Šta je novo?

Mobtel Wireless???

proximo

Slavan
Učlanjen(a)
04.05.2004
Poena
319
Smatram da je ova, ne tako mala, zajednica jako dobro informisana i da se ovde mogu pokupiti svakojake pogodne informacije ali za gore pomenuti tip Wirelessa jos uvek nisam cuo!

Radi se o sledecem:

Juce sam poslovno naleteo na tipa koji je sin jednog od nasih politicara! Jako dobro strano obrazovanje iz oblasti IT-a, fin decko, ne lici na prevarajica...

Ucinio sam mu uslugu ispred svoje firme i on hoce da mi se revansira tako sto ce mi zavrsiti da dobijem Mobtel Wireless (ja sam sa sela tako da mi je to kod kuce jedina mogucnost za neki brzi net) po ceni koja je ustaljena kod svih nasih provajdera!
Lik je jos rekao da opticka dostupnost nije bitna jer ako mobilni ima signal imace i net jer se signal vuce sa BS!

Znate li vi nesto o tome jer ja ni ljudi oko mene (citaj:Violinista) nikada nismo ni culi za nesto slicno?
:type: :wall:

mozda je mislio na net preko edge-a ili mozda umts-a po nekoj (nizoj) razumnoj ceni. mislim da ne bude zabune znam ja shta je wireles na koji se ovde misli ali mi ovo nekako logichnije.

Mobtel ima edge u eksperimentalnoj fazi,tako da mozda moze da povuce konce da ti dobijes jednu karticu....

Pozz ;)

Poslednja izmena:
Ma razumeli smo se dobro!!!
Nema nikakve veze ni sa UMTS-om ni sa EDGE-om! Najnormalniji wireless je u pitanju!
Navodno, to funkcionise vec dugo na principu nekog VIP HUB-a tj. nije komerzijalan nego neka mreza zatvorenog tipa!

@Twix: Memorija je OK! Hvala jos jednom.

Twix je napisao(la):
Mobtel ima edge u eksperimentalnoj fazi,tako da mozda moze da povuce konce da ti dobijes jednu karticu....

Pozz ;)

edge u eksperimentalnoj fazi? :) edge radi na mobtelu najnormalnije. tj. bar je meni radio bez problema. sada vise nemam telefon koji podrzava edge pa ne mogu da proverim. koristim klasican gprs na n6600.

a sasvim je moguce da ce i mobtel imati neku ponudu za internet kao sto ima i telekom, samo sto telekom nema flat vec se za nekih 600din dobija 100mb i sve preko toga se dodatno placa.

Mobtel ponuda (512k):
prikljkljucak+ AP= 7000
mesecna pretplata za 512flat: 1050

@Twix:
EDGE radi bez problema i bez ikakvih dodatnih setovanja vec samo u zavisnosti od telefona!

velko je napisao(la):
edge u eksperimentalnoj fazi? :) edge radi na mobtelu najnormalnije. tj. bar je meni radio bez problema. sada vise nemam telefon koji podrzava edge pa ne mogu da proverim. koristim klasican gprs na n6600.

a sasvim je moguce da ce i mobtel imati neku ponudu za internet kao sto ima i telekom, samo sto telekom nema flat vec se za nekih 600din dobija 100mb i sve preko toga se dodatno placa.

Cekaj malo,kako to mislis???
Jel edge moze da se uzme kao usluga (ocigledno sam ne obavesten)???

Imam nokiu 6230i i hocu na net preko laptop-a (nokia podrzava edge 236kb/s)...kako,gde?

za edge nema nikakvih podesavanja. podesis telefon normalno za gprs konekciju a ako telefon podrzava i edge sam ce pokusati da ga iskoristi. ako mreza podrzava edge automatski ce ti raditi.

velko je napisao(la):
za edge nema nikakvih podesavanja. podesis telefon normalno za gprs konekciju a ako telefon podrzava i edge sam ce pokusati da ga iskoristi. ako mreza podrzava edge automatski ce ti raditi.

