Šta je novo?

[MON] LG L225WS-SF 22"

mINUS

Čuven
Učlanjen(a)
21.05.2005
Poena
630
LG L225WS-SF

Punih 22" Wide bez DVI prikljucka. Native rezolucija 1680x1050.
Deklarisani kontrast 5000:1 (Digital Fine Contrast)
Brzina odziva 5ms.
Cena na dan 18.01.2008 = 230eur.

Kutija je klasicna LG, skromna, bez sjajnih sljokica.
Na kutiji odma upada u oci kontrast 5000:1.
Necu reklamirati radnju u kojoj sam ga uzeo (PM), al mogu reci da je izvadjen i pogledan pre kupovine u potrazi za bad pixel-ima, koje iz prve nije imao.
(politika radnje je u trenutku kupovine bila da se svaki monitor prilikom kupovine otvori i pogleda, PLUS za njih) :wave:
Pre ovog monitora imao sam 194WT znaci 19" wide sa DVI prikljuckom tako da sam se opet vratio na D-sub jer mi je 50eur razlike za 225WT izgledalo trenutno previse,
a ovo bi i ovako trebalo da je bukvalno isti model kao 225WT samo bez DVI prikljucka.
Cim se izvadi iz kutije daje utisak velicine i solidne gradje.
Nema skripavih zvukova u odnosu na 194WT koji po pitanju dizajna mnogo zaostaje iza ovog modela, a sam LG je dosta uznapredovao, tako da dizajn vise nije samo adut Samsunga.
Postolje je crno i ima "staklenu" zavrsnu obradu obradu kao i cela zadnja strana. (vidi se na jednoj od slika)
Prednji deo maske je srebrno-sive boje i to su oznake SF u modelu, izgleda da Black modela kod nas nema.
Navikao sam na sivu varijantu, i nimalo mi ne smeta, cak sta vise monitori sa crnim maskama odaju utisak manjeg na stolu. (burazer u drugoj sobi ima LG 222WS koji je totalno crn, tako da "ne 3pujem" ovaj deluje vece).
Monitor jedino nema Pivot opciju okretanja oko svoje ose, znaci moze da se naginje napred i nazad naravno i da se okrece levo i desno (prosto klizi bez imalo napora) zbog veoma lepog postolja koji je LG napravio, bravo LG. ,)

Razlike u slici sto se tice ostrine nisam primetio izmedju 194WT kojeg sa koristio punih godinu dana i 225WS, a to znaci veoma ostra i precizna slika.
Boje su mozda malo bledje kod 225WS al mozda je to moj trenutni subjektivni utisak.
Brajtnes je odma smanjen na vrednost od 60 kao i kontrast jer je slika bila suvise svetla pri vadjenju iz kutije.
Boje su pomerene sa sRGB 6500K na nekih 7400K, bela je belja nego na default-u.
Probijanje je minimalno i to samo duz gornje ivice, na slikama je ucitana crna slika u native rezoluciji od 1680x1050 u pokusaju da vam se prikaze stvarno minimalno probijanje pozadinskog svetla.
Uglovi horizontalnog gledanja su vrlo dobri, naravno kao i na svakom TN panelu boje pocinju da tamne sto je ugao veci. (pogledati slike)
Uglovi po vertikali su kao i po obicaju losi, al to i nije tolko bitno.

Ono sto nisam stigao da istestiram je ghosting i odziv u igricama, sobzirom da sam sa 194WT koji takodje ima odziv 5ms igrao najnormalnije CS 1.6 gde je brzina kljucni faktor verujem da ni ovaj monitor na tom polju nece razocarati, samo trenutno igram tj ne igram igre uopste pa ako se moje uverenje promeni ubacicu info u topic.

Garancija je 3 god na 3 mrtva pixela i vise.

P.S. moram napomenuti da monitor uzivo izgleda mnogo vece nego na slikama tako da ne dozvolite da vas slike zavaraju.

P.S. 2. upload slika na forum je trenutno disable-ovan, tako da cu morati da nakacim na neki strani sajt slike.

