Šta je novo?

[MON] HP ZR24w review

Ajd ako te ne bude mrzelo slikaj ga pored 971p:)

Poz

E sad moze...
Posto sam konacno doneo kuci ispravan monitor (iz treceg pokusaja) imam priliku da na alokiN-ov zahtev slikam zajedno 971p i ZR24W ...

Prilozi

• IMG_0015.jpg
    IMG_0015.jpg
    102.4 KB · Pregleda: 160
  • IMG_0019.jpg
    IMG_0019.jpg
    102 KB · Pregleda: 153
  • IMG_0021.jpg
    IMG_0021.jpg
    111.7 KB · Pregleda: 143
  • IMG_0022.jpg
    IMG_0022.jpg
    109.1 KB · Pregleda: 140
Dragi prijatelji i postovani benchovci,
Zelim da sa vama podelim RADOST da sam konacno dobio monitor.
Ispravan i radi ko "bombona"...
Muke sam se namucio i dugo nacekao al' konacno sam ja baksuzan iz treceg pokusaja dobio MONITOR!
Prvi PROBIJAO sa strane, drugi dos'o "jos gori" i iz treceg pokusaja evo ga ispravan.

kuc kuc kuc u drvo

Zelim da se najlepse zahvalim i serviserima u "... ... ... ..." koji su ucinili sve, cak i mnogo vise nego sto trebaju, da dobijem potpuno ispravan monitor i kakav sam ocekivao od HP-a da cu dobiti od prve, bez proveravanja ( red je da dobro istestiraju u samoj tvornici) natezanja, mucenja, cekanja, brige i sl. problema.

TRI OGROMNA PLUSA ZA SERVISERE !

VELIKI MINUS ZA HP, jedan je malo DVA MINUSA ZA HP!

Savet od "mucenika" naivnog je da:
1. UVEK ALI BAS UVEK u radnji gde kupujete monitor isprobate uredjaj, testirate ga na mrtve pixele i sl. i da ako je ikako moguce zamracite prostoriju da se uverite da nema nekog probijanja.
2. Kupujte u radnjama koje daju novac nazad za robu (monitor) u 5-7 dana od kupovine i ako nesto ne valja NE NOSITE U SERVIS da "popravljaju" vec trazite pare nazad i sa lovom u kupovinu ponovo iste stvari al u drugoj radnji...
3. Ne budite naivni i kad vam kao meni sto su nudili u radnji pare za neispravan monitor, OBAVEZNO prihvatite, uzmite novac i u kupovinu ponovo. Bice brze, moci ce te da birate ponovo i izaberete ispravan uredjaj a ne da kao ja cekate dok dodje zamena ...

Pamet u glavu i ne srljajte !

Sto se tice velicine monitora i preporuke za kupovinu kazem samo navalite ko ima para.
Nije preveliki, bolje je 24'' nego 22'' verujte mi, sto se tice kvaliteta i ostrine slike meni je odlican.

Poslednja izmena:
Ah, šta je dobri stari odnos stranica od 5:4, ispade da je 16:10 monitor od 24in samo malo viši od 19-ice.

Koliko bi tek bio 24in 5:4 monitor!!!

A da li je ovako ispravno podesen monitor?

Zanima me najvise da li ove donje 3 linije (klizaca za black level) treba pomaci na 120?

To je vrednost koja je u tabeli ispod grafikona imenovana kao iluminance ili donje klizace "black level" ne treba ni dirati?

Prilozi

• jel ovako treba podesiti monitor.JPG
    jel ovako treba podesiti monitor.JPG
    232.9 KB · Pregleda: 91
stigao mi je u Emmi house ZR i sada se igram malo sa njime. ne svidja mi se sta bas dosta probija iz donjeg levog ugla. to mu je onako na prvi pogled jedina veca zamerka. sa losom crnom i kontrastom sam se vec pomirio i znam da cu preci sa konja na magarca sta god da kupim. pojavio se u PIN-u i Dell U2410 ali on bi me izasao 2 glave vise a toliko para mi se bas i ne daje na monitor.
edit: izgleda da nije probijanje vec odsjaj. moracu da ga pogledam kuci u potpunom mraku.

Poslednja izmena:
U2410 sam imao prilike da probam u Gigatronu pre 2-3 meseca, nije imao zaista ni jednu manu.

Chinaski, ako probija, znaci da nije ispravan monitor. Mada ti to znas bolje od mene, naravno. :)
A ne mogu da verujem da je Hp sebi dopustio ovakav propust.
Od 3 monitora, 2 falicna.:wall:

vec sam ga odneo kuci. pogledacu ga ponovo kada nadjem vremena da ga otpakujem...

Pozdrav svima!

Hteo bih da podelim sa vama i moje iskustvo sa "pokusajem" kupovine HP ZR24w monitora prosle nedelje. Ukratko, na ovaj monitor sam se odlucio silom prilika, jer na nasem trzistu trenutno ne moze da se nadje nijedan drugi 24" 16:10 monitor sa kvalitetnim ne-TN panelom. Jedini konkurent koji je bio dostupan kod nas neko kratko vreme je DELL UltraSharp U2410, ali njega nema vise jos od oktobra meseca. A, s obzirom da sam do sada koristio Samsung SyncMaster 910T, prelazak na neki TN monitor bi bio kao prelazak sa konja na magarca.

I tako krenem ja u kupovinu. Prvo sto me je iznenadilo (pozitivno) je to sto je u radnji koju sam izabrao cena monitora bila 43K sto je nize od cena koje su mogle da se nadju tada na netu (i koje su bile oko 48K). Narucim ja monitor i za dva dana bi trebalo da stigne. Prodju ta dva dana, monitor je stigao i ja odlazim da ga preuzmem. I tu pravim veliku gresku. Monitor je naravno stigao u netaknutoj kutiji fabricki zapakovano, a ja posto sam bio u nekoj zurbi hajde da ga ne otvaram u radnji i proveravam, jer ipak je ovo monitor iz tzv. "biznis" klase, a i imali su dosta vremena da ispeglaju sve eventualne probleme u prozivodnji do sada (monitor koji sam uzeo je bio napravljen sad u novembru, a proizvodi se od marta meseca, sto je dovoljno vremena da se pronadju i isprave eventualni nedostaci u prozivodnji). I tako odnesem ja monitor, ne razmisljajuci da bi uopste mogao da mi zapadne "limun". Kod kuce ga odmah povezujem umesto Samsunga i naravno odmah do izrazaja dolazi tzv. "VAU" efekat. Pustam LCD test, nema mrtvih piksela, RGB boje dobre i dolazim do skroz crne pozadine, kad imam sta i da vidim - probijanje svetla na dva mesta uz gornju ivicu monitora (na sredini i na trecini sirine desno od sredine dva svetlija oblacica, prakticno vizualno isto kao sto je imao i pokretac ove teme samo sto je kod njega probijanje bilo sa leve i desne ivice). Svo ushicenje tog dana oko nove kupovine je tada nestalo, toliko da mi je doslo da frknem monitor preko terase. Skraticu sad malo pricu i necu ici u detalje. Monitor je istog dana odnesen u servis gde su odmah konstatovali nedostatak i napisali nalog za zamenu ili povrat novca. Posto je bio petak, pretpostavljao sam da od zamene odmah nece biti nista. Medjutim, u radnji su ipak imali jos jedan komad. U tom trenutku sam se poradovao da cu tog dana na kraju ipak doci kuci sa ipravnim monitorom koji sam i hteo. I drugi monitor je takodje bio fabricki zapakovan, ali kako ne bih ponovio istu gresku s pocetka, ovaj monitor je otvoren u radnji kako bih ga detaljno proverio. Ni na njemu nije bilo mrtvih piksela, RGB boje isto dobre. I na kraju dolazi skroz crna pozadina i provera pozadinskog osvetljenja. Na prvi pogled sve je izgledalo zadovoljavajuce, ali u kombinaciji sa jakom halogenom rasvetom u radnji i anti-glare premazom tipicnom za IPS panele ceo ekran je sljastio i bilo je veoma tesko za proveru. Pokusavajuci da zamracim krajeve monitora primetio sam mali oblacic isto uz gornju ivicu monitora samo sada sa leve strane, ali zbog rasvete u radnji nisam mogao dobro da ocenim, dok mi nije sinulo da proverim monitor kao stari fotografi sa plastom preko glave (iliti jaknom). Sa skroz zamracenim monitorom, video sam probijanje skroz isto kao na prvom monitoru samo sto je sada bilo na levoj strani uz gornju ivicu. Tako da jedina preostala mogucnost tog dana je bila da uzmem svoje pare nazad, sto sam i uradio, a monitor na kraju nisam kupio.

