće, uživo pogledate ove monitore kako biste stekli bolji utisak

Javi kada stigne kako si zadovoljan :)

Ne znam dal ste skontali xiaomi akciju na shoppsteru za monitore. Kolega se kune u monitor...nisam video licno

Xiaomi Gaming monitor G27Qi 2K - 17000​

Xiaomi Gaming monitor Mini LED G Pro 27i - 30000​

1000 Nita je drugi .Navodno mogu se mere sa mnogo skupljim drugarima po testovima.

Drugi monitor - 27i već dva dana nije bio 30k nego su ga podigli na 45k din.
Sad vidim da su vratili cenu na 30k ali da ga nemaju na stanju i da ne može da se poruči.
Meni je bio jakooo interesantan ali sam se nećkao zbog par problema koji su postojali na starim fw, i prilika je prošla.

Ako je problematican, i 30 000 je previse za njega.

Stigao AOC Q27G4XF, tek sam ga nakacio pa da podelim utiske.

IPS panel i kontrast boja je za pohvalu, osvetljenje mozda malo tamnije mada sam ostavio sve na default nisam se jos igrao s podesavanjima toliko. HDR kad enablujem u winu dosta posvetli sliku ali mi boje deluju nekako isprano vrv zato sto nije pravi HDR ili mozda treba jos dodatnih podesavanja to ne znam, svakako lepse mi slika deluje kad je HDR off. Variable refresh rate radi kako treba ako to nekog zanima mada sam samo probao i vratio na konstantnih 180hz. Sve u svemu zadovoljan sam, ogromna razlika naspram proslog 24inc TN 144hz Lenovo Legion monitora koji sam koristio do juce.

Vrh Dno