Šta je novo?

Mobilne-Pingvin klime

HDMI

Cenjen
Učlanjen(a)
17.01.2016
Poena
195
Da li neko ima iskustva sa ovakvim tipom klime?
Koliko sam mogao videti postoje neke na bazi strujanja vode,dok mene zanimaju prave klime koje imaju odvod toplote,ali i da mogu ozbiljnije da spuste temperaturu.

Samo za lokale i slicno, staviti to u kucu, tj sobu nije preporuka jer su bucne. Dakle imate jednu jedinicu, tako da vam je kompresor u prostoriji koju hladite.

Potkrovlje je u pitanju ,nema mogucnosti za klasicnu klimu-velux krovni prozor.Buka nije problem,jer ce raditi samo po danu,i to mali broj dana leti.Odvod bi isao kroz ventilacioni otvor u kupatilu,a koji vodi pravo napolje nekih 50 cm iznad samog otvora u kupatilu.Prostorija koju treba da ohladi je nekih 20kvm.

Poslednja izmena:
Samo dual hose aircon... ali ne znam ima li to kod nas...
Može li sj na krov da se stavi?

Ne moze.Planinska klima je napolju,tako da je samo ponekad potrebno leti rashladiti prostoriju.Tu se ne zivi,sluzi za odmor vikendima uglavnom.

Kod klima koje se prodaju kod nas, problem je što za hlađenje koriste vazduh iz prostorije u kome se nalaze, a zatim taj vazduh izbacuju napolje, što znači da u prostoriju mora ući spoljni vazduh.
Pokretne sa dva creva ne videh kod nas (možda ima). Bila je parapetna, Olimpia splendid sa dva creva, ali sa cenom nije konkurentna.

Prozor ce biti otvoren dok klima bude radila,mada i velux ima deo za otvaranje samo ventilacije bez otvaranja samog prozora, tako da to nije problem.

Maltene sve klime vrte vazduh iz prostorije, vrlo retko neki modeli malčice mogu da urade razmenu, ali i kod njih je potrebno provetravati prostoriju.

Uzmi pingvin ako imaš gde kulturno da izbaciš izduv. Uopšte ne vidim u čemu je problem, postoji valjda neki mali model koji nije za kafiće?

Treba mi neki iole efikasniji,da je neko imao iskustva.

Maltene sve klime vrte vazduh iz prostorije, vrlo retko neki modeli malčice mogu da urade razmenu, ali i kod njih je potrebno provetravati prostoriju.

Uzmi pingvin ako imaš gde kulturno da izbaciš izduv. Uopšte ne vidim u čemu je problem, postoji valjda neki mali model koji nije za kafiće?
Za ono sto bi bio posao spoljne jedinice, 'pingvin' klime uzimaju vazduh iz prostorije i zatim ga izbace napolje, stvarajuci podpritisak. Svakako pritisak u prostoriji mora da se izjednaci, te spoljni vazduh (koji je jelte sigurno topliji) ulazi i samim tim efikasnost 'pingvin' klime pada za neki % koji nije zanemarljiv.
Postoje prenosne klime koje imaju 2 creva za vaduh, te spoljni kroz jedno uzimaju, a kroz drugo crevo izbacuju vazduh, tako da se prostoriji cirkulise vazduh kao kod uobicajnih split sistema.

Ne traži ovde takav savet :D
Niko na ovom forumu nema iskustva sa više ovakvih klima da bi ti dao preporuku u smislu efikasnosti.

Je l ti nas malo zezaš?

Iz nehata, kod nas su stvarno u ponudi sve jednocevni modeli, ali možda to bude OK.

Kad nemaš šta drugo, uzmeš šta ima. Na netu se procenjuje 20-30% manja efikasnost, što možda bude dovoljno za taj prostor u kratkom periodu u toku godine?

edit: a zašto ne može split spoljna jedinica da se stavi negde na pod, pored kuće? Neki modeli dozvoljavaju dugačku instalaciju.

edit2: @HDMI tebi treba da je efikasna u smislu da troši što manje struje tih mesec dana, ili da hladi propisno? One imaju specifikacije u BTU ko i svaka druga klima, ako je 12000 BTU, to je toliko valjda, @Xepoj87 zna te stvari. Ohladiće prostoriju, potrošiće više struje, po meni je to dobar kompromis ako ti nema druge.

Poslednja izmena:
Lepo kaze Maxy, tu efikasnosti nema, tih 30% koje oni pricaju su kao da testiras potrosnju auta tako sto izvadis motor iz auta i testiras, zanemarujuci ostatak vozila. Zamisli Nidzo recimo tvoj motor iz RS-a u Hameru...mislis da bi ostao jednako efikasan? :)

Prosto, koliko vazduha izadje, toliko mora da udje kako je Maxy vec rekao. Imali smo 2 te i bukvalno je katastrofa za unutrasnje prostore, za otvoreni podrum u vikendici nam je bila vrh.

Izbacuje vreo vazduh od kompresora i izmenjivaca, pa i tu ima isijavanja toplote, a jos dodatno taj vazduh mora uci spolja.
Recimo da je 3x neefikasnija, prosto radi na 1kw i ne gasi se.
E sada, vrti vazduh i hladi vecu zapreminu vazduha nego sto ubacuje spolja topao, tako da moze da rashladi, kod babe je hladila 20akm2, a u Grockoj ceo podrum od oko 40m2 tako sto je stajala na otvorenim vratima.
Nije nepodnosljivo bucna, ali je bucna, jer se cela masina nalazi unutra.

Postoje krovni nosaci za split, a sigurno moze i negde na zid, pa na kraju i na pod ako mora i ako ispunjava dozvoljenu visinsku razliku proizvodjaca. Prave se i kosi nosaci za unutrasnju na kosom krovu, imam ja u Zemunu jednu u potkrovlju.
Mislim, unutrasnju mozes kako hoces, bukvalno na 2 sipke da stavis...

Na kraju, pitanje je da li ima nekih drugih prepreka, mozda ne sme da ugradi, da busi i sta ve.lc, a mozda samo smatra da ne vredi tih para, pa pita za "pingvina". Pingvin je inace brend koji je popularizovao te klime 90ih i 2000ih, pa ih zato tako zovemo :)

Poslednja izmena:
Da li neko ima iskustva sa ovakvim tipom klime?
Koliko sam mogao videti postoje neke na bazi strujanja vode,dok mene zanimaju prave klime koje imaju odvod toplote,ali i da mogu ozbiljnije da spuste temperaturu.
Godinama koristimo takvu vrstu klima jer je ugradnja split sistema zabranjena u mom gradu, trenutno ih imamo 3 na stanju, 2 se koriste.
Daleko da su ne efikasne, takodje se preteruje sa stvaranjem "vakuma" kao i isijavanjem toplote na izduvnoj cevi, eventualno je to moguce ako koristis neki totalni krs od klime.
Do ove godine smo koristili Comffee od 7000 BTU (iz Lidl ponude - cena oko 200e) i videh na pocetku leta na akciji u Aktion! radnji za 149 eura od 9000 BTU, pojma nemam ko je proizvodjac.
Comffee je "pametna" jer ima app (mozes da palis, gasis, podesavas vremena paljena, uslove itd preko SmartHome app)+ daljinac, 9000 ima samo daljinac.
7000 je bez problema ohladila 2 prostorije i hodnik koji ih povezuje ali ako sam otvorio vrata na povecoj dnevnoj, tu se vec pocela zesce muciti ali opet, osvezenje se osetilo u stanu i spasla nas je od umiranja od zege.
9000 je uzeta jer sam znao da ce biti jakih toplih talasa ove godine i bez problema je ohladila 3 prostorije + hodnik, znaci oko 60 kvm.
Kod sina u dvosobnom stanu od 50 kvm je takodje Comffee od 7000 BTU i takodje je bez problema ohladila ceo stan, mada je on uglavnom koristio samo za spavacu.
Fora da budu vise efikasne i da mogu da ohlade vece kvadrate je da ih startujes na vreme tj ne docekas da se ugreje stan/prostorija pa onda full gas vec npr kada su bile ovde temperature oko 40, klimu sam startovao oko 9 ujutro, podesio na 25 stepeni i ona je to bez problema odrzavala tj odrzavas zidove stana "hladnim", ne dozvolis da se ugreju.
Napominjem da zbog strozih energetskih zakona su ovde objekti dobro izolovani, pogotovo stolarija.
Klime jesu bucne ali nista sto nije nepodnosljivo, makar kod nasih.
Naravno da se izduvna cev greje ali su u pitanju krace cevi + sto manje krivina/preloma ima, to bolje izbacuje toplotu van. Mi nismo primetili probleme ili manju efikasnost zbog cevi.
Sto se tice vakuma odnosno da klima samo izbacuje topli vazduh napolje - ne postoji ni jedan stan koji je 100% vazdusno izolovan tj da full dihtuje.
Cak i da postoji takav stan, zbog sistema prikljucka toplotne cevi na prozor ces svakako dobiti dotok vazduha jer ne moze idealno da spreci dotok vazduha od spolja i to je najveca slaba tacka ovih klima ali opet, mi nismo primetili ne znam kakve gubitke zbog toga.
Kod sina je prikljucak na roletnu ( sistem sto dolazi sa klimom), kod nas je platno na prozoru koji se drzi u "kip" polozaju, oba sistema rade isto, nema neke razlike.
Stavio sam ih na pametnu uticnicu i 7000 BTU je trosila oko 750 w kada radi kompresor, 9000 oko 900-950 W.
Ukratko: sigurno da nije efikasna kao split sistem ali radi posao i to jako dobro, makar u nasem slucaju jer ponavljam, da ih nismo imali, pomrli bi od toplote u centru grada opkoljeni betonom.
Na slici je momenat kada je uzeta nova, levo je 7000 BTU, desno 9000, gde je 7000 otisla u podrum kao rezerva/bice kod mladjeg sina kada se odseli, 9000 stoji u pripravnosti ako opet udari zega.

