Šta je novo?

[MoBo] MSI Z97 Gaming 7

MSI_Guy

Zvanični predstavnik
Vendor
Učlanjen(a)
13.04.2011
Poena
169
Cao drustvo, malo sam uzeo da se igram sa novim MSI Z97 Gaming 7. Isprva sam hteo da probam MPower model, ali mislim da je Gaming 7 ipak zanimljiviji, jer je jeftiniji, a uz to mi se jako dopada kako izgleda. Elem, kao i obicno, da podelim iskustvo.

Najlepsi deo, otpakivanje nove "igracke" :D Mislim da mi to nikada nece dosaditi. Unutra nema mnogo toga, ali od par zanimljivh sitnica bih izdvojio veliku nalepnicu koja ide na kuciste, i koja izgleda kao logo sa hladnjaka na cipsetu.

Kao sto rekoh, ploca mi je skroz gotivna i generalno volim ovaj crveno-crni fazon i to ne samo kod ploca. Slusalice, laptopovi, ploce, mislim da mi nikada nece dosaditi :) Sto se zanimljivosti tice, MSI Gaming 7 ima dosta toga sto joj ide u prilog. Kao i svi ostali proizvodjaci i ovaj model je opremljen kvalitetnim elementima, upotrebljene su Military Class 4 komponente, a to verovatno i sami vec znate, ako pratite stanje na IT sceni u poslednjih nekoliko godina.

Naponska jedinica je prema informacijama MSI-a 12-fazna, a upotrebljen je ISL6388 VRM koji kontrolise sest faza odjednom. Zavojnice su SFC (Super Ferrite Choke), dok su upotrebljeni i odlicni Hi-C kondenzatori. U svakom slucaju, posvecena je paznja dizajnu naponske sto me je posebno obradovalo, s obzirom na to da mi je na raspolaganju Core i7 4770K i Raijintek Nemesis kuler :-devil-:

Poslednja izmena:
Kao i sve ploce u klasi, Gaming 7 je dobro opremljen i tu zaista mislim da nema poente pricati o broju konektora, slotova itd. Ukoliko vas takvi detalji interesuju ili bacite pogled na specifikacije ovde ili me pitajte :) Od zanimljivih detalja bih izdvojio Realtek E2205 koji je poslednja generacija E2200 Killer LAN kontrolera. Usput i malo da se hvalim novim macro objektivom :D

Takodje dopada mi se Audio Boost 2. Iako mnoge ploce imaju neku od integrisanih nazovi HiFi solucija, ovde postoje dva razdvojena Texas Instruments TI1652 pojacala. Ugradjeni su da bi pojacalo za slusalice radilo i kada se poveze na prednji panel kucista. Dobro promisljeno :) Naravno, tu su i EMI zastita, Nichicon kondenzatori koji su ocigledno postali "must have", kao i razdvojeni kanali po slojevima ploce...

Ploca je krcata simpaticnim sitnicama koje mozda nisu neophodne, ali svakako izmame osmeh na lice. Na primer, tu je po meni neophodni POST ekran, tacke za merenje napona, tasteri za paljenje i reset, dva BIOS-a, posebni konektori za periferije koji su izdrzljiviji i imaju duzi ubaci/izvadi zivotni vek... Do te mere se islo sa detaljima, da na samoj povrsini stampane ploce postoji GAMING logo izveden u formi vodova :)

Toliko za sada, trenutno je instalacija OS-a u toku, pa nastavljamo kada se to zavrsi i kada instaliram sav neophodan softver. Pripremio sam CPU lepo, iskoriscena je NT-H1 termalna pasta, ugradjen Raijintek Nemesis kuler, a za napajanje se brine Fractal Design Tesla od 800 W sto bi trebalo da obezbedi dosta zabave u pogledu overkloka :D

Evo i malo screenshotova iz biosa, organizacija prilicno dobra, interfejs je lep, a opcija koliko zelis. Overklok sekcija je posebno bogata mogucnostima, mislim da apsolutno nista ne nedostaje, a jedino sto mi smeta je to sto se sve nalazi u jednom redu, pa ima dosta saltanja gore/dole kada se vrse podesavanja :)

Sto se softvera tice, osnova je MSI Command Center koji je vizuelno izveden tako da se uklapa sa izgledom ploce. Dakle, crno i crveno dominira i u ovoj aplikaciji, a opcija ima dosta, posebno na temu overkloka. Dopada mi se automatsko programiranje profila za ventilatore, odnosno njihov broj obrtaja. Program prakticno adaptira dijagram tako da bude optimalan. Naravno, tu je i rucna varijanta kome vise odgovara. :)

Sto OC-a tice, putem MSI CC-a mozete prakticno da iz OS-a podesite sve sto bi inace bilo dostupno u biosu. To podrazumeva sve zive napone, kao i detaljno podesavanje RAM-a :)

Pored CC-a, mnogo mi je gotivno odradjen audio deo. Pored standardnih Realtek drajvera i njihovog panela tu je i Creative Blaster Cinema 2 koji nudi dosta podesavanja za zvuk koji ce se dopasti svima koji ne traze flat ekvilajzer, vec podesavaju zvuk u zavisnosti od toga sta gledaju/slusaju....

