Šta je novo?

Mogu li ovo prepraviti ?

Lost GhOsT

Čuven
Učlanjen(a)
14.10.2004
Poena
630
Imam nekoliko ventilatora 120mm (kinez neki, bestcooler tako nesto :D) sa samo molex prikljuckom na njima. Postavio sam jedan na stranicu i jedan pozadi radi boljeg protoka vazduha, medjutim neverovatno su bucni (okrecu se maksimalnom brzinom :D).. Nasao sam nekoliko starih 40mm fanova sa starih kulera koji imaju prikljucak sa 3 pina i jedan 120mm od nekog napajanja sa 2 pina.

Da li bih nekako mogao da na fanove od 120mm sa molexima prikljucim tj. prelemim prikljucke sa 3 pina sa fanova od 40mm.... ? Tj. da posle mogu direktno da povezem dve dvanaestice na plocu. Da li cu tako dobiti kontrolu obrtaja u biosu ili preko Smart Guardiana iz wina(Imam DFI plocu, negde sam procitao da je ovo moguce) ?

img07405dj2.jpg

Probao sam, smart guardian ce samo ocitati brzinu, kao i speed fan (koja je 4000 rpm :D). Ne postoji mogucnost promene brzine, bar ne sa ovim programima... Bios isto pokazuje samo broj obrtaja bez mogucnosti promene...

Možeš, evo nekoliko načina... samo je pitanje koliko će to pomoći, ovima sa slike bi dobro došlo i podmazivanje a ponajpre zamena za nove :d

Prilozi

• Regulacija brzine obrtanja ventilatora.doc
    180.5 KB · Pregleda: 320
Poslednja izmena:
Mislim da se DFI malko zbunio :D
Ocitavanje RPM se vrsi preko zute zice koja je izvedena iz ventilatora. Ti tvoji besni ventovi :) to nemaju, tako da ocitavanje rpm ne bi trebalo da je moguce.
Takodje, cifra od 4000rpm... Recimo ovako, 12cm vent na 1000rpm je tih, na 2000rpm je prilicno bucan, a na 4000rpm bi ti se raspalo kuciste od vibracija :D. To je sigurno neka vrednost koju ploca ispisuje u odsustvu zute zice, mozda prema struji koju povuce ventilator...
Pokusavao sam da kontrolisem ventilatore na BloodIronu i nije mi uspelo. Mislim da je ploca malo bezveze po tom pitanju, neko se zalio da ne moze da obori obrtaje ni za CPU fan (3pin Hyper TX2). Procitao si negde da je moguce, koji program, link?

Pozz :wave:

Mislim da se DFI malko zbunio :D
Ocitavanje RPM se vrsi preko zute zice koja je izvedena iz ventilatora. Ti tvoji besni ventovi :) to nemaju, tako da ocitavanje rpm ne bi trebalo da je moguce.

Imaju cetvorke. Na njih sam mislio u drugom postu :). Ocitavanje je moguce i iz smart guardiana izgleda ovako:

Postavio sam dve dvanaestice sa strane da uduvavaju, i jednu osmicu iza da izduvava. Prevezao sam ih na 5V, (hvala Zooo na pomoci) i sada se prakticno ne cuju :D.

Jedna dvanaestica je malo lupala u stranicu, malo sam je odaljio od stranice na ovaj nacin :D:D. Sa maticama.

http://img512.imageshack.us/img512/8198/img076243535435hc5.jpg

Nazad
Vrh Dno