1753471712266.jpeg

Kod vas kosta ugradnja kao polovan auto, a i ne smeju svuda da se ugradjuju split :)
Nije problem vakuma, vec sav taj vazduh ulazi apolja, a naravno da to nije tolika kolicina vazduha da ne bi hladila, kao ni isijavanje toplote iz kompresora.

Sustina je da sve to smanjuje efikasnost kod vec jako neefikasnih uredjaja.

To ne znaci da ona slabo radi(pa meni je sa otvorenim vratima ka dvoristu sa 5 osoba i hranom, hladila 40m2), vec da trosi oko 3 puta vise od split invertera u istim uslovima.

Opet, nekome ko klimu koristi par dana ili nedelja godisnje, koga boli uvo, nije to 300e godisnje pa da se opterecujes, ali je on sam spomenuo efilasnost u prvom postu.
Dakle, seer je svim tim klimama oko 3, dok je inverter splitovima 6-10. Primera radi, meni danas na spoljasnjih 40C, pa onda dodatno na sincanoj strani ceo dan otvoren prozor, klima radi u proseku na 250Wh i odrzava 24C. Pingvin bi trosio oko 800-900.
Uzmi da neka jeftina split trosi oko 300-350W u istim uslovima.
Takodje, dosta tih podataka je obmanjujuce kod pingvina, jer se ne racuna vazduh koji ulazi, vec samo vazduh koji se hladi.

Na kraju, sve je to efikasnost, koliko ces kW dobiti po kWh struje, nema veze sa snagom, 12k btu(3.5kW) je isto i na splitu i na pingvinu, samo oduzmes tu kolicinu vazduha koja ulazi spolja, koja odizme mozda 20ak % kapaciteta.

Takodje je rekao mali broj dana leti + 20 kvm.
Ja mu dao konkretan primer, on ce sam proceniti sta mu najvise odgovara.

P.S.: manje vise cena ugradnje vec dobiti dozvolu za ugradnju ako si u urbanoj sredini je premija

Poslednja izmena:
Ugradnja klasične klime,jednostavno nije moguca.
Pingvin je jedina opcija.Kada sam mislio na efikasnost,nisam mislio na potrošnju struje,nego da može da spusti temperaturu valjano.Pošto će biti korišćena samo leti i to mali broj dana,potrošnja struje mi nije bitna,već da može da mi spusti temperaturu.
Da li kod nas postoji uvoznik za Comfee klime?
Nisam primetio da kod nas u Lidlu uopšte ima ponuda mobilnih klima ili grešim?

Poslednja izmena:
Nisam razmišljao o ovim sistemima, ali sada kada promislim:

Staviš platno na prozor koji ćeš koristiti za cijevi, time si prilično smanjio ulazak toplote (ali opet, dobijaš ventiliranje prostora, koje je ljeti često potpuno zanemareno, jer se ljudi samo zablindiraju).
9000 BTU je 250 eura, dakle pola cijene ugradnje regularne klime.
Utrošak struje će biti veći, ali i ovako su ljeti obično prilično smiješne potrošnje na hlađenje.
Kome je frka i nema čime da se rashladi, ma i nek 2-3 stepena smanji, on je na konju!

Pozitivno
  • Nemaš trošak ugradnje ni čekanje majstora
  • U startu jeftinije
  • Prebacuješ po želji, gdje najviše treba ili najmanje smeta
  • Imaš uređaj koji je utrživ ako ti više ne bude trebao
  • Ventiliranje prostora

Negativno
  • Buka
  • Trošak el.en. (manja efikasnost)

Poslednja izmena:
Ovde sam izgleda jedino ja shvatio šta podrazumevaš kao efikasnost, a u stvari si mislio na efektivnost. Efikasnost je potpuno nebitna za nešto što se koristi mesec dana, da li će da potroši 1000 din ili 1500din taj mesec, tebi je bitno da zadovoljavajuće ohladi prostoriju, a to ćeš da dobiješ. Dodatno mi je palo napamet, neće tu toliko loše ni da bude što uvlači vazduh odnekud, jer ako je ta prostorija ispod krova dobro izolovana, uvlačiće vazduh iz donjeg dela objekta, koji je hladniji. Imaćeš skroz legitiman scenario i povoljnu izmenu vazduha u prostoriji.

Potkrovlje je u pitanju,imam samo velux krovni prozor.
Ideja je da odvodno crevo postavim u odvod za ventilaciju kupatila,posto sam poslednja etaza nema vise od pola metra od otvora za ventilaciju u kupatilu do odvoda na vrhu krova.
Da li je dovoljno da crevo samo stavim u otvor,ili mora neka asistencija u vidu ventilatora koji bi dalje izbacio vreo vazduh?

Nazad
Vrh Dno