Šta je novo?

Mnogo se greje X6 1055t

tootooban

Čuven
Učlanjen(a)
21.02.2004
Poena
630
Problem je sto u idle je oko 50, a cim pocne nesto da radi ode preko 60. :mad:
skidao sam ga, mnejao pastu i nista. Kuler je fabricki.

Sta da radim?
1- Da dam jos 30e i kupim drugi kuler.
2- Da vracam proceseor i cekam da mi garanciju od 45 dana.
3- Cutim i cekam da vidim dokle ce da izdrzi.

Glupo mi da skidam plpcu, da dajem 30e za 'ladnjak a dao sam tolike pare za CPU i ne radi kako treba. Kuciste je solidno provetreno, nista posebno ali je unutra sve hladno.

Upomoc :wall:

OC-ovan ili default?
U svakom slucaju ja bih kupio neki kuler za taj cpu.

1. Mozda si stavio previse paste.
2. Program koji ti ocitava temperaturu mozda gresi.
3. Ako si klokovao ili nisi, resetuj bios na defaults za svaki slucaj.
4. Okaci screenshot da vidimo sta ti pise.
5. Xigmatek Loki ili CM TX3 su oko 16 evra.

Slobodno undervoltuj proc na 1.25v, nece crci* :d. Doduse ne znam kako ce to moguci konflikt da izazove sa turbo modom.

*Strasno koliko se "promovise" OC i dodavanje voltaze, nikome ne pada na pamet da obori napon ispod defaulta :)

A sta bi ti, da ljudi sklapaju ovakve masincine i voze ih na 600Mhz po jezgru? :d Ili radis za HC Djerdap :d

Nije klokovan, probao sam i da smanjim voldatu ali sam je smanjo za malo, i nista. Evo screen-a, svi kazu isto
wCA2V.jpg

E da, zaboravio sam, stabilnost nije problem, cak i na preko 80C, mada nisam smeo da pustim dugo linx ni prime da mi se na zapale kablovi :D
ko zana dokle bi otislo. Ma da ga pustim da izgori ploca ionako je sve pod garancijom:S:

1. Mozda si stavio previse paste.
2. Program koji ti ocitava temperaturu mozda gresi.
3. Ako si klokovao ili nisi, resetuj bios na defaults za svaki slucaj.
4. Okaci screenshot da vidimo sta ti pise.
5. Xigmatek Loki ili CM TX3 su oko 16 evra.
1. ne verujem, 2x sam stavljao, obe varijante. Nije neka kvalitetna ali kontam da bolja moze da spusti za stepen-dva ne vise
2. pokusaovao i nista
5. koliko su bolji od stock-a? ili da dam 30 pa da ga kloknem malo.

A sta bi ti, da ljudi sklapaju ovakve masincine i voze ih na 600Mhz po jezgru? :d Ili radis za HC Djerdap :d

Nisam pominjao obaranje frekvencije vec napona. Uostalom, pogledaj u potpis - vozim CPU na stock frekvenciji i 0.13v nizem naponu.
No, bitno je da covek pokusa da potencijalno zaobidje problem, jer obaranje napona svih 6 jezgara za npr. 0.1v moze znacajno da obori potrosnju i grejanje.

BTW, masincina sa box kulerom? :d

@tootooban - kako ti je onda max napon na ogromnih (za box kuler) 1.44v? Nije da to ima neke veze sa visokim temp u idle, samo primecujem

Poslednja izmena:
Svaki aftermarket je bolji od fabrickog XD
Ne znam iz glave da ti kazem koliko bi ti snizilo temperaturu.
Njih sam nabrojao kao najbolja resenja za najmanje para, plus ne moras da skidas plocu za TX3.
Ako ti se daje 25 evra onda CM 212 plus, za 35 imas fenomenalni http://www.emmi.rs/hladnjaci-cpu-hladnjak-lga775-1366-am2-alpenfohn-brocken.11.html?productId=13032
Ma jasno je da su aftermarket cooler-i bolji od boxa ali da li ce biti dovoljno bolji. Hoce li mocu da skine 30 stepeni u loadu? Razmisljam da bi sa box-om morao da radi na default-u. Da li je sa procesorom sve oK? To me interesuje.
Mislim da ne mora da skiram plocu ja je lim na kome lezi izrezan.
A kakav je Xigmatek Gaia u odnosu na CM 212?

Gde da gledam napon za CPU? u biosu ili softver?

ako ovaj loki kod mene hladi odlično svaki bolji će da kida,meni je idle temp 37c linx max da kažem 60 i to u letnje vreme kućište zatvoreno sa dosta kulera ,oc 3.8ghz naravno. Zameni kuler i vozi bićeš zadovoljan
.

Cudi me da ti toliko nabija temperaturu, jedino da probas sa iskljucivanjem turbo moda, tada ti nece nabijati voltazu.
Mada video sam jos jedan 1055T koji se poprilicno greje i to na Noctua cpu kuleru.
Uzimaj definitivno CM 212+ do 30e, mislim da bolji neces naci, eventualno Titan Fenrir ako nadjes do 30e, nesto bolje hladi, mada ne mnogo.

1.44v je mnogo za box kuler, iz nekog razloga ti ploca malo vise dize napon. A plus tu nesto nije uredu ili sa postavljanjem kulera ili sa samim kulerom. Nemoj tako da drzis cpu, jednostavno nije zdravo da idle bude 58C kada treba da bude ~35 a da ne pricamo o max temp.. Kupi Hyper 212 ili tako nesto, malo ga klokni i uzivaj :)

Inace na Thuban procesorima se gleda CPU temperatura jer core temperatura nema veze sa zivotom :)

A jos ako pogledamo, tebi je ukljucen i CnQ, proc ti je na 1.2v @800mhz i radi na 58+C, ja bih to pod hitno rastavio i ne bi palio dok ne kupis bolji kuler. Jednostavno, nesto nisi dobro namestio ili nesto ne radi, jer to je malte ne idle procesora kada i nema kuler na sebi a radi 800mhz.

s16 nije 58, to je bila max, kada je CPU na 0% onada je do 50 ali je i to mnogo, narocito na 1.2v. Sta moze da bude uzrok sem da kuler nije dobro montiran?
Ako mora drugi hladnjak, OK samo ne znam da li ovi 212 i Xigmatek Gaia mogu da mi stanu (s oprostenjem).
Uzeo bih Gaia jer je jeftiniji i laksi a kazu da nije gori od CM 212, eventualno neki manji ako ovaj ne moze. Mene samo brine da procesor nije felerican, ako mu treba bolje 'ladjenje on ce to da dobije :) .

A kolike su normalane temperature u loadu sa boxom???

Poslednja izmena:
za pochetak optereti ga nekim test programom i pipaj prstom prvo hladnjak, a potom plochu ili ako mozesh cpu da dohvatish, ili barem plochu ispod kulera u blizini proca.
josh bolje ako imash neki termometar sa sondom pa da je zavuchesh blizu procesora i vidish zaista shta se deshava.
meni smrdi da ipak ti to nisi neshto lepo namestio, plus pasta moze da zahebe i preko 7c. recimo ona spire shto se prodavala za oko 150-200din tuba, je ochaj zivi iako deluje sva onako puna srebra, a ko zna shta je unutra.
zatim mozda napajanje je loshe ili pak struja, ili mozda plocha loshe ochitava pa fleshu najnoviji bios, ili pak je naponska od ploche pregrejana tj loshe naleze hitsink na nju pa dase to odrazava i na prosesor. ili ti je mozda u gajbi 35c, kucishte pored radijatora usijanog, ili pak zavucheno negde gde ne moze da dishe jadnichak :D ili oono poslednje mozda su sonde u procu neshto odlepile ili je pak neki feler priemrak

Poslednja izmena:
Zaboravio sam i to da napomenem. Bios je fleshovan i nikakve raslike nema. Kuciste je hladno, vec sam napisao. Spolja lim je leden.
Posle opterecenja je vrelo sve oko procesora. Evo sad sam skinuo sam zadnju stranicu provrteo linx 3-4 minuta i pipuno iza (izrezana je rupa na limu koji nosi plocu) i vrelo je. Moze da se drzi prst ali je bas vrelo.
Pasta je jeste neka noname. Neka plava. Sad proceprkah po kutijama i nadjo jos 2 stare tube. Jedana srebrna, druga bela. Da probam njih?

Mozda sutra i uzmem neki kuler. I sad ide laicko pitanje. Jel treba da skinem onaj nosac sa ploce za fabricki hladnjak da bi montirao Xigmatek Gaia???
I niko me ne ogovori: da li staje Gaia (159) u TT 4 (190)? Navodno ima 3cm lufta.

ne valja ti pasta ili nisi lepo namontirao kuler. mislim da gaia staje i da ne treba da skidash nishta, smao onu shtipaljku zakachi i vozi, i usput, kupi valjanu pastu, a u nedostatku iste, turi colgate white :D

A kakva je pasta sto se dobija uz Gaia?

P.S. nema white, imam samo herbal. jel moze ona:D

ne bih znao tachno da kazem, ali kontam da nije losha.
po meni, idealno je uzeti hyper 212+ ili onaj thermaltake contact 29 + neku dobru aftermarket pastu tipa noctua nt-h1 i sl i shto se tiche toga, miran si. jeste veca investicija, al ono....tkdj ja bih i lapovao kuler, al to bi mozda u ovom sluchaju bilo previshe, ne znam koliko si vichan tome i koliko bi se zaista dobilo, ali eto, ukoliko hocesh da ti bude perfektan kontakt cpua sa bazom kulera onda lap+dobra pasta ;)

moze i herbal, al onda niche korov oko soketa :D

Mozda sutra i uzmem neki kuler. I sad ide laicko pitanje. Jel treba da skinem onaj nosac sa ploce za fabricki hladnjak da bi montirao Xigmatek Gaia???
I niko me ne ogovori: da li staje Gaia (159) u TT 4 (190)? Navodno ima 3cm lufta.

Moraš da mičeš fabrički nosač sa ploče, Gaia ima drugačiji sistem kačenja, sa dugim šrafovima otpozadi i dvije navrtke i distancera s prednje strane.
Mora da ti stane u TT V4, meni je knap stala u Asgard koji je 5cm uži od V4.
Pasta koja dođe s njim je bez veze i dođe u kesici, ali ako nemaš drugu...
BTW, ja ga vozim na mašini iz potpisa, idle je negdje oko 23-4C, normalni rad tu do 27C na sobnoj temperaturi, na Prime95 gura tu do 43C, mada nisam dugo držao.

Roy, bas si me ohrabrio sa sa sa ovom informacijom od 43C. Ja bih bio zadovoljam i sa 10c vise. Jos nisam uzeo Gaia ali hocu ovih dana. Valjda cu se snaci oko montaze posto nisam bas vest sa tim.
Jel ima neka pasta a da nije 10e? Jal ima ona rok trajanja?

P.S. Roy, mislio si 5mm uzi Asgard?

U vezi posta br 6.

Da li je normalno da multipler bude 4, a magistrala 200 , i da konačni zbir bude 800 Mhz?????

Verujem da u biosu nije nešto lepo naštelovano.

Taj procesor mora da radi fabrički na min 2,8 Ghz

Poslednja izmena:
Ukljucen je CnQ (hladno i tiho) pa obara takt procera kada nista ne radi. Nemao potrebe da radi uvek punim gasom.

Roy, bas si me ohrabrio sa sa sa ovom informacijom od 43C. Ja bih bio zadovoljam i sa 10c vise. Jos nisam uzeo Gaia ali hocu ovih dana. Valjda cu se snaci oko montaze posto nisam bas vest sa tim.
Jel ima neka pasta a da nije 10e? Jal ima ona rok trajanja?

Pazi, nije nikakav OC, sve je na stock brzinama, i nisam jako puno držao, ali sam sačekao neko vrijeme da prestane da se penje. I da ode puno preko toga, to ne može biti strašno.
Montaža ne bi trebalo da je problem, prvi put sam radio tako nešto i nikakvih problema nisam imao, bar na ovoj ploči. Čak uspio da zašrafim sve bez skidanja napajanja (koje je gore u Asgardu).
Što se tiče paste, kod heat-pipe direct touch kulera se preporučuje minimalna količina paste - pošto mi je drugar stavio Arctic Silver 5 prije pola godine, kad je sklopljena mašina, uspio sam pažljivo da skinem stock cooler tako da ostane fin sloj paste na CPU i samo stavio Gaiu preko. Temperature govore da je sve okej.

P.S. Roy, mislio si 5mm uzi Asgard?

Da, lapsus. Ima otprilike 1mm clearance kad se instališe, kod tebe će biti komotno.

Ma jasno je da su aftermarket cooler-i bolji od boxa ali da li ce biti dovoljno bolji. Hoce li mocu da skine 30 stepeni u loadu?
HOCE!
OJQ9X.jpg

Nisam imao problema sa montazom ali sam morao da skidam plocu psto mi prozorce ne ploci malo, odnosno na gadja se bas najbolje.
Ventilator na Gaia nije ni presao 1000 obrtaja sto je blizu donje granice (800-1500) za 45C.
Ja zadovoljan. Nisam ni verovao da moze da skine preko 20C a i sa otvorenim kucistem se ne cuje. Sad mi je hard najbucnia komponenta.
Sad moze i OC da padne. :p

Sjajna vest, da taj kuler je odlican :)

Zaboravio sam da napisem, u idle je temperatura do 30C, za 2 stepena hladnije CPU od MB :)
Tek kad sad zatvorim kuciste, ocekujem tisinu a mozda i jos 1C manje.

Eto, za 20c niza tempetatura , vidis da se isplati mnogostruko. Sad ga malo klokuj pa se baci na testiranje....

Ljudi, izvinjavam se na offtopic-u, ali je l mozes Xigmatek Gaia na leziste 1155 za i5 2500K?

Nazad
Vrh Dno