Šta je novo?

Množilac i FSB ?

daja

Slavan
Učlanjen(a)
14.11.2005
Poena
319
Umoran sam od bezuspesne pretrage u ovom forumu.Znam da je negde to opisano ali to je verovatno bilo davno.
Ljudi ja još neznam šta je to Množilac, a računar imam 8 godina.Overklokovane procesore koristim 5 godina.
Trenutno : ( 6 - 8,5) x 400 MHz na E7200.
Ja množilac slikovito objašnjavam kao autoput na kome se kreću automobili.Ako je množilac 10 ----- To je kao da imate autoput sa 10 traka ( i na svakoj traci autići se kreću brzinom od 400 km/h u mom slučaju).
Ako je množioc 8 a FSB 500 MHz --- To je kao autoput sa 8 traka gde se auti kre
ću brzinom od 500 km/h ponaosob.
JESAM LI U PRAVU ?
1.I šta je brže 8x500 ili 10x400?
2.Da li je množilac neka fizička implementacija na procesoru ili matičnoj ploči ili je to samo neka metafizička predstava ?
Molim za objašnjenje i to na srpskom jeziku.
3.Iz mog iskustva na testovima nekako se bolji rezultati dobijaju kada DRAM i FSB imaju odnos 1:1, dok neki kažu da je ipak bolje da DRAM ima što veću frekvenciju ?
Pozdrav :wave:

Poslednja izmena:
Veoma mashtovit prikaz mnozhioca i FSB-a...
kao shta samer reche 8x500 je brzhe, a shto se tiche ram-a shto vishe MHz i manje (zategnutije latencije) to bolji bandwith-pod uslovom da je stabilno ;)
i naravno da ne zaboravim- sa srechom u nove overclock pobede!

Evo i nekih rezultata

U arhivi su rezultati dobijeni iz Everest-a. Brinu me ove temperature.Mnogo su veće nego kod E2160 ( 9*300 ), gde nisu prelazile 38-42 stepena celzijusovih.

Šta mislite da kuler od E2160 prebacim na ovaj procesor jer je dosta veći od ovog na E7200?

Pod kojim imenom je CR parametar na ASUS-ovoj P5Q ploči.Ne mogu nikako da ga nađem.?
Inače hvala na dosadašnjim odgovorima kao i za link ka onoj knjizi. :)

Prilozi

• Everest.rar
    436.4 KB · Pregleda: 46
@ samer Jel moze pass za ovaj zip fajl?

Vrh Dno