Šta je novo?

moire efekat

luka.l

Čuven
Učlanjen(a)
03.01.2002
Poena
649
Dakle zanima me sta je tacno (odnosno kako izgleda) moire efekat.

Meni se recimo desava da kada je svetlija slika na monitoru (recimo upalim IE na blanko stranicu) da se i cela slika rasiri a kada je tamna (recimo vratim se na crnu podlogu) i cela slika se skupi. Da li to ima veze sa tim posto nikada niasm imao prilike da cujem nesto vise ili da vidim "taj moire" efekat.

Pozdrav!:wave;

Nije to sto mislis...
Nevezano za monitore, najocigledniji moire ti je kod skeniranja.
Kada skeniras bilo kakav stampani materijal (novine, fotografija iz casopisa, neki dobar prospekt) koji je sam po sebi stampan, znaci koristenjem nekog rastera, ma koliko dobar bio skener ili rezolucija, dolazi do interferencije sto se ogleda u onim cudnim "talasima", tackama, itd. koje vidis na ekranu.

Sad razmisli da li si nesto slicno vidio u radu na samom moniitoru i to ti je, recimo, moire samog monitora...

moire efekat izgleda ...prilicno lose..:)
izrazeniji je obicno pri ivici ekrana i moze se korigovati ali obicno se tada gubi na fokusu...(kod monitora)
To su one "uspravne linijice" koje kvare ostrinu slike...
U stampi se javlja prilikom nepravilnog poklapanja rasterskih tacaka i kao sto grunf rece prilikom skeniranja stampanih originala...
Kvalitetniji skeneri mogu da ublaze ovo koriscenjem descreen opcije...
Ono sto tebe muci nije moare vec nekvalitetni regulator napona na monitoru...da nemas mozda neki hansol?:)
pozdrav

Jet Set Willy je napisao(la):
Ono sto tebe muci nije moare vec nekvalitetni regulator napona na monitoru...da nemas mozda neki hansol?:)
pozdrav

Ma jok. Imam nemca. Mislim, radi besprekorno ali je to jedino sto me malo nervira. Mada je u zadnje vreme pocela da mu malkice trepce slika u stilu da se u trenutku posvetli i opet vrati na normalu. To se resava iskljucivanjem i ponovnim ukljucivanjem ali ipak......nesto mi to ne uliva sigurnost. Monitor je star jedno nekoliko godina :p . Inace, u pitanju je belinea 10 30 20 ili kako vec. U svakom slucaju 17".

Pozdrav! :wave;

Belinea ili Hansol ne valja mu visokonaponski...:)
Imam i ja jednu belineu (10 50 35) kojoj takodje trepce slika (povremeno) ali sto je josh gore neshto je riknulo pa se slika "razvukla" toliko da je oko 30% van ekrana a horizontal size je na minimumu...
Zna li neko mozda shta je u pitanju?

Nemca? Hm? Mislim da ce pre biti da je Rus...a mozda i greshim...
sve su to kinezi ili neki drugi kosooki...

Imao sam belineu 102010 od 15"-a i imao sam isti problem sa skupljanjem i sirenjem slike cak i kad je bila nova. Radila je bez problema 3 godine, a verovatno jos i dan danas negde. Kolko se secam bio je hitachi ekran, a monitor made in germany.

To skupljanje i sirenje slike nije kvar nego znak da je regulacija visokog napona uradjena jako lose - zato se taj "efekat" i zove "Deregulacija"
Inace ovaj efekat ne utice na zivotni vek, vec je samo pokazatelj (ne)kvaliteta elektronike, osim naravno, u ekstremnim slucajevima :)

Pozdrav...

Nazad
Vrh Dno