Šta je novo?

MOLIM ZA POMOĆ Problem sa sistemom

Bajcetic

Zapažen
Učlanjen(a)
15.06.2022
Poena
20
Imam 2 problema sa sistemom
1.) Zarazio sam windows virusom
2.)Uzorčno problemu 1 htio sam da uradim ono što sam već 2 puta radio prije par godina a to je reset win 10 sistema ali je to nemoguće. Biće video koji objašnjava u kakvom sam problemu. Onda sam pokušao da nađem način da obrišem sistem sa ssd-a i preko fleša skinem novi ali ne znam kako da obrišem aistem pošto nema kvalitetnog tutorijala na internetu. Ovo je yt link problema koji se dešava.
Nemam hdd i ssd, imam samo 1 ssd od 500gb pa to dodatno otežava situaciju.
Unaprijed hvala

Brisanje ne radiš iz trenutnog operativnog sistema nego tokom instalacije novog. Kada pokreneš instalaciju, u jednom koraku ćeš imati izbor particija. Možeš sve da ih zbrišeš i instalacija će sama kreirati svoje nove recovery i ostale particije i to je to. Svakako se formatira radi instalacije.
Postoji opcija čuvanja starih podataka, ali bih to zaobišao u ovom slučaju.
Prevuci negde ono što ti je bitno na ovom sistemu.

Windows ima zvanični alat za kreiranje butabilnog USB, windows media creation tool.

Skini neki Linux, Live verziju, na USB fleš, pokreni ga i podigni sistem sa fleške, pa iz njega poubijaj sve particije na SSD-u. Nemoj da ga formatiraš, samo sve particije eliminiši, pa podigni instalaciju Win-a i instaliraj nanovo.
Ne bih ovo gore što je kolega napisao, osim ako nemaš neki virus free Win iz koga ćeš da napraviš butabilnu instalaciju.

Brisanje ne radiš iz trenutnog operativnog sistema nego tokom instalacije novog. Kada pokreneš instalaciju, u jednom koraku ćeš imati izbor particija. Možeš sve da ih zbrišeš i instalacija će sama kreirati svoje nove recovery i ostale particije i to je to. Svakako se formatira radi instalacije.
Postoji opcija čuvanja starih podataka, ali bih to zaobišao u ovom slučaju.
Prevuci negde ono što ti je bitno na ovom sistemu.

Windows ima zvanični alat za kreiranje butabilnog USB, windows media creation tool.
Imam već butabilan fleš napravljen uz pomoć media creationtoll-a
Skini neki Linux, Live verziju, na USB fleš, pokreni ga i podigni sistem sa fleške, pa iz njega poubijaj sve particije na SSD-u. Nemoj da ga formatiraš, samo sve particije eliminiši, pa podigni instalaciju Win-a i instaliraj nanovo.
Ne bih ovo gore što je kolega napisao, osim ako nemaš neki virus free Win iz koga ćeš da napraviš butabilnu instalaciju.
Gdje mogu naći neki video tutorijal vezan za taj metod. +ja imam smao 1 ili 2 particije na ssd-u

Portabilni program koji ti može pomoći da skineš neki linux i bapravi butabilni USB. Tako sigurno ne može da se inficira nekim virusom. Kada butuješ sa njim naći ćeš već neki program kao Minitool partition vizard da izbrišeš particije na disku.

Sad sam preko creationtol-a uradio instačaciju. Stavio sma da nikako ne sačuva moje fajlove ali mi je poale reinstalacije zauzetp 250gb ssd-a.
Koliko vidim du je ostalo samo 3 igrice i nije mi jasno kako je onda zauzeto 250gb

Kad u samoj instalaciji dodjes do izbora particije na koj instliras OS, moras da formatiras tu particiju na kojoj ti je postojeci OS ( ako vec zelis da sve full obrises sa iste) kad odradis format onda ides dalje instalaciju.

Sad sam preko creationtol-a uradio instačaciju. Stavio sma da nikako ne sačuva moje fajlove ali mi je poale reinstalacije zauzetp 250gb ssd-a.
Koliko vidim du je ostalo samo 3 igrice i nije mi jasno kako je onda zauzeto 250gb
Кад прегазиш стари систем, скенирај све. Све флешеве и екстерне дискове и систем.

Da ne otvaram novu temu, potrebna mi je pomoć.
Ovo mi se dešava posle podizanja sistema i rada računara u mirnoći posle par minuta.
Reset racunara ,racunar radi 2-3h pa se opet ponovi. I tako u nedogled. U danu zavisi,4,5 puta se pojavi.
Šta moze biti problem? Računar je dosta star,u njemu ssd i intel quad q6600 i 4gb rama. Win 10

Prilozi

• IMG_20230926_080231.jpg
    IMG_20230926_080231.jpg
    191.7 KB · Pregleda: 20
Nazad
Vrh Dno