Šta je novo?

Modemi - podesavanja AT komandama

Srkson

Čuven
Učlanjen(a)
30.10.2002
Poena
620
Da li neko moze da me uputi na neki domaci sajt ili knjigu u kojoj se moze naci sve o podesavanjima modema sa AT komandama. Znaci potrebno mi je na srpskom jeziku, da li je neko od nasih strucnjaka uradio prevod svih tih komandi ili je posvetio sajt modemima. E to mi treba. Hvala unapred!

Problem je sto cesto razliciti modemi imaju razlicite komande (naravno, one osnovne vaze za sve).

Jedan deo komandi je univerzalan za sve modeme i on se naziva Hayesov set komandi (google je sasvim dobar pocetak). Sve preko toga zavisi od konkretnog modela modema odnosno toga sta je implementirano u njegovom firmveru od opcija i protokola. Ista prica za registre - nemaju svi modemi istu funkciju za pojedine registre; neki se prosto vode kao "reserved".

Za koji te modem konkretno interesuje? Mozda neko vec ima set AT komandi za tvoj modem.

Imam ja komande za modeme nije to problem i dobar deo znam sta koja znaci, ali bih usao malo dublje u celu problematiku tih firmware-a i protokola zato mi treba neka strucna literatura, ali na nasem jeziku. AT komande koje su opisane u .pdf formatima su na engleskom koji solidno razumem, ali neke stvari bi mi trebalo bas strucno objasniti jer se radi o specificnostima, a kad je rec u tome onda i dobro znanje engleskog ne pomaze, vec samo sertifikovani strucnjak i njegova knjiga, ako tako nesto postoji kod nas.

Znam za staru knjigu 'PC modemske komunikacije' (ne sećam se autora), izdata u davno vreme kad se jedino AT komandama i upravljalo modemima.

Nazad
Vrh Dno