Šta je novo?

[MoBo] MSI Z97S SLI Plus

MSI_Guy

Zvanični predstavnik
Vendor
Učlanjen(a)
13.04.2011
Poena
169
Cao drustvo, opet ja :)

Konacno sam dobio malo vremena da se pozabavim sa jednom plocom na malo duze staze, a reč je o MSI Z97-SLI Plus. Za pocetak malo osnovnih utisaka, pre nego sto sklopim masinu, pa vidim kako ce se pokazati u praksi. Osnovna ideja ploce je da sto vise odgovara svima koji planiraju neku konfu sa vise grafickih karti, sto se ogleda i u oznaci. Mada mi iskreno nije jasno zasto SLI, kad podrzava i CrossFire i to sa jednom karticom vise.

Elem, ova ploca kao i ostale iz standardne linije ima stampanu plocu braonkaste boje, kako bi se razlikovala od Gaming, MPower i ostalih serija. Layout je, po mom misljenju, prilicno dobar, cak je i pozicija M.2 slota dosta dobro odabrana, jer se ne nalazi izmedju PCIe slotova gde moze lako da bude nedostupna. Sad, koliko nas ce realno da koristi M.2 standard u skorije vreme je neko drugo pitanje. Ono sto bih mozda dodao je taster za paljenje i reset, posto ja generalno volim da koristim komp van kucista i to na stolu da bi mi komponente bile dostupnije. Izgleda da ce to nesto jeftinije ploce ipak morati da cekaju. Uostalom i vrh hemijske olovke moze lako da zavrsi posao. Standardno, s obzirom na to da je ovo Intel Z97 ploca, soket je LGA1150, a podrzani su svi aktuelni Intel procesori bazirani na njemu. Ploca ima cetiri DIMM slota za DDR3 RAM i maksimalno podrzava 32 GB RAM-a.

Naponska jedinica oko procesora je prilicno kvalitetna, a koriste se Military Class komponente kao sto su Super Ferite Choke zavojnice, a sto se tice VRM-a rec je o uP1640Q kontroleru koji podrzava maksimalno cetiri faze, sto znaci da su korisceni dableri, iako ih nisam primetio, pa pretpostavljam da su smesteni negde iza hladnjaka. Ovaj sistem se koristi najcesce kod ploca ove klase, cak i kada su neki modeli iz "elitnih" serija. U praksi, to rezultuje malo manje "ispeglanim" naponom prema procesoru, sto se u realnoj situaciji ni ne primecuje, jer te oscilacije dolaze do izrazaja samo u ekstremnim situacijama. Za nekog ko ce da vozi Core i7 4770K na 4 do 4.5 GHz ili slabiji proc, to je cisto detaljisanje.

Dopada mi se sto ploca poseduje ukupno osam SATA 6 Gbps portova, a od njih su dva grupisana odvojeno zbog toga sto cine deo SATA Express 10 Gbps interfejsa. Treba imati u vidu da uputstvo kaze da su SATA Express 10 Gbps i generalno ova dva dodatna SATA konektora nedostupna ukoliko se koristi M.2 i obrnuto. Do SATA portova se nalazi i plavi konektor koji predstavlja USB 3.0 header za USB 3.0 konektore na kucistu.

PCI slotova ima dosta, a pre svega tu su tri PEG-a koji mogu da rade u X16/X1/X1, X8/X8/X1 ili X8/X4/X4 rezimima. Slotovi za graficke su malo vise razdvojeni kako bi bilo dodatnog prostora izmedju kartica, a interesantno je da ova ploca ima SLI oznaku iako podrzava klasican SLI sa dva GeForcea i CrossFire sa tri Radeona posto AMD dozvoljava da karte u CrossFire rezimu rade i u PCI-Express 3.0 x4 slotovima, jer realno gledano cak i tada malo koja karta moze da ima usko grlo. Izmedju PEG-ova se nalaze i dva klasicna stara PCI slota, a i jedan PCIe 2.0 x1.

Od nekih detalja, vredi pomenuti merne tacke, pa ukoliko neko vise veruje unimeru, a manje softveru uvek moze da proveri situaciju rucnom metodom :)

Toliko za sada, cekam da mi odobre post, pa onda nastavljamo dalje.

Nazad
Vrh Dno