Šta je novo?

mirroring problem aka glup sam

zokii

Slavan
Učlanjen(a)
26.05.2006
Poena
319
dakleM,
imamo komp na kome se nalaze dva hdd-a vezana u mirror (raid 1)
na to kompu pocne da dampuje blue screen, pokusam repair ne uspe zbog verovatno lose kopije windowsa..... pokusam sistem eliminiacije hdd-ova (da vidim na kom ce da proradi win), nece ni na jednom :S :wall:
dalje, pocnem da vadim-cupam hdd-ove da bih ih prikacio na drugi komp.... vracam ih na stari komp, probam opet sistem eliminacije i gle cuda-windows proradi na jednom od njih :mad:
vratim ja oba hdd-a (povezem ih da oba rade) i eto problema... a problem je u tome sto je raid iz meni nepoznatih razloga sad degradiran, dakle ne postoji vise i lepo mi kaze da treba da pritsinem F10 da bih usao u raid setup bla bla bla....

ok, udjem ja u taj raid setup, jasno mi je sta ja treba da odradim da bih ih ponovo vezao u mirror, ali ono sto mene najvise brine je: da li cu ja, prilikom novog bulit-ovanja raida izgubiti, tj. izbrisati podatke sa hdd-ova ili oni ostaju nakon sto se novi raid podigne?? ako se brisu, da li postoji neki nacin da se ne obrisu?? :) jedino sto mi pada na pamet je ghost-ovanje (obican backup nece pomoci zbog nekog programa koji se tu nalazi, da ne smaram sad sta i kako), pa onda vezem hdd-ove u raid, podaci se izbrisu i onda ghostujem nazad....
ili ako vi imate neki predlog, vise je nego dobrodosao

dakleM,
imamo komp na kome se nalaze dva hdd-a vezana u mirror (raid 1)
na to kompu pocne da dampuje blue screen, pokusam repair ne uspe zbog verovatno lose kopije windowsa..... pokusam sistem eliminiacije hdd-ova (da vidim na kom ce da proradi win), nece ni na jednom :S :wall:
dalje, pocnem da vadim-cupam hdd-ove da bih ih prikacio na drugi komp.... vracam ih na stari komp, probam opet sistem eliminacije i gle cuda-windows proradi na jednom od njih :mad:
vratim ja oba hdd-a (povezem ih da oba rade) i eto problema... a problem je u tome sto je raid iz meni nepoznatih razloga sad degradiran, dakle ne postoji vise i lepo mi kaze da treba da pritsinem F10 da bih usao u raid setup bla bla bla....

ok, udjem ja u taj raid setup, jasno mi je sta ja treba da odradim da bih ih ponovo vezao u mirror, ali ono sto mene najvise brine je: da li cu ja, prilikom novog bulit-ovanja raida izgubiti, tj. izbrisati podatke sa hdd-ova ili oni ostaju nakon sto se novi raid podigne?? ako se brisu, da li postoji neki nacin da se ne obrisu?? :) jedino sto mi pada na pamet je ghost-ovanje (obican backup nece pomoci zbog nekog programa koji se tu nalazi, da ne smaram sad sta i kako), pa onda vezem hdd-ove u raid, podaci se izbrisu i onda ghostujem nazad....
ili ako vi imate neki predlog, vise je nego dobrodosao

Kod RAID-a inace kao sto ti je verovatno poznato
mozes raditi nekoliko modova.
2 najcesca su ti MirorinG - backup svih podataka sa jednog na drugi i Stripping - bukvalno cepkanje podataka i svega instaliranog na oba diska.
E sad, u tvom slucaju imamo MirorinG tako da je tvoj RAID setup na taj nacin
konfigurisan da kopira sa jednog na drugi. Ako ih program vise ne vidi kao takve,
mislim da ne bi trebalo ni da ih vracas u RAID.
Postoji mogucnost da je jedan popio ''bad sectors'' i da isti pravi probleme u radu.
Jer ponovnim RAID setupom ce te program pitati da li zelis da ih vezes +
koliko se secam pitace te da obrises sve na diskovima.
Sad, nisam siguran da li bi u toj situaciji mogao da sacuvas podatke i ipak odradis
RAID. Ako je neko bas to radio, nek pomogne coveku, mada mislim da ako bash
zelis taj raid da odradis backup na neki 3. disk i probas od NULE instalaciju.
Srecno!
:type:

Ja sam svojevremeno imao slicnu situaciju. Pregoreo mi je cip na ploci (verovatno WiFi), koji je bio blizu RAID kontrolera, i pukao mi je niz koji sam bio definisao (u pitanju je bio RAID0 :(). Diskovi su bili ok, i trebalo je "samo" ponovo definisati niz.
Posto sam isto kao i ti bio u nedoumici sta da radim, obisao sam gomilu foruma i naisao na lika koji je tvrdio da je uspeo da ponovo definise niz, a da ne izgubi podatke. E sad, posto su mi na tim diskovi bili sve bitni podaci (a backup-a nigde :wall:) nije mi bas bilo do rizikovanja. Medjutim, nakon nekog petog ili sestog posta, u kome su ljudi tvrdili da su pokusali i da im je uspelo, zagrizao sam metak i probao.
Ponovo sam definisao niz, rekao mu da ne zelim da resetujem diskove, i sve je radilo kako treba. :)

Dakle, slobodno udji u setup i ponovo definisi niz. Jedina stvar na koju zaista treba da pazis jeste da, kada te racunar pita "da li zelis da inicijalizujes niz?", odgovoris sa "ne". ;)

Pozdrav,
Bojan

P.S. Ako na tom disku imas neke mnogo vazne podatke, mozda ne bi bilo lose da ih ipak iskopiras negde na sigurno. Jeste da niz moze da se ponovo definise bez gubitka podataka, ali ipak...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno