Šta je novo?

Monitor 22' do 24' za opstu namenu

Misha976

Čuven
Učlanjen(a)
01.04.2004
Poena
620
Znaci potreban je monitor velicine izmedju 22 i 24 inca, za obradu teksta (office paket), surf, filmovi i poneka ne zahtevna igrica. Cena oko 150 evra. Sta preporucujete?

Ako možeš da se ispružiš do 20k, pošto se monitor kupuje da traje, Philips E-Line 246E7QDSW je ubedljivo najbolja kupovina.

Ovde možeš da pročitaš moju mini recenziju.

BenQ GW2470HM je ok monitor i to mogu slobodno otkucati pošto nema šanse da se neko bolje razume u monitore sa VA panelima
na ovim internet prostorima ;). Ima AMVA+ panel tako da ima veliki kontrast i duboku crnu. Čak je kalibrisan ok u sRGB modu (standardni
mod je dosta loš). Glavni problem toga modela je odziv piksela na crno-sivim prelazima koji je dosta slab. E sad, svako od nas ima različiti
nivo tolerancije...

ASUS VX229H je izašao sad već dalekog avgusta 2013-te. Ima prvobitni LG Display AH-IPS „bez rama/okvira“.
Ne koristi PWM i time ne treperi. Postoji profesionalni test pa ti prenosim rezultate.

Ima dosta široke horizontalne uglove gledanja, ali su vertikalni jako slabi. Ima natposečan kontrast od skoro
1.100:1. Gama je skoro perfektna (2,22) u Standard modu dok je u sRGB modu totalno promašena. Model nema
ovedrajv (koji kontroliše odziv piksela) tako je odziv piksela u 20-80-20% prelazu jako spor.

AOC I2276VWM, koji ima ADS panel (to je IPS-oliki panel koji proizvodi BOE, jako rašireni kod TV-a) je najbolja
kupovina u klasi 22“ 1080p IPS-oliki monitor. Ima slab kontrast (ni 800:1), ali je zato bolje kalibrisan u sRGB modu
(štaviše, odlično), ima ovedrajv tako da ima i puno bolji odziv piksela, a vertikalni uglovi gledanja su jedni od
najboljih od svih monitora bez obzira na cenu, klasu i tip panela! Zvuči neverovatno, ali merenja ne lažu ;).
Uz to je još i vidno jeftiniji, skoro 4k ovde na Bench šopu. Isto ne koristi PWM.

Poslednja izmena:
PWM

Na stranu što ne postoji test, skoro sigurno je stari model u pitanju na osnovu oznake i pošto koristi PWM. Svi AOC modeli koji
ne trepere (Flicker Free) imaju to jasno navedeno u specifikaciji, a svaki njihov monitor ima iste detaljno objavljene u pdf-u.

Zašto mi se čini da se u poslednje vreme pojavila poveća količina starijih AOC modela u Srbiji i svi odreda imaju PWM :S:?

Poslednja izmena:
Benq,u duocomu je jeftiniji.
http://www.duocom.rs/en/proizvod/opis/42203

Prelazi nisu strasni a za razliku od AOC-a ima i low blue light te je dobar za surf i rad.

Svaki monitor stvara deo svetlosti plavog spektra koja je jedan od osnovnih uzroka oštećenja vida, zamora očiju, glavobolja i poremećaja spavanja. Jedinstvena tehnologija Low Blue Light kompanije BenQ osmišljena je da reši svakodnevni problem izlaganja plavoj svetlosti i omogući da zdravije provedete vreme ispred računara. Uključite jedan od četiri unapred podešena načina rada Low Blue Light pomoću ekranskog menija (Multimedia - smanjenje od 30%, Web-surfing - 50%, Office - 60%, Reading - 70%) i nagradite vaše oči bez smanjenja vizuelnog užitka.
http://www.benq.rs/product/monitor/gw2470h/features/

Postoji i manja verzija od 22".
http://www.duocom.rs/en/proizvod/opis/42665

opet PWM

ASUS VS247HR ima jeftin TN panel sa gomilom mana i malo prednosti. Čak i da se to ignoriše, taj model koristi PWM
(treperi) što nije ni čudno pošto je iz daleke 2013-te.

Philips V-line 240V5QDAB ima ADS panel. Problem je isti kao i sa prethodnim modelom, a to je da koristi PWM iako
je relativno „nov“.

Kod svih proizvođača monitora koji ne koriste PWM jasno stoji navedeno da su Flicker-Free. Jedini koji ne objavljuje
tu informaciju (namerno ili ne) je HP koliko znam.

