Šta je novo?

Moj HTPC

Phoenix257

Slavan
Učlanjen(a)
15.02.2005
Poena
440
Posto sam resio da sklopim (a ispalo da napravim, posto HTPC kucista nisu nikako stizala) HTPC, ali imam mali problem, pa ako neko ima neko resenje ili ideju neka kaze, inace ploca je sa J&W Ati 780 sa Ati3200 128Mb , 2 Gb DDR800, 2,5" Sata 120Gb Hitachi, Optiarc 7200 Sata,Wifi Atheros LevelOne i CPU je trenutno Athlon 3000+ i sve je to stavljeno u kuciste od Sony CD playera i sve radi i temperatura ne prelazi 45~50 stepeni, hladim ga sa jednim dodatnim fan-om sa strane i sa Box-om na cpu, ali problem je u tome sto se buka tj nekakvo "hucanje" pojacava kada zatvorim poklopac od CD playera i HTPC mi nije necujan cuje se kad se tiho "pusti" muzika, kad je malo glasnije nista se ne cuje, pa sam mislio da mozda promenim fan sa strane sa nekim drugim vecim (ali obavezno tanjim, ako neko zna sa kojim slobodno neka kaze) ili da zamenim fan sa cpu-a sa nekim tanjim i vecim i jos jedna varijanta mi "pada" na pamet, a to je da izbusim rupu na poklopcu iznad cpu.
Eto toliko, pa ako neko ima neke sugestije ...

Prilozi

• SONY1_resize.jpg
    SONY1_resize.jpg
    192.6 KB · Pregleda: 328
  • SONY2_resize.jpg
    SONY2_resize.jpg
    170.4 KB · Pregleda: 316
  • SONY3_resize.jpg
    SONY3_resize.jpg
    159.8 KB · Pregleda: 351
  • SONY4_resize.jpg
    SONY4_resize.jpg
    225 KB · Pregleda: 335
  • SONY_resize.jpg
    SONY_resize.jpg
    84.4 KB · Pregleda: 403
Pa ja bih rekao da se to čuje sam CD/DVD uređaj dok čita diskove! Ograniči mu read speed, recimo sa Nero DriveSpeed programom, i buka bi trebala da se smanji.

poz

E super si ovo uradio. Odlično je ispalo.

Možda kada zatvoriš kućište, lim se mnogo probliži ventilatoru kulera i onda se on bori za vazduh. Uzmi neki ravan čvrst predmet i dok ti je kućište otvoreno i računar radi, približuj ga polako paralelno ventilatoru i ako je to taj zvuk znaš koji je problem. Rešenje može da bude niži kuler... ili neki kuler koji ima ventilator sa strane postavljen, a ne odozgo.

Neki dobar pasivac bi ti reshio posao ja mislim, ima scythe kod nas , ne mogu da se setim, mislim da je Orochy ili tako neshto ;)

:wave:

EDIT: za**** sam se :D nije orochy vec Zipang :D

Poslednja izmena:
Mislim da mu u ovo nece ni Scythe Orochi pa ni Zipang moci da stane.Videh u oglasima da ima Scythe Mini-Ninja,idealan pasivac za HTPC-ove (samo 115mm visina)

Koliko imas tu prostora? Ako su ono 8cm vetilatori sa strane rekao bih da je 8-9 sm visine ogranicenje. Tu moze npr. suriken da se uglavi... ili neki do pljosnatih zalamana. I rupu bih ja izubusio i kod cpu-a i kod napajanja.

Koliko imas tu prostora? Ako su ono 8cm vetilatori sa strane rekao bih da je 8-9 sm visine ogranicenje. Tu moze npr. suriken da se uglavi... ili neki do pljosnatih zalamana. I rupu bih ja izubusio i kod cpu-a i kod napajanja.

pa visina je oko 90 mm, a i ja cu izbusiti rupu iznad cpu-a, nego i ja bih uzeo neki tanji ventilator (radnja neka, ako znas) ili taj suriken gde da kupim?

