Šta je novo?

Mogu li izvuci veci refresh rate od 100 Hz?

monstrum

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2003
Poena
665
Znaci, moj monitor po nekim specifikacijama na netu...
15.9-inch viewable area,.25mm stripe-pitch Diamondtron M2 tube, up to 116-Hz refresh rate at 1024 by 768 resolution, TCO '99 compliant, Plug and Play ready. Three-year warranty, 24-hour daily toll-free support.
U pitanju je NEC-Mitsubishi MultiSync FE791SB... Ja na navedenoj rezoluciji mogu izvuci 100 Hz osvjezenje, da li ikako mogu izvuci tih 116? Koristim drivere sa Nec-ovog sajta, graficka je safirov radeon 9000.
Da li ce se moje oci ista manje zamarati na osvjezenju 116, u odnosu na sadasnjih 100 Hz?
I sta je sa onom pricom da monitor treba uvijek gledati iskljucivo sa nekim svjetlosnim izvorom (dnevna svijetlost, sijalice...), ili se ta prica odnosi samo na TV, gdje su ceste i velike promjene jacine svjetlosti, sto dovodi do zamora ociju.
Hvala

Mogao bi da pogledas ovaj thread (i moje postove 17. i 21), al` je sustina price da je bolje da ostanes na 100Hz (ja bih na 85Hz) jer ce geometrija slika biti bolja na nizoj hercazi nego ukoliko teras neke komponente monitora da rade na maksimumu, a razliku izmedju 116 i 100 tesko da ces primecivati ili da ce ona imati nekakav efekat na tvoje zdravlje

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=98908&

Vrh Dno