Šta je novo?

Mobi Banka (ex Telenor Banka)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne radi ni meni. Da nije danas počela isplata 20€ pomoći?

Juče su imali zakazano održavanje sistema. Verovatno je nešto pošlo po zlu.

Ne radi od ranog jutra! Evo, ni sada u 13.20h ne radi.
Ponedeljak pre podne i ne može nijedna transakcija da se napravi, a juče su imali radove i aplikacija nije bila dostupna! Užas.
Još kažu, obaveštavaće preko sajta. Treba da visim na sajtu? 😤

Nisam dobio email da mi je legla plata, a sad nemam kako ni da proverim... Divno

Ja ni ne znam kolko novca treba da bude na racunu danas. Imam recurring payments sa njihovom master karticom, moracu da vidim sta je proslo sta nije, a naj crnje sto ne mogu iz druge banke da prebacim novac da bi stvari mogle da se naplate sa mobi master kartice. Nikad ne drzim vise od 10ak hiljada na tom racunu, a u petak sam imao i manje od toga.

Trpim ih zato sto mi je apsolutno sekundarna banka uglavnom za internet placanja da primarnu karticu ne bi ostavljao svugde. Ali ovo je jednostavno bruka. Moji klijenti koji koriste moje servise ovoliki downtime ne bi trpeli (možda samo onomad kad je izgoreo OVH data centar u Francuskoj ili prilikom nekog sličnog događaja), ali u redovnim uslovima ne bi niko ovo trpeo.

Apsolutno se slažem sa tobom. Opet ne radi. Meni je isto poslala sekundardna banka, prešla sam sa Progresiv na Osnovni paket i tako mi je drago što više ne moram da se nerviram kad god imaju ovakav problem.

Otvorio sam skoro racun u Mobi Banci, kao i clan Poglavica za internet placanje, i izvrsio kupovinu uredjaja cija je cena na stranom sajtu bila u $. Posle placanja sa dinarskog tekuceg racuna, dobijam obavestenje o izvrsenoj uplati po kursu 120.27 dinara iako je po njihovoj kursnoj listi prodajna cena $ iznosila ~108 dinara.

Da li se internet placanja tarifiraju po kursu prikazanom u njhovoj kursnoj listi ili po nekom internom znatno visem kao sto je u ovom slucaju?

@kept Na starter paketu ide provizija od 1,5% za ino plaćanja. Druga mogućnost je da banka vrši trostruku konverziju (dolar-dinari-evro) pa MasterCard dalje konvertuje evre u dolare.

Mislim da samo MasterCard konvertuje dolare u dinare, neka pogleda koliko je novca skinuto sa računa i zanemari tu poruku o kursu...

Otvorio sam skoro racun u Mobi Banci, kao i clan Poglavica za internet placanje, i izvrsio kupovinu uredjaja cija je cena na stranom sajtu bila u $. Posle placanja sa dinarskog tekuceg racuna, dobijam obavestenje o izvrsenoj uplati po kursu 120.27 dinara iako je po njihovoj kursnoj listi prodajna cena $ iznosila ~108 dinara.

Da li se internet placanja tarifiraju po kursu prikazanom u njhovoj kursnoj listi ili po nekom internom znatno visem kao sto je u ovom slucaju?
Kada se placanje izvrsi u stranoj valuti koja nije evro, karticarska kompanija konvertuje to u evre po svom kursu (malo losiji od srednjeg) i tako konvertovani iznos posalje banci na naplatu. Kako ti na racunu nisi imao evre, banka je tvoje dinare konvertovala u evre po njihovom kursu 120.27. Znaci banci dolazi sve u evrima na naplatu zato je najbolje da njih imas na racunu jer ti je kurs u online menjacnici povoljniji od zvanicnog kursa banke koji ce oni da primene kad nemas evre i sami budu morali da ih pretvore iz dinara.

Sad sam proverio $ cenu uredjaja i iznos novca skinutog sa racuna i kupovina se zaista realizovala po kursu ~108 dinara, ali iz nekog razloga Mobi Banka salje obavestenje o transakciji sa kursom 120.27...
Pretpostavka kolege @Nesbat se ispostavila kao tacna.

da li je Mobi banka na mala vrata upravo ukinula stednju u EUR?

Dragi korisniče,

Zahvaljujemo se na ukazanom poverenju i što ste štedeli sa nama u proteklom periodu.

