Šta je novo?

Moguć problem sa pregrevanjem/napajanjem..?

Ghost Dog

Slavan
Učlanjen(a)
09.11.2007
Poena
301
Pozdrav svima.

Imam problem sa sledećom konfiguracijom:

- Asus P5KC
- Intel C2D E6550
- MSI NX8600 GTS-E (nVidia forceware 185.93 drajveri)

- WD Caviar Blue 500 Gb
- WD Caviar Green 1 Tb

- Cooler Master Centurion i (ali) PDS ATX-450 napajanje

(Konstantno priključen jedan LCD monitor, s vremena na vreme priključim drugi, CRT, PS2 tastatura, USB miš, ATA DVD rom i to je to.)

Gura Win7 i Ubuntu 10.10 i ima sledeći problem - isključuje se.
Malo veće opterećenje (Maya, 3DSmax, Photoshop ili PES 11 - ne bira) i - :wall:.

Evo scr SpeedFan-a i Everesta:

SpeedFan screen
speedfann.png

Everest screen

Ovo je snimljeno pre par minuta - računar radi već neko vreme (u W7), praktično je neopterećen (otvoren je Chrome, gtalk, antivirus, itd... i reprodukuje DV sa HDDa).

Pitanja (i konstatacije):

• Moje mišljenje je da su ove vrednosti ''pomalo'' visoke...? (da napomenem da nisu najviše koje sam zabeležio pri relativnom mirovanju računara).
  • Posebno pitanje u vezi temperature - da li je normalno da temperatura napajanja (AUX) bude 125? Ja računam sa tim da je neki od kontrolera pobrljavio, je mi ovo zvuči pomalo nadrealno.. :eyebrows:
  • Računar se isključio čak i kada sam pokrenuo jedan rar password recovery (program nezahtevan sam po sebi ali koristi snagu procerosa - tu sam prvi put pomislio da moj E65 neće još dugo).
  • Što se tiče brzine kulera - u BIOSu sam stavio podešavanje na Overload computing režim (BIOS je AMI, od februara 2007.)
  • Pasta na CPU nije nanošena već neko vreme. Da li postoji mogućnost da je ovo jedini problem? Koju pastu da nanesem?

• Da nisam kratak sa strujom? Isključivanje se dešavalo i pre, ali češće od kad sam dodao WD CG 1 Tb. Znam da je napajanje krš ali ne bih da se izuvam za nešto dobro (i skupo) pre nego što utvrdim u čemu je problem.

• I za kraj, da napomenem da redovno čistim kuler procesora, ventilator na grafičkoj i ventilator kućišta, u kućištu nema prašine (sem u napajanju, verovatno, jer ga ne otvaram), kućište je otvoreno.

Šta mislite šta je u pitanju? Visoke temperature, malo struje... sve po malo? Šta menjati?

Hvala unapred.

P.s. Dok ovo pišem, CPU se penje na 74C.... 78C, jedno jezgro 81..82, drugo 77..80?

CPU se pregreva pa ploča gasi mašinu.
Valjalo bi videti zašto se to dešava (naduvani kondenzatori na ploči npr.) i / ili kupiti bolji vazdužni kuler.

To sto se gasi bi bilo normalno jer je vjerovatno nastimano u BIOS-u da se ugasi na odredjenoj temperaturi. Znaci cuva da ne ostetis komponente. Recim oda ti je postavljeno na 80 ili 90C.. kada dostigne tu temperaturu, komp se sam ugasi kao stzo sma i rekao, cuva komponente. Tak odanema veze sta koristis od aplikacija, koja god je zahtjevna, ugasit ce komp.

Ako je kuler ok onda nista drugo sem mjenje paste. Mislim da nije nikakavo ostecenje u pitanju vec kratko i jasno - visoka temperatura koja i gasi komp. Inace provjeri da li je kuler dobro legao. Ja sma jednom vratio kuler koji nije dobro legao na cpu i gasio se prije ulaska u win.

Promjeni pastu i provjeri sve to sa kulerom pa javi kakao stoji.

Poslednja izmena:
To sto se gasi bi bilo normalno jer je vjerovatno nastimano u BIOS-u da se ugasi na odredjenoj temperaturi.

Da, istina, naštelovan je na 90°C, ali se dešavalo da ga isključuje iako SpeedFan pokazuje manju temeraturu (to me bunilo, ali kapiram da SF nije imao 100% precizno očitavanje).

Inace provjeri da li je kuler dobro legao. Ja sma jednom vratio kuler koji nije dobro legao na cpu i gasio se prije ulaska u win.

Dobar je. Imao sam isti problem kao i ti (ne stigne da očita sATA uređaj i već cvrkne) i ispostavilo se da nisam dobro vratio kuler posle čišćenja (zato što je, verovatno, Intelovo rešenje sa kulerima za 775 najgluplje koje sam ikada video. :crash:)

Menjam pastu pa javljam šta sam uradio.

SuperStarr je napisao(la):
Valjalo bi videti zašto se to dešava (naduvani kondenzatori na ploči npr.) i / ili kupiti bolji vazdužni kuler.

Šta ako su naduvani kondenzatori? Pretpostavljam da tu nema neke intervencije koja ne podrazumeva kupovinu nove ploče (ili nije u cenovnom rangu menjanja ploče)...?

Pozdrav

Prilično visoke temperature CPU najpre upadaju u oči i nekako odvlače pažnju sa podatka da je na +12V grani izmereno 11.14 V što predstavlja odstupanje koje značajno izlazi iz okvira standarda.
PSU bih menjao bez ikakvog odlaganja.

Poslednja izmena:
O kojem se napajanju u opste radi ? Kontao sma da je CM ali vidim da je to kućište.

PDS ( Pakom Distrubite Servis) napajanje bi zapravo trebalo da bude Frontier.

Poslednja izmena:
Ugrabih vreme da se pozabavim ovim mojim problemom pa je red da javim šta sam uradio.

Prvo, hvala svima na asistenciji.

Kondenzatori, srećom, nisu pravili problem, već pasta.
(SuperStar, posebno hvala za kondenzatore, da znam ubuduće, pošto se ovoga ne bih setio, verovatno, u životu :wall:).

Skinuo sam stari, naneo novi sloj paste i sad sve fercera k'o zmaj. Maksimalna temperatura koju je postigao do sad je 50 C (što je bio minimum sa starom).

Napajanje - Pakom Distribution System, čini mi se da su pre pakovali izvesni Kingnod, ili tako nešto. U svakom slučaju je neki teški Kinez i prvi je na listi za odstrel, kad dođe prolećno remontovanje. (Inače, AUX i dalje drži na 125-7, al' to je, računam, do izlapelog kontrolera).

Hvala svima još jednom. :wave:

Poslednja izmena:
Vrh Dno