Šta je novo?

MITSUBISHI Heavy Industries klime

IMG_4249.jpeg
Pozdrav svima, potrebna mi je pomoc oko odabira klima, predlog pozicija se vidi sa slike. Stan je orijentisan kao na slici, gore je sever, na zapadu je susedni objekat, termo blok i 10ka stiropor, poslednji sprat, klima ce se koristiti samo za hladjenje, postoji podno grejanje. Dnevna i kuhinja 50m2, decije sobe po 12m2, glavna spavaca 13m2 plus garderober 8m2. Verovatno ce u glavnu spavacu ici samo klima u garderober.
Hvala :)

@Draganlg najzdravije ti je ako neces da grejes da postavis jednu 18 u hodnik gde je najpovoljnije i dozvoljavaju teh. uslovi, u principu bilo koja 18 invertorska ako se ne grejes

Hvala @gaca razmisljao sam i o tome ali me brinu decije sobe koje gledaju na jug, nisam siguran da li bi se hladile dobro. Mozes li da mi preporucis klimu?

Pogledajte prilog 406944
Pozdrav svima, potrebna mi je pomoc oko odabira klima, predlog pozicija se vidi sa slike. Stan je orijentisan kao na slici, gore je sever, na zapadu je susedni objekat, termo blok i 10ka stiropor, poslednji sprat, klima ce se koristiti samo za hladjenje, postoji podno grejanje. Dnevna i kuhinja 50m2, decije sobe po 12m2, glavna spavaca 13m2 plus garderober 8m2. Verovatno ce u glavnu spavacu ici samo klima u garderober.
Hvala :)
2x 7icu u decije sobe, u spavacu 9ku i 12icu u dnevnu i kuhinju. Mozes sa 7icom verovatno da prodjes i u spavacoj.
Posto si pitanje postavio u Mitsubishi Heavy temi, pretpostavljam da si se za taj brend odlucio?
U tom slucaju, SRK20 Kieria model za decije, SRK25 Kireia za spavacu i SRK35 Kireia za dnevnu.

Poslednja izmena:
Hvala @Xepoj87
Ima li neko iskustva sa 7icom, moze li u deciju sobu, plasim se da kada duva pa i na najslabije da ce smetati? Sad sam video i da ima nekih Breezeless i Wind free, da li je bolje tako nesto u deciju sobu?

I rdjavom k dlaka smeta,pogledaj specifikaciju za 07 ili 09 lmce koju su u mojoj i decijoj sobi i deca spavaju najnormalnije vec par godina....mislim da je mitsubisi jos tisi ...e sad bi bilo odlicno ali tesko izvodljivo da neko ima tu klimu koga ti poznajes i da osetis rad iste i da sam presudis sa ne bude rekli mi na forumu.

Hvala @Xepoj87
Ima li neko iskustva sa 7icom, moze li u deciju sobu, plasim se da kada duva pa i na najslabije da ce smetati? Sad sam video i da ima nekih Breezeless i Wind free, da li je bolje tako nesto u deciju sobu?
Nemam 7 ali imam 12ku. Mogu ti garantovati da nikakvih problema sto se tice buke neces imati. Sad sto se tice hladnog vazduha dali ce ti smetati to je diskutabilno. Ja ti mogu samo primjer pokazati. Kod mene na vikendici je bukvalno iznad glave kod stola za rucanje, kad se podignu krilca i spusti u nisku modulaciju cak ni zena nekuka kojoj svaki djavo nepase. Ako je 12ka takva onda 7mica jos blazeg izduva mora da bude. Evo i slika da vidis koliko je meni blizu stola za rucavanje.

Prilozi

• IMG_20230904_162944.jpg
    IMG_20230904_162944.jpg
    79.7 KB · Pregleda: 46
Hvala @Xepoj87
Ja imam 12k btu u 10m2 i ne smeta. Sustina je da ih ne uperis tamo gde deca borave, tipa krevet ili sto.
Hladan vazduh se oseca i naravno da smeta ako bije u tebe, koliko god slab bio.

Mozes i Samsung Wind Free 9ku uzeti, sto da ne, samo imaj na umu da i tu mora klima da bude odaljena jedno 2m da ne bi duvalo u tebe, sto je dosta bolje od standardnih klima kojima treba barem 3-4m na najslabijoj jacini turbine da vazduh "padne".
Ja imam Mitsubishi LN i na quiet brzini duva 258m3/h i vazduh pada na 2.5-3m, sto je tacno gde ja sedim, pa je bitno preusmeriti duvanje.

Ljudi da li bi mogla kod mene 9-ka tipa LMCE12, Daikin ili nesto od Mitsubishia ili Samsung na 23 kvadrata dobro izolovanog prostora, da ne jurim 12.

Sta smatras dobro izolovan prostor? Stan ili kuca,podkrovlje ili nije ? Ima dosta faktora,generalno moglo bi,ali takva 9ka je skupa kao 12ka.

Ljudi da li bi mogla kod mene 9-ka tipa LMCE12, Daikin ili nesto od Mitsubishia ili Samsung na 23 kvadrata dobro izolovanog prostora, da ne jurim 12.
Druze mogu ti privatno poslati sliku stana od 50m2 gdje grije 9tka vec vise godina. Prije sam i postavio parametre potrosnje struje da se vidi koliko malo trosi. Natavno radi se o msz-ln25vgv muz-ln25vghz r32
Kvalitet je uvjek kostao, tako da tvojih 23m2 zagrijes po meni i 7micom kvalitetnom.

166k u 23m2 pa ne znam sta tu moze da podje po zlu...ipak za tu kvadraturu mozda bi i mogla neka jeftinija klima..

Ddee kuca (10cm izolacija, stolarija odlicna, trpezarija+kuhinja, prvi sprat, iznad toga je spavaca soba). Boy rado bi to kupio ali daleko je to od budzeta. Trenutno imam u dnevnoj (oko 19 kvadrata) Vox Iva 5 i sve sam blize razmisljanju da nju prebacim ovamo u trpezariju i kuhinju a da za dnevnu kupim neku 9-ku, jeste da ce me kostati dodatni trosak to premestanje klime + ugradnja ali dobro. U sustini ajde da kazem da mi treba za tih 19 kvadrata klima, isto izolacija 10cm, PVC, na ploci gore stiropor 10cm. Budzet bio bio oko 70000rsd.

Ddee kuca (10cm izolacija, stolarija odlicna, trpezarija+kuhinja, prvi sprat, iznad toga je spavaca soba). Boy rado bi to kupio ali daleko je to od budzeta. Trenutno imam u dnevnoj (oko 19 kvadrata) Vox Iva 5 i sve sam blize razmisljanju da nju prebacim ovamo u trpezariju i kuhinju a da za dnevnu kupim neku 9-ku, jeste da ce me kostati dodatni trosak to premestanje klime + ugradnja ali dobro. U sustini ajde da kazem da mi treba za tih 19 kvadrata klima, isto izolacija 10cm, PVC, na ploci gore stiropor 10cm. Budzet bio bio oko 70000rsd.
Razumijem te u potpunosti zbog cijene ali posto si na Mitsubishi dosao po savjet onda i dobijes Mitsubishi predlog. Ja sam alergican na kineze ali vjerujem da ima puno ljudi koji su zadovoljni, mozda bi i ja bio da sam vidio jednu da radi kako treba ali nemam iskustva sa vox, viwax, midea itd..

Mozda nije pitanje dobro bas na Mitsubishi sekciji a necu Mitsubishi jer je budzet daleko. Ono sto je mozda najbolje za ovaj budzet je Daikin 9-ka ili LMCE-9. Vox radi dobro ali ako bi vec dao malo vise novca onda je najbolje da to ugradim u dnevnoj gde najvise boravimo a da Voxa prebacim u trpezariji gde se manje koristi ali opet mora da bude temperatura jer zena sprema rucak......

Onda pisi na opstoj temi,zagrizao si u fazonu sta zna macak sta je teleca glava,mica je ozbiljan brend,ono sto tebi treba a da ti odgovara je definitivno Daikin...i pojacaj budzet za 10k i miran si 10 godina.

Onda pisi na opstoj temi,zagrizao si u fazonu sta zna macak sta je teleca glava,mica je ozbiljan brend,ono sto tebi treba a da ti odgovara je definitivno Daikin...i pojacaj budzet za 10k i miran si 10 godina.
Zna macak sta je glava ali ne moze da zagrize toliko :). Hvala puno, objavljujemo se od diskusije, nadam se da ce sledeci post biti samo "klima ugradjena".

Zna macak sta je glava ali ne moze da zagrize toliko :). Hvala puno, objavljujemo se od diskusije, nadam se da ce sledeci post biti samo "klima ugradjena".
Svi mi citamo i opstu temu, cesto su komentari kako nesto ronda, duva prejako, glasna, itd, itd... Realno ako smo iole iskreni, grijanje na klimu je nista vise nego smece a takodje i jeftino ulaganje. Ugradnja podnog grijanja plus kvalitetna toplotna pumpa ili tipa radijatora ulow-e2 su puno veci izdatci a o radovima i da negovorim. Tipa grijanja iz zemljine jezgre i busenju 100 i vise metara necu da pricam jer je to posebna prica pa Iz toga razloga moj savjet je svima ako se vec kupuje to neko jeftino grijanje da bar koliko toliko se uzme nesto pristojnije kvalitete. Na kraju krajeva za to forumi i sluze kako bi se covjek mogao informisati sta valja a sta ne.

Idi na opstu diakusiju i da resimo,zeza te budzet kao i sve...ja bih licno za tu kvadraturu uzeo 12 kmc aki nije tema za fujitsu,jer tu si ti i zahtevi takvi da je daikin izbor br.1 a poske mitsu i kad malo da povecas na 80k mislim da ces biti prezadovoljan.

Idi na opstu diakusiju i da resimo,zeza te budzet kao i sve...ja bih licno za tu kvadraturu uzeo 12 kmc aki nije tema za fujitsu,jer tu si ti i zahtevi takvi da je daikin izbor br.1 a poske mitsu i kad malo da povecas na 80k mislim da ces biti prezadovoljan.
Da nije mozda 12 prejaka za 19-20kvadrata, mislim da je mozda najbolje 9-ka, ma nema vise pitanja, poceo sam sam sebe da pitam i da odgovaram sam sebi, kaze mi zena s kim pricas u kuhinji, ja kao ma nesto pevusim :), znam tacno sta i kako, u pravu si najvise budzet diktira, ostaje mi samo da li da uzmem 12-cu ili 9-ku, odoh ja vise nego sto je planirano sa budzetom, nista od kupovine felni :). Evo neki moj predlog pa ako mislite da je ok: Daikin 9-ka (73000rsd), Fujitsu LLCE(63000rsd) ili Fujitsu LMCE (73000rsd) znam da su 12-ce ali ovih nema 9-ke, i ne znam da li ima nesto od Samusnga i Mitsubishia za ovaj novac.

Da nije mozda 12 prejaka za 19-20kvadrata, mislim da je mozda najbolje 9-ka, ma nema vise pitanja, poceo sam sam sebe da pitam i da odgovaram sam sebi, kaze mi zena s kim pricas u kuhinji, ja kao ma nesto pevusim :), znam tacno sta i kako, u pravu si najvise budzet diktira, ostaje mi samo da li da uzmem 12-cu ili 9-ku, odoh ja vise nego sto je planirano sa budzetom, nista od kupovine felni :). Evo neki moj predlog pa ako mislite da je ok: Daikin 9-ka (73000rsd), Fujitsu LLCE(63000rsd) ili Fujitsu LMCE (73000rsd) znam da su 12-ce ali ovih nema 9-ke, i ne znam da li ima nesto od Samusnga i Mitsubishia za ovaj novac.
Ja bi za 20m2 uzeo max 9tku a vjetovatno razmisljao o kvalitetnoj 7mici. Upalis i nediras, ako moze 9tka u 50m2 stan moze i 7mica u 20m2.

Tvoje pitanje je za temu opsta diskusija.

Ja bih stavio Daikina a ti opet vidi šta ćeš.

Ljudi, ova problematika je vrlo ozbiljna pogotovu sto ima puno ljudi koji ne poznaju tehnologiju od kupca do montazera. Moj otac je imao uzrecicu "nisam bogat da kupujem jeftine stvari" i ovo pravilo ovde trenutno zestoko vazi. Sam princip klime je neprijatan jer hladi odnosno greje duvanjem. Tu vam je vec prvi preduslov neko moze da trpi duvanje a sami tim i buku i oni koji to ne zele da trpe pogotovu tamo gde spavaju. Drugi je imate klime, mislim na invertorske, koje hlade i klime koje i hlade i greju, one koje ozbiljno greju, ne dogrevaju, su duplo skuplje. U ovoj temi pricamo o Mitcubisiju elektornik i hevi ali ujedno ovo je tema o naj ozbiljnijim klimama Daikin i Fujitsu koje mogu da se kupe na nasem trzistu. Po meni ono sto sam izbistrio tokom tri nedelje ucenja i savetovanja je da su Daikin i Mitcubishi jedno koplje iznad Fujitsu. Treba da znate Micubishi se pravi na Tajlandu, Daikin vec u Indiji i Ceskoj, Fujitsu u Kini. I to vam vec govori o kvalitetu. Preseko sam i sutra mi stize mica SRK 35ZSX-W pa cemo sve lepo premeriti, da je cifra cifra je, sto bi se reklo sirotinjo i bogu si teska. Sve ce biti max odradjeno decake koji ce montirati dobro znam ali ce morati da rade kako im kazem, to znaci da ce sve biti izolovano najboljim izolacijama jer ako mislite da se grejete svaki vat vam je bitan, svaka cirkulacija na mestu. Pa cemo videti da li ce grejati,ne dogrevati 30m2 plus kupatilo i hodnik , i ono sto ostane prema spratu sa dve sobe i kupatilom u kucnom ambijentu. Znajte da ce cena struje svake godine ici 10-15% gore sve dok nam to MMF bude diktirao, neca van biti svejedno da li trosite 200-300W u madulaciji ili 500W. Vrlo brzo ce se ta investicija isplatiti, a nemozete bas svake godine da menjate klime.
Za kraj

Ljudi, ova problematika je vrlo ozbiljna pogotovu sto ima puno ljudi koji ne poznaju tehnologiju od kupca do montazera. Moj otac je imao uzrecicu "nisam bogat da kupujem jeftine stvari" i ovo pravilo ovde trenutno zestoko vazi. Sam princip klime je neprijatan jer hladi odnosno greje duvanjem. Tu vam je vec prvi preduslov neko moze da trpi duvanje a sami tim i buku i oni koji to ne zele da trpe pogotovu tamo gde spavaju. Drugi je imate klime, mislim na invertorske, koje hlade i klime koje i hlade i greju, one koje ozbiljno greju, ne dogrevaju, su duplo skuplje. U ovoj temi pricamo o Mitcubisiju elektornik i hevi ali ujedno ovo je tema o naj ozbiljnijim klimama Daikin i Fujitsu koje mogu da se kupe na nasem trzistu. Po meni ono sto sam izbistrio tokom tri nedelje ucenja i savetovanja je da su Daikin i Mitcubishi jedno koplje iznad Fujitsu. Treba da znate Micubishi se pravi na Tajlandu, Daikin vec u Indiji i Ceskoj, Fujitsu u Kini. I to vam vec govori o kvalitetu. Preseko sam i sutra mi stize mica SRK 35ZSX-W pa cemo sve lepo premeriti, da je cifra cifra je, sto bi se reklo sirotinjo i bogu si teska. Sve ce biti max odradjeno decake koji ce montirati dobro znam ali ce morati da rade kako im kazem, to znaci da ce sve biti izolovano najboljim izolacijama jer ako mislite da se grejete svaki vat vam je bitan, svaka cirkulacija na mestu. Pa cemo videti da li ce grejati,ne dogrevati 30m2 plus kupatilo i hodnik , i ono sto ostane prema spratu sa dve sobe i kupatilom u kucnom ambijentu. Znajte da ce cena struje svake godine ici 10-15% gore sve dok nam to MMF bude diktirao, neca van biti svejedno da li trosite 200-300W u madulaciji ili 500W. Vrlo brzo ce se ta investicija isplatiti, a nemozete bas svake godine da menjate klime.
Za kraj

Kao sto je kolega @mitar1982 rekao ..golf 2 ili ti Fujitsu LM serije ne mozes da pogresis ostalo su finese pocev od limudane do mudologije i klime preko 100k ...nije svima koplje bitno,neko se kao recimo ja fokusirao na izolaciju nego na klime 140k+ sto mi je apsurd,ako mi trebaju 3 klime onda moze TP ladno na tu cifru,kad je bal nek je bal.

• Like
Reagovanja: Ira
Zanima me sledece "klime za grejanje i dogrevanje" u kom kontekstu to ljudi koji koriste te termine iste upotrebljavaju i sta to znaci njima.
Kako oni dozivljavaju grejanje a kako dogrevanje, ako nije problem da objasne, da bih mogao da shvatim na sta tacno misle.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno