Šta je novo?

Monitor 19" CRT - Preporuka

misk0

Slavan
Učlanjen(a)
31.01.2005
Poena
309
Htjeo bih da kupim 19" CRT monitor. Buduci da jako puno vremena provodim ispred istoga zelim uzeti nesto sto je bas kvalitetno i sto se tiche prikaza boja, kontrasta, rezolucije, frekvencije i slicnih parametara. Bitno mi je jer mnogo obradjujem fotografiju, spremam za stampu i slicne graficke poslove i vazan mi je prikaz boja kao i 'ocuvanje organa vida'.
Problem je sto ne mogu da se odlucim ..
Naime koliko sam uspio da upratim na trzistu su 3 modela ...

Samsung SyncMaster 959NF 19"
Iiyama HM903DT 19"
Mitsubishi Diamond Pro 930SB

Samsung djeluje OK, medjutim koliko mi se cini da je to star monitor, tj na trzistu je vec preko 2.5 godine. Ono sto me buni je da noviji modeli Samsunga 997DF/T i slicni, ne mogu postici te frekvencije koje postize ovaj model. Jedino sto mi se cini da su u prednosti je velichina tacke - 0.20, na spram ovog 959NF - 0.24mm

IIyama Ok - ima jache performanse od Samsunga, ali ima i zvucnike, USB i slicne dodatke koje mu podizu cijenu, koja je veca od Samsunga za oko 100E (nije bas zanemarivo).
Oba monitora imaju TCO99 standard a nigdje se ne spominje TC003 (noviji standard) ?

Mitsubishi OK - ali kao da ga nema vishe na trzistu. Jednostavno ne mogu naci nigdje da ga kupim a gdje ima ( u USA) tu kosta neke cifre poput 700-800$ i ne moze da se naruci u Evropu. Kao da je 'iskljucen iz prodaje'. Zasto ?

Zamolio bih vas misljenja, iskustva, mozda preporuke za neki drugi model koji nisam spomenuo.... ??

Buduci da je kasno, moze biti da ima gresaka, ali oprosticete mi :)

hvala

Ja da sam na tvom mestu uzeo bih 959NF bez razmisljanja,a zasto sam ti ovo reko,jer posedujem taj monitor vec godinu dana i slobdno ti ga mogu preporuciti,samo jedna stvar na koju treba da obratis paznju je to da obavezno pogledas koja je proizvodnja odnosno gde je sklapan {made in ??}. :)

Pozzz :D

Poslednja izmena:
na ovom mom 959nf ima nalepnica TCO'03, sad da l' je to samo nalepnica ili i podrzava taj standard ne znam...
ali sasvim sasvim sam zadovoljan nakon 1god. eksploatacije.

p.s. i ovaj ima USB prikljucak.

Jeste, samo GDE? da kupi covek 959NF?
Samsung koji ima sad da se kupi je sr****

Sta god da uzmes izbegni taj Mitsubishi Diamond Pro....to je isto sto i Nec MultiSync (isti ekran,cevka,ma sve isto).....

Ja imam taj monitor,i kosta djavo i po,a ne vredi te pare,jer mu je geometrija ocajna,nema neke specijalne karakteristike,cak mu je i osvetljenje manje-vise bezveze....

Nemoj se zeznuti kao ja :(

Oki, zahvaljujem vam na odgovorima ali imam jos pitanja :)

- Noviji Samsung monitori imaju manju tacku (0.20) ali zato imaju slabije frekventne karakteristike od ovog. Kako to?
- Koja bi trebala biti zemlja sklapanja ? (made in what ??)
- Buduci da nije navedeno u specifikacijama, da li monitor podrzava 1280x960 rezoluciju? i ako podrzava, do koje frekvencije?
- Buduci da ga nema na Samsung office site-u, da li se taj monitor jos proizvodi tj da li postoji mogucnost da je to sad 'praznjenje skladista' ??
- Da li se bavite kakvim 'color critical' poslovima i koliko vremena provodite dnevno ispred monitora?

Ako se sjetim jos cega, dopisacu :)

pozz

Poslednja izmena:
evo jos pomoci, ali i ti treba malo vise da se angazujes :whip:

cherche mon amie, cherche!

Prilozi

• 9xx.pdf
    448.3 KB · Pregleda: 1,729
zokish je napisao(la):
evo jos pomoci, ali i ti treba malo vise da se angazujes :whip:

cherche mon amie, cherche!

Izvini, ali podatke koji su tu sam vec pronashao i tamo nema odgovora na moja pitanja ... mozda ja nesto ne vidim??

ok, podrzava sigurno 1280x960 na max 100Hz, inace ja radim u tom rezimu ali na 85Hz,
imam drugu specifikaciju pa cu ti okaciti kasnije.

mislim da se ne proizvodi vise, ali sam uveren da moze da se nadje i posle decembarske "oluje"

inace ima ga na samsungovom sajtu, ali zavuceno do zla boga

Ceo Samsungov sajt je zavucen do bola....ubijem se kad treba nesto da nadjem kod njih,zato radje koristim www.google.com

Koliko se secam, DFx serija Samsung monitora nema tacku od 0.20 mm nego 0.20x0.25 dok NF serija ima velicinu tacke 0.24x0.24 i daleko ostriju sliku.

Sto se tice TCO '03 standarda, tebi licno nece biti previse od koristi jer on samo propisuje upotrebu nekih materijala koji u sebi sadrze manje olova i koji se lakse recikliraju.

pozdrav.

Poslednja izmena:
da, da, ali i jos po nesto

evo uporednih specifikacija TCO'99 i TCO'03

Prilozi

• monitor-tco03-tco99.pdf
    145 KB · Pregleda: 1,044
mhz je napisao(la):
Ja da sam na tvom mestu uzeo bih 959NF bez razmisljanja,a zasto sam ti ovo reko,jer posedujem taj monitor vec godinu dana i slobdno ti ga mogu preporuciti,samo jedna stvar na koju treba da obratis paznju je to da obavezno pogledas koja je proizvodnja odnosno gde je sklapan {made in ??}. :)

Pozzz :D

Koliko sam ja primetio svi Samsung monitori koji su se prodavali kod nas u zadnjih godinu dana
su sklapani u Slovackoj (Made in Slovakia).

Pre pola godine sam kupio 959NF (tco'03), odlican je. :type:
Mozes ovde da nadjes www.hellas.co.yu za 263e (cena je sa pdv-om)
:wave:

Ja sam u slicnoj prici kako i ti, samo u moj izbor ulazi i Viewsonic g90F+b, cena je slicna ko 959NF koji je skroz ok.
http://www. viewsoniceurope.com a distributer je adacom.co.yu

Nazad
Vrh Dno