Poslednja izmena:
BenQ GW2270H ima AMVA+ panel, jasno stoji u specifikacijama :).
Ne znam kakav je, ali se nadam da nije kao prethodnik GW2265 koji je žešće šit od monitora.

LG 23MP48HQ-P je sasvim ok generički monitor sa generičkim 1080p AH-IPS panelom.

Drug ima 23MP48HQ-P, koristi za gaming/filmove/serije.
Bas je zadovoljan sa monitorom.

Meni nije toliko bitno da li je IPS ili TN panel, samo da je iole pristojan. Trebalo bi mi nešto od 23-24", sa zvučnicima, poželjno 2 digitalna ulaza (mada može i jedan) i da košta oko 16.000 RSD (može i manje :d ) Ima li nešto kod nas da zadovoljava navedene zahteve?

Kao što je otkucano iznad.

Jedino navedeni BenQ GW2470HM, al‘ ima AMVA+ panel.
https://shop.benchmark.rs/racunari_i_komponente/monitori/benq_led_23_8_gw247hm_full_hd-94409

Ne znam koliko su zvučnici od 2x 1W korisni, ali ih ima.
Od video ulaza: VGA, DVI-D (sa HDCP podrškom) i HDMI.

Najbolji modovi po pitanju kalibracije su sRGB i Movie. Standard je loš.
Dokle god ne igraš igre sa puno crno-sivih i sivo-sivih prelaza biće sasvim dovoljan.
Napomena da se ne reklamira za igre već za uživanje i posao i to radi jako dobro
(za video je superioran zbog VA panela).

"M" има звучнике и неки конектор више и фликер фри је - за овај други то не пише у спецификацијама...

BenQ

Kod BenQ monitora na kraju:
H = HDMI
M = multimedija (zvučnici + audio ulaz)

Dakle:
GW2480H – 2x HDMI
GW2480HM – DVI-D, HDMI, zvučnici, audio (linijski) ulaz

Oba modela imaju VGA ulaz i 3,5 mm audio (slušalice) izlaz.

"M" има звучнике и неки конектор више и фликер фри је - за овај други то не пише у спецификацијама...
BenQ je prva kompanija koja je počela da eliminiše PWM još davne 2012. iz svojih monitora pa su ih svi ostali sledili.
Da nije BenQ pokrenuo kampanju oko toga, još bi monitori sa LED pozadinskim osvetljenjem koristili PMW kao što ih
koriste svi LCD LED televizori (izuzev Sonijevih).

Tvoje kucanje da kod drugog ne piše da nije flicker free je apsolutno netačna što svako može videti na zvaničnom sajtu.
GW2480H
GW2480HM

Poslednja izmena:
U slucaju da kupujete TN preporucio bi da izbegavate jeftinije modele,evo par licnih iskustva:

Benq GL2450HE: ravnomerno osvetljen,solidan ugao vidljivosti,solidna slika,crvena pomalo vuce na roze,los odziv (popravlja malo ukljucen AMA ali onda ima blagi overshoot tj inverse ghosting)
Asus VX248H: ravnomerno osvetljen,dobar odziv,bas dobra i svetla slika (mnogi ce morati smanjiti),prenaglasen kontrast koji rusi ugao vidljivosti (resi se smanjivanjem kontrasta sa default 80 na 75 (ali onda se kvari bela boja)
LG 24M47VQ-P: bas neravnomerno osvetljen (najgore sto sam ikad video na monitoru) i probija malo osvetljenje sa strane,solidna slika,losa crna,dobar odziv,dobar ugao vidljivosti. Mozda sam dobio los primerak,uglavnom vracen.

Nebi preporucio Benq RL2455HM jer po iskustvu korisnika izgleda imaju i dalje problematican overdrive,isklucivanje istog nije resenje.

Ko hoce dobar TN bolje da zaroni malo dublje u dzep i uzme npr VG245H (ili HE).

IPS ekrani stvarno imaju lepsu sliku pa kome nesmeta glow nek uzme.
AMVA dosad nisam licno probao a i neplaniram jer ce mi verovatno smetati odziv i black crush,evo primeri http://www.avsforum.com/forum/166-lcd-flat-panel-displays/872173-black-crush-what.html ili https://www.youtube.com/watch?v=w_tFbHKSK34

Poslednja izmena:
Šta je najbolje do 24.000 din, 1080p, IPS, i poželjno je da ima DP?
Koliko sam razumeo treba da se uzima na rate u Win Win ili nešto slično.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno