Šta je novo?

Molim za kratko objasnjenje

Praga2x30mm

Čuven
Učlanjen(a)
30.10.2003
Poena
620
Sta je kod TFT monitora najvaznije.Video sam neka osvetljenja,milisekunde itd...,posto planiram da uzmem 19-icu.
Hvala unapred:)

Moj ti je savet da sacekas malo dok cene pva modelima ne padnu, ili ako si vec odlucio kupi nesto najjeftinije od LG ili Samsunga svejedno, a ostatak kinte cuvaj. Kad se tft tehnologija dovede u red, tj. kada stvarno ima smisla da se da 300e za monitor onda pazari. Sad moras da tolerises lose uglove vidljivosti, odziv, ne bas odlicne nijanse boja a mozda cak i prejako osvetljenje.
Dakle, ili se strpi jos malo sa kupovinom ili pazari nesto jeftino. Ovde ne vazi pravilo da ako das jos malo vise para za monitor da ce on biti onliko bolji koliko si dodao love.

odziv-nek bude oko 8 ms ili manje,ugao vidljivosti,osvetljenost 800:1 ili vishe i tako,u principu je sve bitno,ali neka neko strucniji dopuni...

Shiki, al' ga odvali. To 800:1 bi trebao da bude kontrast a ne osvetljenje. Ono vec ide 250-300ccd.
Staljine, reci ti prvo za sta ti prvenstveno treba monitor. Filmovi, TV, Net, Igrice...?!? Naglasi sta najvise radis. Wide ili ne?
Uglavnom gledaj da odziv ne bude preko 8ms i da kontrast ne bude ispod 700:1... Takodje obavezno pogledaj monitor pre kupovine, kako ti izgleda slika ne njemu (da ti budes zadovoljan) i proveri da nema mrtve pixele jer ce te jako nervirati. To je najbitnije od svega.
Ako se odlucis za neki model konsultuj se ovde sa ljudima jer mozda ima za te pare i nesto malo bolje. To je to. Srecno :D

lapsus,izvinjavam se,ne znam kako sam omanuo:wall:

pogledaj i LG L194WT jer je 19" wide (samo da znas da je velicine ko 17" samo izvucena ) sa 5 ms odzivom kontrast 2000:1 i osvetljenoscu 300
Cena mu je 210 evrica ...
Ja ga gledam al uvek mi pare odu negde drugde ...

Kontrast mu je 700:1 a to 2000:1 je fora koja radi samo na papiru. Sve u svemu Ok je monitor skroz samo dobroobrati paznju na bad pixele ako uzimas ovo. A i bilo koji drugi. Po radnjama su ostali samo sa bedacima a druge ne uzimaju trenutno. Obavezno ga probaj!!!

Informacija koju sam procitao negde na netu: ljudsko oko moze da registruje 40 slika u sekundi sto znaci da je bitno da je odziv <25ms, sve ostalo oko nece registrovati, tako da sve ispod 16ms vrsi pos'o. Vec skoro 4 godine imam u svoje vreme hvaljeni XELO 17" TFT koji je iz kenozoika u odnosu na danasnje, ali nisam spreman da dodam kintu i menjam ga za noviji, prosto ne vidim bitnu razliku, ne kazem da je nema, vec da je toliko mala da se ne isplati. Kada bih danas kupovao monitor, to bi bio sigurno brand name iz sredje klase jer su u njih sigurno ugradjeni A grade paneli.

Informacija koju sam procitao negde na netu: ljudsko oko moze da registruje 40 slika u sekundi sto znaci da je bitno da je odziv <25ms, sve ostalo oko nece registrovati, tako da sve ispod 16ms vrsi pos'o.
Tvrdnja da sve ispod 16ms vrši pos'o je jednostavno netačna.

Kada bih danas kupovao monitor, to bi bio sigurno brand name iz sredje klase jer su u njih sigurno ugradjeni A grade paneli.
Nisam baš siguran da se u sve brand name modele iz srednje klase ugradjuju A grade paneli.

@banzaiii: a sto nije? ovaj moj je deklarisan kao <25ms a vozi kao lud, ne znam nikog ko je imao zamerku na njega, po meni razlika se vise svodi na lazno deklarisanje proizvodjaca, odziv je relativan tako da proizvodjac moze da deklarise max 16ms ili prosecnih 16ms gde je kupac manje-vise doveden u zabludu . Svi brand name sigurno ugradjuju A grade, low cost varijante koriste se jeftiniji. Postoji i A+ grade sto je rezervisano samo za top modele.

Poslednja izmena:
Moraš da budeš pažljiviji kada daješ savete drugima. Ako neko kupi monitor na osnovu tvojih saveta (npr. od 16ms) i utvrdi da se zaje*o, da li ćeš ti da mu vratiš pare?

Prvo, stojim iza toga sto sam napisao; drugo, ovo je forum koji sluzi tome da sto vise nas izrazi svoja iskustva koja mogu biti i razlicita; trece, moje recenice koje si citirao ne zvuce kao savet, vec prenosenje licnog iskustva odnosno saznanja.

Prvo, stojim iza toga sto sam napisao;
Onda idi npr. u temu o Samsungu 971p (http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=109746 ), i ljudima kojima smeta ghosting na 6ms objasni da im je 16 ms dovoljno.
drugo, ovo je forum koji sluzi tome da sto vise nas izrazi svoja iskustva koja mogu biti i razlicita;
Tačno.
trece, moje recenice koje si citirao ne zvuce kao savet, vec prenosenje licnog iskustva odnosno saznanja.
Onda naglasi da je to u pitanju, i eventualno napiši neku informaciju o veličini tog iskustva (npr. testirao sam xx monitora sa tim i tim softverom i sl.).

Pozdrav.

Onda idi npr. u temu o Samsungu 971p (http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=109746 ), i ljudima kojima smeta ghosting na 6ms objasni da im je 16 ms dovoljno.

Tačno.

Onda naglasi da je to u pitanju, i eventualno napiši neku informaciju o veličini tog iskustva (npr. testirao sam xx monitora sa tim i tim softverom i sl.).

Pozdrav.

Pa pogledao sam temu, i ? Sta, na osnovu jednog modela koji je Samsung navrat-nanos izbacio na trziste treba da generalizujemo i izvedemo zakljucak o svim monitorima istog odziva da su krsh? Ili su svi Samsung monitori loshi? Ako tako izvodis zakljucke, onda ne znam kako ti birash hardver, posto kod skoro svakog modela bilo kog hardvera postoji neki bug, svaki proizvodjac izbaci poneki krsh zbog onih koji ce se zalepiti za nizu cenu poznatog proizvodjaca. To je dokaz da ni najveci ne garantuju uvek pravi kvalitet, a ne da svi proizvodi slicnih karakteristika ne valjaju.
Nisam se predstavio kao advanced user, vec kao korisnik, a takodje je navedena velicina iskustva tj model koji imam i moje misljenje o njemu.

Treba da izvedemo zaključak da ono što si napisao u postu #8 (tj. "da sve ispod 16ms vrsi pos'o") nije tačno (kao što sam napisao u postu #9).

A takodje, istom logikom da Samsung treba izbegavati u sirokom luku, jel?

Nema potrebe da se ide u off topic. Napisao si nešto, ja sam te ispravio i to je to.

Sta je kod TFT monitora najvaznije.Video sam neka osvetljenja,milisekunde itd...,posto planiram da uzmem 19-icu.
Hvala unapred:)

8ms i brzi monitori bi trebalo da smanje, odnosno eliminsu "ghosting" efekat pri brzim promenama sadrzaja ekrana (skrolovanje teksta, brze scene u filmovima, itd.).
Bitan je i sto verniji prikaz boja i da osvetljenje sto manje "probija" kroz crnu povrsinu.
Nekima je veoma bitan i ugao gledanja (oni koji vole da se zavale u fotelju i dignu noge na sto dok gledaju filmove). Ali je sve to kompromis sa cenom monitora i uvek nesto fali u toj jednacini...

Uglavnom: Najvazniji je subjektivni utisak koji imas o monitoru. Najbolje bi bilo kada bi mogao na jednom mestu da pogledas sliku na svim monitorima koji te interesuju, pa da po utisku izaberes sta ti najvise odgovara.

@banzaiii: znaci 16ms ne valja obicnom korisniku, bilo koji Samsung od 6ms i preko ne uzimati u obzir, jer postoji jedan model koji je lose projektovan i najvaznije, ne postujte misljenje o hardveru ako niste testirali bar xxx slicnih. U pravu si.

@boban712 & banzaiii
Postajete dosadni

@ostoja
Svaka cast na normalnom odgovoru

@boban712 & banzaiii
Postajete dosadni
U pravu si, izvinjavam se. Hteo sam samo da unesem ispravku, da neko ko ovo čita ne bi bio doveden u zabludu. Nažalost nekima je jako teško da prihvate da ih neko ispravlja. Sve što sam hteo da kažem nalazi se u postu #9, neka neki moderator slobodno pobiše sve moje postove nakon toga.

@Boban
Kao što već rekoh nemam nameru da sa tobom o bilo čemu diskutujem. Napisao si nešto što nije tačno, ja sam te ispravio, end of the story. Ne vidim zašto ti je problem da to prihvatiš, nema tu ništa lično, niti išta uvredljivo.

Nazad
Vrh Dno