Kada sam povezao slusalice, primetio sam da sada ima nekoliko profila za nekoliko modela, a kako sam saznao sa vremenom bi lista trebala da se uveca u znatnoj meri, tako da ce se dodati veliki broj gaming headset-ova razlicitih proizvodjaca. Za sada je spisak doduse dosta kratak i mislim da su trebali manje da se fokusiraju na Apple i Samsung slusalice, vec vise na poznatije headsetove za igranje. No uskoro ce valjda doci apdejt :)

@MSI_Guy Vidim da ispod imena piše ( Vendor official support ) , a ja imam par pitanja

Da li može ovde MSI da ima zvaničnu stranu kao Cooler Master gde bi se postavlja pitanja.

Da li možeš nešto da mi napišeš o matičnoj LGA1150 B85 MSI B85-G43 GAMING. 1150 bi bila moja sledeća platforma. Nisam o.c. zanima me stabilnost. Do sada sam uglavnom imao AMD , pa o ovim Intel čipsetovima gotovo i da ništa ne znam. Koja je razlika između Z97 i B85 ?

Možeš da mi odgovoriš i na PM

Generalno, ukoliko ti OC nije prioritet razlika izmedju Z97 i B85 chipseta nije posebno velika, posebno ukoliko ne planiras da pravis SLI odnosno CrossFireX konfiguraciju, jer B85-G43 ima jedan PCI-Express 3.0 x16, dok su druga dva velika slota 2.0 x4. Doduse, zvanicno postoji podrska za AMD CFX, jer AMD omogucava da multi-GPU radi i sa PCIe x4, za razliku od Nvidie. Ipak, imaj u vidu da je drugi slot 2.0 i da to kod skupljih grafika moze da rezultuje stvaranjem uskog grla...

Takodje B85 je malo ograniceniji na polju broja SATA konektora u smislu da ima 4 SATA 6 Gbps i 2 SATA 3 Gbps. U sustini, ukoliko ne planiras da stavljas 4 SSD-a u konfu, onda to takodje nije ni najmanje bitno. Sustinski, mnogi ce reci da je kupovina skupljeg chipseta neracionalna, ako nemas neke specificne potrebe i ja se takodje slazem sa tom idejom :)

U pogledu performansi na stock vrednostima i najjeftinija B85 ploca daje identicne rezultate kao i najbolji Z97 model, a ovaj MSI model ima i opciju OC-a, mada vidim da si rekao da ti to nije prioritet.

Sto se MSI B85-G43 ploce tice, mislim da je to jedan od boljih modela u klasi. Tu je Killer LAN koji ima dobre performanse, ali i prilicno koristan softver za kontrolu protoka i postavljanje prioriteta za igre kako bi lag bio minimalan. Licno koristim WLAN, pa u zavisnosti od toga sta ti koristis moze i ne mora da bude korisno. Sa druge strane, de facto je dobar zvucni podsistem, jer su ugradili Audio Boost koji se obicno ne nalazi u takvim plocama, a softver za zvuk je takodje dosta dobar. Ima posebne portove za periferije i sl. tako da je dosta slicna konceptualno ovoj ploci gore. Sve u svemu, mislim da je odlican izbor i to ne samo u klasi, vec generalno. Licno, za svoje potrebe bih verovatno uzeo tako neku plocu pre nego neku sa skupljim chipsetom. :)

Poslednja izmena:
hvala druže na odgvoru. To me je baš mnogo približilo izboru za ovu ploču. Izvini za mali off u tvojoj temi. Ostalo je još samo pitanje

Da li može ovde MSI da ima zvaničnu stranu kao Cooler Master gde bi se postavlja pitanja.

Nema na cemu, sto se tog pitanja tice, ne znam odgovor da budem iskren :)

Prosledicu pitanje dalje, pa cemo da vidimo sta ce da kazu :)

Takodje B85 je malo ograniceniji na polju broja SATA konektora u smislu da ima 4 SATA 6 Gbps i 2 SATA 3 Gbps. U sustini, ukoliko ne planiras da stavljas 4 SSD-a u konfu, onda to takodje nije ni najmanje bitno. Sustinski, mnogi ce reci da je kupovina skupljeg chipseta neracionalna, ako nemas neke specificne potrebe i ja se takodje slazem sa tom idejom ..???

MSI_Guy sjajan opis, takodje delim misljenje da bi trebalo dobiti jednu MSI zvanicnu stranicu

MSI_Guy, koja je razlika izmedju B85-G43 i B85-G43 GAMING i vredi li izdvojiti jos malo vise za tu Gaming varijantu ili ne? Razlika u ceni je mala, s tim sto meni ova Gaming varijanta izgleda mnogo lepse :)

Ima detalja koji su bolji kod Gaminga, a to su audio sekcija Realtek ALC1150 (umesto losijeg ALC892 kod klasicne verzije) + kvalitetniji kondenzatori, Texas Instruments pojacalo, Killer E2205 LAN kontroler umesto 8111E i to je sve koliko mi je poznato na hardverskom nivou. Svi slotovi, konektori i ostalo je isto.

Gaming ima i neke dodatne mogucnosti kao sto su Gaming portovi sa boljim odzivom za mis, tastaturu, LAN i sl. kao i bolji propratni softverski paket (kontrola ventilatora, pracenje temperatura itd.)

Na to dodaj i vizuelnu razliku, koja je velika po mom misljenju :)

Tako da ukoliko razlika u ceni nije velika, ja bih isao uvek na Gaming, lepsi je i u nekoliko aspekata je bolji.

Hvala MSI_Guy, ipak dovoljno razlike da se ide na Gejming varijantu te ploce :)

Vrh Dno