Ovo bas dobro izgleda i zanimljivo..sve pohvale za trud:wave:

danas sam nabavio novi cpu fan Apache od xigmatek-a (nizi je za 5 mm od box-a i nivo buke je smanjen), a bogami i temperatura je niza za ~ 7-10 stepeni

Prilozi

• Sony sa Apache.jpg
    Sony sa Apache.jpg
    547.2 KB · Pregleda: 342
Poslednja izmena:
svaka chast,da imam zivaca uradio bih sebi,ali ipak cu da kupim neko kucishte :)

@Phoenix257

Odlicno si se setio za kuciste i jos bolje ga odradio. Jedino je pitanje kakav protok vazduha imas kod napajanja, deluje mi da je ventilator potpuno prekriven kada se kuciste zatvori! To takodje moze generisati buku koju si primetio pa predlazem da pored rupe iznda procesora otvoris i jednu iznad napajanja.

Posto nisam bio skroz zadovoljan sa mojim prvim home made HTPC napravio sam drugi u novijem kucistu Sony cd playera (koji je cak i bio u funkciji do pre neki dan) sve je isto kao i kod prvog osim sto je sada stavljen DVDRW od laptopa Panasonic zbog bolje ventilacije. Trenutno planiram da stavim neke 120 mm fan , pa me zanima ako neko zna gde se mogu kupiti "Besumne" dvanaestice

Prilozi

• 11022009052.jpg
    11022009052.jpg
    523.1 KB · Pregleda: 262
  • 11022009053.jpg
    11022009053.jpg
    525.4 KB · Pregleda: 211
  • 11022009054.jpg
    11022009054.jpg
    573.3 KB · Pregleda: 207
  • 11022009055.jpg
    11022009055.jpg
    545.9 KB · Pregleda: 171
  • 11022009056.jpg
    11022009056.jpg
    592.4 KB · Pregleda: 186
Lepo, lepo, a sto nisi ubacio prethodni cooler? Ne bi li bila dobra ideja da se perforiraju neke rupe na ovome, mnogo mi deluje "zagusljivo".

Dobar monitor ;) .

Posto nisam bio skroz zadovoljan sa mojim prvim home made HTPC napravio sam drugi u novijem kucistu Sony cd playera (koji je cak i bio u funkciji do pre neki dan) sve je isto kao i kod prvog osim sto je sada stavljen DVDRW od laptopa Panasonic zbog bolje ventilacije. Trenutno planiram da stavim neke 120 mm fan , pa me zanima ako neko zna gde se mogu kupiti "Besumne" dvanaestice

Ne znam gde ima, ali su CM 12-ce silent crne, dosta tihe i ne bi trebalo da su vise od 800-850 dinara komad.

Za tihe (mozda i najtise) 12ice vaze Noctua NF-S12-800.
meni licno su vrlo skupe, pre bih kupio neke jeftinije i vezao ih na 5 ili 7V. Gde planiras 12ice?

Koliko je bucno napajanje? U ovakvoj postavci bi najbolje resenje bilo neko napajanje sa 8icom koje ima znatno vecu snagu nego sto tebi treba, a onda u nju stavis neku tihu 8icu ili prevezes postojecu na 5V ili 7V. Ne bi trebalo da ima problema sa grejanjem...

I stvarno, gde je Xigmatek? :wave:

Odlican rad. Posalji fotke Soniju mozda te nagrade :)

Zaboravih da pohvalim coveka, svaka cast, vrlo prakticno i vrlo lepo!

Jeftine ima Xilence 12-ce, ako hoce jeftino da prodje.

Bravo!!
Dao si i meni ideju u sta da strpam HTPC (mada bi ja isao na neko pojacalo gde ima vise mesta).
Gde uzimas te stare HI-FI komponente?

pa ovog Sony-ija sam kupio ovde na forumu prosle nedelje od coveka iz SU, inace uradio sam jos neke prepravke na kucistu i uspeo da smanjim temp na ~42 stepena (ali sa zatvorenim poklopcem koji nema ni jednu rupu na sebi) , a Xigmatek ne moze da stane, jer je ovo kuciste nize za ~9mm, ali sam presekao hladnjak tako da je sad nizi za oko 15mm, pa imam mesta za fan 120mm, cim sve zavrsim bice i slika
Nego najvise mi muka zadaje busenje (mislim da bude lepo, jer imam ja stubnu busilicu, ali to nije to), pa zato ne bih da busim , da ne bude ruzno, inace kad bih mogao LEPO da izbusim poklopac bio bi ko Svajcarski sir ;)

Poslednja izmena:
Sve pohvale za ideju i projekat, dopada mi se ceo koncept. :) Jedina stvar koja bi mogla biti "problem" je hladjenje, ali u svakom slucaju ako se busi neka bude sto diskretnije :smash: :D

Evo napokon sam ga zavrsio, telo coolera je skraceno za 14 mm tako da sad ima mesta do vrha poklopca, izbusene su rupe sa unutrasnje strane playera na dnu i pozadi za ventilaciju i dodat je 60 mm fan sa zadnje strane i sad je HTPC jedva cujan (najvise se cuje fan sa napajanja) i zamenjena je WLan kartica za drugu nizu po visini (da bi bilo jos vise mesta za strujanje vazduha u kucistu), temperatura sad u zatvorenom kucistu je ~ 35 stepeni pod opterecenjem (MKV file)

Prilozi

• 16022009063_resize.jpg
    16022009063_resize.jpg
    222.3 KB · Pregleda: 145
  • 16022009064_resize.jpg
    16022009064_resize.jpg
    202.5 KB · Pregleda: 176
  • 16022009065_resize.jpg
    16022009065_resize.jpg
    246 KB · Pregleda: 166
  • 16022009066_resize.jpg
    16022009066_resize.jpg
    144.4 KB · Pregleda: 190
Super, nije nista izgubljeno sa estetske strane...a hladenje je poboljsano znatno! :whip:

Svaka cast!!! Moram da te pohvalim na ovolikom trudu ejr svarno retko ko hoce da uzme stvar u svoje ruke. Ali takodje imam i predlog, iznad procesora bi ti mislim dobro dosla rupa gde se vuce vazduh, a pored njega gde ti je na starom bila 6-ica druga rupa za izvlacenje vazduha, kod napajanja bi mogao da ga zapusis sa gornje strane gde je sada vent i umesto njega da stavis 2 8-ice sa strane gde hdd za izvlacenje vazduha, tako bi u sustini dobio odvlacenje toplote sa hdd-a i strujanje vazduha preko svih komponenti u napajanju, ona mala 6-ica pozadi moze da ostane posto ona taman hladi plocu, iiiiiiiiiiii to bi bilo to :D Pozzz

Zaboravih da pohvalim coveka, svaka cast, vrlo prakticno i vrlo lepo!

Jeftine ima Xilence 12-ce, ako hoce jeftino da prodje.

Xilence @ 7V se ne chuje, a i dalje ima solidan protok, tako da moze da prodje kao budzet reshenje :smash:

@Phoenix257
BTW sve pohvale za ideju, moram priznati da sam razmishljao o slichnom reshenju al sam bio ubedjen da nece moci sve da stane i da se zatvori poklopac :)
Al ti si upravo dokazao suprotno :wave:

Poslednja izmena:
bio sam stavio fan 120mm na 5V, ali mi je on slabije hladio tj. temperatura je bila veca nego sa 80mm, ali zadovoljan sam i ovako, jer sam spustio voltazu za CPU koji je sada x2 na 1.025 na 1800 GHz i max temp je ~40 stepeni i to posle nekoliko sati rada

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno