Pozdrav svima!
Hteo bih da podelim sa vama i moje iskustvo sa "pokusajem" kupovine HP ZR24w monitora prosle nedelje. Ukratko, na ovaj monitor sam se odlucio silom prilika, jer na nasem trzistu trenutno ne moze da se nadje nijedan drugi 24" 16:10 monitor sa kvalitetnim ne-TN panelom. Jedini konkurent koji je bio dostupan kod nas neko kratko vreme je DELL UltraSharp U2410, ali njega nema vise jos od oktobra meseca. A, s obzirom da sam do sada koristio Samsung SyncMaster 910T, prelazak na neki TN monitor bi bio kao prelazak sa konja na magarca.
I tako krenem ja u kupovinu. Prvo sto me je iznenadilo (pozitivno) je to sto je u radnji koju sam izabrao cena monitora bila 43K sto je nize od cena koje su mogle da se nadju tada na netu (i koje su bile oko 48K). Narucim ja monitor i za dva dana bi trebalo da stigne. Prodju ta dva dana, monitor je stigao i ja odlazim da ga preuzmem. I tu pravim veliku gresku. Monitor je naravno stigao u netaknutoj kutiji fabricki zapakovano, a ja posto sam bio u nekoj zurbi hajde da ga ne otvaram u radnji i proveravam, jer ipak je ovo monitor iz tzv. "biznis" klase, a i imali su dosta vremena da ispeglaju sve eventualne probleme u prozivodnji do sada (monitor koji sam uzeo je bio napravljen sad u novembru, a proizvodi se od marta meseca, sto je dovoljno vremena da se pronadju i isprave eventualni nedostaci u prozivodnji). I tako odnesem ja monitor, ne razmisljajuci da bi uopste mogao da mi zapadne "limun". Kod kuce ga odmah povezujem umesto Samsunga i naravno odmah do izrazaja dolazi tzv. "VAU" efekat. Pustam LCD test, nema mrtvih piksela, RGB boje dobre i dolazim do skroz crne pozadine, kad imam sta i da vidim - probijanje svetla na dva mesta uz gornju ivicu monitora (na sredini i na trecini sirine desno od sredine dva svetlija oblacica, prakticno vizualno isto kao sto je imao i pokretac ove teme samo sto je kod njega probijanje bilo sa leve i desne ivice). Svo ushicenje tog dana oko nove kupovine je tada nestalo, toliko da mi je doslo da frknem monitor preko terase. Skraticu sad malo pricu i necu ici u detalje. Monitor je istog dana odnesen u servis gde su odmah konstatovali nedostatak i napisali nalog za zamenu ili povrat novca. Posto je bio petak, pretpostavljao sam da od zamene odmah nece biti nista. Medjutim, u radnji su ipak imali jos jedan komad. U tom trenutku sam se poradovao da cu tog dana na kraju ipak doci kuci sa ipravnim monitorom koji sam i hteo. I drugi monitor je takodje bio fabricki zapakovan, ali kako ne bih ponovio istu gresku s pocetka, ovaj monitor je otvoren u radnji kako bih ga detaljno proverio. Ni na njemu nije bilo mrtvih piksela, RGB boje isto dobre. I na kraju dolazi skroz crna pozadina i provera pozadinskog osvetljenja. Na prvi pogled sve je izgledalo zadovoljavajuce, ali u kombinaciji sa jakom halogenom rasvetom u radnji i anti-glare premazom tipicnom za IPS panele ceo ekran je sljastio i bilo je veoma tesko za proveru. Pokusavajuci da zamracim krajeve monitora primetio sam mali oblacic isto uz gornju ivicu monitora samo sada sa leve strane, ali zbog rasvete u radnji nisam mogao dobro da ocenim, dok mi nije sinulo da proverim monitor kao stari fotografi sa plastom preko glave (iliti jaknom). Sa skroz zamracenim monitorom, video sam probijanje skroz isto kao na prvom monitoru samo sto je sada bilo na levoj strani uz gornju ivicu. Tako da jedina preostala mogucnost tog dana je bila da uzmem svoje pare nazad, sto sam i uradio, a monitor na kraju nisam kupio.
Jos nekoliko stvari koje bi hteo da napomenem. Prvo i osnovno, pozdrav svima u radnji i servisu i ogroman PLUS za sve njih, jer su bili maksimalno korektni. A sto se HP-a tice, ogroman MINUS za njih sto nisu u stanju za svo ovo vreme koliko proizvode ovaj model da naprave ispravan monitor. Nisam gore napomenuo da je na kutiji prvog monitora pisalo broj 7 od 10, iz cega se vidi da je nas uvoznik narucio 10 komada od kojih bar dva nisu ispravna (oba licno isprobana, prvi koji je vracen u servis i drugi koji je ostao u radnji). Takodje, u servisu sam video kutiju jos jednog HP ZR24w, ali nisam se udubljivao da li je iz ovog kontigenta ili ne, a vi vidite na kraju koliko je to ukupno neispravnih monitora. Sto se mene tice ja sam definitivno odustao od kupovine ovog monitora, jer ispada da je dobijanje ispravnog monitora lutrija, a takodje i ne zelim vise da se maltretiram, a ni da malteretiram prodavce, posto ovim tempom moguce je da covek mora da otvori i isproba sve uvezene monitore dok ne dodje do potpuno ispravnog (sto moze nekome da izgleda kao da se zezam sa prodavcima). I na kraju, uzimajuci da je lutrija dobiti ispravan monitor, cena kod nas je jednostavno nerealna (o originalnoj ceni pre snizenja i da ne pricam). Mozda neko i pristane da uzme monitor sa problemima u pozadinskom osvetljenju, ali cisto sumnjam da ce onaj ko namenski kupuje monitor sa kvalitetnijim panelom kod nas gde je ovaj monitor jedini koji je trenutno dostupan pristati na tako nesto. Ja se jedino kajem sto nisam kupio DELL UltraSharp U2410 monitor dok je bio da se kupi kod nas, posto ga nece ponovo biti u neko skorije vreme, a monitor je definitivno kvalitetniji od ovog HP-ovog cuda, tako da cu ovu godinu zavrsiti verovatno sa nekim prosecnim TN monitorom (tipa Samsung BX2450 i sl.), dok ne dodju neka lepsa vremena kad su monitori u pitanju.
I za kraj jos nekoliko sitnica koje mogu da dodam kao kratkotrajni "ponosni" vlasnik HP ZR24w monitora. Kao sto je vec receno crna boja je veoma svetla, cak i kad se osvetljenje smanji na nulu mnogo je svetlije u poredjenju sa mojim trenutnim monitorom Samsung SyncMaster 910T, koji je doduse monitor sa PVA panelom. Iako nije nigde do sada receno, pretpostavljam da je ovo posledica toga sto je u HP ZR24w monitoru poslednja low-cost varijanta IPS panela, pod nazivom e-IPS (pretpostavka je da je ovo e od economic), koja je prozirnija kako bi se koristilo manje pozadinskog osvetljenja (mozda je ovo nekako vezano i za probleme sa pozadinskim osvetljenjem), dok je u njegovom DELL konkurentu "punokrvni" H-IPS panel. Druga stvar koja nije spomenuta do sada je odsjaj na crnoj pozadini tipicna za IPS panele koja se takodje javlja i na ovom monitoru (tzv. IPS "glow"). Na oba monitora koja sam probao levi donji ugao i nesto manje gornji desni ugao (dakle krajevi sporedne dijagonale), kod pomeranja glave su menjali boju u tamno plavu kad je pozadina monitora skroz crna, ali ovo ne treba mesati sa probijanjem svetla, posto je u pitanju tehnicki nedostatak samih IPS panela (a i probijanje se vidi kao svetlo siva ili cak braonkasta boja, dok je ovaj odsjaj tamno plav). Koliko sam primetio na stranim forumima najcesce spominju bas taj levi donji ugao gde se najcesce primecuje to presijavanje i neko ga cak mesa sa probijanjem osvetljenja, sto u stvari nije slucaj. Ova mana se donekle resava udaljavanjem monitora od sebe, ili kao sto je slucaj sa pravim profesionalnim monitorima sa IPS panelima dodavanjem A-TW polarizatora kao dodatni film preko panela, koji naravno ne postoji ni na ovom HP-u, a ni na DELL-u.
Uh, koliko sam se raspisao. Zavrsavam sa porukom svima koji razmisljaju o kupovini ovog monitora da ga OBAVEZNO probaju u radnji pre kupovine (uostalom kao sto je i pokretac teme isto napomenuo) i sa nekoliko linkova ka jednom stranom forumu gde se takodje dosta pisalo o ovom monitoru i koji mogu jos malo da prikazu pravu sliku o ovom monitoru pored ove teme na Benchmarku, koja je takodje bila veoma znacajna zbog isticanja problema sa pozadinskim osvetljenjem, kako bi potencijalni kupci znali na sta da obrate paznju.
Generalna prica o monitoru sa gomilom raznih informacija:
http://hardforum.com/showthread.php?t=1491561
Ko hoce da zaviri u unutrasnjost monitora, rasturena elektronika monitora jer je korisnik hteo da modifikuje pozadinsko osvetljenje:
http://hardforum.com/showpost.php?p=1035770995&postcount=2066
Gomila slika monitora kako prikazuje koju boju, problemi, itd.:
http://hardforum.com/showthread.php?t=1509381