Šta je novo?

Molim pomoć oko WiFi rutera.

zeko

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2005
Poena
360
Treba mi WiFi ruter koji treba da ispunjava sledeće uslove:

1. Biće povezan na kablovski (SBB) modem i biće korišćen isključivo za WiFi (kuća za izdavanje - stanari će koristiti internet preko laptopova i tableta / telefona);

2. Treba da baca signal u celoj kući. U pitanju su prizemlje i 3 sprata (60ak metara kvadratnih u osnovi). Ruter će biti na prvom spratu.

Dajte preporuke da li je ovako nešto izvodljivo?

US robotics neki ako ima da se nadje...ja sam uzeo i sebi i sestri od lika koji to donosi od preko (u razlicito vreme i razliciti modeli) i stajao je u prizemlju a signal je bio ok na drugom spratu...mogu da nadjem mozda mob od coveka ako te interesuje, a mislim da je i ovde na forumu...
Pozz

Hitno mi je (za sutra) pa mi to ne igra. Idealno bi bilo neki koji ima na stanju u winwin-u ili gigatronu.

Ako može još neki predlog?

Jak signal ima tp link 941nd... Ja ga koristio i prezadovoljan... Sad imam gigabitni 1043nd i radi odlicno. Oba imaju mogucnost ubacivanja ddwrt firmware ukoliko ima potrebe.
Edit : http://www.itsvet.com/proizvod/tp-link-tl-wr941nd-10-100-4-ports,-wan-1-port/comp_comp_router/317/156

Poslednja izmena:
Iz licnog iskustva bih ti preporucio Asus RT-N56U. Ima dosta jak signal i mislim da ce lepo posluziti u tvom setup-u.

Hitno mi je (za sutra) pa mi to ne igra. Idealno bi bilo neki koji ima na stanju u winwin-u ili gigatronu.

Ako može još neki predlog?

Tp-Link serija 9 ili 10 sa tri antene... 941nd ili 1043nd, uzmi nd modele zbog mogucnosti promene antena ako bude potrebe mada najverovatnije nece.

Ja bih zaobisao uredjaje sa internim antenama. Na papiru sve savrseno (mogu oni napisati da je signal jaci 250 puta kad nije) a u praksi skroz osrednje.

Moja preporuka takodje za 941nd mada ja sam prezadovoljan sto se tice jacine signala sa TP-Link TL-WR841ND.

Uglavnom nemoj da ocekujes da ce bilo koji ruter da ti dobaci do treceg sprata dobar signal (sve zavisi koliko je debela ploca, koliko armature, drugih izvora smetnje itd..). Moze to da radi ali ipak... Ja bih isao sa opcijom ovaj TP-Link TL-WR841ND + na treci sprat neki dodatni AP ako vec ne bude dovoljan ovaj tplink.

Ovako, stanujem u kući, koja je u 4 nivoa, gde je svaki ~65m[sup]2[/sup]. Koristim SBB kablovski net.
Trenutno koristim pomenuti TP-Link TL-WR841ND. On je postavljen na prizemlju, odakle ima dva nivoa iznad i jedan ispod, ali je dislociran od centra osnove jedno 5m.

Na njega se kače 2 telefona sa 802.11G mrežom, 1 laptop sa 802.11N, 1 telefon sa 802.11N i 1 USB WiFi adapter (TL-WN722N i situacija je sledeća:
-802.11G uređaji najnormalnije hvataju signal na istom nivou, sprat iznad su na negde 40-60%, a na potkrovlju je 10-30% negde. Može da se povuče pesma preko mreže, ali nešto krupnije ne baš.
-802.11N uređaji imaju primetno bolju vezu, ali je na potkrovlju i dalje nedovoljno za bilo šta naprednije (1-4MB/s realno). Najbolje se snalazi laptop, a najgore telefon, očekivano.

Ono što ovde meni najviše smeta su Ethernet portovi, koji su samo 100Mb/s na ruteru, što mi je delovalo apsolutno odgovarajuće kad sam ga kupovao, ali sam onda shvatio da ako kopiram nešto preko mređe, internet stane. Takođe, na jednom od portova se nalazi i 5/1 switch, tako da se to još dodatno deli tu).

Moj zaključak je i da mi WiFi nije ni za kakvu ozbiljniju upotrebu, pa planiram da uzmem neka druga dva rutera, sa 1Gb/s i podrškom za repeater mod, kad finansije i slobodno vreme budu dozvoljavali (nisam nešto gledao konkretne modele), pošto nisam siguran da bi prosta zamena antene završila posao.

Hvala svima na savetima :wave:

Sad videh da je 1043nd na akciji od danas u winwinu tako da ću verovatno uzeti njega i nadati se najboljem.
Javljam sutra šta sam uradio.

Ako nekom padne još neki ruter na pamet do sutra, slobodno nek napiše :)

Uzeo sam ga. Položio ga na pod u sobi na prvom spratu i ima domet u celoj kući. Testirao sam domet telefonom pa očekujem jači signal na laptopovima. Interesantna stvar je da na trećem spratu u jednoj sobi i ako je signal na 1 ili čak nijednoj crti, surfovanje radi odlično - kao da sam pored rutera. Tako da sam zadovoljan :) Još jednom hvala na preporuci!

Definitivno ce imati bolji signal na lapu... Stavi WPA2 i aes enkripciju, zbog n standarda i vozi :)

Ja sam testirao D-Link novi model iz Cloud serije DIR-636L, ima sve gigabitne portove, integrisane tri antene, USB port i izgleda extra. Domet je bio i više no dobar ali konfiguracija prostora nije kao što ste opisivali tako da ne mogu tvrditi kako bi se ponašao u takvom prostoru. Međutim na bežični signal utiču mnogi faktori u kući (ormani, ogledala, metal, ploče sa armaturom) tako da i to treba uzeti u obzir.
Ono što je interesantno a vidim da svi pišete o jačini signala rutera, to jednostavno nije tako. Svaki ruter ima maksimalni izlaz snage od 100mW što je ograničeno zakonom zemlje Srbije. Znači svi imaju manje više istu izlaznu snagu. Neki su na 60mW neki na blizu 90mW. Više ima smisla kvalitet samog rutera i eventualno neka nova tehnologija kao što je Smarbeam kod D-linka. Znači bežični signal se šalje samo u pravcu u kom se nalaze korisnici a ne rasipa se na sve strane. Ovako se dobija optimalno odašiljanje tamo gde treba

Ja sam testirao D-Link novi model iz Cloud serije DIR-636L, ima sve gigabitne portove, integrisane tri antene, USB port i izgleda extra. Domet je bio i više no dobar ali konfiguracija prostora nije kao što ste opisivali tako da ne mogu tvrditi kako bi se ponašao u takvom prostoru. Međutim na bežični signal utiču mnogi faktori u kući (ormani, ogledala, metal, ploče sa armaturom) tako da i to treba uzeti u obzir.
Ono što je interesantno a vidim da svi pišete o jačini signala rutera, to jednostavno nije tako. Svaki ruter ima maksimalni izlaz snage od 100mW što je ograničeno zakonom zemlje Srbije. Znači svi imaju manje više istu izlaznu snagu. Neki su na 60mW neki na blizu 90mW. Više ima smisla kvalitet samog rutera i eventualno neka nova tehnologija kao što je Smarbeam kod D-linka. Znači bežični signal se šalje samo u pravcu u kom se nalaze korisnici a ne rasipa se na sve strane. Ovako se dobija optimalno odašiljanje tamo gde treba
+ :wave:

Vrh Dno