Upravo tako. Jedino sto EDGE nije dostupan na svakoj baznoj stanici.

proximo je napisao(la):
Mobtel ponuda (512k):
prikljkljucak+ AP= 7000
mesecna pretplata za 512flat: 1050
@proximo:
Ajde baci neki link gde mogu da se informisem u vezi ovoga.
1050 din mesecno??? Pa to je extra niska cena za 512K.
Ako je ovo tacno, odmah odlazim do predstavnistva Mobtela po prikljucak!!!
:banana:

Zvao sam Mobtel i direktno pitao....

EDGE NIJE dospeo u komercijalnu upotrebu,tako da Vi sto se hvalisete ne lupetajte....ok vi imate,i vi ste glavni,ali drugi nemogu. Wow...

Toliko o ideji edge-a :)

Nešto sam računao jer moj telefon troši GPRS a ženin GSM, ispada da je na 063 zavisno od doba dana i paketa GPRS otprilike 'samo' duplo jeftiniji od GSMa.

Twix je napisao(la):
Zvao sam Mobtel i direktno pitao....

EDGE NIJE dospeo u komercijalnu upotrebu,tako da Vi sto se hvalisete ne lupetajte....ok vi imate,i vi ste glavni,ali drugi nemogu. Wow...

Toliko o ideji edge-a :)

Bojim se da si dobio pogresan odgovor.

rafiki je napisao(la):
Bojim se da si dobio pogresan odgovor.

Ili ljudi u Mobtel-u nisu obavesteni o tome sta im firma radi,ili ?

Twix je napisao(la):
Ili ljudi u Mobtel-u nisu obavesteni o tome sta im firma radi,ili ?

Veoma cest slucaj, narocito ako razgovaras sa tkzv. "korisnickim servisom".

kako me sad nervira ovaj thread :D chinjenica je : ?... shta? mogu li da jashem neshto brzhe od gprs-a preko mobtela? po mogucstvu u promo periodu kao nekad davno gprs (shmrc shmrc)....

nadam se da je bilo shta, od pozitivnih stvari, napisanih ovde, doshlo iz nekog izvora koji ne glupa luposti vec saopshtava chinjenice....

Pa da,zvao sam korisnicki servis. Iskreno,devojka koja mi se javila je delovala kao da prvi put u zivotu cuje za Edge (cak sam morao da joj ispelujem :))...

Ajmo ovako onda:
Koje su brzine u pitanju (kb/s) i kako se setuje konekcija (za laptop)?
Kako da neko zna da je konektovan na edge?

Da bi neko koristio EDGE u Mobtelovoj mrezi treba mu:

1. Aktiviran GPRS servis
2. EDGE telefon
3. Da bazna stanica koja ga opsluzuje ima EDGE Tranceiver Unit

Nazalost, standardna kategorija koja se dodeljuje korisniku prilikom aktivacije GPRS-a dozvoljava maksimalan protok od oko 128Kbps, sto nije dovoljno za potpuno iskoriscenje EDGE-a, ali i dalje daje mnogo bolje rezultate od GPRS-a.

Znaci, EDGE je dostupan svakom ko ima aktivan GPRS servis i EDGE telefon, ali ne u punoj brzini. Jer, sto je brzo to je i kuso ;)

U svetlu ove informacije, odgovor koji je Twix dobio od Mobtel-a moze da se tumaci kao: "EDGE da, ali sa ogranicenjem brzine".

Naravno, ovo tumacenje je moje tumacenje, ne i zvanicno.

Pozdrav

Twix je napisao(la):
Pa da,zvao sam korisnicki servis. Iskreno,devojka koja mi se javila je delovala kao da prvi put u zivotu cuje za Edge (cak sam morao da joj ispelujem :))...

Ajmo ovako onda:
Koje su brzine u pitanju (kb/s) i kako se setuje konekcija (za laptop)?
Kako da neko zna da je konektovan na edge?

Sad sam tek video tvoj odgovor:

1. Mislim da se konekcija za laptop se postavlja isto kao i za GPRS - jer telefon sam krece da se kaci na EDGE umesto GPRS-a
2. Koliko znam, telefoni nemaju neku posebnu indikaciju da su nakaceni preko EDGE-a. Jedan nacin, empirijski, je merenjem brzine prenosa (za neki download napr.)

@Proximo:
Znaci ono za Mobtel Wireless je bila cista navlakusa??? :trust:
Daj neki konkretan dokaz za ono sto tvrdis!

chitash li ti postove iznad ili samo pitash shta te interesuje ?

Vrh Dno