Šta je novo?

miroVideo DC50 ili miroVideo DC30 PLUS

HAL

Čuven
Učlanjen(a)
13.04.2002
Poena
649
Treba da se kupi za profesionalnu upotrebu.
Interesuju me licna iskustva, impresije, utisci, komentari...

Kada vec postavljash tako pitanje, morash da dash malo vishe detalja. Kakvu profesionalnu upotrebu? Shta treba da se radi i u kom formatu? Jel' krajnji rezultat ide na VHS, VCD, DVD, Beta, miniDV, DV ili koji vec format?

Daj malo vishe detalja pa mozda mogu da ti dam neki savet ili da te uputim na neki izvor informacija.

Uglavnom i prvobitna namena za ulaz VHS, zatim obrada, i opet izlaz na VHS.

Pa za tu namenu uzmi DC10+. Slucajno imam jednu na prodaju :).

Nije za mene. Ja sam tu da probam da pomognem. Bio sam pitan za ove dve gore navedene, pa sam skidao njihove specifikacije sa Interneta. Pogledacu i ovu, reci mi cenu i da li postoji garancija (posto verovatno nije nova).

Ukoliko je izbor sveden na te dve kartice, onda DC50. Ako postoji mogucnost dodatnih sredstava - onda DV500 plus.
:D

Merline, reci mi nesto vise o toj kartici sto je slucajno imas na prodaju

HAL je napisao(la):
Merline, reci mi nesto vise o toj kartici sto je slucajno imas na prodaju

Kartica je stara godinu i po dana. Naravno nemam garanciju, ali probas vidis kako radi. Karakteristike najbolje sam da nadjes i pogledas ono sto jamogu da ti kazem je da ima "S" i kompozitni ulaz i izlaz. Ja sam koristio 720x540 rezoluciju. Uz nju se dobije knjizica sa uputsvom CD sa drajverima i softverom, nesto sto je MIro napravio kao njihov Premijer. Prodao bi je za 150 evra, sobzirom da nova kosta 250. Ako si zainteresovan javi se na [email protected]

HAL, pazi 'vako. Oprema za rad sa VHS-om se može nazvati profesionalnom samo u neformalnom razgovoru i to u kontekstu toga što će donositi zaradu. VHS je consumer standard koji je slabijeg kvaliteta pa stoga i manje zahtevan. Pod "profesionalnim" se podrazumeva viši kvalitet slike/signala koji je neophodan u studiju da bi krajnji korisnik imao zadovoljavajuću sliku na svom malom ekranu. VHS nosi upola manju rezoluciju od TV slike, a postoji tu još dosta elemenata.

Pri izboru opreme treba se rukovoditi potrebama, a ne cenom jer ti se lako može desiti da kupiš nešto što ti ne treba i baciš pare. Za rad sa VHS-om ti svakako neće trebati DV500, niti bilo koja druga DV karta, a i DC50 je prilično overqualified ( prekvalifikovan ) za taj posao. Karte za video montažu koje barataju sa analognim signalom su u suštini visokokvalitetni AD/DA konvertori sa implementiranim hardverskim kodekom koji rasterećuje procesor, štedi prostor na disku i omogućava capture bez ispuštanja frejmova i to sa prosečnim HDD-om ( nisu potrebna skupa SCSI RAID rešenje ). Naravno ima tu još mogućnosti i specifičnosti koje variraju od karte do karte, ali to bi bilo ono najosnovnije, što je u krajnjoj liniji nepremostivo ( kvalitet signala ) a sve ostalo se da srediti sa malo više ili manje truda.

Posmatrajući samo onaj osnovni aspekt tvojih ( njegovih ) potreba dolazimo do zaključka da ti ( mu ) DC50 nikako ne treba. DC50 je karta koja ima implementiranu komponentnu interkonekciju, a pošto se VHS standard oslanja na "color-under-modulation" tehniku nećeš ništa dobiti.

To nas vraća na DC30, koja je odlična karta, ali je pitanje da li ti ( mu ) je i to potrebno pošto se radi o uređaju koji je napravljen da se nosi sa višim ( S-VHS & Hi-8 ) standardima i podržava MJPEG stream do 7MB/s ( mnooogo više nego što je potrebno za VHS snimak ).

Tako na kraju dođosmo do Merlinovog predloga i te DC10+. U principu ta karta je sasvim dovoljna za elementaran editing svakog analognog PAL/SECAM ili NTSC video formata koji koristi "color-under-modulation" tehniku zapisa -> VHS, S-VHS i Hi-8. Naravno kvalitet signala koji daje je nešto niži od onog kod velike braće ( DC30 i DC50 ), ali i to podosta premašuje zahteve VHS standarda tako da oko toga nema brige.

E sad', čak postoji mogućnost da se to obavi pomoću obične Hauppage WinTV Theater kartice i malo bržeg HDD-a ( IDE RAID ili SCSI ). Jedini problem je u tome što ćeš kod nas teško naći WinTV iako se radi o najobičnijoj TV-tuner kartici čija cena ne prelazi $100 ( verovatno i niže ).

Eto, sve sam ti objasnio. :)

Edit: Bio sam u replay-u pa tek sad' videh da je Merlin već odgovorio.

Hvala svima na iscrpnim objasnjenjima. Znam da je iluzorno kupovati nesto ciji se potencijali nece iskoristiti do kraja, a usput se i bacati pare. Merline mozda se cujemo uskoro.

Posto se i ja interesujem za nabavku neceg slicnog za home upotrebu, bas me interesuje par stvari u vezi DC10+.
Npr, kakav je za konkretno gledanje TV-a, ima li daljinski, kakva je podrska u drajverima i softveru za Windows XP? Takodje, ako neko moze da napravi poredjenje u kvalitetu i jednostavnosti grebovanja video signala izmedju DC10+ i ATI All In Wonder, bio bih mu zahvalan.

Dandy je napisao(la):
Posto se i ja interesujem za nabavku neceg slicnog za home upotrebu, bas me interesuje par stvari u vezi DC10+.
Ajd' da krenemo po redu. :)
Npr, kakav je za konkretno gledanje TV-a,
Nikakav jer nema TV-tuner. To je capture kartica sa HW MJPEG codec-om, a ako hoćeš da hvataš programe kupiš PCTV. Kol'ko se sećam postoji i neki kabl kojim se te dve kartice mogu povezati ( unutar samog računara ), al' nisam siguran šta se time dobija. Verovatno se radi o throughpass-u signala, da se ne bi nepotrebno opterećivala PCI magistrala.
ima li daljinski,
Ne, nema. Ko će još da montira iz kreveta? :D
kakva je podrska u drajverima i softveru za Windows XP?
Nikakva. Mislim da je ta kartica ( drajverski ) ograničena na 98-icu, ali možda može nešto da se nabudži. Uostalom Merlin će to bolje znati.
Takodje, ako neko moze da napravi poredjenje u kvalitetu i jednostavnosti grebovanja video signala izmedju DC10+ i ATI All In Wonder, bio bih mu zahvalan.
Na koji All-in-Wonder misliš? Oni se prave još iz vremena Rage128, ako ne i ranije. U svakom slučaju kvalitet slike je na strani DC10+ mada i Philips-ov čipset daje pristojan rezultat ( naravno za kućnu upotrebu ).

Što se korišćenja tiče, odnosno "jednostavnosti grebovanja" kako ti reče, sve to ide na dušu softveru koji koristiš a ne samom hardveru. Mada ... moraš da shvatiš da je centralni i najskuplji deo te kartice Zoranov čip koji sadrži hardverski MJPEG kodek. Šta to znači? To znači da prilikom grebovanja kartica sama komprimuje video u realnom vremenu i takvog ga šalje na disk što ti štedi vreme i sve moguće sistemske resurse ( veličina HDD-a, brzina HDD-a i CPU-a, brzina čipseta, .... optimizacija .... ). Naravno današnji procesori su mnogo jači nego nekada pa je moguće izvršiti kakvu takvu realtime kompresiju ( PICVideo recimo ) što dosta olakšava stvari, ali ti HW kodek pruža beskompromisnu pouzdanost bez mogućnosti ispuštanja frejmova. Bez realtime kompresije morao bi da se nosiš sa strimom od 20-ak MB/s ukoliko radiš sa maksimalnom rezolucijom ili 15-ak ukoliko 'oćeš VHS kvalitet. To svakako nije malo i bez IDE RAID-a ili nekog bržeg SCSI diska nećeš se provući bez ogavnog štucanja.

Znači, imaš mogućnost konfigurisanja računara za VE tako da ti ne treba hardverski kodek, ali ako ga imaš biće ti dovoljana i jedna skromna konfiguracija.

magick je napisao(la):
Ajd' da krenemo po redu. :) Nikakav jer nema TV-tuner. To je capture kartica sa HW MJPEG codec-om, a ako hoćeš da hvataš programe kupiš PCTV.
To sam ukapirao, ali valjda postoji neki softver za gledanje video izvora bez potrebe za grebovanjem? I kako se uopste salje video na njen video izlaz, pretpostavljam da ne moze da se vidi desktop na TV-u?
Kol'ko se sećam postoji i neki kabl kojim se te dve kartice mogu povezati ( unutar samog računara ), al' nisam siguran šta se time dobija. Verovatno se radi o throughpass-u signala, da se ne bi nepotrebno opterećivala PCI magistrala.
Hm, ovo je interesantna kombinacija, mada definitivno ne bas prakticna (tri kartice umesto jedne u slucaju ATI AIW).
:D Nikakva. Mislim da je ta kartica ( drajverski ) ograničena na 98-icu, ali možda može nešto da se nabudži. Uostalom Merlin će to bolje znati.
Video sam na netu neki update za XP, pa zato i pitam.
Na koji All-in-Wonder misliš? Oni se prave još iz vremena Rage128, ako ne i ranije. U svakom slučaju kvalitet slike je na strani DC10+ mada i Philips-ov čipset daje pristojan rezultat ( naravno za kućnu upotrebu ).

Pa u principu AIW se nije mnogo menjao u zadnjih par generacija. Tek ovaj Radeon 8500 AIW ima digitalni tuner umesto klasicnog Philips-a.
Što se korišćenja tiče, odnosno "jednostavnosti grebovanja" kako ti reče, sve to ide na dušu softveru koji koristiš a ne samom hardveru. Mada ... moraš da shvatiš da je centralni i najskuplji deo te kartice Zoranov čip koji sadrži hardverski MJPEG kodek.
Da, znam kako radi taj hardverski MJPEG. Imao sam prilike da grebujem nesto sa Matrox Marvel-om. Definitivno neprikosnoven kvalitet bez skoro ikakvog ucesca procesora u svemu tome.

Posle svega, mislim da mi je ipak bolje resenje AIW. Mnogo je prakticniji za kucnu upotrebu, a jedini problem je sto kod nas nigde ne moze da se nadje Hercules 7500 ili 8500 AIW :(

Mislim da se te dve kartice nemogu porediti jer imaju drugacije namene. Posto je DC10+ capture kartica ona ima i softver koji je bas za nju pravljen a i odlicno saradjuje sa Premijerom. Kartica ima svoj codec MJPEG koji daje odlicne rezultate isti koristi i DC50, naravno da se ne buni ni sa drugim codecom.
Ja ponekad preko nje gledam TV jer imam 19" monitor, kad zena hoce da gleda film a ja fudbal. Posto mi je video vezan sa karticom koristim tjuner od videa. Naravno da moze da se gleda bez grebovanja.
Sto se tice podrske karica ima drajvere za win98 a prica se o nekim drajverima za XP ali nisam proveravao.

Dandy je napisao(la):
To sam ukapirao, ali valjda postoji neki softver za gledanje video izvora bez potrebe za grebovanjem? I kako se uopste salje video na njen video izlaz, pretpostavljam da ne moze da se vidi desktop na TV-u?
Na kartici postoji video ulaz i izlaz, tako da signal možeš da proslediš na monitor. Pošto nema TV-tunera moraš se osloniti na neki eksterni, kao što je to uradio Merlin. Inače postoji tu i problem overlay-a pa bi trebalo da zaobiđeš starije NV kartice.
Hm, ovo je interesantna kombinacija, mada definitivno ne bas prakticna (tri kartice umesto jedne u slucaju ATI AIW).
Da, naravno da je AIW kompaktnije i jeftinije rešenje, ali i ta Miro kombinacija ima svojih prednosti.
Video sam na netu neki update za XP, pa zato i pitam.
Stvarno ne znam ništa o tome, mada se ne bih previše oslanjao na to. Kažem ti to iz iskustva.
Pa u principu AIW se nije mnogo menjao u zadnjih par generacija. Tek ovaj Radeon 8500 AIW ima digitalni tuner umesto klasicnog Philips-a.
Pa da vidiš i da se nisu tako malo menjali, postoje razlike u korišćenim komponentama i čipsetovima što dosta menja kvalitet slike.
Da, znam kako radi taj hardverski MJPEG. Imao sam prilike da grebujem nesto sa Matrox Marvel-om. Definitivno neprikosnoven kvalitet bez skoro ikakvog ucesca procesora u svemu tome.
Nije bez skor ikakvog, nego bez ikakvog uticaja procesora. Ako si registrovao mali CPU load, to je zbog IDE HDD-a a ne samog kodeka.
Posle svega, mislim da mi je ipak bolje resenje AIW. Mnogo je prakticniji za kucnu upotrebu, a jedini problem je sto kod nas nigde ne moze da se nadje Hercules 7500 ili 8500 AIW :(
Pazi i to je diskutabilno. Ako ti 3D ne znači mnogo uzmi AIW, a ako ti znači bolje se drži nekog neintegrisanog rešenja jer ćeš tako moći da apgrejduješ grafičku kartu nezavisno od TV-tunera, tj capture kartice.

Merline poslao sam ti e-mail.

Nazad
Vrh Dno