U skladu sa pravom Banke predviđenim članom 10 stav 2 Ugovora o deviznom depozitu po viđenju, koji ste zaključili sa Mobi Bankom ad Beograd dana 24.12.2014. godine, ovim putem Vas obaveštavamo da raskidamo Ugovor uz poštovanje otkaznog roka od 15 (petnaest) dana. Sa datumom isteka navedenog roka, sredstva sa Vašeg štednog računa će zajedno sa pripadajućom kamatom, biti preneta na Vaš tekući račun u Mobi Banci.

Vaša,
Mobi Banka

Ugovor o štednji po viđenju traje godinu dana i automatski se raskida nakon isteka roka.

ok, hvala puno
ne secam se da je bio ovaj neki datum kada sam otvorio devizni stedni racun ali moguce je

Sad sam proverio $ cenu uredjaja i iznos novca skinutog sa racuna i kupovina se zaista realizovala po kursu ~108 dinara, ali iz nekog razloga Mobi Banka salje obavestenje o transakciji sa kursom 120.27...
Pretpostavka kolege @Nesbat se ispostavila kao tacna.
Banci sve dolazi na naplatu u evrima. Da li ti nesto placao u dolarima, funtama, krunama i sl. nebitno je. Uvek ce to banci da dodje u evrima i zbog toga su ti i poslali taj kurs a ne dolarski. Za banku ti si izvrsio placanje u evrima. Zato je najbolje da uvek imas evre na racunu kad placas na stranim sajtovima. Ako bi imao dolare, i placao nesto u dolarima radila bi se dvostruka konverzija i odrali bi te. Deluje nestvarno al tako je. Jedino kod Erste banke je drugacije.

Kada plaća MasterCardom na stranim sajtovima najisplativije je da kao valutu izabere američki dolar...ne mora da ima evre na računu

A zasto bi imao dinare da mu racunaju kurs evra preko 120, kad moze u online menjacnici da ih kupi na oko 118 i ustedi oko 2%?

Zato što će mu MasterCard svakako obračunati to po svom kursu koji je otprilike isti....na kraju krajeva, čovek je sam i potvrdio da su mu toliko i skinuli sa računa

To nije tacno. MC/Visa ce po svom kursu pretvoriti original valutu u evre i poslati banci na naplatu. Tu se njihov posao oko konverzije zavrsava. Kada banka dobije sumu u evrima sada banka radi konverziju ukoliko ti evri ne postoje na racunu. A kako su banke halapljive nijedna nece raditi po srednjem ili onom povoljnijem u menjacnici (cast izuzecima) nego ce ga raditi po onom zvanicnom na sajtu banke koji je oko 2% losiji od srednjeg. Zbog toga mu je i Mobi banka poslala da je odradila konverziju po onom od preko 120 din.

Da...ali MC vrši konverziju po svom kursu koji je povoljniji, uvek je kao srednji kurs $/€ ili nešto niži od toga...

Lepo sam objasnio gore. MC/Visa odrade konverziju po svom povoljnom kursu iz valute placanja u evre i tu se njihov posao zavrsava. Recimo platis nesto 1000 dolara, MC to konvertuje u 850 evra i sada Mobi banka oce da ti skine 850 evra. Ukoliko nemas toliko u evrima, oni sada rade konverziju a budi siguran da je nece raditi po povoljnom kursu kao sto je to odradio MC.

Mislim da je neko već objašnjavao na forumu zašto to nije bitno, da li opet vrše duplu konverziju kada imaš evre na računu, ne mogu da se setim...probao sam da pronađem te postove ali ne mogu

Sta nije bitno? O kakvim duplim konverzijama kad imas evre na racunu kod ino placanja? Vec tri, cetiri puta ponavljam istu pricu... Kupis nesto, MC to konvertuje u evre po skoro srednjem kursu, Mobi banka zeli da skine toliko evra - ukoliko ih imas skinuce u cent, u suprotnom sami ce da urade konverziju da ih dobiju. Znaci mozes ti sam da obezbedis toliko evra tako sto ces ih kupiti po recimo 118.5 u online menjacnici ili pustiti njih da ih sami kupe po 120.5 pa ti vidi sta se vise isplati. Covek je napisao da su mu poslali poruku da su mu racunali kurs 120.27. To je ono sto pisem ovde vec 5 puta. Platio je nesto u dolarima, MC to konvertovao u evre a kako je imao samo dinare na racunu Mobi banka mu je racunala kurs 120.27 da ih dobije. A mogao je i sam da ih kupi po nizem kursu u online menjacnici i da prodje jeftinije.

A duple konverzije ce banka da uradi kad imas neku drugu stranu valutu na racunu a ne evre.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno