Šta je novo?

Moguc problem sa WD raptorom...

Vuk_

Slavan
Učlanjen(a)
01.07.2007
Poena
390
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700 X + Antec A400i
Matična ploča
Gigabyte Aorus Elite B550
RAM
2X16 GB Kingston Fury
GPU
Manli GeForce RTX 3070
Storage
2TB Kingston SSD
PSU
Thermaltake Smart SE 730W
Monitor
27' LG IPS 1920X1080
Miš & tastatura
Razer Naga + Sandberg FireStorm
Laptop
Lenovo T460S
Mobilni telefon
Xiaomi Mi 11 T Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Treba mi konsultacija u vezi sa ovim HD-om. Imam ga nesto oko godinu i po dana, i do sad mi nije pravio vece probleme. Uglavnom, primetio sam da je postao dosta bucniji nego ranije, a takodje se veoma cesto desava da u toku regularnog rada na racunaru, pocne da krlja kao nenormalan i zesce mi uspori sistem na sekundu, dve. To mi poprilicno smeta u radu, a i polako pocinjem da sumnjam u njegovu ispravnost... Jos jedna od cudnih stvari koje su pocele da se desavaju od skoro, jeste i neverovatno dugo gasenje sistema - u proseku izmedju 30 i 45 sec. sto do sada nije bio slucaj. Da se razumemo, random access time mu je i dalje izvanredan; boot windows-a je fantastican, ali nagla i kratka usporenja u toku rada, pocinju da mi idu na zivce. :mad:

Instalirao sam HD tune pro, i kao sto sam predpostavio, padovi u transfer rate-u su ogromni, a chart je prepun spike-ova. Interesantno je da ni Seagate Barracuda 7200.10 ni ultra matori Maxtor Dimond Max 9 nisu pravili ovoliko velike razlike u transfer rate-u. Uz pomoc ms.config sam iskljucio prakticno sve pratece programe koji se bootuju uz win, tako da je mogucnost da win pravi njesra iskljucena, pogotovo, zato sto sam ga skoro podigao, i nisam dobio nikakav pomak u rezultatima. :)

Interesuje me da nije mozda doslo do nekog fizickog ostecena na HD-u, mada ne verujem, jel ga do sad nisam ni vadio iz kucista. Opet, u slucaju da jeste neki problem, da li postoji mogucnost da ga nosim na reklamaciju, s obzirom da hd nije totalno mrtav, samo pravi probleme u toku rada?

EDIT: Mozda ima nekakve logike da i ovo pomenem; zastajkivanja i krljanje harda je najociglednije i najduze u toku rada sa grafickim aplikacijama (Photoshop, Sony Vegas, Adobe Flash...)

Prilozi

• HDTune_Benchmark_WDC_WD360ADFD-00NLR1.png
    HDTune_Benchmark_WDC_WD360ADFD-00NLR1.png
    96.8 KB · Pregleda: 42
  • HDTune_Benchmark_WDC_WD360ADFD-00NLR13.png
    HDTune_Benchmark_WDC_WD360ADFD-00NLR13.png
    96.5 KB · Pregleda: 40
  • HDTune_Benchmark_WDC_WD360ADFD-00NLR14.png
    HDTune_Benchmark_WDC_WD360ADFD-00NLR14.png
    97.2 KB · Pregleda: 35
Poslednja izmena:
ukoliko hard prolazi wd diagnostics tesko da ce ga zameniti. inace, probaj da podignes sistem na neki drugi har pa onda da testiras raptor. padovi su normalni, imao sam dva od 36gb i bilo ih je. doduse nisu me zezali u normalnom radu kao tebe. takodje nije bilo ni toliko padova, mozda dva-tri i dosta manja nego kod tebe.

u svakom slucaju pravac na http://support.wdc.com/product/download.asp?groupid=601&lang=en pa testiraj.

Raptor je prosao sve WD diagnostic testove i opet ispada da je 100% ispravan... Dakle, od reklamacije nista... :(

Posto mi je definitivno potreban jos jedan HD sa vecim kapacitetom, a WD Caviara ima prakticno za dzabe, nabavicu sebi jedan, pa cu pokusati da na njemu dignem sistem i vidim kako se ponasa.

Interesantno je napomenuti da sto se tice brzinskih testova, izmerenih uz pomoc HD tune pro-a i HD tach-a, ova moja matora Barracuda dobija Raptor u svim mogucim "disciplinama", osim u access time-u. Ako Caviar bude pokazivao slican score u testovima, nisam siguran koliko mi se uopste isplati da zadrzim Ratora?!... :S:

Krljanje diska dok radis sa nabrojanim programima bi pre moglo da znaci da ti fali memorije i da windows koristi swap nego da je hard otiso. A i prisustvo nekog malware-a bi moglo da prouzrokuje takve rezultate.

Krljanje diska dok radis sa nabrojanim programima bi pre moglo da znaci da ti fali memorije i da windows koristi swap nego da je hard otiso. A i prisustvo nekog malware-a bi moglo da prouzrokuje takve rezultate.

Ne verujem da je do manjka memorije, cisto iz razloga sto se slicna krljanja i zastajkivanja desavaju i pri najobicnijem gasenju opere/mozile, ili gledanju videa na you-tubu. U pocetku sam posumnjao da nije memorija, zbog vise ukljucenih programa odjednom, pa sam iskljucio paging files na raptoru i prebacio ga na seagate-a, medjutim, nikakav dobitak/pad u performansama nisam osetio. A secam se da sam do skoro imao po 4-5 programa ukljucenih u isto vreme, (neki su cak i renderovali), a padovi nisu bili ni slicni ovim sada... :(

Sto se tice malware-a, tu zaista postoji mogucnost da mi se neki provukao i pravi gluposti, pogotovu zato sto su mi kompovi na faksu ultra zarazeni, a ja, nazalost, nemam vremena da odradim full scan sa vise anti-virus programa... Medjutim, sad je vrag ocigledno odneo salu, tako da mi nista drugo i ne preostaje... Pokusacu sa Avirom i PC Tools Internet Security 2008, mozda cak i s nodom, pa javljam rezultate. Pozz :)

Posto ni ciscenje racunara od svega i svacega, kao i ponovno dizanje sistema nije mnogo pomoglo, nabavio sam WD Caviara od 250 GB po jako povoljnoj ceni. Ne ubija se od nekih performansi, ali je neuporedivo stabilniji u transfer rate-u od raptora. Sad se zaista pitam da nije doslo do nekog fizickog ostecenja na problematicnom raptoru??...

Prilozi

• HDTune_Benchmark_WDC_WD2500AAKS-22VSA.png
    HDTune_Benchmark_WDC_WD2500AAKS-22VSA.png
    90.1 KB · Pregleda: 27
  • HDTune_Benchmark_WDC_WD2500AAKS-22VSA2.png
    HDTune_Benchmark_WDC_WD2500AAKS-22VSA2.png
    89 KB · Pregleda: 28
pusti mhdd scan...
ti pikovi ne moraju imati veze sa fizickim stanjem diska. ko zna sta si sve instalirao od aplikacija, tool-ova i gluposti koje izazivaju pomenute simptome.
ne mozemo da nagadjamo dok ne pustis mhdd ili ako ne znas sta je to, bar shibni screenshot task managera da vidimo...

Poslednja izmena:
Posto ni ciscenje racunara od svega i svacega, kao i ponovno dizanje sistema nije mnogo pomoglo...

Pre uzimanja Caviara, formatirao sam Raptor i ponovo digao sistem. Isto se ponasao i na suv sistem, bez prakticno iceg instaliranog. :smash:

Probacu mhdd. Nisam znao za ovaj program, hvala na preporuci. :)

EDIT: Task manager se ponasao normalno, bez spikova u radu procesora, a zauzece memorije kad nista ne radi mi je oko 250 mb.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno