Šta je novo?

molim vas za pomoc

acidheadd

Slavan
Učlanjen(a)
15.04.2010
Poena
310
Poslednja izmena:
Ja imam Acer aspire 5530G skoro tri godine i nikada me nije izdao da kucnem u drvo i za njega imam samo reci hvale. Naravno da i on ima neke svoje nedostatke (malo mu se ugiba tastatura,tezak je 3kg) ali za tu cenu tada nisam mogao naci jacu masinu. Uopste ga ne stedim ni dan,danas,cesti ga ne gasim i po nekoliko dana kada skidam nesto a i jedno vreme sam ga koristio i za gaming (call of duty 4) sto je velika tortura za laptop jer oni jednostavno nisu za to... Ne bih ti predlozio da budes rob neke marke jer je to sve relativno,moj drug ima famoznu toshibu kupio je kad i ja Acera i pre pola godine mu je riknuo a koristio ga je samo za surf.... Sa druge strane toshiba je davala (ne znam da li jos uvek daje) no matter what garanciju (bilo sta da se desi laptopu,ispadne ti,prosipas sok po njemu itd...) garancija ti vazi. Moras da odlucis sta je tebi bitno i sta ti je prioritet,i te smernice koristis pri kupovini.

ma danas svi prave sve, jedina vodilja ti je koliko para toliko muzike, mada ja vise volim asus zbog sitnica tipa finalne obrade i tako to

Ni jedan ni drugi pre novog zakonskog rešenja nisu imali dve godine garancije (Asus za K seriju ne daje dvogodišnju garanciju) a Accer standardno daje jednogodišnju garanciju.

Što se tiče karakteristika one su slične. Accer ima možda malo bolju grafičku karticu ali zato Asus ima jači procesor (identična serija ali na većem radnom taktu) i ima HDMI out i sigutno bolji zvuk.
Servis u oba slučaja radi Kimtec ali Asus ima tzv. Asus Pick up and return podršku odnosno kurirska služba dolazi po laptop u slučaju kvara.

Detaljne specifikacije za ovog Asusa možeš pronaći ovde.

Ergo moraš sam da odlučiš i da sam snosiš posledice tog izbora. Lično ja bih uzeo Asusa (iako mi se dešavalo da prestaju sa radom posle par dana jer je uvek moguće da se loš primerak zalomi)

Poslednja izmena:
Tvrdnja da Toshiba pravi najkvalitetnije laptopove je diskutabilna, tj. netacna.

Da Acer NE pravi kvalitetne laptopove, ne bi bio na 2 mestu u Evropi po ukupnoj prodaji laptopova.

Naravno da i Asus pravi kvalitetne laptopove, njihovi modeli su zahvaljujuci agresivnom marketingu i vecem uvozu vise zastupljeni kod nas.

Dakle, sve zavisi od konkretne serije, modela i dobavljaca. Od sada garancija je min. 2 god.

Od dva navedena, BOLJE resenje je ACER Aspire 5741G.

Poslednja izmena:
Dobar glas o Toshibi je važio mozda do prve polovine 2000tih. Sad su sasvim u proseku, tj. moze da se potrefi kvalitetan lap, a naravno, i obrnuto. U poslednje vreme se zapravo niko toliko ne ističe (sem Applea možda) da bi se moglo samo po brendu pretpostaviti šta se nalazi u zatvorenoj kutiji. Čitati obavezno reviewe i vrlo poželjno videti kako fizički lap izgleda - da li je to ono što zapravo želiš.

@Branco

Prvo ne znam gde si pročitao da je neko napisao da Accer pravi nekvalitetne laptopove? Mada kako je najvećim delom njihova prodaja u najnižem segmentu (kod nas) onda se s pravom može reći da su nekvalitetni (ali ne zbog Accera kao proizvođača već zbog klase u kojoj se nalaze)

Drugo argument koji iznosiš je tipičan primer logičke greške jer po tebi neka ekstra kvalitetna serija laptopova koja će se zbog visoke cene prodavati u malom tiražu nije dobra. Tom tvojom logikom bi dobili da je Yugo bolji od Ferarija jer se prodao u više primeraka.

