Šta je novo?

Moblin - Linux za netbook

Stator

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2002
Poena
650
http://moblin.org/

moblin_v2_netbook_beta_th.jpg

Relativno nov OS koji je jos uvek u beta fazi i ima malo drugaciji pristup od sadasnjih distribucija.

Evo kratak prikaz funkcija

http://www.youtube.com/watch?v=vsCpIeLLoT8

Izgleda obecavajuce.

Pročitadoh na sajtu da je namenjen netbookovima sa Atom procesorom, zanima me da li ga je neko probao na nekom na kome je Celeron?

Smučilo mi se više isprobavanje. Probao tako eeeubuntu 8.10 (čini mu se da je ta verzija) i vukao se, na mom dragom ubogom 4G surfu, k'o prebijena mačka.

Probaj sta te kosta. Dok ne isprobas neces znati.

Ja sam se recimo ovih dan amucio sa Ubuntu Remix edicijom i popizdeo sam. Tri puta sam ga reinstalirao, svaki put je pucao ili kod promene desktop moda ili kod prvog system update-a ali sam nekako (nemam pojma kako) uspeo da ga sredim.

I sad sam srecan, sve radi out-of-box kako valja i ne vuce se.

Ubedili ste me :D pogotovo što sam u potpunosti zaboravio da Linix ima live distribucije :d upravo se skida image file veličine 666MB :-devil-:

Ubedili ste me :D pogotovo što sam u potpunosti zaboravio da Linix ima live distribucije :d upravo se skida image file veličine 666MB :-devil-:

Hajde javi kako radi na asusu, posto treba da mi stigne za drugara 900HD pa sam mislio da mu instalriam Moblin; probao sam ga u virtualboxu na desktopu, i prilicno je lose radio (nekako sporo)..

^
Pa predvidjen je da radi na atomu pa nije bas ni veliko cudo sto secka...

Poz

Poslednja izmena:
Hajde javi kako radi na asusu, posto treba da mi stigne za drugara 900HD pa sam mislio da mu instalriam Moblin; probao sam ga u virtualboxu na desktopu, i prilicno je lose radio (nekako sporo)..
Javio bi da uopšte radi :d

Skinuo sam image moblina sa zvaničnog sajta, prebacio na flesh nekim win32diskimager, tako neki alat koji oni sami preporučuju. Bootovao, došao do menija gde biram da li hoću live ili da instaliram, izabrao live, izbacio mi neki svetloplavi ekran, radi i miš (kao peščanik kad učitava nešto u win.) i tako u beskraj učitava... batalio sam ga naravno.

Ja sam ga isto prebacio na flash i radi sasvim lepo i poprilicno brzo ali wireless nije bilo sanse da proradi a izbacio mi je par gresaka kada sam koristio browser(na wind-u) tako da imaju oni jos ovo da peglaju...

Screenshotovi deluju zaista fino, svidja mi se koncept. Pitanje je samo koliko je upotrebljiv odnosno dovrsen i uglacan, probacu da ga poteram pod VirtualBox-om za pocetak.

Šta ima kad mu se skloni ovaj početni interfejs? Gnome, KDE 3.5 ili 4, ili nešto deveto?

Bice da je Gnome, posto na sajtu kazu:

"And, of course, support for Linux desktop applications. Moblin is built using GNOME Mobile Technologies and supports existing Linux desktop applications."

Da li je neko uspeo da pokrene wireless na windu ili nekom drugom netbook-u?

Nazad
Vrh Dno