Šta je novo?

misljenje o konfiguraciji

louderick

Slavan
Učlanjen(a)
10.04.2008
Poena
320
molim za misljenje o konfiguraciji koju sastavljam. prvenstveno je rec o radu sa video fajlovima, video-editing, after effects, mozda i malo 3d-a usput.....

procesor: koji ulazni, sto cenovno povoljniji, i7 za ovu plocu dole, da je i za ovekloking kasnije?? molim za preporuku.
maticna ploca: ASUS MB - SOCKET 1150 - SABERTOOTH Z97 MARK 1
kuciste crno: Fractal Design Define R4
sistemski SSD:SAMSUNG SSD 128GB, 2.5", SATA III, 840 Pro Series
radni SSD: SAMSUNG SSD 128GB, 2.5", SATA III, 840 Pro Series
napajanje: SUPER FLOWER Amazon 800W 80plus - SF-800P-14HE

storage hard bi uzeo neki koji se inace koristi kao sistemski oko 1TB.... moze predlog?
RAM memorija, 16 ili 24 GB, moze predlog? da ostane slobodnih mesta za dodavanje.... da bude brza i sposobna za kasniji overkloking...
graficka karta moze predlog? ne mora nista preterano da bude...... ne igram igrice, ali da podrzava 2 monitora...

kako vam se cini? da li je konfiguracija otvorena za overklokovanje u buducnosti? koja je razlika izmedju soketa 1150 i 1155 i koji je bolji za moj posao? misljenje o ploci? neka bolja ideja? bitan mi je brz i veliki protok, pouzdanost i stabilnost mashine...

hvala mnogo unapred na misljenjima!!!

Poslednja izmena:
Razlika u performansama izmedju 1155 i 1150 nije mnogo značajna ali sta nađeš povoljnije uzmi. Idi na ili 8x2gb ili 4x8gb. Brzina rama nije ti toliko bitna. Uzmi tu oko 1866MHz.

Grafiku uzmi sa sto više rama. Da li ces 780ti ili 290x to je na tebi.
Kuler uzmi neku noctuau. Kuciste mozes i r2 za 100tinak eura je ako ti se svidi.

znaci taj procesor preporuka...... uh, toliko para za noctua-u kuler...... dotuci ce me neplanirarni troskovi..... :) plus storage hard........ sistem znaci moze da se overklokuje u perspektivi....

Poslednja izmena:
Ako bas hoces cpu za oc, onda nek ide na i7-4790K. On je resio termalni problem koji je imao i7-4770K pri vecim naponima i generalno je bolje binovan, jos je trenutno u Srbiji dobra tura koja vecim delom izvlaci 4,8GHz.

znaci koliko bih dao na kuler toliko dodati za jaci procesor........ u varijanti da ne overklokujem za sad masinu, i da se drzim 4770k-e- da li uz nju i pri obicnom modu mora noctua...?

Poslednja izmena:
ne mora,onda moze i kuler koji ces da dobijes uz procesor.ali bih se ja na tvom mestu ipak ocepio za 4790k,pa i da ga drzis na stock-u dok ne uleti kinta za kuler.

aha.... ali pazi, meni render nije toliko jako bitan, niti tezak.... ipak je to after.... bitnije mi je brzina hardova, memorije, interakcija velikih fajlova.... ne bih uzimao ni neku jaku spec graficku....... ako se greje procesor- ova ploca je , cini mi se, malo efikasnija i jaca u smislu hladjenja od drugih.... i cek, na kojoj brzini magistrale ploce, FSP, bi sve ovo radilo?

Poslednja izmena:
ako svaki milisekund znaci onda je jasno - ssd-ovi u raid-u.budi miran sto se tice temperatura i ploce i procesora sa sve stock kulerom sa tom sabljarkom i 4790k,a kad ti proradi crv da klokujes uvek mozes posle dokupiti neko klokersko hladjenje.koliko se ja secam after nije toliko osetljiv na brzinu i tajminge memorije (davno je bilo,neka me neko ispravi ako gresim) tako da sto se tice kloka ja bih gledao standardnu 2133mhz na bar cl10 u stikovima od po 8gb (pa koliko love budes imao) i obavezno sa xmp profilom,kad si vec na intelu.ako ostane koji dinar posle sve akcije ganjaj bar 1080p grafu,tj minimum radeon 270 bez X,trenutno je jako povoljan momenat za kupovinu iste,pucaju rudnici pa ih je sa domacom garancijom kao pleve za sitan novac. (sad ide ona standardna prica kako ne treba kupovati grafe iz rudnika: moj kontra-argument je dok god ima domacu garanciju,i dok moze da se vidi i preuzme uzivo i da se testira da su ventovi okej tj da je grafa u odlicnom stanju zasto bi se davao novac na nesto drugo).

takodje mislim da ti je to napajanje bas bas overkill,nevezano za klok.to je napajanje koje je dizajnirano da tera dve najjace grafe istovremeno,a koliko vidim tebe to ne zanima.tebi,ako ne planiras da ides dalje od jedne grafe,skoro sve zavrsava posao,narocito ako ostanes na 270 bez X.u tom slucaju ja da sam na tvom mestu ne bih isao preko LC power gold serije,ma i raidmax keystone ti zavrsava pos'o.cak i LC power silent giant,ali sto jes' jes',ne ide da se stavi sabljarka i 4790 na napajanje od 30-40e :) dakle LC power-ov zlatko od 500w i teraj.

umart, pa jel memoprija KINGSTON 16GB (2x8GB) 1866Hz DDR3 HyperX Predator KHX18C10T2K2/16X prolazi taj tvoj kriterijum?..... ja sam laik, pa su mi pitanja ponekad bas takva... :) druga stvar, objasnjenje: radim sa HD formatima, dosta lejera, trpanje filtera, after effects, RAM privju, pregled materijala u pola ili celoj rezoluciji, sa primenjenim svim tim filterima... tako da je potreban veliki protok i propusnost izmedju RAM-a i hardova..... ako stavim SSD- u RAID, onda dobijam samo pola kapaciteta njihovog....

Poslednja izmena:
jok,raid koji tebe zanima je: http://en.wikipedia.org/wiki/Standard_RAID_levels#RAID_0 da sumiram,imas citav kapacitet oba diska,jedna particija na oba diska,u teoriji duple performanse ssd-a a u praksi ne toliko,ali posto su ogromni fajlovi tebi se isplati i ti bi zapravo i osetio boljitak.

nisam imao tog kingstona,ali vidim da ima xmp,hladnjake,cl10 na 1866mhz,sto znaci da bi trebalo da moz' se klokuje,normalno koliko ce da ide to ti je kao uvek lutrija.

ljudi, blam me je da kazem sa kog kompa prelazim na ovaj, tako da cu ogroman boljitak osetiti sta god uradio...... :) ne razmisljam odmah o overklokovanju, ali u sustini ne menjam kompove cesto i brzo.... to bih radio na kraju njihovog veka koriscenja... nemam neogranicen budzet, pri kraju sam sa njim, obe varijante procesora mislim da bi mi radile posao, rado bih ustedeo na grafickoj, ne bih da dam 9000 din za dodatni kuler...... kad vratim film unazad uvek sam imao neku slabiju graficku i nije mi smetalo... ali uvek sam imao jaku plocu i jak procesor... :) treba mi i storage disk od 1 TB... tako da suma dolazi do 1300-1400 evra... u perspektivi trebace mi i novi monitor.......

Poslednja izmena:
There are of course exceptions. SATA 6Gb/s currently limits us to 500+ MB/s reads and sub-500 MB/s writes. Sometimes, that's just not enough. Just take those raw AVI captures mentioned earlier as an example. We use four Crucial m4s in RAID 0 to make sure we aren't dropping any frames. In a case like that, RAID 0 is a must-have, and the fact that only captured video resides on the array means that a failure would be a fairly superficial loss (except the cost of the drive). If you have an application like that, well, then you already know what you need, and you know that a large, single drive isn't going to get the job done.

:d

ozbiljno,jedan od retkih slucajeva gde neko moze da ima benefite od nularice je upravo njegov.

da rezimiramo - 4790k,sabljarka,stedis na napajanju tj umesto tog SF-a uzmes LC POWER LC9550 V2.3 ,ram si vec uzeo,za sad nista kuler (sljakace i stock),a ako ostane love bar 270 bez X,ispod nema rezona da ides,pre bih iskreno ostao na integrusi,potrosio te pare sto bi bacio na tipa 630gt ili sl na kocku,alkohol i ku*** i zaboravio na igre.

edit: i da,sto se tice storidz hdd-a klasicni seagate ST1000DM003 zavrsava pos'o.

Poslednja izmena:
kakav je kvalitet integralne graficke? nju rabiti vredi li za moj posao? to bi me obradovalo.... :) he, storage ispade povoljno... ubedili ste me za procesor..... hvala za preporuke ljudi!! :)

Poslednja izmena:
ako ne koristis nikakvu hardversku akceleraciju sljakace,samo zaboravi na igre,za brouzovanje,filmove i sl dovoljno.u svakom slucaju probaj koji dan,pa ako ne budes zadovoljan onda rokaj 270 bez X.

ma bre,uzmi sa foruma sa domacom garancijom,stedis sigurno bar 40e,taman za hdd.lepo odes kod momka na stan,lepo sve testirate i mirna bosna.nvidia slicnih(doduse malo slabijih) performansi ce te izadje minimum 180e i to ako uzmes polovno i ako je nadjes,a nisam skoro video 760gtx na oglasima.

stari,nemoj da se ljutis,ako nisi nikad kupovao polovno nemam pojma kako da ti pomognem i objasnim.domaca garancija je garancija koju ti daju domaci prodavci i koja je vezana za sam predmet,npr ako ti sutra kupis tu sabertooth plocu u naprimer emmiju i dune ti jedan dan za nekih 3 meseca da je menjas nekom drugom,ovu okacis na oglase na naprimer ovom forumu i od 5 godina garancije vazice za sledeceg vlasnika 3 meseca manje,dakle koliko je proslo otkad si kupio.

polovno je koriscena roba,neko je kupio tu kartu novu,dobio garanciju,koristio neko vreme i sad hoce da je proda.

nemam pojma na osnovu cega biras ta napajanja,prvo ti je bio ultraskupi SF,sad CM G serije.sad ako ti je i previse onaj LC zlatko sto sam te setovao i hoces svaki dinar da ustedis,mozes komotno da gledas LCpower Silent giant seriju ili raidmax keystone.to 650w i slicne oznake su samo marketing i nemaju veze sa jacinom i kvalitetom napajanja.sve je stvar novca koliko hoces da izdvojis,ovako niti znam okvirno sta da gledam tj do koliko novca niti sta ti ocekujes od napajanja.onaj lc power sam ti preporucio jer sam imao licna iskustva i to sa nekoliko komada koji i dan danas rade savrseno,odlicno su resena,dosta ampera na +12v i mogu svaku konfu sa jednom grafom da izguraju da se ne oznoje,plus kostaju kod nas i nova znacajno manje nego konkurencija sa slicnim specifikacijama.

Nazad
Vrh Dno