Šta je novo?

Laptop Molim za pomoć oko kupovine MacBooka

Koji laptop kupiti?

FunSte93

Zapažen
Učlanjen(a)
02.10.2023
Poena
15
Pozdrav svima
Nisam zahtevan korisnik, građevinski inženjer na master akademskim studijama trenutno zaposlen u školi kao nastavnik matematike.

Dugo sam korisnik laptopova i desktop računara sa win os, koji od sve prilike “ne umem” da koristim zato što mi se posle nekog vremena uspori uređaj nebitno koje komponente da ima. Čitao sam dosta ovde na forumu, gledao po yt i gde god sam mogao po netu i došao sam na ideju da kupim MacBook. Koristio bih ga za office, filmove, surf i eventualno neki povremeni rad u AutoCAD programu (nije mi bitno da li je verzija 2023 ili 2018, bitno mi je da radi bez nekih velikih bagova dok skrolujem npr ili da otvara fajlove po 2h).

Pomoć mi je potrebna nekog ko se razume dovoljno dobro. Naumio sam da uđem u taj svet MacBooka i počeo bih sa nekom starijom verzijom tipa 2012 pro ili 2015 pro pošto sam video da su ih svi mogući ytberi “nahvalili” na max.
Iskreno, i budžet mi je poprilično ograničen i nisam u mogućnosti trenutno da uzmem neki M1 u skorije vreme. Korisnik sam iphone 11 i hteo bih da vremenom da priuštim sebi MacBook, iMac i možda tablet u nekoj budućnosti. Sviđa mi se kako to sve radi, koristio sam iPhone 7+ godinama dok nisam sahranio bateriju. Znači MacBook pro 2012 i 2015 za office, surf, filmove i rad u AutoCAD.

Hvala unapred svima!

Ovi novi M1/M2 varijacije su super dok rade.
Kada geknu, to je to, ende. (Ima resenja u teoriji, ali nisu isplativa)
Cini mi se da su pametnjakovici stavili i kontrolor i bios na nand (SSD).
Tako da cim ti gekne jedan od 4 nanda, nekoliko delova na oglase, ostalo odma u djubre.
Ajde barem da crkavaju samo kada se potrose (ako radis npr. video montazu ili bilo sta drugo gde se snima dosta podataka na SSD), nego i nesto im nije dobro sa regulacijom voltaze koja se salje na SSD i onda hoce da se sprzi sam od sebe.

Stariji su bolji sto se tice odrzivosti, trebalo bi da sve to mogu da ti guraju samo se informisi tacno koja generacija se pregrevala, koja generacija je imala krsh tastature na kojima su se glavili tasteri i do koje generacije mozes da koristis eksterni ssd/hdd kao butabilni drajv, ako je ssd zalemljen na ploci (modeli od 2016) i vidi koliko ce dugo biti podrzani sa OS apdejtima da ne moras da se drndas i od macbook-a da pravis hackintosh. Mada svaki od tih matorijih je imao neku svoju boljku. Ja sam na mom MB Pro davno menjao 3 puta sata flex kabl za SSD koji je sve vreme stajao na mestu, nije se mrdao uopste i nista ga nije pritiskalo.

Pogledaj Luis Rozmanov kanal na YT, taj kada nadje neku boljku kuka satima oko nje.

Kada geknu, to je to, ende. (Ima resenja u teoriji, ali nisu isplativa)
Cini mi se da su pametnjakovici stavili i kontrolor i bios na nand (SSD).
Tako da cim ti gekne jedan od 4 nanda, nekoliko delova na oglase, ostalo odma u djubre.
Ajde barem da crkavaju samo kada se potrose (ako radis npr. video montazu ili bilo sta drugo gde se snima dosta podataka na SSD), nego i nesto im nije dobro sa regulacijom voltaze koja se salje na SSD i onda hoce da se sprzi sam od sebe.

Stariji su bolji sto se tice odrzivosti, trebalo bi da sve to mogu da ti guraju samo se informisi tacno koja generacija se pregrevala, koja generacija je imala krsh tastature na kojima su se glavili tasteri i do koje generacije mozes da koristis eksterni ssd/hdd kao butabilni drajv, ako je ssd zalemljen na ploci (modeli od 2016) i vidi koliko ce dugo biti podrzani sa OS apdejtima da ne moras da se drndas i od macbook-a da pravis hackintosh. Mada svaki od tih matorijih je imao neku svoju boljku. Ja sam na mom MB Pro davno menjao 3 puta sata flex kabl za SSD koji je sve vreme stajao na mestu, nije se mrdao uopste i nista ga nije pritiskalo.

Pogledaj Luis Rozmanov kanal na YT, taj kada nadje neku boljku kuka satima oko nje.
Pre svega hvala na odgovoru.
Video sam na jednom yt kanalu da su ti pro modeli iz 2012 i 2015 ubedljivo bolji od ostalih bas zbog tih stvari koje si naveo da se informisem. Video sam da se lako ubacuje vise RAM memorije i SSD u slucaju da nemaju. Video sam da forsiraju Mojave os na tim racunarima i da su ljudi imali samo pozitivne komentare.
Znas li nesto vezano za AutoCAD i MacBook>? Da li je uopste izvodljivo?

Hvala na odgovoru!
Za novije sam i ja video da sljakaju, ali me zanima da li ce raditi na starijim verzijama tipa 2012 ili 2015. Iskreno prevrnuo sam sve po netu i nisam nista nasao konkretno. Nije mi nuzno potreban autocad na MacBooku, imam pc u stanu.
U medjuvremenu dok niste pisali na moju objavu bacio sam se u ozbiljno razmisljanje da li uopste da se fokusiram na kupovinu MacBooka ili da uzmem nov iPad 9th jer svakako je kompatibilan sa BT tastaturama a i multitasking mu odlicno radi. Mozda bi mi za surf, film i office bolje posluzio iPad + mogu na njemu i lezeci da radim.

Vidim na linku sto si postavio za sve verzije da radi na Mojave os autocad 2019, a ako bih MBP 2015 upgr sa RAMom i SSDom i instalirao Mojave os mozda bih mogao da radim AutoCAD bez problema? Mislim da bi radilo normalno i na 13" na i5 procesoru i na 15" i7?

Open core patch I onda stavis Big Sur. Na njemu AutoCad 2019 radi najnormalnije - provereno na MBP retina 15 iz 2012
Radimpex-ove programe zaboravi na Mac ako ti slucajno trebaju jedino bootcamp ili VM

Ako ces Intela, imas Hackintosh, tj moze se staviti macOS na X86 Intela.
Ako ces Macbook, onda M1/M2. Autocad radi duplo brze na njima, nego na Intelu..
Logicno, posto ne mozes nista da menjas na njima... no opet bih kupio novog Maca...

m1/m2 kupis, ako imas para da za godinu dana opet kupis za ne daj boze.
Druga godina garancija na apple u Srbiji je u rangu pomoli se boze.
To je u mojoj glavi i prica za auto, za mladje telefon.
Ako nemas para da kad neshto krepa(slomis, ukradu ti, crkne skroz) kupis isto to, kupio si preskupo za svoj standard.

kod nas je skor 2/9 za sada, a m1 je sada vec masala par godina....nije da toliko riknjavaju nego im nema popravke.

Huh, hvala svima na odgovorima. Pomogli ste mi puno. Odluka je pala da kupim iPad 9th nov, video sam u Subotici na KP da ima za oko 320e i biće mi dobar za multimediju i office sa nekom pristupačnijom BT tastaturom a desktop koji imam sasvim solidno može da gura AutoCAD 2018 za sad.
Možda nekad ako se pojavi višak para pa uzmem neki MB starije generacije, ako ništa onda ću se malo informisati o Microsoft Surface modelima.

Logicno, posto ne mozes nista da menjas na njima... no opet bih kupio novog Maca...
Zavisi za sta se koristi.
Ako kompajlujes, snimas i testiras softver 24/7, radis video montazu/produkciju, muzicku produkciju (pogotovo sa verzijom koja ima malo rama), snimas brdo fajlova nek' ti je bog u pomoci.
Kada je ta stvar osnovno sredstvo najbitnija osobina je pouzdanost.
Ako ga koristis kao chromebook ili za neki lagani koding tipa kao web dev, malo figma, malo PS, malo IDE to je ok varijanta. Osim ako ti se desi ovo.

Poslednja izmena:
Ako kompajlujes, snimas i testiras softver 24/7, radis video montazu/produkciju, muzicku produkciju (pogotovo sa verzijom koja ima malo rama), snimas brdo fajlova nek' ti je bog u pomoci.
Brz je kao desktop, ako treba vise RAM-a uzmes verziju sa vise RAM-a. Merio sam se sa likom koji
ima 5800X i moj M1 na 3.2Ghz je brzi od njegovog AMD-a. Onda merim jedan moj
multithreaded program na mom 2700X sa 8 kora se izvrsi za 5 minuta, a na M1 sa 4 kora
za minut i po. Dakle procesor je dovoljno jak za sve poslove, ako treba RAM-a, platis
puno vise...

Mislim da ti je bolje da pronadješ razlog tašto ti Windows računari brzo uspore. Ne bi smelo do toga da dolazi. Padaju mi na pamet samo dve stvari, ili kupuješ zastarele / u startu nedovoljno dobre modele ili nakupiš malware i viruse.

U svakom slučaju, windows računar ne usporava rad u kraćem vremenskom roku, pogotovo ne brzo i tako osetno.

Mislim da ti je bolje da pronadješ razlog tašto ti Windows računari brzo uspore. Ne bi smelo do toga da dolazi. Padaju mi na pamet samo dve stvari, ili kupuješ zastarele / u startu nedovoljno dobre modele ili nakupiš malware i viruse.

U svakom slučaju, windows računar ne usporava rad u kraćem vremenskom roku, pogotovo ne brzo i tako osetno.
Hvala na odgovoru.
Prvo što primetim je da se uređaji sporije pale vremenom, mada uglavnom gasim startup na bukvalno svim programima (discord, skype, torrent i slično)
Ne koristim antiviruse, oslanjam se na win deffender i ta čuda što dolaze uz win 10. Odgledao sam brdo klipova vezano za usporavanje mada vrv mi treba neki cleaner ili šta već pošto kontam da mi ostane dosta fajlova od programa koje pobrišem (control panel, add or remove programs koristim, nikako klasično delete folder itd)
Možeš li da mi kažeš kakva je opcija Microsoft Surface neki model u odnosu na običan win laptop? Da li su ok mašine za te pare za koje se prodaju?

Surface laptopovi su super. Tihi, generalno solidno jaki, napravljeni na nivou kao i MacBookovi. 3:2 ekrani su im boleština za produktivnost, ali nisu sad nešto zverine što se performansi tiče. I generalno su preterano skupi imajući u vidu jačinu. Ryzen model četvrte generacije je najboji "bang for the buck" ali ako nešto rikne, nećeš imati gde da zameniš i popraviš.

Nazad
Vrh Dno