Jos nekoliko stvari koje bi hteo da napomenem. Prvo i osnovno, pozdrav svima u radnji i servisu i ogroman PLUS za sve njih, jer su bili maksimalno korektni. A sto se HP-a tice, ogroman MINUS za njih sto nisu u stanju za svo ovo vreme koliko proizvode ovaj model da naprave ispravan monitor. Nisam gore napomenuo da je na kutiji prvog monitora pisalo broj 7 od 10, iz cega se vidi da je nas uvoznik narucio 10 komada od kojih bar dva nisu ispravna (oba licno isprobana, prvi koji je vracen u servis i drugi koji je ostao u radnji). Takodje, u servisu sam video kutiju jos jednog HP ZR24w, ali nisam se udubljivao da li je iz ovog kontigenta ili ne, a vi vidite na kraju koliko je to ukupno neispravnih monitora. Sto se mene tice ja sam definitivno odustao od kupovine ovog monitora, jer ispada da je dobijanje ispravnog monitora lutrija, a takodje i ne zelim vise da se maltretiram, a ni da malteretiram prodavce, posto ovim tempom moguce je da covek mora da otvori i isproba sve uvezene monitore dok ne dodje do potpuno ispravnog (sto moze nekome da izgleda kao da se zezam sa prodavcima). I na kraju, uzimajuci da je lutrija dobiti ispravan monitor, cena kod nas je jednostavno nerealna (o originalnoj ceni pre snizenja i da ne pricam). Mozda neko i pristane da uzme monitor sa problemima u pozadinskom osvetljenju, ali cisto sumnjam da ce onaj ko namenski kupuje monitor sa kvalitetnijim panelom kod nas gde je ovaj monitor jedini koji je trenutno dostupan pristati na tako nesto. Ja se jedino kajem sto nisam kupio DELL UltraSharp U2410 monitor dok je bio da se kupi kod nas, posto ga nece ponovo biti u neko skorije vreme, a monitor je definitivno kvalitetniji od ovog HP-ovog cuda, tako da cu ovu godinu zavrsiti verovatno sa nekim prosecnim TN monitorom (tipa Samsung BX2450 i sl.), dok ne dodju neka lepsa vremena kad su monitori u pitanju.

I za kraj jos nekoliko sitnica koje mogu da dodam kao kratkotrajni "ponosni" vlasnik HP ZR24w monitora. Kao sto je vec receno crna boja je veoma svetla, cak i kad se osvetljenje smanji na nulu mnogo je svetlije u poredjenju sa mojim trenutnim monitorom Samsung SyncMaster 910T, koji je doduse monitor sa PVA panelom. Iako nije nigde do sada receno, pretpostavljam da je ovo posledica toga sto je u HP ZR24w monitoru poslednja low-cost varijanta IPS panela, pod nazivom e-IPS (pretpostavka je da je ovo e od economic), koja je prozirnija kako bi se koristilo manje pozadinskog osvetljenja (mozda je ovo nekako vezano i za probleme sa pozadinskim osvetljenjem), dok je u njegovom DELL konkurentu "punokrvni" H-IPS panel. Druga stvar koja nije spomenuta do sada je odsjaj na crnoj pozadini tipicna za IPS panele koja se takodje javlja i na ovom monitoru (tzv. IPS "glow"). Na oba monitora koja sam probao levi donji ugao i nesto manje gornji desni ugao (dakle krajevi sporedne dijagonale), kod pomeranja glave su menjali boju u tamno plavu kad je pozadina monitora skroz crna, ali ovo ne treba mesati sa probijanjem svetla, posto je u pitanju tehnicki nedostatak samih IPS panela (a i probijanje se vidi kao svetlo siva ili cak braonkasta boja, dok je ovaj odsjaj tamno plav). Koliko sam primetio na stranim forumima najcesce spominju bas taj levi donji ugao gde se najcesce primecuje to presijavanje i neko ga cak mesa sa probijanjem osvetljenja, sto u stvari nije slucaj. Ova mana se donekle resava udaljavanjem monitora od sebe, ili kao sto je slucaj sa pravim profesionalnim monitorima sa IPS panelima dodavanjem A-TW polarizatora kao dodatni film preko panela, koji naravno ne postoji ni na ovom HP-u, a ni na DELL-u.

Uh, koliko sam se raspisao. Zavrsavam sa porukom svima koji razmisljaju o kupovini ovog monitora da ga OBAVEZNO probaju u radnji pre kupovine (uostalom kao sto je i pokretac teme isto napomenuo) i sa nekoliko linkova ka jednom stranom forumu gde se takodje dosta pisalo o ovom monitoru i koji mogu jos malo da prikazu pravu sliku o ovom monitoru pored ove teme na Benchmarku, koja je takodje bila veoma znacajna zbog isticanja problema sa pozadinskim osvetljenjem, kako bi potencijalni kupci znali na sta da obrate paznju.

