Šta je novo?

Mitsubishi Diamond Pro 2070SB 22" & Benq T903 19"

artintact

Slavan
Učlanjen(a)
10.12.2004
Poena
309
Posto ste mi prilicno pomogli u izboru pri kupovini, prenosim vam koje sam modele uzeo i utiske o njima.

Trazio sam savet za kupovinu monitora koji se moci profesionalno iskalibrisati i koristiti za graficki dizajn, u koji cu gledati po 10h dnevno tako da mi je potrebano zbog ociju a i kvaliteta prikaza onoga sta radim. Na njemu bi se radila i animacija, ali vecina stvari bi se sprovodila u stampi.

U konkurenciji su bili su ViewSonic, Mitsubishi, Nec i Sony. Posle kratke debate, dilema se svela na 2 modela:

- ViewSonic P225FB 22"
- Mitsubishi Diamond Pro 2070SB 22"

Posto smo u agenciji u kojoj radim smo kupili Mitsubishi Diamond Pro 2070SB 22" gde radim stvari koje su vezane za stampu, a oci su zbog dosadasnjeg napora pocele da me prilicno bole, dosao sam na ideju da za sve ostale stvari koje nisu vezane za stampu iskljucivo koristim TFT. Sa tim se poklopila trenutna akcija u Austriji za Sony SDM-HS93B 19" za 380 EUR. Kako je to bila samo navlaka za kupce, kolega koji je isao u shoping uzeo mi je po istoj ceni Benq T903 19" koji je u poredjenju sa njim ima bolju brzinu - Sony 25ms / Benq 16ms.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Utisci:

Mitsubishi Diamond Pro 2070SB 22"
Neverovatno mirna i za oko prijatna slika. Realne boje, odlican kolorni odnos kojim je moguce veoma blizu pribliziti odnos ekran-ofset stampa (posto to nikad ne moze biti 100%). Mala zamerka po pitanju ostrine u uglovima, ali se i to da nasetovati posto minitor ima odlicnu, opsirnu i preciznu kontrolu u njegovom setingu ...Sve u svemu odlican izbor i preporuka za ljude koji se profesionalno bave dizajnom.

19" Benq T903
Prijatno sam znenadjen kvalitetom posto je u pitanju TFT + meni nepoznati nepoznati brend. Nemam iskustvo sa TFT monitorima ali sam uvek skepticno gledao na njih, verovatno zbog posla kojim se bavim. E sad to vazi za cenovne klase do 500-1000 EUR. Oni jednostavno jos nisu kolorno uskladjeni za stampu. Kazu da postoje (ja nisam imao iskustva) skuplje varijante koje mogu i za tu svrhu da se koriste. Moj kolega je skoro u jednoj agenciji radio na TFT EIZO-u 21" i kaze da je to ta varijanta. Ali to zadovoljstvo kosta 2500 EUR ... Vratimo se realnosti i mojoj varijanti od 380 EUR.
Prednosti:
Geometrija, ostrina, osvetljenje, svezina i zivost boja su izvanredni. Kad ovde pricam o boji ne mislim na onaj odnos ekran-stampa nego iskljucivo samo za ekranski prikaz. Za mnoge koji nemaju potrebe stampe, Benq-ova zivost boja ce biti primamljivija i lepsa za oko od recuimo one koju sam naveo za Mitsubishi. Ali u tome je fora dobrih crt monitora. Oni nista ne friziraju nego ti daju realnost koju ces moci dobti u stampi. Sve u svemu on je na svim poljima neuporedivo bolji od crt monitora u istoj cenovnoj klasi osim u nameni pripreme za stampu. Dodacu da se uz njega minimalno naprezu oci - radio sam na njemu 2 dana po 13h, i nisam osetio nikakav napor...
Mane:
- crna boja u skroz zamracenoj prostoriji nije crna nego crno - tamno siva(primecuje se pozadinsko svetlo). To se da resiti tako sto cete ga koristiti u osvetljenoj prostoriji - najbolje 1-2 lampe pored monitora.
- Veci kvalitet prikaza, jace prikazuje nedostatke i los kvalitet matierijala koga posmatrate. Primer: Divix primetno slabog kvaliteta prijatnije cete gledati na nekom budjavom starom Philipsu, jer se ovde svi nedostaci mnogo primetniji. Ali zato sve sto je dobrog kavaliteta, igre ... je neuporedivo, neuporedivo bolje.

Nadam se da sam ovim mojim monologom pomogao nekom ...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno