Šta je novo?

Moja konfiguracija - Ponedeljak day-d :)

nemanja_scg

Slavan
Učlanjen(a)
10.02.2006
Poena
319
e ovako, u ponedeljak idem da porucim konfiguraciju, u principu sam ja sastavio shta zelim, jako bitna stvar (to vazi i za vashe predloge) je dostupnost komponenti na nashem trzishtu (mislim na to da vecina treba da ima, jer je kredit u pitanju) . Znaci budzet mi je ravno 840€ , sto mu izadje na 35€ mesecno x 2god. jer 1/3 plate ide na ratu, a naravno kao i svi u nashoj zemlji prijavljen sam na minimalac! da vas ne zamaram sa sitnicama, predjimo na stvar!
jos neshto napominjem da mi racunar treba za pravljenje muzike, i u ovu cenu ne ide zvucna karta, a visoke performanse su obaveza, kompromis ne pravim, cak i ako nemaju neki proizvod trazicu drugu radnju gde imaju sve ovo, a i strpljiv sam, neka poruce, ali necu im zadavati neke retke komponente! imajte to na umu ponavljam jos jednom!

Procesor: AMD Athlon 64 S-939 3000+ BOX Winchester ili Venice

Ploca: Gigabyte GA-K8NMF-9 nForce4-4X S-939 1600fsb ili da uzmem od 2000fsb??? isto nF4 - 4X i imam josh jednu dilemu. posto je opste poznato da nF 4 - 4X imaju problema sa collerima na chipsetu (e sad ne znam za Gigabyte i konkretno tu plocu) da li da uzmem pasivno hladjenje ili aktivno, ali da zamenim coller odmah po kupovini ? (i da li je komplikovano to :)))

Memorija: 1GB Kingmax Super Ram (Tiny BGA) 3200/400 CL2.5 ili neku drugu u okviru 110€ ili da uzmem HC 512? pa posle da uzmem josh 512?

Grafika: e to jos nisam odlucio, jer mi je u principu nevazno. tu sam otvoren za predloge, samo da bude kvalitetna (pod kvalitetna mislim da nije nabudzena , vec da dobro odradjuje posao) a ne igram igrice, niti radim desighn. kapirao sam da bude cena u rasponu od 60-80€ ili pak ne moze da se nadje po toj ceni optimalno kvalitet-cena?

Hard Disc: e ovde imam dilemu. ja zelim WD Raptor 36.7GB 10.000rpm pa bi kasnije uzeo jos jedan isti pa bi povezao oba na raid - a posedujem jos jedan WD 80GB 7200rpm 8mb ali je ATA (pitanje je da li ova ploca podrzava oba, ako ne onda bi odbacio ovaj stari, i uzeo novi jos jedan da imam 7200rpm S-ATA cisto za drzanje podataka, semplova, poneshto filmova ..) ajde pomagajte!

Monitor: Samsung 19" 997DF

Hladjenje: svaki coller u racunaru bi stavio coller master, sta mislite o tome ?

CD-DVD: kapirao sam da uzmem DVD rom (+R i -R) (RW naravno) sad cu postaviti jedno glupo :smash: pitanje, ali nikada nisam imao iskustva sa tim! da li DVD-rom moze da reze i CD-R ili to moze samo combo drive (combo me zbunjuje, ali znam da combo necu uzeti sigurno) e sad predlazite koji da uzmem, naravno da bude odnos cena-kvalitet!

Mish i Tastatura: najobicniji Logitech

Kuciste i Napajanje: znaci posedujem isti, nov, nijednom upotrebljen ...
Chieftec (ne znam tacno model, zaboravio sam vec, a kupljen je tacno pre godinu dana, tacnije dobio sam ga na kompenzaciju) u pitanju je Big Tower, sa napajanjem od 300W ili 350W. ako je 300W prodacu napajanje i uzecu vece, e sad pitanje je od koliko i koje ? i da li mi je dovoljno 350W ako to posedujem?

kao sto sam rekao, zvucnu ne racunamu tu, jer je vec posedujem , ali posto planiram da uzmem novu uskoro, bitno mi je da na ploci bude firewire, dobro sad ako nema, ok, ali pozeljno je da ima! i zvucnike naravno ne racunamo u konfiguraciju! modem mi ne treba, imam kabal. shta jos ... da .. tv karta. posedujem je, ali ako mi budzet dozvoli (mada teshko) mozda bih je obnovio, jer je ova prestara, mislim da je medju prvima ova koju posedujem! sta vi mislite, koju da uzmem ? isto vazi cena-kvalitet. mozda i neka kompresija u dvix ili mpeg 1 ili 2 ...

to bi bilo to. u ponedeljak planiram da krenem sa trazenjem! vashi predlozi su i vishe nego dobro doshli!

pozdrav svima!
Nemanja.

