Šta je novo?

Mnogo loš overkloker

FTN

Čuven
Učlanjen(a)
05.04.2005
Poena
620
Pozdrav ljudi!!!

Pročitao sam tutorial o klokovanju, shvatam suštinu ali jednostavno ne mogu da uradim kako treba. Nekako mi sve iygleda konfuyno. Probao sam da dižem i frekvenciju i napon u tutorialu ali jednostavno u svim slučajevima pravim neku grešku pa sistem neće da se digne.

Komponente su:

Intel E8500
Asus P5Q Pro
OCz Reaper HPC 1200 mhZ

Cilj mi je nekih makar 4.2ghZ a može i 4.5 ako je moguće za svaki dan. Hladim CPU sa Vendetta2 kulerom a temperature u idleu se kreću Core #0 - 26c, Core #1 - 30c.

Napravio sam par fotki iz BIOS-a da vidite kako stvari stoje i šta bih tu trebao da menjam:

Image027.jpg

Image039.jpg

Jedino što sam uradio (valjda to treba) jeste što sam disejblovao ovo:

Image040.jpg

Šta da radim? P.S. Ako je neko raspoložen za sitnu pomož a živi na Novom Beogradu neka se javi, mislim da ovo nije preko 10min posla.

Pozdrav!!!

Samo mogu da ti kazem da te frekvencije mozesh da ocekujesh kad se budesh malo vishe pomucio i ako ti je dobar primerak procesora ;)

Drugo stavi multiplier na max (udaraj + dokle moze, cini mi se 9 (poslednja slika, prva stavka, gde stoji auto)) ...

A za ostalo laganica :D , idi malo po malo , dizi FSB , probaj prvo na 400 , to ti je 3.6 ghz pa vidi koliko napona trazi, pa u malim koracima ka 4 Ghz... Pa ce ti se samo kazati dokle moze da ide ... ;)

:wave:

Za pocetak kreni odavde:
http://www.overclockersclub.com/reviews/asus_p5q_pro/3.htm

Nemoj ici sa naponom procesora preko 1.45V! Znaci nadji maksimalni FSB sa mnoziocem 6! Podesi zeljeni strap, analogno istom i brzinu RAM-a sa latencijama, zakljucaj PCI-E na 100, podesi napone i trazi :)
Posto si dosao do FSB wall-a, dizi mnozioc do 10 u zavisnosti od birane brzine FSB-a, kao i napone za iste, proveri stabilnost, te polako trazi minimalni napon pri kojem ce ti CPU biti stabilan! Dok sve ovo radis ugasi C1E i EIST, da ti ne bi pravili moguce smetnje pri O/C-u, a kada sve podesis, proveri da li sa navedenim instrukcijama radi i uzivaj :)
Sumnjam da ces ostvariti 4500MHz za 24/7, ali probaj.
edit:
Za neku brzu proveru da li ima sanse da ti je sistem stabilan pri nekoj ostvarenoj brzini "n", koristi 3D mark 05, ako prodje nekoliko loop-va bez pucanja i BSOD-a predji na orthos :)

Poslednja izmena:
Tesko da ces izvuci 4.5GHz bolje smanji ocekivanja na recimo 4GHz kreni lagano da dizes FSB u koracima ne vecim od 5 ali prvo njadji dokle je stabilan na defaults voltazi pa onda vozi dalje.

Hvala ljudi. Probacu pa javljam, nadam se da cu imati ovaj put srece.

P.S. Nadam se da je CPU ok jer sam se pomucio dok sam nasao E0 reviziju. Pozdrav!

Pretpostavljam da bih vrsio test u Orthosu i posto imam 2 jezgra moram pokrenuti 2 prozora Orthosa odjednom.

Stavio sam opciju "blend" a na jednom prozoru CPU 0 a na drugom CPU 1 . Pretpostavljam da je ovo OK?

Interesuje me koji priority da stavim? Do sada sam stavljao u svakom prozoru po 5.

Po prvi put sam valjda uspesno nesto uradio.

CPU je podesen na 3.895 mhZ (FSB 410 x 9.5) a napon 1.28V.
DDR na 1024mhZ - 5-5-15 na 2.10V.
PLL - 1.56V.
FSB - 1.28V.
NB - 1.26V.

Kada pokrenem Orthos(radio mi je oko45min) temperatura varira izmedju 53-59c ali je najcesce 56 - 57c. Na idleu se krece oko 28-30c.

Da li sam preterao sa nekim vrednostima i trebam li ih spustiti ili sve ovo deluje normalno?

Moj problem je iduci. Kako da znam sta trebam da podizem, koje voltaze itd. u slucaju kada Windows nece da se digne, ili Orthos prikazuje greske itd. Jednostavno ne kapiram kada treba dignuti NB voltazu ili spustiti frekvenciju memorije itd.

Poslednja izmena:
Sve je to veoma dobro kod tebe :)
A zalio si se na sebe samoga, to nije lepo :d
Smanji mnozioc na 8 i probaj FSB 500. Naponi su ti odlicni :)
Pitanja koja si postavio, pa odgovore ces dobiti vremenom ;)
Kada trazis minimalne napone, ne prckaj sve odjednom! Moras biti strpljiv, jednu stavku spustas, dok ostale malo "predimenzionises" da smanjis moguce faktore rizika i tako dok ne nadjes optiminalne napone za svaku stavku posebno u zavisnosti od zeljene/ zadate brzine!
Evo ti orthos za dual core, stavi prioritet 9. Prvo pokreni small fft, potom blend stress :type:

Poslednja izmena:
Dobro je digni sad na 4GHz nediraj napone pa istestiraj sa orthosom za c2d procesore ako pukne onda malo digni napon cpu-a.
Ili testiraj ko sto covek rece gde ti je FSB wall mada to zavisi od ploce.

Hvala Vam svima, ovo mi puno znaci.

Samo mi sad jedna stvar nije jasna, da li ici sa mnoziocem do kraja ili smanjiti ga i povecavati FSB i zasto to?

To mi nije jasno zbog ovog:

*navodim samo primer

9.5x300 = 2850

7x400 = 2800

Frekvencija je u sustini ista.

Pa zavisi sta hoces da postignes veci klok cpu ili veci Fsb u drugom ti je veci FSB 400x7 sto veci FSB to je veci tj. brzi prenos izmedju cpu i northbridga.Evo ti neko obljasnjenje na linku za to sto ti pitas.
http://www.directron.com/fsbguide.html

To sve zavisi od primerka procesora ima i ekstra primeraka koji idu i na 5GHz a ima primeraka koji nece ni 4GHz stabilno, to je velika lutrija kako ti se zalomi.

moj mozhe znanto vishe samo me mnoooooogo smara da se gadjam sa svim tim glupostima dok mi ne stigne valjan ram..a i onda cju malo da se zezam i cjao...

4.2ghz stabilno za svaki dan je po mom iskrenom mishljenju vishe nego prosek.

I moj je slican znaci na 4.3GHz stabilan a na 4.4GHz puca mada nekad prodje i sat da nepukne.

PS: na 4.3GHz prolazi sve testove.

@ Oki:

Jel mozes da mi ispises koje si voltaze stavio?

Isprobavao sam juce 8x500 ali jednostavno je pucao windows na svim voltazama. Probacu ovu gore koju je Oki stavio na 9.5x450.

I moj je slican znaci na 4.3GHz stabilan a na 4.4GHz puca mada nekad prodje i sat da nepukne.

PS: na 4.3GHz prolazi sve testove.
... u trajanju od sat - sat i po maximum, i pri ambijentalnoj temperaturi od 8 stepeni.
Treba to da napomenes ljudima kad vec navodis.

... u trajanju od sat - sat i po maximum, i pri ambijentalnoj temperaturi od 8 stepeni.
Treba to da napomenes ljudima kad vec navodis.

Cekaj sad nije valjda tako? Valjda je rekao za normalne tј. humane uslove?

Nisam jos isprobao ove njegove vrednosti jer nemam vremena a hocu ovih dana.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Vidim... nista onda... steta, moracu se pozabaviti sa svojim podesavanjima na normalnim temperaturama...

Nazad
Vrh Dno