Možemo se složiti da sve zavisi od konkretne serije, modela a dobavljaca manje više.

Ali kad izneseš bombastično tvrđenje (boldirano u narandžasto) onda to tvrđenje potkrepi nekim činjenicama. Po čemu je Accer u ovom slučaju bolje rešenje? Ima slabiji procesor, nema digitalni izlaz, ima lošiji zvuk, lošiju servisnu podršku, ostale karakteristike su skoro identične, i na osnovu čega ti izneseš boldirani narandžasti pamflet?

Svako misljenje koje ti mozemo dati moze biti pomalo subjektivno.

Ja imam asus i zadovoljan sam. Realno moj glas je subjektivan. Za Acer nisam nista lose cluo.
Sto se tice tog lenova, on ima slabiji procesor. Ipak, Lenovo je lenovo.

Ma uzmi ti Asus i da te bog vidi.

Ja imam ACER Extensa 5230 i Asus F5RL AP233, malo su stariji notebookovi. Ali dobro me služe već par godina. Asus 2 godine a Acer 3 godine. Na aceru je pozadinsko osvetljenje ekrana počelo da otkazuje verovatno zbog kabla koji spaja ekran i ploču. Asus radi savršeno sve vreme. Pogledaj kolika je garancija. Nećeš pogrešiti šta god da izabereš, sličnih su karakteristika.

Svako misljenje koje ti mozemo dati moze biti pomalo subjektivno.

Ja imam asus i zadovoljan sam. Realno moj glas je subjektivan. Za Acer nisam nista lose cluo.
Sto se tice tog lenova, on ima slabiji procesor. Ipak, Lenovo je lenovo.

Ma uzmi ti Asus i da te bog vidi.

hala na savetu al mi nije jasna recenica lenovo je lenovo jel to znaci da nevalja ili?

i jos nesto ako neko ima preporuku za laptop do 620 eura nek kaze hvala

Da bi ti neko dao preporuku moraš da nam kažeš za šta planiraš da ga koristiš!

Ako se neće koristiti za igranje, odsustvo grafičke je korist (manje toplote, manja šansa da taj čip otkaže, manja potrošnja pa i baterija duže traje).

Ako planiraš da laptop koristiš isključivo u sobi, onda može i sa glare ekranom, ali ako ti treba povremeno i u pokretu, negde napolju, u tom slučaju je mat ekran "must".

Što se tiče izjava "Dell je Dell", "Lenovo je Lenovo", "Intel je Intel", ignoriši ih, to pričaju ljudi eto tako, zaista nije relevatno za bilo šta. U najnižoj klasi svi prve slične modele, svima je displej loš, tastatura se ugiba itd. Može se probrati, naći neki model koji je po nečemu (što je tebi bitno) bolji od ostalih, ali da mu je sve dobro - toga nema za male pare tj. ispod 1000-1200e.

Suština je da je kupovina jeftinog laptopa pravljenje kompromisa između gomile stvari, a da bi taj kompromis bio napravljen što bolje, moraš da kažeš svoje potrebe!

hala na savetu al mi nije jasna recenica lenovo je lenovo jel to znaci da nevalja ili?

Starija garda se kune u lenovo. Ja licno nisam imao iskustva sa tim brendom, ali su mi mnogi preporucivali. Ja se nisam odlucivao za lenovo kada sam uzimao laptop jer je bio osetno skuplji od ostalih racunara iste jacine.

hvala na pomoci...
laptop ce se koristiti u poslovne svrhe pravljenje raznih tabela i slicno,world,auto cad,intenet i malo hd filmovi igrice ne.Ovo za ekran nisam znao hvala na tome...

Što se tiče izjava "Dell je Dell", "Lenovo je Lenovo", "Intel je Intel", ignoriši ih, to pričaju ljudi eto tako, zaista nije relevatno za bilo šta. U najnižoj klasi svi prve slične modele, svima je displej loš, tastatura se ugiba itd. Može se probrati, naći neki model koji je po nečemu (što je tebi bitno) bolji od ostalih, ali da mu je sve dobro - toga nema za male pare tj. ispod 1000-1200e. e!

Izvini molim te, ali postoje brendovi za koje ne moras ni da sumljas u kvalitet.
Ja verujem da Lenovo pravi odlicne racunare, bar je pravio. Sada sto je meni bilo mnogo da dam 100e vise za slicnu kofnu Lenova kao sto je ovaj moj Asus, to je drugo.
Ali sada prelazimo na skorz druge teme.
Generalno, ja nisam ni malo zazalio sto sam uzeo Asus, odlican racunar i solidna izrada.

hvala na pomoci...
laptop ce se koristiti u poslovne svrhe pravljenje raznih tabela i slicno,world,auto cad,intenet i malo hd filmovi igrice ne.Ovo za ekran nisam znao hvala na tome...

Već si jako puno rekao - znači da je grafička nebitna, poželjno čak da bude integrisana, a što se tiče procesora bilo koji novije generacije će ti završiti te poslove. Dakle bacaš akcenat na ostale aspekte. Prva sledeća stvar koju možeš da odlučiš da li ćeš ići na glare ili mat displej. Većina modela danas dolazi sa glare displejom koji se napolju pogotovo, ali i unutra ponašao kao ogledalo tj. gomila refleksije, kao na ovim slikama:

96e4d2dbae.jpg

db1f4ed7fb.jpg

Dok mat displej prosečnog kvaliteta izgleda ovako napolju:
eb3a480fb1.jpg

Marko_n
Koji ekran manje trosi energije, ima li razlike?

Mislim da nema razlike tj. da je stvar u spoljnjem sloju ekrana, a da je sama TFT matrica slična/ista. Moguće da svetliji ekrani imaju nešto jače pozadniske lampe, pa da i nešto više troše, neka me neko ispravi ako grešim.

Većina laptopova u biznis klasi imaju mat displeje i dosta dobru autonomiju, te sumnjam da to bitno utiče na potrošnju baterije...

@acidheadd

Model Lenova koji si naeo je možda trenutno najgori laptop na trzištu. Nekvalitetan , immao gomilu problema sa biosom ljude se masovno žale. Sve u sveu konkretan model je tipičan primer krša. Na ofiicijelnomlenovo Lenovo forumu imaš gomilu pritužbi na konkretan model. Toliko o tom Lenovo. Daleko je on od IBM standarda koj se u poslednje vreme sve više srozava. Pogledaj kakkv krš od programa su napravili sa SPSS 19. Kupili firmu i uništili softver. Ali ovo već sad prelazi u off

Što se triče mat ekrana da mnogo je bolji ali za 620 evra ne može da se nađe tako da ta pričao ekranu na ovom mestu je neodgovarajuća. Oba početna imaju LED ekrane (a samim tim manju potrošlju a bolji kontreast) sasvim pristojne i to je to.

Poslednja izmena:
@acidheadd
Evo računara sa mat ekranom koji ti se otprilike uklapaju u budžet:
http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop/6072-acer-aspire-5741g-334g32mn
http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop/6073-acer-aspire-5741g-433g32mn
http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop/5772-asus-p52jc-so043

Obrati pažnju na ovaj treći Asus, ima mat ekrani, 7200RPM disk, 3 godine garancije i sasvim je solidne izrade. Naravno, vidi da ga pogledaš uživo pre kupovine da li ti se dopada, ali mislim da je za te pare, ako možeš za tih 50ak evra da proširiš budžet, pravi izbor za tvoje potrebe, naručito ako se uzme u obzir trogodišnja ASUS-ova Pick&Return garancija!

Poslednja izmena:
Lepo sam rekao da Asus probija budžet, ali je biznis model i najviše odgovara njegovim potrebama koje je gore naveo, pa se možda odluči da budžet malo proširi. U odnosu na ostale mašine u tom cenovnom segmentu koji su pravljene tako da im namena nije baš jasna, ovaj Asus deluje kao odličan izbor, ali ga treba proveriti uživo. acidheadd, ako se odlučiš za Asusa bićeš miran 3 godine što se tiče garancije, ako ćemo realno, samo ta garancija vrediti doplate.

Poslednja izmena:
Vrh Dno