Da li neko ima iskustva sa ovakvim tipom klime?
Koliko sam mogao videti postoje neke na bazi strujanja vode,dok mene zanimaju prave klime koje imaju odvod toplote,ali i da mogu ozbiljnije da spuste temperaturu.
Godinama koristimo takvu vrstu klima jer je ugradnja split sistema zabranjena u mom gradu, trenutno ih imamo 3 na stanju, 2 se koriste.
Daleko da su ne efikasne, takodje se preteruje sa stvaranjem "vakuma" kao i isijavanjem toplote na izduvnoj cevi, eventualno je to moguce ako koristis neki totalni krs od klime.
Do ove godine smo koristili Comffee od 7000 BTU (iz Lidl ponude - cena oko 200e) i videh na pocetku leta na akciji u Aktion! radnji za 149 eura od 9000 BTU, pojma nemam ko je proizvodjac.
Comffee je "pametna" jer ima app (mozes da palis, gasis, podesavas vremena paljena, uslove itd preko SmartHome app)+ daljinac, 9000 ima samo daljinac.
7000 je bez problema ohladila 2 prostorije i hodnik koji ih povezuje ali ako sam otvorio vrata na povecoj dnevnoj, tu se vec pocela zesce muciti ali opet, osvezenje se osetilo u stanu i spasla nas je od umiranja od zege.
9000 je uzeta jer sam znao da ce biti jakih toplih talasa ove godine i bez problema je ohladila 3 prostorije + hodnik, znaci oko 60 kvm.
Kod sina u dvosobnom stanu od 50 kvm je takodje Comffee od 7000 BTU i takodje je bez problema ohladila ceo stan, mada je on uglavnom koristio samo za spavacu.
Fora da budu vise efikasne i da mogu da ohlade vece kvadrate je da ih startujes na vreme tj ne docekas da se ugreje stan/prostorija pa onda full gas vec npr kada su bile ovde temperature oko 40, klimu sam startovao oko 9 ujutro, podesio na 25 stepeni i ona je to bez problema odrzavala tj odrzavas zidove stana "hladnim", ne dozvolis da se ugreju.
Napominjem da zbog strozih energetskih zakona su ovde objekti dobro izolovani, pogotovo stolarija.
Klime jesu bucne ali nista sto nije nepodnosljivo, makar kod nasih.
Naravno da se izduvna cev greje ali su u pitanju krace cevi + sto manje krivina/preloma ima, to bolje izbacuje toplotu van. Mi nismo primetili probleme ili manju efikasnost zbog cevi.
Sto se tice vakuma odnosno da klima samo izbacuje topli vazduh napolje - ne postoji ni jedan stan koji je 100% vazdusno izolovan tj da full dihtuje.
Cak i da postoji takav stan, zbog sistema prikljucka toplotne cevi na prozor ces svakako dobiti dotok vazduha jer ne moze idealno da spreci dotok vazduha od spolja i to je najveca slaba tacka ovih klima ali opet, mi nismo primetili ne znam kakve gubitke zbog toga.
Kod sina je prikljucak na roletnu ( sistem sto dolazi sa klimom), kod nas je platno na prozoru koji se drzi u "kip" polozaju, oba sistema rade isto, nema neke razlike.
Stavio sam ih na pametnu uticnicu i 7000 BTU je trosila oko 750 w kada radi kompresor, 9000 oko 900-950 W.
Ukratko: sigurno da nije efikasna kao split sistem ali radi posao i to jako dobro, makar u nasem slucaju jer ponavljam, da ih nismo imali, pomrli bi od toplote u centru grada opkoljeni betonom.
Na slici je momenat kada je uzeta nova, levo je 7000 BTU, desno 9000, gde je 7000 otisla u podrum kao rezerva/bice kod mladjeg sina kada se odseli, 9000 stoji u pripravnosti ako opet udari zega.