Šta je novo?

moja prava

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

veske

Slavan
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
320
Evo ovako, poslao sam svoju ideju za jedan domaci casopis.Oni su je prihvatili i ja sam poceo da radim za njih.Opisivao sa i software i i igre za pda uredjaje i symbian telefone.Ureno sam slao tekstove.Onda odjednom mi urednik rece :"e misom dali nekom decku da radi tvoj deo posla tj.igre"ok nista ja iskuliram.Nakon mesec dana uzmu mi i drugi deo posla i povremeno objavljuju moju rubriku.Nema me ni na listi saradnika vise a do skora sam bio.Inace ja sam maloletan imam 15 godina a nisam nista potpisao a ni moji roditelji.Kolege imate li neki savet.Ako je vazno reci cu i ime casopisa

Jedino sto mozes da uradis je da za nekim od roditelja odes do redakcije i postavis pitanje o svom statusu... Generalno - prava su ti nikakva :(

Mislim da trenutno ne možeš ništa da uradiš! Vrlo je bitno da kažeš ime časopisa!!!

P.S. Slična stvar se dešava na jednom konkursu za prevodioca. Firma svakom kandidatu da po jedno poglavlje knjige na prevod. Kada nikoga ne prime (a prethodno uzmu prevode) objavljuju knjigu. Taj konkurs traje već 6 meseci.

Prvo, potpuno je irelevantno ime casopisa. To se desavalo mnogima cak i nekim koji su duplo stariji od tebe. Jednostavno ljudi su se prihvatili necega i nisu regulisali svoj status potpisivanjem ugovora o delu i sl iz raznoraznih razloga, nekad zbog nepoznavanja zakona, nekad zbog straha da bi to moglo da im steti i sl.
Koliko ja vidim sanse su ti prilicno tanke. Jedino sto mi pada na pamet je:
1) na koji nacin si isplacican? pretpostavljam solarno
2) kako si slao tekstove? e-mail?

Sve u svemu ova dva pitanja se svode na: ima li nekih (i kakvih) tragova da si ti radio za njih?

COM i GSM ja sam se prvo zaposlio u GSM infu.Inace radio sam software za pda uredjaje i symbian telefone.Ima tragova, pise da sam saradnik(pre), imam tekstove koji su objavljivani.....imam mailove.......a isplacivanje solarno, i to su mi zakidali.znam imena ljudi, imam telefone....molim vas za pomoc.Pozdrav

Veske, ako si bio saradnik-honorarac (a iz posta bih zakljucio da jesi), nemaju nikakve obaveze prema tebi. Isplacivan si po ucinku (ako su zakidali pri isplatama, trebalo je odmah da se bunis, ovako ispada da si prihvatio), a saradanja je trajala dok su obe strane smatrale da im odgovara. Sada su nasli nove ljude za tvoj posao, ocito smatraju da im oni vise odgovaraju, i tebi se zahvalili na uslugama sto nije nista, jel'te, neobicno i desava se svakodnevno i stalno zaposlenim kadrovima.

Ne znam kakva prava su ti uskracena. Mozda mislis na tu ideju koju si im poslao i koju su prihvatili, verujem da je u pitanju ideja za rubriku. Ok, posalo si je kao citalac i/ili saradnik, i oni su prihvatili sugestiju. Mislim, i mi ovde na forumu dajemo primenbe, ideje i predloge kako bismo ga ucinili boljim, neki se i prihvate, ali nigde ne stoji :"Ideju za to i to dao taj i taj.". Tvog imena nema medju saradnicima, jer to vise i nisi, ne pises za casopis.

razbojnice, gledaj ja sam se javio kao buduci urednik rubrike i napisao u mail moj predlog+ovo treba ja da radim.Bio sam medju saradnicima.Svuda se ideje placaju,moja ideja moja rubrika, moje sve.U kranjem slucaju ovo je negativna reklama za njih i urednika gospodina VELIBORA

To nisi tako formulisao ranije niti si objasnio koja prava trazis da zastitis. OK, nisam pravnik, pa ne znam kako je regulisano to i da li ima bilo kakvog mesta za neku eventualnu pravnu akciju ili neto slicno.

Poslednja izmena:
Mislim da zaboravljas u kojoj i kakvoj zemlji zivis.

ako je to ideja u smislu nesto vec vidjeno, samo nije bilo u tom casopisu, pa je ideja ustvari ubaciti to u njega to je jedno.

ako je ideja u smislu nesto sto je tol'ko inovativno u bilo kom smislu da se moze posmatrati kao doprinos izdavastvu u celini to je drugo.

u prvom slucaju bi im eventualno poslao ***** pouzecem ako su bili bezobrazni, a u drugom bi mozda i imao nekih prava.

ne znam...

Ma decko uzivaj u svojoj pameti. Koliko je uopste ljudi pisalo sa 15 godina... Setimo se mladog Ananda. bice prilika hiljadu, a uvek ce neko pokusati da bude "jahac" a ti magarac. Skupljaj iskustvo i "reference", na otimace poslova ne obracaj paznju, oni su nuzan prosek koji nema svoju ideju.

Cestitam ti, meni su "preuzeli" posao sa 40, dali drugom i nista posebno. Ide se dalje.

Josh uvek si mlad tj imash 15 godina tako da je to dobro.
Poshto je ovo "Brate Srbija" jedini nachin da dobijesh koliku toliku satisfakciju jeste da kupish tetrapak od litar jogurta i polijesh mu preko soferke i to odma ujutru da bi se lepo osushio dok ovaj gore napomenuti ne krene kutji s posla, za svaki sluchaj postavi eksere sa obe strane tochkova i ako imash sretje da otvorish rezervoar sipaj setjer unutra.
Poshto imash 15 godina i da te navataju mogu da ti pljunu pod prozor.

A za broza na onu konstataciju da mali nema prava to je sad diskutabilno.
Mali ako si veliko jaje, idi kod tog govnara i reci mu ovako
"Matori, ja sam radio za tebe i ne mozesh da me odje8es tek tako kad se tebi dopadne! Ima da odem kod onih leshinara inspekcije ( tebe ce da kazne sa 5 soma dinara jer ga nisi prijavio ) i da te prijavim shto me nisi prijavio kao radnika ili kao spoljnog saradnika.Dokaz mi je moje ime i prezime u tvojim novinama."
E sad njega tj novinu ima da zakolju za jedno 500.000,00 kinti ako nije vezara ( kom su jadne novine pa sumljam da je ) I Kazi da je na obostrano zadovoljstvo najbolje da ti oni lepo pljunu nekih 5oo eura i da te zaborave.
E to je tvoje pravo u ovoj situaciji heheh zapamti drzavi se mnogo osladio novac od kaznjavanja, a taj ako i podmiti inspekciju ima da ga zapishaju tako da ce posle svi inspektori da ga namirishu i da idu redovno kod njega po "kredit" heheh
Ako je gazda qrva shto ga ondak ne bi je8ali :smoke:

Tozo svaka cast! Pravi SRPSKI nacin za resavanje problema, i takodje jedini. Znaci pretnja, svadja, osveta!
Meni nisu dali platu na jednom mestu gde sam radio, pa sam morao da upadam i otudjujem cd plejere, koje sam im vratio kada su me isplatili.

Tako to ide, ako mislis da ista uzmes.... Kad bolje razmislim gde god sam radio ili hteo da radim, morao sam da smislim nacin kako da uzmem pare koje sam zaradio, a da to nije kopanje kukuruza gde te isplacuju svakog dana...

Znaci idi tamo i preti mu.

Prijatelju cuti jednom prilikom sam jedva uspeo po odlazku iz firme da uzmem ono shto sam doneo :)
A posle dva meseca sam se ganjao oko zaostalih para. Cak najjachi rad je bio shto je neka baba pogreshila i poslala mi tada 200 dm vishe shto je neke 1999 te bila para opa bato. Posle ih je bilo blam da me zovu i mole za pare nazad nego su po mom ortaku koji je tamo radio poslali poruku ....pichke kisele.
Naravuchenije priche udri bagru jer je to jedini nachin da budesh zadovoljan pa makar ne naplatio ono shto je s' pravom tvoje.
Duzan mi je ostao jedino Zoki iz SezamPro-a.
Naravuchenije priche Vaske nikad ne veruj tipu koji ti pare daje!!!!
on tebi ne veruje ...
gasi vishe!! dosta je bilo
Ako se ovo nastavi ima da krene rushenje vlade heheh

Hm... s' obzirom da decko ima 15 godina... bolje povedi par drugara od starijeg burazera da te ako nista drugo pricekaju ispred (ako nemas starijeg burazera onda povedi par starijih burazera od nekih ortaka)... Cisto da mu ne padne na pamet da ti lupi koju cusku i posalje kuci...

A sa druge strane... Mozda jednostavno nisu zadovoljni kako radis... Nemoj da se ljutis, jednostavno godine...
Logicno je da ce da te promene. E sad da li ti duguju nesto cisto zbog ideje, pa ako nisi nista ugovorio na pocetku...

na veliku zalost ali To3in nacin je jedini moguc... ******

e sad ako si ti bio "honorarac" onda bi to "formalno-pravno" trebalo da ide ovako: otvoris ziro racun i za tvoje usluge oni ti uplacuju pare na racun putem "ugovora o usluzi" (cini mi se da je neki delovodni broj ugovora 88) ovo znam jer sam kao "honorarac" radio za jednu visu skolu (sredjivao im kompjutere) za svaku moju popravku ja lepo turim na papir, odnesem sumu direktorki ona potpise, sa tim papirom kod dame u raconovodstvo koja to uzme i kroz par dana legnu pare na racun i to je to...
ovaj odnos se prekinuo kada su kod jedne firme kupili kompletnu opremu za opremanje 2 kabineta (kompjuteri, mreza, stampaci itd..), sa tom firmom su oni sklopili ugovor o odrzavanju, jednostavno su me pozvali na telefon lepo me obavestili da im moje usluge vise nisu potrebne i molim lepo, sve fino i kulturno

s' obzirom da si pisao tekstove za casopis pretpostavljam (koliko sam malo pratio sve to) tu ima neka fiksna cena koju odredjuje sama politika casopisa (dal ce ti plati za broj reci, broj strana, broj tekstova ili kako vec) sam "honorarni radni odnos" podrazumeva da nisi ni u kakvom "standardnom" radnom odnosu, dakle ne ide ti ni staz ni zdravstveno ni socijalno ni bilo sta drugo dakle koliko ti uradis toliko ti plate tako da kada im prestane potreba za tobom samo ti jave, ili sa druge strane ako se ti smoris da pises ne dajes nikakav "otkaz" jednostavno im vise ne saljes tekstove i obavestis ih o tome i nikom nista...

e a te ideje da bi ostvario neka prava na njih treba da kazes kakve su to ideje dakle da li su kao sto RazbojNick rece nesto "revolucionarno" iliti "autenticno" ili tipa "Pa znate bilo bi dobro da se uvede Symbian rubrika..." ili tako nesto sto ipak i nije nesto sto potpada pod neku revolucionarnu ideju...

da probam da rezimiram: nema on nikakve obaveze prema tebi kao honorarcu osim ako ti nije isplatio nesto sto si mu uradio, ali ima ipak neku brstu moralne obaveze ako si mu ti zapoceo neku rubriku koja je postala na neki nacin "kultna" a on tu ubacio svog pasenoga sestrica ili koga vec onda mu je to samo na cast a nikako za na sud...

P.S. iako postoje silni porezi i ostala ******, probaj da ides sto legalnije, znaci racun (ja licno imam 4 racuna u Raiffeisen banci, devizni, ziro, tekuci...) ugovor sa "gazdom" jedino tako mozes imati sigurnost (kao honorarac da ces biti isplacen a kao zaposlen da neces tek tako dobiti nogu u dupe), dzaba da ti kaze "ma ***** racun burazeru daj da popijemo pivo... dacu ja tebi 100 dinara vise na ruke..." e onda ***a ne mozes ni traziti nikakva prava.... ne daj nasim IDIJOTIMA (SA "J") da te *****avaju i uvlace u ilegalu kao da si lud/glup/blesav ...

to3a je napisao(la):
Josh uvek si mlad tj imash 15 godina tako da je to dobro.
Poshto je ovo "Brate Srbija" jedini nachin da dobijesh koliku toliku satisfakciju jeste da kupish tetrapak od litar jogurta i polijesh mu preko soferke i to odma ujutru da bi se lepo osushio dok ovaj gore napomenuti ne krene kutji s posla, za svaki sluchaj postavi eksere sa obe strane tochkova i ako imash sretje da otvorish rezervoar sipaj setjer unutra.
Poshto imash 15 godina i da te navataju mogu da ti pljunu pod prozor.
Ti mora da si neki pravnik, a?
Nemoj pricati svasta, kad ne znas!
Covek sa 14 godina stice punu deliktnu sposobnost i odgovara za sve sto uradi! A i da ima manje, postoji nesto sto se zove objektivna odgovornost, u kom slucaju bi odgovarali njegovi roditelji!

Znaci veske, nemoj slucajno da se *****es da busis gume ili nesto slicno, jer je to KRIVICNO DELO. Ono sa jogurtom slobodno, to je prekrsaj, i za to mogu da ti poduvaju!
Tesko da ces bilo sta moci da uradis, sem da pozoves neku inspekciju, bar da napakostis olosu!

Inace, samovlasno pribavljanje prava je takodje strogo zabranjeno (primer sa cd plejerima) i sud to tretira kao i bilo koju drugu kradju!

@luxor
zar stvarno mislis da bi neko placao socijalno i ostala osiguranja, klincu od 15 godina! Nema sanse!
Ovako je decko bar zaradio neku kintu, da je trazio to sto kazes, ne bi dobio nista!

ovo je otislo predaleko. tema je vec OT ali nije dirana zbog prirode problema. posto se neki zesce izlupetase (blago receno) zatvaram tred a vesketu savetujem da se konsultuje sa nekim profesionalcem, nikako indijancem...
takodje, samo kao hint: na snazi je novi zakon o radu koji menja neke bitne stvari...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno