Šta je novo?

Moj H2O loop..

Pega

Slavan
Učlanjen(a)
23.04.2006
Poena
360
Pozdrav svima!

Predstavljam svoju vodu i, eventualno, ideju drugim članovima ako se dvoume između otvorenog i zatvorenog sistema vodenog hlađenja. Teško je pričati o efikasnosti, jer na istu utiču puno faktora. Nikako ne mislim da je combo solucija loša - naprotiv.

Test platforma:

i7-3820 on H2O / GA-X79-UD3 / Redline Frostbyte 4x4@1866 / R9 270X Gaming 2G / KHX 2 x 120GB Raid 0 / SeaSonic S12II 620 Bronze / Element-S / ZM-MFC1 Plus

H2O loop:

Thermaltake P500 / Magicool Black Butterfly Rev. 2 / Magicool 140 Slim Radiator / Monsoon Fittings / Thermaltake M5 Liquid Tank / Bela PVC creva 1/2" / Dva kolena i dva mufa 1/4, odnosno 10.1 na 1/4 / & NT-H1

Novčani ulog za loop:

CPU blok - 20e (bio praktično nov)
RAD - 4000 din. (kompletno pakovanje, kao nov)
Pumpa i rezervoar - 30e (dobro očuvano, pumpa malo bučnija za moj ukus, rezervoar na par mesta izgreban)
Fitinzi - 30e (praktično novi)
Creva - gratis uz RAD i fitinge
Kolena i mufovi - oko 1000 din. (novo)
Tečnost - gratis uz pumpu, rezervoar i blok
Ventilatori - imao ih od ranije

Total: cc 120e (Primera radi, ozbiljnija Cooler Master combo rešenja počinju cenama od 90e /npr. Nepton 140XL/, a ozbiljnija Corsair combo hlađenja startuju od 120e /npr. H90/; u pitanju su nove komponente, naravno. Vrlo je diskutabilno da li su sistemi uopšte za porediti, ali svakako treba imati cene na umu.).

U mom slučaju mesta za racionalizaciju nije bilo, imao sam do sada H50 u nekoliko navrata, kao i H70. Takođe sam hladio ovaj i druge procesore raznim budget solucijama, nikad besnim vazdušarima. Poslednji H50 se pokazao vrlo efikasno, s tim što sam umesto originalnog LGA2011 retention bracket-a koristio velike wesa podloške sa ekscentar rupama i pumpu stezao "na mrtvo" na procesor; temperature su bile fantastične. Ali sam ipak hteo custom sistem..

Idemo sa par slika H2O loop-a..

Slika 1.jpg Slika 2.jpg Slika 3.jpg Slika 4.jpg Slika 5.jpg

Nisam gore pomenuo da sam ležište za pumpu i rezervoar napravio od zaštite od nekog notebook računara. Zaštita se oblikom i visinom dobro uklopila i ima ulogu Noise Blocker-a. Kavez za hard diskove sam izbacio. Data disk mi se nalazi u Revoltec Silencer hladnjaku i noise bumper-u ispod optike. Obzirom da ovo pišem u temi "Kućišta, napajanja i hlađenja", moram da naglasim da je pomenuti Revoltec sjajan i što se tiče utišavanja buke i što se tiče skidanja temperature. Ako naiđete u oglasima na neki, kupujte ili javljajte!

Takođe, na radijatoru su u Push/Pull varijanti Xilence i Cooler Master 140mm ventilatori, najobičniji mogući modeli, dok ne kupim nešto ozbiljnije. Naravno, razmišljam o Corsair-u. Dobro bi se uklopio uz prednji panel kućišta. Imam još dosta ideja o skrivanju kablova, ventova, itd., ali o tome nekom drugom prilikom i u drugom podforumu..

Još par ventova za bolje provetravanje kućišta, gore veliki fabrički Tt, napred opet jeftini Xilence (koji će sigurno uskoro biti zamenjen); svi kontrolisani Zalmanom, uključujući i pumpu..

Slika 6.jpg Slika 7.jpg Slika 8.jpg Slika 9.jpg Slika 10.jpg

Kada se svi potenciometri smanje na minimum, računar je vrlo tihhhhhhhhhhhhhh..

Poslednja izmena:
Jako lepo, ono sto sledi a treba da se zameni je RES i PUMPa, daj neke rezultate, okaci PS

Sto se tice poredjenja cene izmedju custom i all-in-one, nemoj porediti jer kad bi pokusao da uvezes komponente za ozbiljno vodeno hladjenje shvatio bi zasto vecina ljudi odustaje od toga, naravno da "ljubav" nema cenu :)

Jako lepo, ono sto sledi a treba da se zameni je RES i PUMPa, daj neke rezultate, okaci PS

Sto se tice poredjenja cene izmedju custom i all-in-one, nemoj porediti jer kad bi pokusao da uvezes komponente za ozbiljno vodeno hladjenje shvatio bi zasto vecina ljudi odustaje od toga, naravno da "ljubav" nema cenu :)

Naravno. RES & PUMP prvi lete iz loop-a čim se pojavi nešto krštenije ili zapalim preko na produženi vik.. ;) Skockani rezultati uskoro..

P. S. Treba porediti, zašto da ne. Najveći problem je u tome što ovde nema komponenti ni za neozbiljne loop-ove, a ne ozbiljne..

Poslednja izmena:
Interesuje me gde gde nabavi sve tako relativno jeftino ?

gde si nabavio creva? narucio sam pumpe, blok cu sam da uradim, samo mi creva trebaju

Mene interesuje gde konkretno u Beogradu, od koga ima li neki sajt ?

Dobro creva, a pumpa ,rez, fitinzi ?

Dobro creva, a pumpa ,rez, fitinzi ?

Nema ništa da se pazari kod nas, ako je to pitanje.. Ja sam sve pokupovao po oglasima. Par kolena i mufova sam kupio u BG-u. Ostalo moraš da poručuješ ili da cimaš nekog da ti donosi od preko ili da loviš oglase. Creva mogu da se nađu ovde, naravno.

Znaci ne gine mi putovanje do Ljubljane za fabricke cene EK komponenti :d

Nazad
Vrh Dno