Šta je novo?

Mirotik rute

gmlale

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2003
Poena
630
Moja oprema  
Mobilni telefon
063626864
Pristup internetu
  1. Optički internet
Instalirao sam mikrotik i stavio tri lan kartice i dodao adrese10.0.0.1 , 172.16.0.1 i 192.168.0.1 e sad na 10.0.0.1 dolazi net a ostale dve ce biti za dve odvojene mreze, no problem mi je sto se sa mikrotikom srecem skoro prvi put kako da izrutiram saobracaj na karticama, inace koristicu winbox ili web browser za administraciju, dali rucnim pisanjem ruta ili ima neka caka.

Pa sta hoces da izrutiras kada ti je sve izrutirano valjda tome i sluzi ruter imas tri kartice znaci tri mreze i ruter koji ih povezuje ne vidim u cemu je konkretno tvoj problem?Inace cisto sumnjam
da ce net da ti dodje na 10.0.0.1 jer koliko ja znam to pripada opsegu privatnih adresa ne vidljivih na netu (jedino ukoliko je taj tvoj ruter vezan sa nekim drugim ruterom koji vec poseduje neku javnu ip i koji ce ti biti gateway za internet) tako da bih ti ja ipak preporucio da ti malo prelistas literturu koja je poprilicno opsirna a veoma korisna i mozes da je za dzabe skines sa mikrotikovog sajta.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
10.0.0.1 na tu karticu dolazi net sa adsl rutera, a nisam siguran da znam da napisem rute rucno kako bi obe mreze imale net a i videle se medjusobno.

Brankoni ti je odgovorio, ne znam sto pitas ponovo isto. 'Ajd ti nama napisi da li mozes iz obe mreze da pingujes nesto na Internetu (172.16.0.0 i 192.168.0.0).

Pa pita zato sto verovatno i ne zna kako da podesi mikrotik a neko mu je preporucio isti kao odlicno resenje za sve probleme.

@gmlale: Ne treba da dodajes rute nego da uradis dst-nat i maskaradu 192 i 172 interfejsa, i da pod interfaces ukljucis arp ili proxy-arp.

E imas u upustvu za mikrotik bukvalno primer kako da setujes mikrotika sa adsl modemom ili adsl ruterom kako god znaci moras da podignes dhcp klijenta za jedan interfejs na mikrotiku (onaj na koji ti dolazi net) i da ga setujes da ti automatski dobija adresu znaci tu adresu 10.0.0.1 zaboravi e onda ide ovo sto ti je milanbb napisao.Kazem ti jos jedanput da ti ja sada ne bih pisao roman sve to imas napisano u pdf upustvu (mikrotik howto) koje dolazi zajedno sa mikrotikom.

Poslednja izmena:
Evo ti print screen valjda ce ti pomoci.

Prilozi

• mikrotik.JPG
    mikrotik.JPG
    111.1 KB · Pregleda: 115
Ja vec 3 god radim sa MT. Posalji mi PM ako ti treba neka pomoc.

Vrh Dno