Ploca: Imam tog gigabyte-a i meni radi ok, dokle god je sve na default setovanjima (neces bas lepo overklokovati na njoj). Nisam probao drugu memoriju na njoj, ali moze da se desi da se ne slaze bas najbolje sa mojim corsair-om, pa da to bude razlog zakucavanja pri overklokovanju. Kao prvo moraces najverovatnije da joj updatujes bios da bi radila kako treba. Ploca ima pasivno hladjenje. Mozda ne bi bilo lose da pronadjes nekog DFI-ja ili MSI-ja, mislim da su bolja kupovina.

CPU: Obavezno Venice core.

Memorija: Bice ti dovoljno 1Gb, ja bih ti preporucio 2x512Mb Kingmax-a HC, dobra cena-dobre performanse. Mada ukoliko gore navedena ploca zaista ima problema pri overklokovanju, bolje je da uzmes 1GB (2x512Mb) bilo koje DDR400 memorije.

Hladjenje: Isto i kod mene, nije bucno, a radi posao.

CD-DVD: Reze i obicne diskove, preporuke za NEC 4550, Pioneer 110D (mada je bilo ljudi na forumu koji nisu bili zadovoljni njime).

Kuciste i napajanje: Chieftec 350W bi trebao da ti tera to sve, ali ukoliko budes kupovao neko drugo, mozes pogledati CoolerMaster 380W (jako dobro napajanje) ili naravno ovde mnogo hvaljeni LC.

Nadam se da sam ti bar malo pomogao.

Znaci budzet mi je ravno 840€
ako uzimas na rate obracunava se kamata, tako da budzet za komp ce ti biti 840 € - kamata, sto na rok od dve godine nece biti zanemarljiv iznos, mislim negde oko 150€, tako da vodi racuna i o tome.

CPU: Venice 3000+ obavezno

Ploca: Ok

Memorija: Ja bih uzeo 2x512, ali ako mislis na buducnost, onda uzmi 1x1Gb

Grafika: 60-80? Gotta be kidding me... Uzmi bilo koju nVidia GeForce 6600 obicnu za oko 100 evra +- 10 i bices slobodan dosta vremena. Ako bas si zapeo za 60-80 evra uzmi GF6200 sa 128 bita. Pozeleces i ti jednom da provrtis neku igricu :)

HDD: 36 giga WD Raptor je nesto sporiji od 74 giga verzije. Da sam na tvom mestu, ja bih uzeo 2x80 GB WD SATA HDDove i stavio bih u RAID0 varijanti - dobijes skoro performanse kao i Raptor, ali 10.000 rpm... :smoke:. Ploca podrzava i ATA i SATA standard...

Hladnjenje: Ok

DVD/CD:

Da ti ukratko objasnim:

CD-ROM Drive:
CD cita: DA
CD reze: NE
DVD cita: NE
DVD reze: NE

CD-RW drive:
CD reze: DA
DVD cita: NE

Combo Drive
DVD cita: DA

DVD-ROM Drive:
CD reze: NE

DVD-RW Drive
DVD reze: DA

Preporuka za Benq 1640 Dvd rezac, u suprotnom NEC 4550A.

Sve ostalo mi se cini ok...

Poz

Poslednja izmena:
prvo,
@SilentDEX
Hvala na konkretnim savetima.
@gozilla
Da racunao sam na to,
to je moja zeljena konfiguracija, u najgorem slucaju, ne moram da uzmem monitor (jer ga imam) koji tacno kosta 160e, pa to za koji dan...
@Dorry
hvala i tebi druze,
posebno na objashnjenima, tako neshto sam i ja kapirao.
ali si me extra bacio u dilemu oko hard diska ... sta sad da uzmem.
pazi ja sam razmisljao da sad uzmem raptora, pa za koji mesec jos jedan pa na raid ... to ce da jede malu decicu!

nego shto se tice grafike. stvarno mi je nevazna. ali totalno!
ok nije bash da ne igram igrice... ali igram od igrica samo fudbal menadzer i po koju strategiju! za to mi nije vazna grafika koliko mi je vazna memorija!

sto se tice memorije, o da mislim na buducnost. znaci uzecu 1x1GB ... ja bi sad odmah uzeo jos jedan modul od 1GB ali nema se kesha!

moram da vam na pomenem. shto se tice OC ... mozda bi ga blago OC ... jer meni nije bitna toliko brzina ... koliko mi je vazna stabilnost! (ja bi najradije Mac-a, ali mashta cini svashta) :D

ajde ljudi pomagajte oko stabilnosti! sta i kako ?

Ako neces da oc, ploca je ok. Ako neces da oc netreba ti zver memorija koja ce da se oc ko luda, nego ispravna memorija ;) , isto mislim 1gb pa posle da dodas jos jedan ;).Da, dva raptora ce da jedu malu decu, ali ako se resis da vezujes obicne hdd na 7200 onda nemoj wd (pokazali su se kao najsporiji). Na tu plocu mogu da idu SATA i PATA diskovi istovremeno tako da mozes da zadrzis i svoj stari HDD. Sto se tice GK ako ne igras igre uzimaj nekog Saphire Ati ima fenomenalno cistu sliku. DVD-RW NEC 3550 ili 4550 Benq isto nije los izbor. Napajanje cak i 300W bi trebalo da izdrzi ipak je to chieftec, probaj nista ne kosta.

Poslednja izmena:
e ovako ... konfiguracija uzeta :)))
u principu to je to shto sam napisao gore. osim shto hard disc nije wd360 vec je wd740 ;)
10.000rpmmmmm :D
napajanje je bilo 360W :)
e da ... grafiku sam uzeo ASUS Nvidia GForce N6500 extreme ... kapiram da nisam pogreshio.
tastatura i mish wireless ;)
monitor nije 997DF vec je 997MB :)
memorija 1x Kingston 1GB bga 2.5 (mala mu je latencija skroz)
DVD Nec 4550
CPU & Ploca - isto kao i shto sam napisao.

zavrsio sam sve za pola sata :) i kreditirao me je lik jedan, kome treba na ruke da dajem svakog meseca kesh, jeste malkice skuplji, ali nema papirologije, on ti nadje mashinu, dobijesh u roku od 10h (tako je makar kod mene bilo) ... ma nishta lakshe.. a vec je bila glava pocela da boli :)
evo ovo je prvi sajt a i prvi post sa novog kompa :))

pozdrav ljudi i hvala!

PLocu menjaj

Ploca: Gigabyte GA-K8NMF-9 nForce4-4X S-939 1600fsb ili da uzmem od 2000fsb??? isto nF4 - 4X i imam josh jednu dilemu. posto je opste poznato da nF 4 - 4X imaju problema sa collerima na chipsetu (e sad ne znam za Gigabyte i konkretno tu plocu) da li da uzmem pasivno hladjenje ili aktivno, ali da zamenim coller odmah po kupovini ? (i da li je komplikovano to ))

Mislim da si pogresio sa K8NMF-9 bolje su ultra kmbinacije od gigabajta bas zbog 1000 MHZ magistrale a i to je mikro ATX a mislim da mikro ATX treba da kupuju samo firme za kancelarije, i nemaju kulere na cipsetu nego pasivno hladjenje zbog grafike tj njihove duzine
:wave:

sve zavisi , jel imas vec memoriju pa dodajesh ? da li planiras da zadrzis memoriju u buducnosti, jer ploce imaju 3 ili 4 slota za module, modul shto vishe memorije sadrzi to ces u buducnosti moci da imas vishe memorije ...
evo npr: moja ploca podrzava i AMD dual core i AMD FX procesore (btw ja imam venice jezgro) pa mogu samo da promenim procesor u buducnosti (kad mu budu pale cene) a i cene memorijskih modula ce pasti , tj izacice sigurno od 2 gb ukinuce se od 256mb ( tako to ide) pa posto sam ja uzeo 1x 1gb opusteno cu ubaciti jos jedan ... etc ... jednostavno mislio sam na buducnost!

pozdrav.