Generalna prica o monitoru sa gomilom raznih informacija: http://hardforum.com/showthread.php?t=1491561
Ko hoce da zaviri u unutrasnjost monitora, rasturena elektronika monitora jer je korisnik hteo da modifikuje pozadinsko osvetljenje: http://hardforum.com/showpost.php?p=1035770995&postcount=2066
Gomila slika monitora kako prikazuje koju boju, problemi, itd.: http://hardforum.com/showthread.php?t=1509381

Meni je ovaj monitor definitivno otpao kao solucija. Gledao sam i neke testove za Dell U2410 i sa njim je ista situacija što se tiče odziva i osvežavanja.

Pokrecem i malu ANKETU unutar teme o ovom monitoru!

Zanima me koliko je posetilaca i clanova ovog foruma kupilo ovaj monitor i da li su imali ili nisu imali problema sa njim?

Navedite zamerke kao sto su mrtvi pixeli, probijanje pozadinsko, sa strane i slicni bilo koji problemi ako ste ih imali (uocili) ili samo napisite da ih niste imali-primetili...

Citajuci post mr.max-a i znajuci situaciju sa jos nekim kupcima istog monitora, zakljucujem da su se u temu javljali uglavnom oni ljudi koje je zanimala u datom trenutku kupovina ili su ga kupili (na njihovu zalost) i mali probleme, zamerke na kvalitet, ispravnost...

Bas me zanima koliko je bilo kupaca sem nas nekolicine i kako im se "pokazao" monitor.

Evo na ovom forumu imamo coveka kome je crkao ovaj monitor: http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=246960 Jedino ne znamo epilog te price, posto je napisano samo da monitor stoji u servisu.

Inace, nevezano za kvalitet konkretno ovog monitora (zna se da se cesce javljaju ljudi sa problemima, nego "zadovoljni" korisnici), mene samo interesuje kako to da ni jednom od poznatijih sajtova koji testiraju monitore (flatpanelshd, tftcentral, prad) nije zapao nijedan los primerak kad su ovi "kvalitetniji" monitori u pitanju? Gledajuci razne testove ne-TN monitora i slike prikaza skroz crne boje ni na jednom monitoru (ne samo ZR24w, vec i U2410, a i mnogi drugi kojih nema kod nas) se ne vide ovakvi problemi sa pojavljivanjem svetlijih oblacica duz ivica na testovima od tih sajtova. I posto takvih problema nema, jedino sto se proverava na tim sajtovima je sama uniformnost pozadinskog osvetljenja, tj. koji regioni na monitoru odstupaju od zadate osvetljenosti. A onda posle toga u samoj retail prodaji dolaze kojekakvi monitori, koji su prosli ocajnu proveru kvaliteta proizvodnje (ako su uopste i prosli kroz kakvu QC). Prakticni primer ovoga je najnovija serija BenQ monitora sa VA panelom i LED osvetljenjem - na dva sajta koja testiraju monitore, stigli su monitori koji su prakticno odlicni za cenu po kojoj se prodaju, dok u samoj prodaji imamo te monitore na kojima se jasno vidi LED traka na dnu monitora (kao testerica, malo svetlo, malo tamno, iliti kako su nazvali na stranim forumima "ripple" efekat na dnu monitora), a nije u pitanju losa serija, jer ima ljudi i iz UK, a i iz DE da se javljaju sa tim problemom na tim BenQovima.

losu crnu i glow u levom donjem uglu poseduje svaki ZR24w. moj ima i mrtvaka pride :banana: poneki cak i probija sto je nedopustivo.
sve u svemu, monitor je nista posebno ali za te pare nema bolji.
pre bih uzeo neki 24" PVA kada bi postojao na nasem trzistu.

losu crnu i glow u levom donjem uglu poseduje svaki ZR24w. moj ima i mrtvaka pride :banana: poneki cak i probija sto je nedopustivo.

Odsjaj iliti glow imaju prakticno svi IPS monitori, jer proizvodjaci uglavnom vise ne stavljaju A-TW polarizator (koji ima i prednosti, a i mane). A sto se mrtvaka tice, kad ti se pojavio? Jel je bio prisutan od pocetka ili se javio tokom rada? I jel je totalno mrtav ili je samo delimicno (sub-pixel).

Kud ode LCD tehnologija, ovako nesto nije se pre ni spominjalo (moji matori Samsunzi 193t i 910t kupljeni bez ikakve prethodne probe i od kad su izvadjeni iz kutije rade i dalje savrseno, a gledano iz sadasnjeg vremena jedina mana im je mala dimenzija).

Ja se ne secam da me je u skorije vreme neki monitor toliko razocarao kao ovaj. Mrtvi pikseli i probijanje pozadinskog osvetljenja su stvari koje uzasno iritiraju ali su mizerni u odnosu na to koliko ovaj monitor reflektuje bilo kakvo osvetljene u prostoriji. Sto je jos gore u momentu kada sam ga probao sa leve strane mi je stajao 971P. Mogu da se porede isto onoliko koliko traktor i F1. Pritom im je cena ista. U vreme kad je kupljen 971P je kostao isto koliko i HP danas. Sto se mene tice HP ZR24w zaobilaziti u sirokom luku.

Meni je upao "malo bolji" primerak bez mrtvaka i sa manje probijanja, ali je za 2 koplja lošiji od 971p.

971p za predsednika :smash:

Odsjaj iliti glow imaju prakticno svi IPS monitori, jer proizvodjaci uglavnom vise ne stavljaju A-TW polarizator (koji ima i prednosti, a i mane). A sto se mrtvaka tice, kad ti se pojavio? Jel je bio prisutan od pocetka ili se javio tokom rada? I jel je totalno mrtav ili je samo delimicno (sub-pixel).

Kud ode LCD tehnologija, ovako nesto nije se pre ni spominjalo (moji matori Samsunzi 193t i 910t kupljeni bez ikakve prethodne probe i od kad su izvadjeni iz kutije rade i dalje savrseno, a gledano iz sadasnjeg vremena jedina mana im je mala dimenzija).
onda izbegavam sve IPS u buducnosti :)
sto se tice mrtvaka, ja sam zagledao monitor pre kupovine i nisam ga primetio sto ne znaci da ni tada nije postojao. primetio sam ga posle 2-3 nedelje. crvene je boje i ne primecuje se osim kada je bela pozadina i kada se priblizis blizu. meni ni malo ne smeta ali kada ga budem prodavao dzabe ce mi ubiti cenu tako da cu gledati da ga zamenim kada se ponovo pojavi u zemlji.

@solim:

bio si u pravu. pricali smo o tome u Emmi house-u i ja nisam mogao da verujem sta pricas dok ga nisam kupio. jednostavno, za neke stvari mora da prodje vreme da bi doneo sud tako da je meni gledanje monitora u shopu pre kupovine cisto proseravanje. jedva da mozes i mrtvake da proveris a kamoli ostalo.

u principu, ne kajem se sto sam ga kupio ali kao najvece prednosti njega naveo bih nisku cenu, brz odziv i 16:10 odnos. ostalo cist prosek (mozda su nekome bitni uglovi - meni nisu).

pozzz

Poslednja izmena:
@Chinaski:

Apropo isprobavanja monitora, jeste da je iluzorno odabrati model monitora na osnovu isprobavanja u radnji (posto skoro niko ne moze da primeti stvari tipa "moja crna i nije tako crna, a i belo nije bas belo"), ali kod ovakvih monitora iz "premium" (bar kod nas) cenovnog ranga, obavezno ih treba probati pre kupovine, jer nazalost nemamo luksuz da mozemo da ih saljemo nazad proizvodjacu na RMA ako nesto ne valja, pa tako bezbroj puta dok ne ubodemo pravi. Mrtvake bi trebalo da covek moze da uoci posle malo udubljavanja u monitor, dok druge aspekte monitora (tipa pozadinsko osvetljenje i sl.) malo teze, ali ne i kompletno nemoguce. Najjednostavnije bi bilo da ovi nasi uvedu kao u UK propis o prodaji na daljinu (Distance Selling Regulations), pa da lepo kupujemo sve iz fotelje preko neta, a posle da imamo odredjena prava, jer smo ipak kupili na ne vidjeno, no to su vec snovi. :d

Za mrtvake na usb-fles poneti programcic neki za detekciju mrtvaka i ukljuciti pa pregledati kroz 4-5-6 boja ...
Za pozadinsko osvetljenje, pa ponesite cebence (najozbiljnije) ili neku veliku jaknu i kao kod starinskih fotoaparata prekrijte monitor (pa to je neko vec i radio ... :) ) i prekontrolisati.
Meni se vise nikad nece desiti da idem u kupovinu monitora a da ga prvo ne isprobam i ne vidim u radu kakav je, bas taj koji treba da platim i kici nosim.
Iako jesam sad zadovoljan kako radi monitor, bio sam zgrozen i prenerazen od muke i bespomocnosti kada sam ne jednom vec 2 puta bio izje**n dok konacneo ovaj 3. nije bio pravi...

Vrh Dno