Šta je novo?

Mnogo velik dl na pocetku skidanja fajla?

doggmania

Slavan
Učlanjen(a)
13.01.2009
Poena
390
Imam net 1024/256 i sad sam krenuo da skidam jedan film od 700 mb i DL je krenuo 5 MBps, skinuo sam 20 mb u 4 sec, i posle jedno 6-7 min je sisla brzina na 120. Da li se nekom desilo ovo? I zbog cega se ovo desava? Jel to neki bug? Imam Cable net Ikom.

To se i meni desavalo s vremena na vreme nevezano za vrstu interneta. Nikad nisam provalio u cemu je fora :)

Znam za 40ak kbps ali 5000 kbps (od 128) je veoma velika razlika

A koliko dugo si birao folder gde ces da snimis, davao ime fajlu, pricao telefonom.... uopste koliko vremena je proteklo od kada si kliknuo dl link do kada si stisnuo dugme SAVE?

Cim kliknes link, komp pocinje da skida u neki temp folder (uglavnom) i dok ti svrsljas misem okolo, podaci stizu. Kada najzad odlucis gde ces ih, on ih samo prebaci tamo i nastavi dalje, a tebi merac brzine pocinje prikaz tek od tog trenutka. Zato imas taj neverovatni prosek.

Znao sam da je neki "bug" u pitanju! Hvala na objasnjenju

To je tacno, ali ako se dobro secam kod mene je bilo slucajeva i da brzina divlja 20ak sec, iako sam odmah kliknuo save ili sta vec...

Ja mislim da je stvar u nečemu drugom.

Pretpostavljam da uređaj, kod provajdera, koji ograničava protok ne pravi tako nagla ograničenja, nego kada vidi da klijent "vuče" KB onda počinje da ga ograničava postepeno dok ne dođe do npr. u tvom slučaju 1Mbps.

Pa probaj npr. u toku rada torent programa ograničiti download pa ćeš vidjeti da se postepeno smanjuje.

Ja mislim da je to u pitanju, ili samo lijepo zazmišljam!? ;-)

Poslednja izmena:
A koliko dugo si birao folder gde ces da snimis, davao ime fajlu, pricao telefonom.... uopste koliko vremena je proteklo od kada si kliknuo dl link do kada si stisnuo dugme SAVE?

Cim kliknes link, komp pocinje da skida u neki temp folder (uglavnom) i dok ti svrsljas misem okolo, podaci stizu. Kada najzad odlucis gde ces ih, on ih samo prebaci tamo i nastavi dalje, a tebi merac brzine pocinje prikaz tek od tog trenutka. Zato imas taj neverovatni prosek.

Izuzetno tacno...probao sam to sa frendom preko sat interneta gde je on primao(pecao) sto ja skidam,dok sam ja birao folder za save njemu je vec pola bilo skinuto...

Da ne otvaram novi topic nadozevacu se ovde.Imam 1024/128 paket i od subote mi download varira.Krene lepo da skida od 120 pa odmah padne na 107 pa poraste na 115 pa padne na 108...Ranije je skidao konstantno na 115.Radi isto i na torrentima i kad skidam preko mu ili rs...Jel zna neko u cemu je problem?Provajder je telekom.

Ja u toku dana na RS skidam oko 25 kbps od 128 :) a ti se zalis na 107 :D

Ako imas ADSL nema sansi da vidis taj broj od 120KB/s. Za neupucene... 1024 kilobita/sec = 1024/8 = 128 Kilobajta/sec. Zbog overheada TCP paketa realna brzina je jos manja.. tj manja je za 15-20%, tako da max mozes da izvuces 108KB/sec. Sve druge vece brojke koje vidite su zbog greske u proracunu ili zbog naglog praznjenja TCP steka na vasem racunaru.

Ako imas ADSL nema sansi da vidis taj broj od 120KB/s. Za neupucene... 1024 kilobita/sec = 1024/8 = 128 Kilobajta/sec. Zbog overheada TCP paketa realna brzina je jos manja.. tj manja je za 15-20%, tako da max mozes da izvuces 108KB/sec. Sve druge vece brojke koje vidite su zbog greske u proracunu ili zbog naglog praznjenja TCP steka na vasem racunaru.
Za ADSL to stoji ali zato sa wireless-om moze da se izgura oko 990k sa paketom 1024k ;)

Izvinjavam se na gresci krece od 115.Probao sam da skidam i sa nvidie i sa winampa i drugih http-a i opet isto.

Kad recimo skidas direkt iz browsera (recimo firefox) moze da ti se dogodi da fajl koji je 5mb skines iste sekunde, jer firefox skida unapred kao sto su ljudi vec rekli na temi. E sad ovako nesto se i koristi za surf, ali ne znam da li je po defaultu ukljuceno u firefoxu, ako jeste mnogo je zgodno za one koji imaju pakete sa merenjem protoka da to iskljuce, npr ja sam to sebi iskljucio na laptopu sa kog se kazim na 3gnet. Ova opcija se zove prefetching. Isklucuje se tako sto odes na about:config i postavis vrednost od network.prefetch-next stavke na false. Vidjao sam i extenzije za ubrzavanje firefoxa koje koriste slicne metode, cini mi se da se zove nesto kao FasterFox.
Izvinjavam se ako sam zablatio temu sa nepotrebnim info, mozda nekome bude od koristi, u svakom slucaju ne skodi. :)

Nazad
Vrh Dno