Šta je novo?

Moje shvatanje overclocka - Da li sam upravu?

Spider88

Slavan
Učlanjen(a)
30.11.2005
Poena
319
Interesuje me sledeca stvar shto se overclocka tiche. Skoro sam pocheo da se bavim ovim stvarima ali mi neke stvari josh uvek nisu jasne.
Po mom shvatanju overclock procesora ide otprilike ovako:
Povecam frekvenciju, probam da li je stabilan, ako nije povecam napon, i kasnije opet sve iz pochetka, sve dok su temperature u granicama normale.(ovo je generalizovano, znam da ima josh svashta neshto podeshavanja).

Povecavanjem napona, povecava se i struja kroz cpu pa samim tim i veci Dzulovi gubici tj toplota( hehehe nauchio sam neke stvari iz OET-a,),)).

Interesuje me sledeca stvar(u teoriji): Ukoliko bih imao kiskass cooler, da li bih ja mogao procesor koji u defaultu radi na 2000Mhz, da dignem na npr. 5000Mhz, sa naponom od npr 10V, a da pri tome mogu da ga ohladim na neku prihvatljivu temperaturu, ili je svaki procesor ogranichen nekim naponom proboja i sl(tipa pregoreva na 4v bez obzira na temperaturu).

Napominjem da je ovaj primer samo teorijski, jer znam da ovako neshto ne postoji.(ni 4V a kamoli 10V na Cpu)

Dakle da li svaki procesor moze da se oveclockuje koliko god pozelim, uz (teorijski) beskonacno podizanje napona radi stabilnosti uz odgovarajuce hladjenje, ili svaki procesor ima neki svoj limit u frekvenciji i naponu.

Poslednja izmena:
Postoji neka granica u podizanju napona koja je opasna po procesor, bez obzira na temperaturu.

Interesuje me sledeca stvar shto se overclocka tiche. Skoro sam pocheo da se bavim ovim stvarima ali mi neke stvari josh uvek nisu jasne.
Tu smo da pomognemo ;)

Po mom shvatanju overclock procesora ide otprilike ovako:povecam frekvenciju, probam da li je stabilan, ako nije povecam napon, i kasnije opet sve iz pochetka, sve dok su temperature u granicama normale.(ovo je generalizovano, znam da ima josh svashta neshto podeshavanja).

Otprilike... U sustini, kod C2D procesora mozes da smanjujes napon i povecavas FSB :d. I da, zavisi od temperature. Ali, postoji jedna granica sto se tice napona cak i sa LN2.

Povecavanjem napona, povecava se i struja kroz cpu pa samim tim i veci Dzulovi gubici tj toplota( hehehe nauchio sam neke stvari iz OET-a,),)).

Da, i efektivni rad je eksponencijalno manji, zbog toga ne mozes da dovedes napon od 1000V

Interesuje me sledeca stvar(u teoriji): Ukoliko bih imao kiskass cooler, da li bih ja mogao procesor koji u defaultu radi na 2000Mhz, da dignem na npr. 5000Mhz, sa naponom od npr 10V, a da pri tome mogu da ga ohladim na neku prihvatljivu temperaturu, ili je svaki procesor ogranichen nekim naponom proboja i sl(tipa pregoreva na 4v bez obzira na temperaturu).

Ako je C2D mogao bi na 4GHz sa kickass kulerom. Ako je AMD, oko 3GHz max.

Sto se tice tog probojnog napona. Napon ne moze da se povecava u beskraj jer povecanje napona procesora povlaci jos mnogo drugih stvari...

Dakle da li svaki procesor moze da se oveclockuje koliko god pozelim, uz (teorijski) beskonacno podizanje napona radi stabilnosti uz odgovarajuce hladjenje, ili svaki procesor ima neki svoj limit u frekvenciji i naponu.

Svaki procesor ima limit u frekvenciji i naponu.

Svaki procesor ima limit u frekvenciji i naponu.

Od prilike da si i pravi. :)
Ja bih to rekao ovako:
Postoji mogućnost podizanja frekvencije i bez povećanja napona, kod novijih jezgra to je veliki luft što je svakako samo plus.
Onda ide jedno proporcijalno povećanje frekvencije uz povećanje napona.
Posle toga ide veliko povećanje napona sa malim ili nikakvim povećanjem frekvenicje.
Dobar kuler je tu da pomogne da ona srednja "proporcijalna ravan" bude što duža.
Dobar kuler mu tu dođe nešto kao VEP aparat. :d

Poslednja izmena:
Shvatio sam. Hajde da ne otvaram novu temu imam josh jedno pitanje.
Kuci imam Amd Duron na 1200,Xilence K7 Pro CPU cooler, Asus A7V133-C, 3x kingston 133, hdd WD120 itd...
U pochetku kad god sam probao da overclockujem procesor, stalno mi je dolazilo do zakucavanja sistema. Ni ClearCMOS niije vredeo, pa je jedini nachin za "otkivanja" rachunara bio da izvadim bateriju na plochi i sachkam 20 sati da bi rachunar ponovo proradio.

Posle mnogo dana eksperimentisanja(u pitanju su dani, poshto posle svake greshke treba 20h da bih mogao ishta da radim na rachunaru), ustanovio sam da je do mnozioca.
Naime, setovao sam FSB na 117x12 i dobio 1404Mhz, napon 1.95V (shto je inache i max ploche)i bio je stabilan. Nisam siguran kolike su bile temperature pri full loadu ali chini mi se da nisu prelazile 68C. Memorija mi je radila na 117Mhz. Inache kada stavim na 12x100 i stavim napon na Auto, napon procesora je takodje 1.95. Vrlo chudno.(Kada mi je mashina na defaultu stavio sam napon na 1.65V.

Probao sam da smanjim mnozilac na 10.5, kako bih "naterao FSB na 133, da bih dobio neshto malo na frekvenciji memorije. Sistem ponovo zakiva.

Pretpostavljam da je do biosa, ili je pak mnozilac zakljucan na mom procesoru. Mislio sam da AMD nije zakljuchavao procesore pre Athlona.
Ne bih se usudio da flashujem bios(trenutno), iz prostog razloga shto imam loshe napajanje koje ima slab kontakt i vrlo chesto zna da prekine sa radom.

Koliko bih mogao da kloknem memoriju. Znam da je ovo stari rachunar, ali mene lepo sluzi, a i tu je overclockerski duh. Znate vec na shta mislim. Pozdrav za sve Benchmarkere!!!

Duroni su se otključavali šaranjem grafitnom olovkom.

Duroni su se otključavali šaranjem grafitnom olovkom.

Znachi da je ipak zakljuchan. Jel moze neki HowTo za otkljuchavanje? Ukoliko bih hteo da klokujem memoriju koliko bih mogao da izvuchem? Po mom mishljenju ne bih mnogo ali da je bar setujem na 133 mislim da bi osetno brze radila.

Mogao bi da podižeš napon samo do određenog nivoa dok CPU ne crkne zbog proboja dialektrika, bez obzira što bi ga dobro hladio. Takođe, sasvim je realno da postoje i neka druga, dodatna ograničenja što se stabilnog rada tiče, npr maksimalna frekvencija na kojoj L1/L2 keš mogu da rade i sl. Naravno i podizanjem napona i njima se diže maksimalna frekvencija, ali samo do neke svoje granice, koja je tipično nešto malo niža od samog jezgra CPU-a.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima! Nisam hteo da otvaram novu temu, vec rekoh da se nadovezem ovde...
Elem, nervira me malo moj procesor e2180, jako se cudno ponasa pri klokovanju...
Negova def. v je 1.325v, i na toj voltazi dolazi do 2.9Ghz stabilno. Za 3.0Ghz potrebno je u biosu namestiti 1.375000v da bi bio stabilan, a za 3.2Ghz 1.485000v. E sada, cak ni pri ovoj voltazi temperatura mi nije presla 66C u orthosu.
Glavno pitanje je, dokle smem da idem sa voltazom a da ne ostetim procesor na bilo koji nacin?
Cudan je primerak procesora, pa pitam zato sto ni sam ne znam da li mi se isplati da se cimam i razmisljam da ga nesto ne s*ebem za samo 200-300Mhz vise...
***, kupio sam kuciste i kuler za proc... Ocekivao sam vise od mog proca :(

Unapred, hvala puno svima!
Pozdtrav :wave:

Poslednja izmena:
Ja se ne razumem u Intel OC :d ali možda je loša ravizija (za OC) procesora.
Biće da su mu tu negde blizu neki limiti, moj X2 recimo ide na 2.95Ghz pri 1.35V a na 3.25GHz tek sa 1.6V. :D

Poslednja izmena:
Revizije je M0, sto bi rekli ona klokerska :D

Izgleda da mi je tu oko 3.0Ghz fsb wall :( Samo mi je cudno i neobicno, sto nema (sto bi rekli) one linearne zavisnosti frekvencije od napona (makar na nekom intervalu). Ta njegova kriva ide ovako: ravna crta, i skretanje 90 stepeni na gore :d

Poslednja izmena:
zasto OC obavezno povlaci dizanje napona?mislim na extremniji OC ?!
da li to znaci da procesoru treba vise energije za rad odnosno snage?

Poslednja izmena:
Da, i da!

koliko ja shvatam energija zavisi os kvadrata napona ,e sad kako to minimalno povecanje napona moze da dize temp. procesora toliko ? :)

Minimalno dizanje napona ne moze da digne temperaturu mnogo!

Da ali frekvencija diže temperaturu.
I onda na 2.1Ghz nije ista temp kao i na 2.8 recimo.
A da bi prešao 2.8 moraš malo još da digneš napon pa na 2.9 opet isto... i tako do nekih limita procesora, kod AMD-a je to obično 3Ghz do 3.3Ghz i onda ne vredi ni podizanje napona.

Pozdrav svima! Nisam hteo da otvaram novu temu, vec rekoh da se nadovezem ovde...
Elem, nervira me malo moj procesor e2180, jako se cudno ponasa pri klokovanju...
Negova def. v je 1.325v, i na toj voltazi dolazi do 2.9Ghz stabilno. Za 3.0Ghz potrebno je u biosu namestiti 1.375000v da bi bio stabilan, a za 3.2Ghz 1.485000v. E sada, cak ni pri ovoj voltazi temperatura mi nije presla 66C u orthosu.
Glavno pitanje je, dokle smem da idem sa voltazom a da ne ostetim procesor na bilo koji nacin?
Cudan je primerak procesora, pa pitam zato sto ni sam ne znam da li mi se isplati da se cimam i razmisljam da ga nesto ne s*ebem za samo 200-300Mhz vise...
***, kupio sam kuciste i kuler za proc... Ocekivao sam vise od mog proca :(

Unapred, hvala puno svima!
Pozdtrav :wave:

*** ubo si losh primerak. Ako ti netreba onih 200-300 MHz nemoj da se cimash bez veze... Ja sam moj E4300 overclockovao na 3.2 GHz @ 1.55 V kad sam doshao kuci pod velikim uticajem :bottle: i od tad ga drzim tako iako mi realno netreba vishe od defaulta...

Pa pazi, i ne treba mi nesto posebno, ali verujem da i sam znas (a vidim da znas :D ), da tih 3.2 daje neki specijalni smek :D:D:D
Ma pitanje je steti li mu ta voltaza ako je temperatura OK, i ako steti sta mu radi?
I mom bi za 3.2 trebalo u biosu oko 1.53 sto u win-u daje 1.48v... Bas me zanima sta moze da mu se desi... A ne bih da mu se desi, onda mogu slobodno pored njega i od sebe da napravim privezak :(

Poslednja izmena:
Ako je C2D mogao bi na 4GHz sa kickass kulerom. Ako je AMD, oko 3GHz max.
.

CooLa intel fanboy. nije mi jasno kako ostalim chlanovima ovo nije iskopalo ochi.

koji c2d? koji AMD ?

5000+ sam lichno drzao na 3.4 na vazduhu, a rekordi su na 3.8 na technom (jedan lik iz subotice ga je chak OC-ovao na 4.8Ghz! :p ) i nije tachno da se AMD manje OC-uje. svaka chas' intelu, jeste da im je core 2 mikroarhitektura pocepala benchmark rezultate, i da su odlichni, ali AMD nije za bacanje. pogotovo u dual core segmentu sad, u cena/kvalitet odnosu. da ne spominjem konkurente intela za X3, ili neverovatno jeftin 9550.

Nekad su na na elektrotehnici ucili da se svaka elektricna masina moze opteretiti toliko koliko je uspjesno mozes ohladiti :)
recimo transformator mozes opteretiti i za 50-60 % vise ako ga mozes uspjesno hladiti !?

Poslednja izmena:
:d

Nekad su na na elektrotehnici ucili da se svaka elektricna masina moze opteretiti toliko koliko je uspjesno mozes ohladiti :)
recimo transformator mozes opteretiti i za 50-60 % vise ako ga mozes uspjesno hladiti !?

Jel' to vazilo nekad, ili vazi i sad? :d [ozbiljno pitam]

Jel' to vazilo nekad, ili vazi i sad? :d [ozbiljno pitam]

naravno da vazi i sad :)
od kad sam ja studirao tehniku nije se transformator,asinhroni motor promjenio ni za jotu :)
salu na stranu jedna od najboljih osobina elektricnih masina je da se mogu preopteretiti onoliko koliko ih mozes uspjesno ohladiti !

Ja to nisam učio ali nebitno... To mi je nekako logično. :d
Poenta je da i kad učiniš sve da dobro ohladiš procesor (kupiš dobar kuler, napraviš protok vazduha...) onda slaba tačka postaje heatsink na procesoru.
E sad, trebalo bi ga skinuti ali ljudi se boje da ne slome jezgro tako.
U svakom slučaju i promena paste, te ispod heatsink-a, donsi boljitak ali možda je sve to preveliko cimanje za malo dobitka u performansama?

Ja to nisam učio ali nebitno... To mi je nekako logično. :d
Poenta je da i kad učiniš sve da dobro ohladiš procesor (kupiš dobar kuler, napraviš protok vazduha...) onda slaba tačka postaje heatsink na procesoru.
E sad, trebalo bi ga skinuti ali ljudi se boje da ne slome jezgro tako.
U svakom slučaju i promena paste, te ispod heatsink-a, donsi boljitak ali možda je sve to preveliko cimanje za malo dobitka u performansama?

Slazem se, medjutim sve je to odradjeno kada sam menjao case (sem skidanja heatsink-a). I opet, znam da ne mogu i da ne trebam da ocekujem sve i svasta od procesora, samo pitam za limit napona do koga mogu da idem ako su temperature Ok...

Ma jasno ,drmnes lovu kupis dobar procesor i tacka ,sto da se patis sa OC !
te nestabilno te pada sistem,grije se ...

A cim skupim kintu, ide ili 5200 ili 8500, zavisi koliko (i da lli :() skupim :D

Poslednja izmena:
Vrh Dno