Šta je novo?

Mobtel GPRS i dodela IP adresa

][V][ATRIX™

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2001
Poena
679
Naime, logicno bi bilo da trenutni IP bude onaj kako pokazuje konekcija, pod "Client IP" (WinXP) , tako je na Dial Up konekcijama. Ali kod Mobtela ovaj IP nije uopste validan, jer prijavljuje nesto tipa 172.17.123.xxx dok je zapravo pravi IP tipa 217.65.193.xx

Pretpostavljam da se radi o nekoj vrsti rutiranja saobracaja, pa bi tok podataka bio Client => Mobtel Server => WWW => Mobtel Server => Client

Zanimljivo svakako zar ne :)

ta adresa koja pocinje sa 172, je iz privatnog ranga adresa B klase.
tj ona je rezervisana za lokalne mreze, a na internet se izlazi preko routera koji podrzava NAT (network address translation), koji prevodi tu adresu u javni rang koji komunicira sa internetom, iz C ranga koji pocinje sa 217.

Axa! To je onda. :) Ali zasto to rade, mislim zasto ta razlika postoji kada Dial Up provajderima uvek pise prava adresa, dakle IP adresa klase C, a ne klase B? :rolleyes:

Necu da kazem da cu da pozovem call centar da pitam (zato sto i necu.. ) a i odmah bi dosao cika Vodnik da mi kaze da ne zovem ni slucajno jer ce me odrati zivog.. :mrgreen:

Sigurno si upoznat sa malim brojem IP adresa iz C klase. To je upravo razlog zasto se koristi NAT. Stvar je u tome sto ti napravis "laznu" mrezu u kojoj masinama dajes adrese iz nekog od privatnih rangova, a gateway masina ima "realni" ip. Tako npr. mozes da postignes da sve masine u lokalnoj mrezi izlaze na internet preko jedne jedine ip adrese. Druga stvar je u tome sto se NAT router ponasa i kao firewall. Posto niko sa interneta nema nacin da pristupi masinama koje su iza NAT-a, jedina opasnost je onda napad na sam gateway (koji je u ovom slucaju Cisco router, ali moze da bude i softverski router, ako si se ikada pitao sta je pod linuxom ip-masquerading, to je upravo ovo). inace privatni rangovi ip adresa su:
za A klasu : 10.0.0.0 do 10.255.255.255 /8
za B klasu : 172.16.0.0 do 172.16.255.255 /16
za C klasu : 192.168.0.0 do 192.168.255.255 /24

ako te jos nesto interesuje pitaj, a mozes i da bacis pogled na rfc 1918.

P. S. podigni firewall na svojoj masini dok si iza NAT-a, a posle na nekom provajderu koji ti odma dinamicki dodeli ip adresu C klase, i uporedi logove :)

10x :)

A nesto sam citao da ce ne znam do koje godine (valjda 2005) nestati IP adresa.. jer je sve vise ovih koji hoce svoju fixnu IP, i onda kada se sve to oduzme i sabere nestace.. Eto nam opet nesto slicno Y2K krizi.. :) No to je neka druga tema da ne idemo u offtopic ;)

Poz. cheers

u svakom slucaju postoji konacan broj IPv4 adresa (ove 4*8 bita koje koristimo), ali ih ima preko 4 milijarde (2^32), i sigurno nece nestati za godinu dana :) IPv4 je trenutno usao u 21. godinu upotrebe.
medjutim, od 1999. je pocelo i dodeljivanje nove IPv6 generacije 128bitnih adresa, tako da postoji i tendencija da se potpuno predje na ovaj novi standard, sto naravno zahteva vreme koje je duze od godinu dana (od sada).

Tako da nemas razloga za brigu, kao sto je buka oko Y2K buga bilo neopravdano velika, i koliko svi pamtimo nije opravdala ni trunku brige, tako i ova prica o "kraju interneta" nema realno jake argumente za unosenje nervoze, jer se vec duze vreme uspesno radi na resavanju problema.

P.S. da li se secate novinskih textova koju su Y2K bug opisivali kao apokalipsu "Odjednom ce nestati struja u celom svetu, svi programi ce biti obustavljeni, kompletna telekomunikaciona struktura ce biti proslost, vozovi ce izletati iz koloseka, avioni ce se rusiti na gradske trgove, zivotinje ce pobeci iz zoo vrtova..." :beat:

haha ma da bilo je svega povodom Y2K.. Najgores sto sam ja donekle verovao u nesto od toga.. Npr. da ce kod nas da pocrka pola zemlje s obzirom da smo do tada i u vladi imali Y2K nekompatibilne sisteme.. :)
Izgleda je ljudima zanimljivo da stalno iscekuju neki kraj, neku apokalipsu.. zivot bi bio dosadan bez Zone Sumraka :mrgreen:

I nisam sa ja zabrinuo za taj nestanak IP-a, bre :) Samo sam povezao sa ovom temom to sto sam procitao .. :)

Pozdrav cheers

UPDATE: Ne znam da li ste primetili da je sada uvek ista IP adresa na GPRS-u? Mislim kada se kacis sa kompa. Znaci imam sad fixni IP yuhooo :))

Salu na stranu, zasto je to tako odjednom nemam pojma, ali nije bas standardno.. :rolleyes:

Vrh Dno