Memorijskih modula od 2 GB već ima (ECC i DDR2 istina), tako da ne treba ništa da izlazi. S druge strane pitanje je koliko koji memorijski kontroler može da adresira memorije, bez obzira na broj memorijskih slotova ... Rad u dual channel razimu je nesto o cemu takodje treba razmisljati, u zavisnosti od platforme. Suludo je u sadasnjosti gubiti na performansama, kada je velika mogucnost da se do sledece nadogradnje racunara promeni kako memorija, tako i cela platforma.

Nagy, moras postaviti konkretnije pitanje da bi dobio konkretan odgovor.

Poslednja izmena:
Naravno, mislim na 2x1Gb, a SoSo cini mi se da pitanje memorijskog kontrolera nije toliko vezano za kapacitet koliko za broj modula ili operativni sistem

Pozz !

Suština posta jeste bila samo hipotetičko razglabanja... Bla, bla... Previše faktora utiče na celu priču, manje i više očiglednih, nekad bitnih, nekad manje bitnih, a poenta je bila: konkretan odgovor na konkretno pitanje ;)

pa onda ajde konkretno da pomognemo decku, da li da uzme 2x 256 ili 1x 512 ?
e sad samo neka on napishe sta poseduje od konfiguracije ? da li vec ima neku memoriju (i ako ima ... koju poseduje ???) za sta mu treba (games ? office? ili pak hoce da radi OC?)
svashta jos utice ...
poz ...
N.

E ovde ljudi postaju ultra-turbo-mega-brzo stručnjaci za komfjutere. :D

@Nagy
Za AMD makinu dual kanal (2x512MB RAM-a) nema nekog značajnog dobitka, više je u pitanju marketing tipa: ''Eto, i mi to imamo'', dok kod Intel makine (Pentium IV) dual kanal donosi uočljivo poboljšanje. Recimo da je za AMD bitnije da RAM ima što manju latenciju dok je za Intel bitnije da je dual kanal. Opšte pravilo, što više RAM-a tim bolje.

Ako imaš neku stariju makinu a želiš da dodaš još memorije, PRVO se informiši da li tvoja ploča ima problama sa dvostranim memoriskim modulima!

Stvorenje je napisao(la):
E ovde ljudi postaju ultra-turbo-mega-brzo stručnjaci za komfjutere. :D

@Nagy
Za AMD makinu dual kanal (2x512MB RAM-a) nema nekog značajnog dobitka, više je u pitanju marketing tipa: ''Eto, i mi to imamo'', dok kod Intel makine (Pentium IV) dual kanal donosi uočljivo poboljšanje. Recimo da je za AMD bitnije da RAM ima što manju latenciju dok je za Intel bitnije da je dual kanal. Opšte pravilo, što više RAM-a tim bolje.

Hehe, jes to sa opaskom "ultra-turbo-mega-brzo stručnjaci" mislio na sebe ili sta :)

1. Jedna od osnovnih prednosti AMD-a (A64) u odnosu na Intel-a trenutno je pored naprednije arhitekture (kojom uz mnogo manji takt moze da parira P4 generaciji) , manjeg zagrijavanja (mada se ono podrazumijeva kada se obrati paznja na malocas receno: nizi radni takt) itd itd, je upravo dualchannel integrisani memorijski kontroler s kojim on za nijansu prestize intelovu DDR platformu (pa i prve DDR2).

2. Latenca danas nije presudna, i zatezanjem iste se ne dobija mnogo, tj ne toliko koliko podizanjem radnog takta (DDR2 ima CAS4 ili cak 5).

Bas mi je drago sto konacno pocinjes da razmisljas racionalno i da se na svoje dezinformacije samokriticki odnosis, a ne odgovaras drugima u stilu "bas sam pametan, ovaj put sam ga presao superinteligentnim manevrom znanim samo meni"...Zaista mi je drago zbog tebe, jer sam na trenutak pomislio da ces ostati ista ona neznalica i dzabelebaros od ranije. Mislim da bi se svevisnji trebao ponositi sa tobom, jer vise nisi cinican (ne lijepis etikete onako kako to kaze drugi dio aforizma za koji znas), ne predstavljas se lazno i pomazes bliznjima u sirenju pravih informacija.

Veliki pozdrav i neka almigthy be with you.

Poslednja izmena:
Vrh Dno