Šta je novo?

[MOBILE] OnePlus One

gotrunx

Slavan
Učlanjen(a)
20.03.2008
Poena
301
Pozdrav ljudi,

Nisam bas bio aktivan ucesnik foruma, ali jesam mnogo stvari procitao i naucio. Ipak, pokusao bih da podelim sa vama moje iskustvo sa prvim telefonom firme OnePlus.
Zeleo bih da napomenem da mi je ovo prvi review, da je pisan na brzaka, i da ne sadrzi previse detalja o svakoj komponenti samog uredjaja (tih informacija ima na netu koliko god hocete). Ovaj review sadrzi informacije o kompaniji, telefonu i mom celokupnom iskustvu sa njima i treba da pomogne ljudima koji zele da dodju do ovog telefona.

O kompaniji (OnePlus)

Ovu kompaniju dosta povezuju sa OPPO Mobile, koja je do skora bila poznatija firma (u Kini verovatno jos uvek jeste). Ono sto sam uspeo da saznam iz raznih izvora, jeste da OnePlus vodi bivsi podpredsednik OPPO-a, kao i da je dosta ljudi preslo zajedno sa njim. Iako su zvanicnici OnePlus-a izjavili da nemaju nikakve asocijacije sa OPPO-om, analizom vlasnickih dokumenata, ljudi su dosli do podataka da OnePlus trenutno ima samo jednog investitora, a to je OPPO Electronics (koji je, verovali ili ne, vlasnik OPPO Mobile-a). Povezanost izmedju ovih kompanija se takodje ogleda u tome da se OnePlus One u Kini dostavlja sa Color OS-om (OPPO-va verzija Androida), i u tome da u Kini trenutno ima oko 400 skladista iz kojih se salje OnePlus One (sto bi bilo nemoguce za tako mladu kompaniju i pretpostavlja se da koriste OPPO-va skladista).

O pozivnicama (Invite system)

Ono sto je ovoj kompaniji donelo dosta uspeha (pored niske cene dobrog telefona), jeste i ovaj sistem. Ljudi su postali opsednuti ovim uredjajem i dobavljanjem pozivnica za njega. Naravno, mnogi su i prilicno besni zbog ovakve organizacije prodaje i zbog toga ovaj telefon cesto dobija negativne review-ove u medijima i medju korisnicima (koji nisu uspeli da ga nabave). Kao sto sam naziv sistema kaze, telefon ne mozete nabaviti bez pozivnice (zapravo postoji vise nacina, ali o tome cu malo kasnije). Pozivnice su se delile i dele se i dalje na mnogo nacina:

1) Na pocetku kampanje su se ljudi prijavljivali da uniste svoj trenutni flagship telefon na kreativan nacin. OnePlus je izabrao nekoliko stotina ljudi (od nekoliko stotina hiljada) i rekao im da ako uniste telefon i nacin koji su naveli u prijavi, bice u mogucnosti da kupe OnePlus One za $1.
2) Posle je bilo mnogo akcija tipa Rain, Storm, Blizzard,... of Invites, gde su delili Invite preko Raflecoptera (ljudi koji su najvise share-ovali, lajkovali, tvitovali o njihovom telefonu su imali najvise sanse da dobiju invite, ali je izbor i dalje bio random, jer je bilo mnogo ljudi koji su uradili sve promocije koje su trazene od njih). Ovo je bio odlican potez, jer startup kao sto je OnePlus nije imao previse para da trosi na marketing, tako da je sa gotovo nikakvim troskovima uspeo da rasiri pricu o sebi medju milionima ljudi.
3) Naknadno je bilo mnogo FB, Tviter, Instagram, Android review sites takmicenja, gde su ljudi mogli da dobiju invite da kupe telefon.
4) OnePlus je prepoznao snagu zajednice koja se izgradila na forumu i podelili su pozivnice prvim 50k clanovima u "Early Supporters" promociji. Naravno, ovo je trajalo par nedelja, i deljeni su batchevi od po 5, 8 i 10 hiljada pozivnica na svakih par dana.
5) Svi ljudi koji kupe telefon, dobijaju 3 do 5 pozivnica da podele drugima. Od trenutka kupovine, pa do dobijanja pozivnica za deljenje, prolazi uglavnom 2 do 4 nedelje.

Kao sto sam rekao, postoje i alternativni nacini kupovine ovog telefona... Na mnogim sajtovima mozete ili kupiti pozivnice ili cak i same telefone. Neke firme iz evrope uvoze velike kolicine ovih telefona iz Kine, stavljaju CyanogenMod umesto Color OS-a i prodaju ih za oko $100 vise. Mnogo ljudi nije moglo da doceka da dobije pozivnicu i na ovaj nacin su dosli do uredjaja.

O hardveru (Flagship killer)
Zvanicno, postoje 2 verzije telefona: 16GB Silk White i 64GB Sandstone black. Ovo se odnosi na internacionalne modele koji se prodaju preko njihovog sajta. Prvi ima 16GB storage-a i pozadinu bele boje koja navodno ima taktilni osecaj kao svila. Drugi ima 64GB storage-a i crnu pozadinu koja ima taktilni osecaj najslicniji smirgli (ali naravno, mekse). Ovde je bitno napomenuti da memorija nije prosiriva pomocu memorijskih kartica. Ostale specifikacije su iste, a evo i najznacajnijih:

- 5.5" FullHD ekran
- Snapdragon 801 chipset
- Krait 2.5GHz QuadCore
- 330 Andreno GPU
- 3 GB RAM
- 5 MPx front camera
- 13 MPx rear camera (6 lens, Sony Exmor)
- 2 Led flash
- JBL stereo speakers
- 3100 mAh battery
- NFC, BT 4.0, GPS, GLONASS,...

Iako na netu postoji velik broj kineskih telefona i tableta sa high-end specifikacijama, oni koji su jeftini su uzasnog kvaliteta, dok su oni dobrog kvaliteta u cenovnom rangu izmedju OnePlus One-a i telefona poznatih brendova. Ovo je razlog zasto OnePlus One ima nadimak FLAGSHIP KILLER (doduse, taj nadimak su mu nadenuli sami proizvodjaci). Ipak, jednu stvar mogu da vam potvrdim, performanse su vrhunske, izrada izgleda odlicno, a upotrebljivost je kao kod drugih vrhunskih telefona... MEDJUTIM, za razliku od flagship uredjaja poznatih brendova koji su u ovom poslu skoro deceniju, OnePlus One ima mnogo decijih bolesti o kojima cu takodje pisati kasnije.

Jos od inicijalnog talasa pozivnica, 16GB verzija nije dostupna. Svi sada mogu da kupe samo onu sa 64GB. U Kini je moguce izabrati koju cete pozadinu na telefonu (sandstone ili silk) koji god da uzmete, a uskoro stize i bamboo koji ce kostati cak $49.

O softveru (CM i Color OS)

Nisam bas neki strucnjak za Android, pa vas molim da mi ne zamerite na skrtosti informacija o samom softveru... :( Ono sto vam mogu reci jeste da su mnogi ljudi kupili ovaj telefon upravo zbog CM-a i da je saradnja OnePlus-a i CyanogenMod Inc.-a ispala odlicno. Medjutim, s'obzirom da je marza na ovaj telefon prilicno mala, firma pokusava da se odrzi u zivotu time sto ce svoj tim developera preseliti iz Kine u Tajvan i tamo ce poceti na razvoju svog OS-a zanovanog na Androidu (kao sto OPPO ima Color OS). Ono sto je dobra vest, to je da ce CM11s (zasnovan na 4.4.2) (mislim da je ovo specijalni bacon CM-a za OnePlus One, ali kao sto vec rekoh, nisam strucnjak) pruzati podrsku za ovaj telefon jos 18 meseci i da ce update-i biti redovni. Ako se pitate zasto samo ne stave defaultni Android (ispravite me ako gresim, ali mislim da se to zove AOSP), zbog nekih kineskih zakona, telefoni koji se prodaju u toj zemlji moraju da imaju svoj OS (mada mi nije jasno kako onda mogu da koriste Color OS za uredjaje koje prodaju u Kini). Ono sto znam za sigurno, jeste da CM11s radi odlicno na mom uredjaju i da iako sam razmisljao da stavim Franco kernel zbog mnogih poboljsanja koje je doneo Nexus porodici, ipak ne vidim potrebu za tim.

Ono sto vam jos mogu reci jeste da CM11s dolazi sa store-om za teme (ikonice, wallpaper-i, audio paketi,...) i da ima prilicno jeftinih, a dobrih tema.
Toliko od mene na temu softvera, ako vas jos nesto bude zanimalo, pitajte, ja cu pokusati da odgovorim, ali kao sto vec rekoh... za Android sam totalni n00b. :(

O cenama (trzista, dostava, alternative)

Verzija od 16GB kosta na sajtu $299, dok od 64GB kosta $349. Spisak podrzanih zemalja za dostavu je prilicno ogranicen... Oko desetak zemalja tipa US, Kanada, UK i nekoliko zemalja EU. Ono sto je bitno napomenuti jeste da se i cene razlikuju prema ovome. Ako porucujete za EU cena se menja u 269e i 299e, dok su za UK 229 i 269 funti. Kad pretvorite ovo sve u istu valutu, skontacete zbog cega je bitno ovo napomenuti. Takodje, dostave su za US desetak dolara, za evropu desetak eura, a za UK desetak funti. Cena oficijelnih dodataka (case-ovi, zastite za ekran,...) se takodje razlikuju od trzista. Ne znam kakve su cene u Kini. Dostavu za US uglavnom radi USPS (od 21.07. sa 2 day priority mail + signature needed), za Kanadu DHL, a za Evropu isto valjda DHL (nisam siguran, mislim da zavisi od zemlje). Koliko sam cuo, ljudi imaju lose utiske sa USPS-om, ali sa DHL-om jos gore.

Sto se tice kupovine alternativnim putem, pozivnice se prodaju na sajtovima tipa ebay za $10 do $30, dok se sami telefoni prodaju za 330e (bez dostave i carine), pa navise. Koliko sam upoznat, za sada nema kompija ovog telefona, samo verzija iz Kine koje su masivno uvezene u EU i koje se prodaju i shipping-uju odatle (sa znacajnom marzom).

O problemima (decije bolesti i OnePlus support)

Neiskustvo OnePlus kompanije se najvise odrazilo na sledece probleme koji su se pojavali na nekim uredjajima (vecina nema nikakvih problema, medju njima i ja):

- Mutna zuckasta traka na dnu ekrana: jedva vidljiva pod normalnim uslovima, ali ipak postoji kod nekih uredjaja. Iz OnePlus-a su rekli da ovo nije znacajan issue i da se pojavljuje jer su pozadinsko osvetljenje stavili jako blizu (skoro ispod displeja) da bi sprecili probijanje svetlosti na ekranu (kao sto vidimo na ivicama losijih monitora dok gledamo filmove), a razlog zasto je traka zuckasta jeste podesavanje koje su ljudi u OnePlusu trazili od ljudi iz CM tima da bi se na displeju dobile toplije i realnije boje (nisam siguran u ovo objasnjenje, mozda i nema smisla, ali su ljudi iz CM obecali da ce ovo brzo popraviti cim podesavanje za hue iz kernela naprave dostupnim user space-u, pa ce napraviti neku opciju u podesavanjima za to). Ovo ce doci sa sledecim OTA updatom.

- Ghost taps i multitouch issue: Ovo je valjda neki problem sa uzemljenjem koji jos uvek nije resen. Kada se telefon drzi u ruci, sve radi ok, ali kada ga stavite na jastuk ili drveni sto i tako ga koristite, neki korisnici imaju problema sa cudnim ponasanjem touch screen-a. Nije jos utvrdjeno da li je ovo hardverski ili softverski problem, neki su ga resili resetom, neki tako sto su iskljucili wake-up gestures.

- Trajanje baterije: Ovaj telefon ima odlicnu bateriju koja traje jako dugo. Meni je trenutno na oko 50% posle 15 sati od punjenja. S obzirom da mi je ovo tek drugi dan da imam ovaj telefon i da sam skoro ceo dan proveo instalirajuci aplikacije, launchere, podesavajuci izgled, itd, jako sam zadovoljan. Ipak, nekim korisnicima baterija ne izdrzi ni dan (sa obicnom upotrebom), mada su ovi slucajevi jako retki.

- Ostali problemi: uredjaji koji su dosli kupcima sa sitnim ostecenjima; usb kablovi kojem ne rade data pinovi, vec samo strujni; problemi sa nepodrzanim mrezama (US);... ali ovo su stvarno retkosti.

Ono sto je jedan veliki plus (pun intended) kod ove firme jeste garancija. Ako vam se telefon iz nekog razloga ne svidi, mozete da ga vratite u roku od 14 dana, a imate jos 1 godinu standardne garancije za US i 2 godine za Evropu... Sto zvuci solidno, ali nije nista posebno... Ipak, ono sto je specijalan detalj jeste da sa root-ovanjem ovog telefona ili menjanjem ROM-a ne gubite garanciju. Ipak, ako vam se desi hard brick prilikom ovakvih mahinacija, ne mozete reklamirati proizvod. Dakle, za softver ste sami odgovorni, ali ce OnePlus uvek garantovati za hardver. Slanje i vracanje telefona je o trosku kompanije.

MEDJUTIM, korisnicki servis je pretrpan... Ljudi smaraju sa brdom glupih pitanja, a oni sa pravim problemima jedva dolaze na red posle nekoliko dana (cak i nedelju dana), iako su skoro SVI u OnePlus-u poceli da pomazu supportu (skoro pa i spremacice pomazu). :) Neki ljudi su uspeli da dobiju novi uredjaj za nedelju dana od kada su ga poslali, a neki cekaju vec mesec dana da im uopste kazu da li mogu da traze novi. BTW, ako vam se displej ili nesto drugo malo ozbiljnije pokvari, a da je vasa greska i ne spada u garanciju... Bolje da kupite novi telefon, jer ce popravka biti uzasno skupa, a nema jos uvek delova da se kupe na netu, pa da je sami odradite.

Moj OPO i utisci (JOJA Plus)

Kad sam raspakovao i upalio telefon ostao sam zaprepasten velicinom uredjaja. Presao sam sa 4.7" na 5.5" i razlika je ogromna. Ipak, uredjaj je kvalitetno uradjen i sandstone pozadina daje lep i stabilan osecaj u ruci. Prilicno je tanak i nije pretezak. Displej je odlican, na suncu se vidi odlicno, uglovi su solidni... Jak hardver dolazi do izrazaja u svakoj akciji. Sve leti dok prolazite kroz meni i palite jednu aplikaciju za drugom. Kamera je prica za sebe. Prednja daje prilicno lepe slike (selfi ovisnici ce biti odusevljeni, ali i ljudi koji vole da koriste skype voice call), ali zadnja je jedan od najboljih detalja ovog uredjaja. Nisam strucnjak za fotografiju, ali posedujem Nikon D5100 i mogu da kazem da slike koje su slikane na dobrom svetlu, ne zaostaju puno. Na slabijem svetlu se vidi da je u pitanju telefon, i dolazi do sumova, ali i dalje retko koja mobilna kamera moze da se poredi sa ovom (ne racunam Lumiu 1020 ili slicne zveri koje imaju kameru velicine pola telefona).

Hardverska dugmad vam daju mogucnost da uklonite ona sa ekrana i da time dobijete znacajno na prostoru na ekranu. Zvucnici su dobri i jaki, kvalitet tona tokom razgovora je dobar, noise cancelation radi ok i brzo, mikrofoni su takodje dobri. WiFi, NFC, BT rade ocekivano dobro, GPS radi neverovatno dobro (locirao me je posle nekoliko sekundi unutar zgrade). Nova launcher mi je dao mogucnosti da sredim sve sto nisam mogao da sredim inicijalno, ali i sam CM je pruzio mnostvo korisnih opcija i tweakova koji su sami po sebi sitnice, ali u mnogome unapredjuju celokupan utisak. Gestovi na iskljucenom ekranu rade lepo, bukvalno ne koristim volume i power button uopste.

Dodatno, ja sam narucio oficijelni flip-case, deluje odlicno za sada. Nije mi jos stigao Rhinoshield, ali verujem da je on redudantna sigurnost bez koje bih mozda i mogao. Ipak, iako je telefon samo par meseci u prodaji, na netu postoji brdo case-ova i screen protectora za njega.

Znam da sam zbrzao ovaj deo sa mojim utiscima, ali na netu ima brdo user i media review-ova koji ce vam dati obilje informacija o svakoj komponenti ovog telefona, ja pokusavam da vam dam pomalo informacija o svemu sto znam vezano za ovaj uredjaj.

Evo jos jedan review od ljudi koje poznajem sa foruma, da nadoknadim manjak informacija iz prve ruke.

O forumu (community AKA fanbase)

OnePlus forum je centar sveta za fanove ovog telefona. Moram priznati i da sam provodim barem sat vremena dnevno na tom forumu. Iako mnogi smaraju sa molbama za pozivnice, forum ipak sadrzi mnoge bitne informacije i mnogi ljudi su konstantno prisutni na forumu i spremni su da vam pomognu. Ja najvise vremena provodim na threadu za ljude sa balkana gde najvise ima Hrvata i pokoji Srbin i Bosanac, ali su svi super (barem ova redovna ekipa) i svi su voljni pomoci i dati savet.

Forum je podeljen na Announcements, The One, Development, Off Topic i na lokalne forume (Nemacka, Francuska, Rusija,...).

O buducnosti (spekulacije)

Nema zvanicnih informacija ni na jednu temu, ali se vec mnogo toga zna. Ako kompanije prezivi, sledece godine nas ocekuje OnePlus Two, uskoro stize i OnePlus Watch, nadaju se fazi pretprodaje tokom sledeceg kvartala i velike su sanse da ce do kraja godine zvanicno prestati da isporucuju CM sa svojim telefonima.

Par slika mog telefona (i objasnjenja)

Velika kutija sadrzi telefon, USB kabl i mali privezak koji sluzi za vadjenje sim kartice iz tray-a. Srednja sadrzi flip-cover. Mala punjac (wall adapter za US).

DSC_0146.jpg

Telefon u flip coveru. Lep i kvalitetan USB kabl. Zidni adapter za US (treba vam jos jedan mali adapter koji se stavi na uticnicu da bi mogli da koristite ovaj punjac i kod nas, kosta max 100 din).

DSC_0147.jpg

Screenshot sa mog uredjaja (macak u pozadini je Joja, moj kucni ljubimac).

Screenshot_2014-08-05-20-54-23.jpg

Hvala na paznji, nadam se da ce ljudi koje zanima OnePlus One, naci ovde barem neke korisne informacije.

:wave:

Nazad
Vrh Dno