Šta je novo?

Mislim da cu Gentoo Linux...

soulfly

Čuven
Učlanjen(a)
01.03.2002
Poena
619
Imam Red Hat, ali u poslednje vreme ga veoma retko bootujem. Generalno, jos uvek smatram da sam pocetnik u linuxu i imam osecaj kao da postoji jos milion stvari koje cu ko-zna-kad shvatiti i nauciti, i mislim da bih se trebao mozda prebaciti na neki jednostavniji distro, ali opet ne u smislu da sve "nepotrebne detalje" krije od mene, a da ja samo kliknem i otkucam tu i tamo po nesto. Dopala mi se prica u vezi sa ovim Gentoo-om i mogucnoscu da OS instaliram malo po malo (prvo neki osnovni core, pa posle nadogradnja paketima) i da ga potpuno konfigurisem prema svojim potrebama. Odgovara mi i to sto je sve centralizovano na oficijelnom sajtu koji sadrzi stvarno mnogo dokumenata i uputstava (pogledao sam neke osnovne) + ogroman forum.
Dakle, mislim da cu (za jedno tri nedelje) cak i da totalno izbrisem RH (jedna ext2 particija + swap). Da li bih u ovom slucaju formatiranje trebao sam da odradim iz RH-a? Posto bih isporobao ReiserFS, da li se on bira pre ili nakon formatiranja i instalacije OS-a? A u drugom slucaju (ako odlucim da ostavim RH)? I da li bi generalno trebalo da postoji mogucnost za boot Gentoo-a sa diskete, posto bih da izbegnem dual boot?

1. instaliranje parce po parce i uklanjanje delova je moguce uraditi na _svakom_ distrou i to nije nikakva specijalna odlika gentooa, nego linuxa u globalu.
2. particije ces formatirati ReiserFS-om prilikom instalacije novog distroa; vazno je samo da taj novi distro ima ukljucen ReiserFS u kernel ili kao modul kernela koji je na instalacionom CD-u.
3. svaki disto mozes da napravis da se dize sa diskete ili nekog drugog uredjaja.

silverglider je napisao(la):
3. svaki disto mozes da napravis da se dize sa diskete ili nekog drugog uredjaja.

da, samo što se redhat i mandrake prvo upišu u mbr, pa te onda pitaju "e, izvini, a hoćeš da dižeš sa diskete ili sa harda?" :d

Prednost Gentoo-a je to sto on nema verzije X.Y, vec upotrebom emerge alata (koji dosta lici na debianov apt-get) mozes u svakom trenutku imati cutting-edge softver na masini. Btw i druge distribucije se trude da imaju dobar update sistem, ali to ne radi uvek kako treba (narocito ako prelazis sa starije na novu verziju distroa).
Na gentoo-u sve sto instaliras bice kompajlirano i maximalno prilagodjeno tvojoj hardverskoj platformi. Naravno mogu se koristiti i vec iskompajlirani paketi.
Sa druge strane, ukoliko se odlucis za kompajliranje gentoo-a od nule, to odnosi dosta vremena, a i treba ti brza internet veza kako bi gentoo poskidao sorsove programa, kernel i sl. Isto vazi i za update - opet ti treba brz net.
Budi spreman na nerviranje - gentoo nije user-friendly orjentisan; napravljen je kao serverska distribucija i da olaksa zivot administratorima.

Konkretno, ako ces da brises RH i stavljas gentoo, nemoj da ubijas ext2 i swap particiju. Time izbegavas rad sa fdisk-om, tj smanjujes mogucnost unistavanja svih podataka na disku (osim ako nisi baja za fdisk 🙂 ). Po oficijelnom gentoo uputstvu za instalaciju napravljene su 2 ext2/ext3/reiserfs particije ( /boot i root tj / particija) i particija za swap, a ti imas 1 ext2 particiju i swap -> ne moras da pravis posebnu /boot nego preskoci te korake i kreni sa instalacijom na postojecu ext2 particiju.

Hm, ako vec menjas distro, mislim da je najpametnije da particije u procesu instalacije formatiras - dakle, bez fdiska (ne menjas im velicinu), a za takvu stvar obicno setup program pita da li da formatira ili ne. Ako imas svoje podatke, baci ih radije na windows particiju ili cdr ili nesto trece. Jer, ako ne formatiras, ostace ti na disku pored tvojih podataka i gomila fajlova iz prethodnog distroa, a onda nastaje rshum.
Takvo "gazenje" preko vec instaliranog distroa bez formata bih licno preporucio jedino ukoliko se radi o novijoj verziji - tipa, vec je instaliran RH8, a ti ga gazis sa RH9 i treba da sacuvas gomilu podataka i podesavanja. U takvom slucaju instalacija prepozna da se prethodna verzija nalazi na disku i ponudi "update" pored "install" opcije (prema npr. rpm bazi ili config fajlovima moze da zakljuci koje si pakete imao instalirane pa taj isti set novije verzije instalira).
BTW, ukoliko ti je ext2 smor (a danas jeste), uvek na postojecoj instalaciji mozes da predjes na ext3 pomocu tune2fs konvertora; konvertor prebroji nodove, kreira journaling i svi podaci ostaju netaknuti. Posle samo u /etc/fstab promenis iz ext2 u ext3 i eto tebi novog fs-a. Podrazumeva se naravno da si ukljucio ext3 u kernelu ili makar kao modul ukoliko dizes preko initrd-a.

@Salac, sta znaci to "maximalno prilagodjeni tvojoj hardverskoj platformi", osim upotrebe i586, i686... buildova ili kompajliranja sa datim switchevima za tu cpu generaciju? To i... what else?

@vudu; ne znam za mandrake - odavno ga nisam probao, ali za RH sam siguran da daje u toku instalacije "custom boot settings" gde mozes da biras da li grub, lilo ili kompletno bez boot managera. Tom prilikom mozes i da biras gde ce da ide boot manager - da li u MBR, boot record linux particije, itd. Ako stavis boot manager na butabilnu linux particiju (npr /boot), mozes posle taj boot blok da skines i strpas ga na bilo sta - cdr, usb stick, zip disketu, itd.

Poslednja izmena:
Formatiranje ext2 i eventualni prelazak na ext3 se podrazumeva sam po sebi - taj deo upustva za gentoo instalaciju ide posle dela o radu sa fdisk-om. A zasto mora fdisk? Zato sto gentoo ne poseduje nista sto bi makar izdaleka licilo na laganu graficku instalaciju (ili makar menu-based kao kod slack-a). Sve se, ali bas sve, radi rucno - kreiraju se particije, formatiraju, pravi fstab tabela, setuje boot loader, kompajlira kernel itd...i sve to kroz konzolu. Kazem, nije lako 🙂

Maximalno prilagodjenje znaci da pre pocetka instalacije mozes da podesis switch-eve sa kojima ce sors da bude kompajliran; znaci march, mcpu, pipe itd -> isti bootabilan install disk koriste svi x86 bazirani procesori, ukljucujuci i AMD64. Isto tako moguce je pre pocetka pravljenja sistema navesti parametre sa kojima ce sav sors biti kompajliran; recimo ne zelis gif podrsku - izostavis je iz gentoo-ovog make.conf i nijedan program nece da bude kompajliran sa podrskom za gif (glup primer 🙂 ). Ovo je jako interesantna mogucnost buduci da ostale distribucije prave pakete sa svim mogucim poukljucenim switch-evima - sa gentoo-om dobijes sigurno najbrzi kod i onakav kakav se tebi najvise svidja. Sve u svemu, mnogo lici na skriptirani Linux From Scratch.
Gentoo takodje nema verzije buduci da se sav sors skida sa mreze i kompajlira. Ako se pojavi nova verzija biblioteke/programa, jednom komandom se skida sa gentoo-ovih servera, iskompajliras a stara bude obrisana; ukoliko postoje programi koji su zavisili od stare biblioteke, i oni ce da budu rekompajlirani. Vrlo efikasan sistem koji zacudo radi bez greske i ne poznaje rpm-hell.
Sve ovo placa se time sto da bi sistem bio up-to-date, mora se imati dobar net link i jaka masina (jer se skida mnogo sorsa i mnogo se bogami kompajlira). Mada kad se sistem jednom instalira, skinuti sors moze se posejati i na druge masine koje rade na gentoo-u, a tu je uvek i distcc kog sam vec spominjao cime se vreme azuriranja sistema dramaticno skracuje.

Uzgred, postoje i klasicni gentoo install CD-ovi koji imaju vec iskompajlirane pakete, ali tada od optimizacije nema nista.

Pohvailo bih i organizaciju config fajlova kao i admin skripte i alate u gentoo-u; jesu konzolni ali su jako mocni i stvarno rade fenomenalno.

Licno mislim da ce kroz neko vreme Gentoo postati jedna od omiljenih serverskih distribucija.

Pa to je - osim CPU-a kao ciljnog sistema nista drugo u sustini nije "maximalno prilagodjeno harverskoj platformi", bas kao i kod drugih distroa.

Evo ovako : sistem je brzi 15-20% nego sa drugim distribucijama - malo li je (na ovu skupocu) 🙂 .
Molim te pojasni sta jos treba da bude optimizovano? Ukljucis UDMA, ACPI, 3d akceleraciju na grafickoj, pri kompajliranju kernela izaberes podrsku za svoj chipset i ostatak hardvera i ne mogu niceg vise da se setim.

Pa to ja tebe pitam 🙂 Sta to jos gentoo maximalno prilagodjava hardveru sta drugi distroi ne rade? U kompajliranju paketa je samo i iskljucivo u pitanju odabir ciljnog procesora. A sto se samog podesavanja sistema dalje tice - tu spadaju drajveri cipset/ide/vga i to je to. Koji god da distro uzmes, ove stvari bi trebao da uradis - s tim da ti pola ovih drajvera kernel sam detektuje i koristi putem automountera; tvoje je prakticno samo da podesis sto brzi drajver za graficku (ukoliko imas genericki tipa vesa drajvera), jer to ne potpada pod kernel nego pod X i proveris hdparm za diskove. Eventualno mii-tool za 10/100 half/full duplex za mreznu kartu, ali u poslednje vreme tesko da kernel/drajver tu napravi gresku pa obori brzinu NIC-a koliko ne treba.

Poslednja izmena:
Ajd da cepidlacimo 🙂
Posto gentoo uz sve ostale optimizacije optimizuje sistem i prema procesoru (drugi distroi ne), znaci da je maximalno optimizovan 🙂
Kazem, brzi je 20-ak posto, a to je dosta.

salac je napisao(la):
Uzgred, postoje i klasicni gentoo install CD-ovi koji imaju vec iskompajlirane pakete, ali tada od optimizacije nema nista.
Znaci da ako nabavim/skinem dva ISO diska gubim mogucnost kompajliranja svakog paketa sa najpodesnijim switchevima (ovo u stvari i nisam mislio da radim), ali i dalje ostaje potpuna kontrola nad onim sta je instalirano? Pretpostavljam da onda ove dve stvari omogucuju ovo sto oni kazu:
Thanks to a technology called Portage, Gentoo Linux can become an ideal secure server, development workstation, professional desktop, gaming system, embedded solution or something else -- whatever you need it to be. Because of its near-unlimited adaptability, we call Gentoo Linux a metadistribution.
For one, Portage is the software distribution system for Gentoo Linux... Portage is also a package building and installation system. When you want to install a package, you type emerge packagename, at which point Portage automatically builds a custom version of the package to your exact specifications, optimizing it for your hardware and ensuring that the optional features in the package that you want are enabled -- and those you don't want aren't.
Da li ovo poslednje funkcionise i kada se Gentoo instalira sa ISO diskova?
U svakom slucaju cu se sigurno prvo jos malo zanimati sa Red Hatom, da vidim koliko mogu da ga "stanjim" i naravno, naucim nesto.

Poslednja izmena:
salac je napisao(la):
Ajd da cepidlacimo 🙂
Posto gentoo uz sve ostale optimizacije optimizuje sistem i prema procesoru (drugi distroi ne), znaci da je maximalno optimizovan 🙂
Kazem, brzi je 20-ak posto, a to je dosta.

Pa hajde da cepidlacimo 🙂

Kazes "uz sve ostale optimizacije" - a ja sve vreme pitam "koje to 'sve ostale optimizacije' osim procesora?'". Izgleda da se tu ne razumemo. Neki paket - sasvim svejedno da li je to latex, mysql ili samba - se kompajlira optimizacijom samo i iskljucivo prema procesoru - da li je to i386, i586, i686, itd. Dakle, radi se samo o ciljnom procesoru (i njegovom extended setu instrukcija ukoliko ih ima). Kompajler ne moze da ukljuci nikakve optimizacije prema cipsetu, hdd kontroleru i ostatku hardvera, jer je paket pisan tako da ima univerzalni pristup njima, tj. ne obraca se njima, nego kernelu, a tek kernel koristi konkretne drajvere za pristutni hardver. To i jeste namena kernela kao ishodishta svih osnovnih I/O funkcija. Ako ne verujes - eno ga gnu sajt, dokumentacija o gcc-u i tacna lista njegovih switcheva.
Velika vecina drugih distroa vec ima prekompajlirane kernele za te konkretne procesore i prilikom instalacije detektuje koji je procesor u pitanju, pa instalira kernele sa i586 ili athlon (recimo) sufixom i ostatak paketa kompajliran u skladu sa procesorskom generacijom - tipa i686 paketa. Ako je u generalnoj kompatibilnosti i izostavljen neki instrukcijski set, tipa SSE3, on sam po sebi ne moze da odvali 20% razlike nikako, jer mnogi paketi nemaju sta da profitiraju uopste od SSE3 instrukcijskog seta, pa da se samo softverski rekompajliranjem oseti tolika razlika (a 20% je VRLO primetna razlika).

SOULFY:
Aham, moci ces precizno da izaberes sta ti je potrebno a sta nije, a kasnije upotrebom emerge-a mozes da nadogradjujes pakete, kompajliras ih ovako ili onako.
Odgovor na drugi deo posta je - ne. Imas vec gotov binarni kod i nema vise doterivanja. U tom slucaju morao bi da emerge-ujes ceo sistem, sto je skoro kao instalacija od nule.

SILVERGLIDER:
Stvarno ne znam kako si iz mojih postova zakljucio da ja mislim kako je gcc ili bilo koji drugi kompajler zaduzen za nesto za sta se (normalno) brine kernel 😀
Da ne bih flame-ovao, preporucujem ti da isprobas gento i uveris se koliko je brzi 🙂 Ni ja nisam verovao.

Nije ovo nikakav flame, jednostavno cepidlacimo, jer hocemo stvar da isteramo na cistac 🙂 Diskusija nije flame samo zato sto nema od pocetka medjusobno tapsanje po ramenu 😉

Daj nemoj da se igramo macke i misa na 230909871 postova;

tema1:
[ti] - gentoo maximalno optimizuje box prema hardveru, a ostali distroi to ne rade
[ja] - kojem to hardveru, kada moze da se optimizuje samo za procesor. A to rade i ostali distroi (plus sto ti niko ne brani da rekompajliras sve od nule i na drugom distrou ako nisi zadovoljan)

Dakle, maximalno prilagodjavanje tvom hardveru = maximalno prilagodjavanje tvom procesoru. Za ostalo se ionako brine kernel koji dolazi i drugde vec prekompajliran u vise izdanja za razlicite procesore.

tema 2:
[ti] - uz sve ostale optimizacije optimizuje sistem i prema procesoru
[ja] - koje to sve ostale optimizacije, a za koje drugi distroi ne znaju ili ne umeju da urade?

Veruj mi da mi u svakodnevni opis posla na listi stoje kastomizovane instalacije linux boxova za vrlo konkretne hw proizvode iz moje firme, od geode, preko intel pxa do centrino platformi i da sam do sada rekompajlirao i boga i oca na takvim instalacijama gde treba ceo linux da stane na CF kartu ili disk-on-chip. I po pitanju footprinta linuxboxa i po pitanju brzine izvrsavanja. I nigde, bukvalno nigde nisam video da se prostim generickim rekompajliranjem postize opste ubrzanje sistema na svim frontovima od 20%. Eeeej - 20%!!

skinuo sam gentoo "live" cd, slucajno... tj hteo sam knopixx ili mandrake move, ali avaj, ovaj link je jedini radio... joj koji uzas... pa taj live cd sluzi kao instalacioni... i to da bi radilo treba skinuti jos jedno 3-4 cda |[ i znati puno vise o linucu neg sto ja zeliim da znam...

A što se smarate sa instalacijom Gentoo-a kada isto to može da se uradi-instalira jednostavnije sa Vidalinux-om koji je u suštini Gento sa jednostavnom instalacijom!
As reported on NewsForge and other web sites late last week, a new Gentoo-based distribution called Vidalinux Desktop OS has made its debut. The distribution is made by the same developers that have created a port of Red Hat's Anaconda installer for Gentoo Linux, creating an installation CD which makes installing Gentoo Linux as fast and simple as installing Red Hat/Fedora. It is no longer necessary to spend hours following the otherwise excellent Gentoo installation manual; with Vidalinux you will have Gentoo Linux up and running in less than an hour.

Vidalinux Desktop OS is a powerfull, stable and easy-to-use Linux distribution. The desktop components are based on the best projects of the open source community including the GNOME desktop environment, OpenOffice Ximian productivity suite, Mozilla browser, Evolution mail and calendar client, Gentoo Linux system and portage package manager. Vidalinux Desktop OS is the only system which includes additional multimedia and productivity applications for the home user including media players, browser plugins for Flash, RealPlayer, PDF viewer, media, graphics design and administration tools.

Poslednja izmena:
silverglider je napisao(la):
Nije ovo nikakav flame, jednostavno cepidlacimo, jer hocemo stvar da isteramo na cistac 🙂 Diskusija nije flame samo zato sto nema od pocetka medjusobno tapsanje po ramenu 😉

Daj nemoj da se igramo macke i misa na 230909871 postova;

tema1:
[ti] - gentoo maximalno optimizuje box prema hardveru, a ostali distroi to ne rade
[ja] - kojem to hardveru, kada moze da se optimizuje samo za procesor. A to rade i ostali distroi (plus sto ti niko ne brani da rekompajliras sve od nule i na drugom distrou ako nisi zadovoljan)

Dakle, maximalno prilagodjavanje tvom hardveru = maximalno prilagodjavanje tvom procesoru. Za ostalo se ionako brine kernel koji dolazi i drugde vec prekompajliran u vise izdanja za razlicite procesore.

tema 2:
[ti] - uz sve ostale optimizacije optimizuje sistem i prema procesoru
[ja] - koje to sve ostale optimizacije, a za koje drugi distroi ne znaju ili ne umeju da urade?

Veruj mi da mi u svakodnevni opis posla na listi stoje kastomizovane instalacije linux boxova za vrlo konkretne hw proizvode iz moje firme, od geode, preko intel pxa do centrino platformi i da sam do sada rekompajlirao i boga i oca na takvim instalacijama gde treba ceo linux da stane na CF kartu ili disk-on-chip. I po pitanju footprinta linuxboxa i po pitanju brzine izvrsavanja. I nigde, bukvalno nigde nisam video da se prostim generickim rekompajliranjem postize opste ubrzanje sistema na svim frontovima od 20%. Eeeej - 20%!!

X je brzi, KDE&GNOME takodje, apache, mysql, samba kao DC, spamassassin u kombinaciji sa qmail-om. Testirano, mereno stopericom, 10-15% brzi od slacka, 15-20% brzi od GENERICKOG mdk (bez izbacivanja nekih od daemona kao sto su napr automounter, atd i sl.). A tek sto zauzima manje mesta na disku....

I sad ocekujes da poverujem kako u onih 5-6 cd-ova ili dvd-u neke distribucije dolaze paketi optimizovani za sve moguce procesore? (svi pentijumi, k5/k6, athloni, & athlon 64) Nece moci. Ne verujes ti meni, ne verujem ni ja tebi 🙂

Ajd da vec jednom ovo dovedemo do kraja - NARAVNO da nikakvo kompajliranje nece da ubrza rad diska, brzinu graficke kartice ili NIC-a za 20% 🙂
Ako si vec navalio sa teranjem maka na konac onda cemo ovako : ako gentoo SAV kod sistema optimizuje za CPU (plus mala dodatna optimizacija na kontu negenericke instalacije softvera, preciznog navodjenja switch-eva za gcc i switch-eva za kompajliranje pratecih programa) -> znaci optimizovaniji je od bilo koje druge linux distribucije i tu nema diskusije.

Over and out!

Zasto svih paketa? Optimizuj mi kate, kppp ili ksysguard razlicito za P4 Northwood i za Bartona, molim te. Gomila takvih aplikacija nece imati nikakve koristi ni od SSE ni od 3dnow!, pa ni od HTT tehnologije i drugih stvari po kojima se ti procesori najcesce razlikuju. Za one stvari gde ima razlike postoje razliciti paketi optimizovani prema specificnim detaljima pojedinih platformi. Za ostalo je sasvim dovoljno da se napravi paket za i386, i586 ili i686 platformu. Za bilo sta dalje treba arhitekturi i kompajleru izaci u susret pa i programe pisati malo drugacije, imajuci u vidu koriscenje petlji, steka, registara i ostalih stvari - a to ovde nije slucaj, source je isti za sve platforme.

Nazad
Vrh Dno