Šta je novo?

Hardver Molim za hitnu pomoć oko kupovine konfiguracije.Dilema AMD Ryzen 3600 ili 5600 ili Intel I5 11400F?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

aleksandarbud

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
18.03.2012
Poena
170
Obzirom da mi je crklo napajanje na staroj konfiguraciji gde je napajanje bilo Antec 500 w preko 10 god staro...kada sam umesto moje grafike Gtx 1050 ubacio RX 580 i ubo 8 pin i 6 u nju,pa upalio komp...odmah se samo napajanje zadimilo i ode u večna lovišta.Stavio neko kinesko Frontier od 500W i staru grafu GTX 1050 i sada radi.Imam prvu seriju I5 750 preko 10 godina.8gb ramDDR3,mat Gigabyte P55...!
Obzirom da sam već naručio novo napajanje XILENCE Performance+ 750W da bih mogao da ubacim ovu grafiku RX580...sada hoću da zamenim i sve ostalo.Pored napajanja obzirom da sam našao povoljno naručio sam i jedan stik rama KINGSTON FURY BEAST 16GB DDR4 3200MHz CL16 KF432C16BB/16,ali sada sam se odlučio da menjam i sve ostalo!
Obzirom da sam bez ozbiljnog posla preko godinu dana...bitno je i da konfiguracija košta što manje!Nisam overkloker,znači kompjuter koristim kao svaki prosečan korisnik....malo filmovi uz 5.1 zvuk,net,mejlovi,Office,ali i igram igrice!Nisam neki poseban gejmer,ali volim da odigram po koju dobru igru!Monitor mi ostaje moj trenutni ASUS 23 inča rezolucije FULL HD(1920x1080) i ostaće još neki duži period...dakle ne planiram da skoro uzimam monitore većih rezolucija!Dilema je dakle večita BEST BUY varijanta budžet konfiguracije!? Da li Intel I5 11400 F ili RYZEN 5 3600 ili eventualno 5600!?
Znam da su procesori tu negde što se rada tiče,ali šta bi vi preporučili kao sigurniju,bolju i povoljniju varijantu na duže staze!Na ovoj matičnoj ploči P55 sam zamenio 2 procesora i 3 grafičke!Znači matičnu nisam menjao preko 10 godina!
Imam i kućište FRACTAL DESIGN SILENT staro takođe preko 10 godina,ali ne planiram da ga menjam...jako kvalitetno,tiho i teško...i imam pet ventilatora unutra! j
Zanima me koju bi ste konfiguraciju pre preporučili da bude Best Buy(što je moguće bolja i povoljnija varijanta)!Sada je procesor Ryzen 5 3600 najjeftiniji od pomenuta 3 procesora i košta izmedju 70 i 80 evra dok su Intel I5 11400g I Ryzen 5 5600 oko 110 evra,a možda i koji evro više!Cene kod madjara...
Možda bih kroz godinu kupio 6600XT ili 6650XT,ali to kasnije...za sada je nadogradnja na RX580 i tako će ostati bar godinu dana!
Znači,pored procesora treba mi i Best Buy matična ploča!?Za AMD Ryzen 5 3600-5600 da li matična B450 ili B550 i koji tačan model je best buy?Takođe za Intel I5 11400F da li matična sa čipsetom H510 i koji model ili postoji neka bolja u tom nekom cenovnom rangu?
Kod matične mi je jako bitna i integrisana muzička kartica,pošto preko nje gledam filmove i serije online na TV uz više nego pristojan 5.1 surround sistem koji imam u dnevnoj sobi...pa bi bilo poželjno da ima iole kvalitetan zvuk u surroundu,a i ovako!
Takođe,da li mogu uz te matične da iskoristim stare sata hard diskove od 500 gb i 250gb ili moram da uzimam SSD Hard disk?Našao sam preko madjara ADATA sa sivim hladnjakom 1T za 48 evra!
Čuo sa da AMD uz Ryzen dostavlja pristojan stock kuler,dok Intel uz I5 11400F isporuučuje djubre od kulera,ali imam postojeci Cooler Master Huper TX3 koji može i na ovaj noviji socket,barem može na H510 koliko sam čuo!?
Znači,glavna dilema da li konfiguracija AMD Ryzen 3600 ili 5600 ili Intel I5 11400F konfiguracija i koja Best Buy matična uz njih...uz ovo ostalo dopunsko? :)
Hvala vam svima puno unapred...

Uzimas polovno ili novo i do koje cene bi isao za CPU+MB?
11400F se ne greje puno, TDP 65W, stock kuler ce ga ohladiti bez problema.
Za stare diskove - da, mozes da ih iskoristis, ali je preporuka da uzmes neki SSD, tu ces osetiti najvece ubrzanje racunara... m2.nvme ako mozes, ako ne, onda sata ssd...

Novo bih uzimao.Što jeftinije...,ali opet da bude dobro i dovoljno za ono za šta mi treba.Imam u šteku još uvek nešto novca,ali obzirom da se ovo nalaženje posla odužilo previše...ne znam kada ću naći adekvatan posao...pa bi bilo poprilično poželjno da platim ovo što jeftinije,jer će mi možda novac biti potreban za nešto neophodnije.Mada ne bih kupovao ni bilo šta...
I da li ram jedan stik od 16 gb ili jedan od 32 gb?Takodje čuo sam da je bolje da 16 gb bude podeljeno u dva stika od po 8gb...kao i da je bolje da 32 gb budu iz dva stika od po 16gb!?

Poslednja izmena:
I da li ram jedan stik od 16 gb ili jedan od 32 gb?Takodje čuo sam da je bolje da 16 gb bude podeljeno u dva stika od po 8gb...kao i da je bolje da 32 gb budu iz dva stika od po 16gb!?

Iz ugla dugovecnosti - AM4 ima bolji upgrade path od 11th gen Intela... iako bih licno isao na i5, mozda je bolje da uzmes Ryzen 3600 sada pa kasnije mozes da ga zamenis sa 5700X ili 5800X3D kada padnu cene.
Ploca - razmisli da uzmes nesto malo bolje da bi kasnije mogao da se apgrejdujes na bolji CPU. Nisam preterano upucen u audio kodeke, pretpostavljam da ti treba nesto poput ALC1200
Memorija - dual channel uvek

Firmly disagree.

Na aliexpress je trenutno ryzen 5600 100e , 5700x3d je 210e
ploča - asrock b550 pro4, ima Realtek ALC1220, ako kome znači
ddr4 - 3600 MHz , dva modula obavezno. po mogućstvu 2 x16

Poslednja izmena:
Firmly disagree.

Na aliexpress je trenutno ryzen 5600 100e , 5700x3d je 210e
ploča - asrock b550 pro4, ima Realtek ALC1220, ako kome znači
ddr4 - 3600 MHz , dva modula obavezno. po mogućstvu 2 x16
Ali neka ima u vidu da to sa aliexpresa moze da napipa carinu i porez i da je to rizik gde ustede onda ne znam koliko ce biti + mesec dana dok stigne.
Ja bih iskreno gledao pre nesto na KP, recimo 5600 ima trenutno za 125e.

Mozda nesto na KP, polovno sa garancijom, ploca+cpu, recimo ima kombinacija nekih AM4+ryzen 2600+ram za manje od 200e.

Hvala svima.Gledam strane forume i you tube...i dosta se žale na Intel matične sa čipsetom B560! Inače H510 je otpao zbog nemogućnosti nadogradnje u budućnosti sa nekim I7 ilil I9(ukoliko sam dobro razmeo)!?Ostali čipseti sa kojima je moguća nadogradnja u budućnosti za Intel varijantu su skuplji od B560...pa sam u problemu zbog para...iako sam prvo hteo Intel!
Što se ADM platforme tiče izbor sam suzio u tom slučaju na ASUS TUF GAMING B550M-PLUS i GIGABYTE B550M AORUS ELITE (rev. 1.0)...gde je ASUS skuplji nekih 17 eura.Da li se isplati dati za ASUS TUF GAMING B550M-PLUS tih 17 evra više?Znači nisam nikada radio sa biosom..treba mi ploča koju ću da ubacim u kućište,povežem i bez dodatnih podešavanja da radi kako treba,a nisam ni overkloker.Što se integrisane muzičke tiče ASUS TUF GAMING B550M-PLUS ima muzičku Realtek ALC S1200A,a GIGABYTE B550M AORUS ELITE (rev. 1.0) ima Realtek ALC 887.
Koja je bolja varijanta?
Inače Ryzen 5 3600 sa stock kulerom 84 evra kod madjara,a Ryzen 5 5600 košta 126 evra dok je Intel I5 11400F košta 117-118 evra,ali uz Intel I5 11400F ne znam koju matičnu da je pouzdana i ok cena?
Za početk bih ostavio ova moja dva sata hard diska ukoliko može da se poveže i ide uz ove konfiguracije(jedan od 500gb,a drugi od 250Gb),a za kasnije mi treba savet šta da uzmem kao zamenu...da je bolje.brže i manje...kapaciteta od 1T , a da je povoljno ili iole povoljno?
Hvala unapred...

Pa ako hoćeš max uštedu ideš na ryzen 3600/4500,prvi oko 80,drugi oko 70e,ako imaš love onda svakako 5600...Ali mozda ti znači ta razlika.Tako i matična neka korektna osnovna ispod 70e je asrock b450m pro 4 r2.0
Isto i ram ako ideš na uštedu imaš ih po 37,38e za 2x8gb 3200/16..
E sad ako ti razlika nije bitna od 100-150e ideš na b550m tuf npr,ram skuplji za 10-15e 3600/17/16 i cpu 5600..
Ssd svakako odma kupi,jer je razlika prevelika,i glupo je staviti sad hdd na tu konfu.

нема пореза и царине са али. стиже само цпу у малом пакетићу.
наручио тону до сада. иначе б450м про4 је проверено добар за смешне паре.

што се тиче звучних кодека интегрисаних на матичну, све су сличног квалитета, и сасвим пристојне за слушање.

Ram sam naručio Kingstonn Fury Beast 2x16gb 3200 mhz(prvo sam naručio 1 stick od 16gb,ali onda da se ne bi kasnije zezao kada bude trebalo...poručio još jedan isti)Cena je po jednom 35 evra...zanči 70 evra za oba.Problem kod B450 ploča je nemogućnost za neku kasniju nadogradnju...ukoliko sam shvatio...pa je zato bolje odmah uzeti B550.Ja sam na trenutnoj matičnoj uspešno zamenio tri procesora za preko 10 godina...prvo prva gen I3,pa jedan I5,a zatim najjači iz tadašnje prve I5 serije za igrice I5 750...pa želim da budem opšten sa budućom matičnom na sličan način,a ne ukoliko uleti neki povoljan dosta jači procesor...da moram da menjam i matičnu,pto bi bio slučaj sa B450 ukoliko sam našao dobre podatke na netu!?
Da li se isplati razlika od ti nekih 17 evra za skuplji ASUS TUF GAMING B550M-PLUS u odnosu na GIGABYTE B550M AORUS ELITE (rev. 1.0)?
Koji SSD,imate li preporuku?Našao sam ADATA sa silver hladnjakom od 1T za nekih 48-50 evra!?Jel to ok?
I da li sam našao prave podatke za intel čipset matične B560 t.j da su problematične ili ima i dobrih po pristojnoj ceni?

Ram sam naručio Kingstonn Fury Beast 2x16gb 3200 mhz(prvo sam naručio 1 stick od 16gb,ali onda da se ne bi kasnije zezao kada bude trebalo...poručio još jedan isti)Cena je po jednom 35 evra...zanči 70 evra za oba.Problem kod B450 ploča je nemogućnost za neku kasniju nadogradnju...ukoliko sam shvatio...pa je zato bolje odmah uzeti B550.J
Bolje da si uzeo kit nego posebno ramove,znači 2x16gb.
Sve što može na b550 može i na b450.

Ram sam naručio Kingstonn Fury Beast 2x16gb 3200 mhz(prvo sam naručio 1 stick od 16gb,ali onda da se ne bi kasnije zezao kada bude trebalo...poručio još jedan isti)Cena je po jednom 35 evra...zanči 70 evra za oba.Problem kod B450 ploča je nemogućnost za neku kasniju nadogradnju...ukoliko sam shvatio...pa je zato bolje odmah uzeti B550.Ja sam na trenutnoj matičnoj uspešno zamenio tri procesora za preko 10 godina...prvo prva gen I3,pa jedan I5,a zatim najjači iz tadašnje prve I5 serije za igrice I5 750...pa želim da budem opšten sa budućom matičnom na sličan način,a ne ukoliko uleti neki povoljan dosta jači procesor...da moram da menjam i matičnu,pto bi bio slučaj sa B450 ukoliko sam našao dobre podatke na netu!?
Da li se isplati razlika od ti nekih 17 evra za skuplji ASUS TUF GAMING B550M-PLUS u odnosu na GIGABYTE B550M AORUS ELITE (rev. 1.0)?
Koji SSD,imate li preporuku?Našao sam ADATA sa silver hladnjakom od 1T za nekih 48-50 evra!?Jel to ok?
I da li sam našao prave podatke za intel čipset matične B560 t.j da su problematične ili ima i dobrih po pristojnoj ceni?
Milsio sam tada najjači iz prve I5 serije na I5 750,a ne 750! :)
Milsio sam tada najjači iz prve I5 serije na I5 750,a ne 750! :)
Da li je moguće da sam opet napisao isto...mislio sam na I5 760! :whistle:
Znači,
Ram sam naručio Kingstonn Fury Beast 2x16gb 3200 mhz(prvo sam naručio 1 stick od 16gb,ali onda da se ne bi kasnije zezao kada bude trebalo...poručio još jedan isti)Cena je po jednom 35 evra...zanči 70 evra za oba.Problem kod B450 ploča je nemogućnost za neku kasniju nadogradnju...ukoliko sam shvatio...pa je zato bolje odmah uzeti B550.Ja sam na trenutnoj matičnoj uspešno zamenio tri procesora za preko 10 godina...prvo prva gen I3,pa jedan I5,a zatim najjači iz tadašnje prve I5 serije za igrice I5 760...pa želim da budem opušten sa budućom matičnom na sličan način,a ne ukoliko uleti neki povoljan dosta jači procesor...da moram da menjam i matičnu,što bi bio slučaj sa B450 ukoliko sam našao dobre podatke na netu!?
I da li sam našao prave podatke za Intel čipset matične B560 t.j da su problematične ili ima i dobrih po pristojnoj ceni?

Kakva je razlika?
Jel razlika kod kita u ceni ili nešto drugo?
Mislio sam na ram memoriju!U čemu je razlika u ceni kod kita u odnsou na dva posebno ili nešto drugo?

Poslednja izmena:
U ceni nije,možda si čak imao i jeftinije cenovno od posebna dva.
Razlike su što ih je fabrika izbacila kao kit,i kao takve ce raditi.
Svaki dzip je različit,pa može da se desi da nece raditi na deklarisanim brzinama.
Tako da je glupost kupovati 1+1 štap odjednom.

T.j da li je razlika samo u ceni ili je nešto bitnije?Da nije nešto vezano za Dual Chanell?
U ceni nije,možda si čak imao i jeftinije cenovno od posebna dva.
Razlike su što ih je fabrika izbacila kao kit,i kao takve ce raditi.
Svaki dzip je različit,pa može da se desi da nece raditi na deklarisanim brzinama.
Tako da je glupost kupovati 1+1 štap odjednom.
Uf.Nisam to znao..nažalost.

I cena je npr kingston fury 2x16 3200mhz cl16 66evra.
Mozes da promeniš ako prodavac nije naručio,pa i kad naruči moze da promeni veče pre preuzimanja od madjara.

Kaže naručio danas,ali napisao mu sada da nije problem u par evra,već je ozbiljan problem.Nije poslao meni...pošto njemu tek treba da stigne u čet-petak,tako da nema valjda razloga da se ljuti.Nisam stvarno znao...nažalost...

Zamenjeno.Prokomentarisala je,ali ne kraju promenila.Hvala. :) Jel sigurno da je sve isto na B450 i B550?Pročitah na više mesta sem što B45o nema pci 4.0...na nju neće moći jači procesori novijih AMD generacija?

нема пореза и царине са али. стиже само цпу у малом пакетићу.
наручио тону до сада. иначе б450м про4 је проверено добар за смешне паре.

што се тиче звучних кодека интегрисаних на матичну, све су сличног квалитета, и сасвим пристојне за слушање.
kako nema porez i carina na nesto sto se prodaje za 100eur?

i kako si uspeo da narucis velik broj kao fizicko lice ili firma? ako narucujes velik broj iste robe to se tretira da ces ih prodavati, ili sve koristis za sebe?

kako nema porez i carina na nesto sto se prodaje za 100eur?

i kako si uspeo da narucis velik broj kao fizicko lice ili firma? ako narucujes velik broj iste robe to se tretira da ces ih prodavati, ili sve koristis za sebe?
To I mene Cudi ja narucio jeftinu mehanicku tastaturu sa AE oko 20€ lol 😂 I naravno platio pdv 😂😅😆🤣😊🙈😳

заборавите. има порез, има и царина. нисам наручивао ниједан и нисам правно лице.
шлус! :)

to nisi napisao iznad

moze da se desi da nekad prodje, ali napisao si da si kupio tonu procesora i nikad nisi platio ni pdv ni carinu. sad ne znam sta je istina?

Dilema je da li matična B550 ili B450? Izabrao sam između ASUS TUF GAMING B550M-PLUS koja je 110 evra,a ista matična sa B450 čipsetom ASUS TUF GAMING B450M-PLUS II je 78 evra ?
Kod verzije B550 muzička je Realtek ALC S1200A , a kod B450 TUF GAMING B450M-PLUS II muzička je Realtek ALC887/897!
Uzeću sada procesor Ryzen 5 3600,ali treba mi matična na duže staze da ne moram da menjam matičnu kada budem prelazio na neki dosta jači procesor od ovoga?
Šta preporučujete,jel vredi razlike od 32 evra za verziju B550 ili ne...?Znači ne bih da menjam matičnu narednih 10-tak godina bože zdravlje,a processore ću verovatno menjati i naravno ići na što jače!? Šta da radim? :unsure:
Što se tiče Alija...provereno!Sve zavisi od sreće...ukoliko je onaj tamo dobio od žene sinoć...neće naplatiti carinu,a ukoliko nije...može carina da izađe i skuplje nego što ste paltili naručeni artikal!Mada ovo je samo za malo krupnije,gabaritnije i teže stvari uglavnom,ali se dešava da nemate sreće...pa da bude i na sitnije stvari!Znam mnoge koji su poručivali mobilne telefone...i neki nisu pllatili carinu,a neke su odvalili sa carinom...da im je ispalo da su bolje ovde kupili isti mob!!Tako da kako vam se posreći...!:)
Samo još,da li matična B550 ili B450? Izabrao sam između ASUS TUF GAMING B550M-PLUS koja je 110 evra,a ista matična sa B450 čipsetom ASUS TUF GAMING B450M-PLUS II je 78 evra ?
Kod verzije B550 muzička je Realtek ALC S1200A , a kod B450 TUF GAMING B450M-PLUS II muzička je Realtek ALC887/897!
Uzeću sada procesor Ryzen 5 3600,ali treba mi matična na duže staze da ne moram da menjam matičnu kada budem prelazio na neki dosta jači procesor od ovoga?
Šta preporučujete,jel vredi razlike od 32 evra za verziju B550 ili ne...?Znači ne bih da menjam matičnu narednih 10-tak godina bože zdravlje,a processore ću verovatno menjati i naravno ići na što jače!? Šta da radim?
I koji ssd hard od 1t da je dobar,a da nije skup?Neki posaban proizvođač ili može šta god?Kakav je ADATA?
Duplira mi tekst. :)

Poslednja izmena:
В550 вреди доплате ако и само ако имаш М.2 нвме ссд са брзином уписа већом од 4000 МБ/с.
Даклем, уложи додатан новац у рајзен 5600, не мора да ми захваљујеш, мене ако се сете, сете...

Илидане, наравно да нисам купио тону процесора, то је мала хипербола.
Рецимо да сам купио незанемарљив и статистички значајан узорак ЦПУ-а са Али.
Има везе и на ком си царинском одељењу, рецимо за Ниш обрачунавају дажбине и за најеВтиније (доле нато) дрангулије.

ma znam da nije bukvalno tona :)

ali kada se tako kaze mislim na veci broj, dosta vise od recimo 10

В550 вреди доплате ако и само ако имаш М.2 нвме ссд са брзином уписа већом од 4000 МБ/с.
Даклем, уложи додатан новац у рајзен 5600, не мора да ми захваљујеш, мене ако се сете, сете...

Има везе и на ком си царинском одељењу, рецимо за Ниш обрачунавају дажбине и за најеВтиније (доле нато) дрангулије.
Mene ubedjuju dva druga da je na duže staze bolje soket B550 zbog mogućnosti stavljanja jačih procesora novijih generacija...što na B450 navodno neće moći!?Razlika u ceni jeste 32-33 evra što bi mi trenutno značilo,ali opet ne bih voleo u budućnosti da dođem u situaciju kada budem stavljao neki jači i bolji procesor da moram sve da raskačinjem i menjam ploču i prodajem je!Tako da se babo sada češka po glavi! :unsure:

Da,tačno si rekao u vezi poručivanja sa Alija...ima veze i na kom si carinskom odeljenju!Takođe kao što sam već rekao...i kakvog je raspoloženja carinik i kolika im je gužva!Manje više...sreća je presudan faktor...!

AM4 je mrtva platforma, da li uzmes B450 ili B550 najjaci procesor koji moze na obe je 5900x i 5800x3d (za gaming ovaj drugi). nema jace, a izlazice jaci procesori. B550 je bolji ako ides na ryzen 5000 cisto zbog pcie 4.0 ssd i slicnih stvari. noviji bios i bolji (komotniji) rad sa 5000 serijom procesora
tako da razmisljaj u tom smeru, pa vidi sta ti je isplativije

Nazad
Vrh Dno