Šta je novo?

Moglo je biti "veselo"

Jeco

Čuven
Učlanjen(a)
12.03.2002
Poena
604
Pre nekih 15min, opusteno sam ustao od racunara (inace sve je van kucista na mom radnom stolu), otisao do kuhinje da skuvam kafu...Vratih se tako ja sa kafom da nastavim dalje i naravno nista cudno.
S obzirom da je sve na otvorenom to mi je pruzilo priliku da osetim malo povecanu temperaturu. (prozor je zatvoren tako da se svaka promena brzo oseti) Letimicnim pogledom na plocu ustanovih da mi je kabl sa qlera spao i da je procesor vreoboom
Cupanjem kabla sam prkinu rad racunara...naknadnom proverom ustanovio sam da procesor dosao do 75 C!
Poenta price: treba mi preporuka za program koji ce da radi shutdown na odredjenoj temperaturi.

Hvala unapred
Vladimir;)

Sta ce ti program kad takvu vrstu podesavanja najverovatnije imas i u BIOS-u. Proburlaj malko pa ces naci...

good luck :wave;

Svashta cu ja jos ovde prochitati...

Uzmes lepo program MBProbe i tamo podesish max temperaturu procesora kao i prag preko koga ce program iskljuchiti makinu.

Jedino sto naravno nece raditi na AT plochama, ali one ionako nemaju senzore.

Jedino sto ce na Intelu stvar brze raditi zbog interne zastite procesora, ali za sluchaj zaustavljanja ventilatora je sonda ispod procesora sasvim dovoljno brza.

http://www.webattack.com/get/mbprobe.shtml

Kako, odnosno gde, se u motherboard monitoru podesava iskljucivanje racunara kad se oglasi alarm?

Laza je napisao(la):
Kako, odnosno gde, se u motherboard monitoru podesava iskljucivanje racunara kad se oglasi alarm?

Instaliras ShutDownNow (SHDN) npr verziju 4.50 i zatim podesis u MM \\temperature\alarm\SHDN -forceshutdown

Pozdrav!

Jeco je napisao(la):
Pre nekih 15min, opusteno sam ustao od racunara (inace sve je van kucista na mom radnom stolu), otisao do kuhinje da skuvam kafu...Vratih se tako ja sa kafom da nastavim dalje i naravno nista cudno.
S obzirom da je sve na otvorenom to mi je pruzilo priliku da osetim malo povecanu temperaturu. (prozor je zatvoren tako da se svaka promena brzo oseti) Letimicnim pogledom na plocu ustanovih da mi je kabl sa qlera spao i da je procesor vreoboom
Cupanjem kabla sam prkinu rad racunara...naknadnom proverom ustanovio sam da procesor dosao do 75 C!
Poenta price: treba mi preporuka za program koji ce da radi shutdown na odredjenoj temperaturi.

Hvala unapred
Vladimir;)

kako si naknadnom proverom ustanovio do koliko se przio CPU?

Naknadna provera (upalio sam racunar posle 30-ak sec. i u hardware monitoru je bila trenutna temperatura 75 C). Naravno sa ukljucenim kulerom pocela je odmah da pada (otprilike 1C za 1.5sec sve do 34 C) Pretpostavljam da je temperatura procesora pre gasenja racunara bila oko 78C.
Ploca je ASUS A7V-133M. U biosu nisam nasao podesavanje za max. temperaturu. a MBM mi ne dozvoljava da ukljucim shutdown kao opciju. Bio je iskljucen zvucni alarm na 58 C ali sam slusao B92 tako da mi ni to u datom trenutku ne bi pomoglo.

Vladimir

Gori more tope se planine !!!

Samo ti instaliraj uz Motherboard monitor 5
program ShutDownNow i sve ce raditi kako treba.
A u slucaju da ne radi ukljuci neki uzasan alarm u MBM-u pa nek bruji cela kuca, to ces morati da cujes.

Pozdrav !!!

Mada ShutDownNow radi bez problema.

Vrh Dno