2001680223840255020_rs.jpg

2001692463878164547_rs.jpg

2001639895658922207_rs.jpg

2001651464574551223_rs.jpg

2001645105878482920_rs.jpg

2001601276530464581_rs.jpg

2001607996031925750_rs.jpg

2001684948307485138_rs.jpg

Fino, to sam i ja hteo da uzmem, tj. planiram, doduše sada sam bliže WT modelu zbog DVI-ja, ali videću još... Biće 225 sigurno :)

E vid' shto je lep, skoro ko moj :D Extra monitor za te pare, odlican izbor ;)

Poslednja izmena:
pošto kažeš da imaš i 222 navedi i razlike (osim onih 0.4")

Razlika je shto 225 ima MNOGO lepshu sliku...znachi ja nisam verovao..ja stvarno ne verujem u "napisane" kontraste...ali live....chudo..znachi definitivno vredi 1000din doplate.

NE, siguran sam da je mislio na LG bilo 225WS ili 225WT, ispravice me ako gresim.

WS naravno... WT nisam video LIVE.

Samsung je preskup za ono shto nudi...

Izbor monitora kod nas se svodi na par marki, Acer, LG, Samsung, Philips i Viewsonic (Belinea i Benq i Asus mi upadaju u tu neku drugu grupu), a od tih par marki mozes da izdvojis 1 maksimalno do 2 modela kad je 22" u pitanju i uopste best buy kombinacija pitanje je dal postoji.
Samsung od sve halabuke ima samo 226BW, koji kod nas dolazi iz najgoreg izvora znaci najlosijeg kvaliteta, das 310eur za monitor i posle par dana crkne ti pixel ili ga odma iz kutije izvadis sa jednim mrtvim, prica se da se izvor uvoza promenio ko ce ga znati.
Acer, Philips i Viewsonic nemaju sta da ponude, tj ne uvoze se vise ko pre a verovatno je izbor ogroman preko grane.
LG ima modele 225WT i 226WTQ, 225WT su povukli iz proizvodnje i prepustili trzistu samo 226WTQ koji su sjebali sa 2ms glichevima i ghostovima (mnogi kazu da se to da srediti preko service menu-a al opet das 300eur za monitor sa defektom na default-u pa ti ubadaj 7micu na loto-u ?! ).
Preko grane je uveliko u ponudi 227WT koji ima odlicne karakteristike i jos bolje ocene na review-ovima.
http://uk.youtube.com/watch?v=_iW8BiAm0RU

Ljudi se nesto peterano loze na Asus monitore, nisam imao prilike da ih pogledam al vidim da ih masovno kupuju.
Benq i Belinea suvise neozbiljno, steta za Benq jer je marka obecavala.
I to ti je to, kad sagledas kakav izbor imas ljudi se masovno opredele i da ne uzimaju monitor, nego cekaju neke nove bolje dane.

Ne slazem se za samsung, ima i 223bw kao i 2232bw tako da nije samo 1 model.

@Minus :Slazem se sa tobom da je izbor suzen na nekoliko brendova ,ja sam hteo BenQ da uzmem i obisao 2 radnje na cijim sam sajtovima video da ih imaju dok kad sam dosao na lice mesta ispostavilo se da ih nemaju i da neznaju kad ce ih imati ,ovde sam par puta postavljao pitanja o doticcnom modelu BenQ-a E2200Wa al nisam dobio odgovore

Jos slika

Evo jos slika da ne ostanem nedorecen jer slike govore 1000 reci.
Reci cu samo da je slika sa slonovima full 720p HDDVD x264, cisto da znate kolko prostora ostaje kad se gleda u originalu na 22".

Otishao da kupim Samsung-a, .. suzio izbor na 2032BW,226BW .... a kuci se vratio sa "LG L226WTQ" .. 22" ... ZADOVOLJAN ... Presudno .. videti svojim ocima .. i naravno sa koliko novca se ide u kupovinu.Svaki monitor sa rezolucijom ispod 1680x1050 px ... "LICNO MISHLJENJE" je loshija varijanta.

Javi dal si imao potrebe da ulazis u service menu i menjas neke parametre, tj dal uopste primecujes neke anomalije sto se tice prikaza slike pri akcijama, jer bas za taj monitor ljudi kazu da ima glicheva i ghostinga?

Nishta od svega toga.... savrsheno radi.Ulazak u service meni je samo da prilagodim kontrast-osvetljenje...(forteManager)..F-Engine je na normal.Igre .. COD 4 Mw,MOHA A,Crysis,Race07... imali neshto brze .. akcione filmovi .. SVE RADI SAVRSHENO .....Na kakve primerke su ti "ljudi sto kazu" naishli ...
stvarno neznam ali ja sam extra zadovoljan.Kod kupovine bilo cega pa i ovog
mon.. uzeo sam u obzir i testove i to "ljudi kazu" .. al' je presudilo ono sto sam video rodjenim ocima.Nema glicheva,ghostinga .. NEMA !.Prezadovoljan sam ..

I ja sam bio u istoj situaciji kao <ivus>.Krenuo da kupim Samsung 226bw a vratio se kuci sa LG 226WTQ. U radnji sam ga pregledao, crnih ili belih tacaka nije imao. Nisam tada znao da bad pixeli mogu biti i drugih boja. Kod kuce sam primetio 4 tackice na zelenoj, sivoj i plavoj. Bez problema su mi zamenili monitor, na drugom je bila jedna plava tackica. Prema Zakonu o zastiti potrosaca, kupac ima pravo da zna sta kupuje i da proizvod vrati u roku od 90 dana ako nije zadovoljan. Naravno, to se sad kosi sa garancijom koju daje proizvodjac i sama prodavnica, ali posto meni nisu hteli da vade monitor{novi, drugi put} iz kutije da a probaju {guzva, mrzi ih} rekli su mi da ja probam kod kuce pa ako bude problema da vratim. Da smo odmah probali u prodavnici i da sam video taj jedan, naravnod a ne bih hteo da ga uzmem. Isto tako je bilo i kad sam to video kod kuce. Vratio i taj drugi, oni meni pare. Nikakvih problema sto se toga tice nisam imao. Par dana koristio pomenuti LG, probijanje pozadinskog osvetljenja je minimalno, slika odlicna, boje fenomenalne, dizajn je ok, softver ok, nema ghostova, ma odlican monitor samo su me mucili ti pikseli. Na njemu je pisalo ASSEMBLED IN POLAND. Pitao sam u tom servisu/prodavnici da mi daju Samsung 226BW. Rekli su: "Tek ces nam taj vracati"...

Uostalom ovde na Benchmarket-u je test monitora "LG Flatron L226WTQ i L206WTQ" , za one koji su "to" prevideli .... ovaj test + ja koji sam "EXTRA,EXTRA ZADOVOLJAN" ..
i na kraju "najvaznije" videti svojim ocima pre kupovine.Zbog "wide-ekrana' sam se plasio dali ce igre ... MOHA,COD4,CRYSIS,RACE07 ... shtucati..zapinjati...medjutim nevidim razliku izmedju 1280X720 i 1024X768.Moram priznati,mnogo sam se plasio na sta cu naici,kakav mon.. da uzmem...

I ja sam bio u istoj situaciji kao <ivus>.Krenuo da kupim Samsung 226bw a vratio se kuci sa LG 226WTQ. U radnji sam ga pregledao, crnih ili belih tacaka nije imao. Nisam tada znao da bad pixeli mogu biti i drugih boja. Kod kuce sam primetio 4 tackice na zelenoj, sivoj i plavoj. Bez problema su mi zamenili monitor, na drugom je bila jedna plava tackica. Prema Zakonu o zastiti potrosaca, kupac ima pravo da zna sta kupuje i da proizvod vrati u roku od 90 dana ako nije zadovoljan. Naravno, to se sad kosi sa garancijom koju daje proizvodjac i sama prodavnica, ali posto meni nisu hteli da vade monitor{novi, drugi put} iz kutije da a probaju {guzva, mrzi ih} rekli su mi da ja probam kod kuce pa ako bude problema da vratim. Da smo odmah probali u prodavnici i da sam video taj jedan, naravnod a ne bih hteo da ga uzmem. Isto tako je bilo i kad sam to video kod kuce. Vratio i taj drugi, oni meni pare. Nikakvih problema sto se toga tice nisam imao. Par dana koristio pomenuti LG, probijanje pozadinskog osvetljenja je minimalno, slika odlicna, boje fenomenalne, dizajn je ok, softver ok, nema ghostova, ma odlican monitor samo su me mucili ti pikseli. Na njemu je pisalo ASSEMBLED IN POLAND. Pitao sam u tom servisu/prodavnici da mi daju Samsung 226BW. Rekli su: "Tek ces nam taj vracati"...

Posteno, bar su ti rekli. Inace prodavci ne vole da se otpakuje, da se vidi da li ima mrtav pixel, jer kupac ako ga ne kupi monitor je otpakovan, pa kada dodje drugi i kaze sto je ovaj otpakovan, sigurno ima mrtav pixel, sta onda? Zato lepo ide zapakovan u kutiji, pa kupis, odes kuci, probas, pa ako ne valja, reklamacija i svi zadovoljni.

Pakovanja su vrlo jednostavna, sve se vrlo brzo vrati onako kako je doslo iz fabrike, nema sanse da izvalis dal je otvarana kutija ili nije, pogotovo ne u toj euforiji same kupovine dok si tamo.
Sve sto mozes da izvalis je da je selotejp traja prelepljena 2x ili vise x umesto 1x.

Poslednja izmena:

Sta bi trebalo da pokazuje ova slika? Uradio si PRINT SCREEN. ISkopirao si sadrzaj frame buffera. Taj sadrzaj ne zavisi od monitora i nema nikakve veze sa prikazima nijanse sive. Totalno promasena slika. Hajde da si fotografisao nekim profi aparatom, pa cak ni tada nisam siguran da bi uspeo da dobijes veran prikaz onoga na ekranu. Cela aparatura bi morala da bude kalibrisana. Znam ja da je lepo kada vidis ovakve stvari na testovima velikih sajtova, ali oni koriste zaista skupu opremu. Ova slika bas nista ne govori. Vise mi govori sta moj monitor "radi" dok je gledam na ekranu.

Istina, ovo nikako necu osporiti, posle stavljanja skrina sam to skapirao i sam, jednostavno sam bio ponesen euforijom novog monitora. ;) (a najiskrenije tek sam sinoc video od ortaka kako se brisu sopstveni postovi) :D

Ma OK, greske se dogadjaju. Pazi foru, ja gledam jedno 2-3 minuta i nije mi jasno "sta je pisac hteo da kaze". Gledam i sme reko mozda je "sekao sliku posle fotografisanja, al opet i suvise mi dobro ispalo. :D

Poslednja izmena:
Posle ovih vasih silnih vracanja monitora , zapitam se da li uopste da prelazim na 22", jer sam zadovoljan 19"

Posle ovih vasih silnih vracanja monitora , zapitam se da li uopste da prelazim na 22", jer sam zadovoljan 19"

Odakle si ovo zakljucio iz ovog topic-a ? :trust:
Prelazi na 22" sto pre progledaces bas kao sto si progledao kad si prvi put presao sa CRT-a na TFT ,)

suzio sam izbor na 223bw,asus mw 221u i lg 226wtq, ne znam bas koliko DVI znaci sem u hd filmovima? nikad nisam video monitor sa dvi, imao sam 940n

suzio sam izbor na 223bw,asus mw 221u i lg 226wtq, ne znam bas koliko DVI znaci sem u hd filmovima? nikad nisam video monitor sa dvi, imao sam 940n

I ja sam imao sličnu dilemu.Na kraju sam se odlučuo za monitor sa DVI,jer je to ipak dugoročno rešenje.Barem zbog HD i blu-ray diskova koji ne mogu da se puštaju na monitorima sa analognim priključkom(nek me neko ispravi ako grešim!).A,HD tehnologija nije tako daleko od šire upotrebe.

I još jedna stvar,ako se odlučiš za monitor sa DVI,kupi samo sa HDCP podrškom,jer ima monitora sa DVI koji nemaju HDCP podršku.

BTW,kupio sam 223bw i za sada sam veoma zadovoljan.

:wave: ;)

Poslednja izmena od urednika:
Odoste off jel se ovde prica ipak od LG 225WS koji ni ne pominjete nit ima DVI :)

DVI zavisno od modela monitora daje poboljsanje slike u proseku nekih 10-15% a kosta >50eur skuplje nego model bez DVI. Znaci slika jeste za nijansu bolja, pitanje je svakog pojedinca da sam izabere tj izvaga koja varijanta mu je najbolja.

Nazad
Vrh Dno