Šta je novo?

Mint Maya: koji UI odabrati -- MATE, Cinnamon, Nemo, KDE, pa čak i Xfce?

owim

Slavan
Učlanjen(a)
03.03.2011
Poena
395
Odmah da kažem: skoro pa potpuno sam Linix početnik. U poslednje dve godine pojavile su se značajne inovacije u Linux ekosistemu, predvođenih Ubuntovim Unity-em, željom da zaokruže desktop i tablet okruženje jednim rešenjem. Čitao sam dosta, ali nikad probao. Kritike razne. Sad je već prošlo vremena i stvari su se valjda upeglale.

Želim da stavim postlednji Mint (Maya, ver. 13), mislim da nema LTS. Koji UI da odaberem: MATE, Cinnamon, KDE, pa čak i Xfce? Koristio bih na notebook računaru, kao i na starom desktop računaru iz 2004-e, za nekoga da samo ide na Net (u oba slučaja, dual-boot, Win&Mint). Sem toga, spominje se i Nemo uz Cinnamom. Za MATE i Cinnamom ništa ne znam (sem da za oba piše "Traditional layout, advanced features, easy to use, powerful, flexible."), znam da je KDE Windows-like i najbolji za one koji koriste Win (taj sam!), dok za Xfce znam da je "lightweight desktop" za servere male potrošnje ili stare račlunare, što mislim da mi ne treba.

Ključno pitanje: mogu li da ih sve instaliram, probam i koristim onaj koji mi se najviše sviđa? Ovo pitam, jer u LinuxMint download sekciji nude zasebne verzije zavisno od UI-a sa kojim dolazi. Još jednom, ja sam početnik i meni je sve (bar na prvi pogled) komplikovano.

Za kraj, kada Maya (Mint 13) dobija naslednika? Ako je skoro, vredi li čekati ili odmah staviti Mayu? Znam da po pravilu izlazi mesec dana posle Ubunta, ali ne pratim datume izlaska. Hvala unapred svima! :)

[sub]p.s.
Usput, ko stavlja i koristi Mint Debian i koja je prednost i mana? Gledajući veoma razgranato stablo razvoja Linuxa i u kojim je sve smerovima išao, kapiram da Debian aplikacije nisu kompatiblne sa značajnim delom Linuxa, tj. da je potrebno prekompajliranje.[/sub]

Можеш да инсталираш сва окружења па да бираш при логовању које ћеш окружење. Мада тако понекад умеју да се појаве проблеми. Боље ти је да скинеш све инсталације, ставиш их једну по јеену на УСБ и подижеш их (LiveUSB).
Тако можеш да видиш шта ти одговара.
Немо није графичко окружење,већ менаџер прозора. Мислим да сад долази уз Цимет(цинамон) уместо Наутилуса и доноси још неке опције.
Ја сам се после свих могућих окружења
скрасио на Цимет-у.

Owim, mozda bi najbolje bilo da izaberes KDE koji dosta lici na Win okruzenje.

U poslednjim verzijama XFCE i nije bas neki lightweight kao sto je nekad bio. Na starom racunaru bi mozda nabolje prosao bas sa njim.
Sto se tice ostalih mozes sa bilo koje verzije da instaliras sve ostale i da svaki probas. Konacan izbor je najbolje da doneses sam jer je
to pitanje sta tebi odgovara. Kod linux-a je dobro to sto mozes da biras. Najvaznije je da ne odustajes od nekog okruzenja samo zasto
sto ne mozes u prvih 2 sekunde da nadjes neku ikonicu.
Sto se tice "naslednika" nema potrebe da cekas nista. Instaliras poslednju verziju koju mozes da skines pa kad posle malo igranja i
testiranja odlucis sta ti se svidja i sta ti odgovara i ako se u medjuvremenu pojavi novo izdanje lepo instaliras na cistu particiju i teras
dalje. Svi smo kada smo pocinjali sa linuxom imali jedno hiljadu reinstala.

Srecno i dobrodosao

Ja se drzim unitya ipak.. Od navedenog cinammon

Mint 13 jeste LongTermSupport!
Na stariji računar stavi MATE, na noviji KDE ako imaš ATI karticu, Cinnamon ili KDE ako nije ATI.
Ako ne želiš da isprobavaš preko liveusb, možeš i sve da ih instaliraš u isto vreme na hdd, samo "/" u posebne ext4 particije (Mint ne mora da bude na primarnoj particiji), a pri instalaciji stavi neka ti bootloader smesti u root hdd (sda) a ne u root particije, grub2 će ti sam napraviti multiboot enironment. Iako imaš više linuxa, dovoljna ti je samo jedna swap particija za više sistema, ako imaš više od =>4gb rama nemoj ni praviti swap.
Mint je idealan za nekoga ko nema iskustva sa Windowsom a želi pc samo za internet i slično. Po instalaciji kreiraj standardnog usera sa autologin, uključi firewall, isključi autoupdate...

Zato što je početnik...?
Zato što Mint 13 Cinnamon + de KDE radi lošije nego Mint 13 KDE i obratno...?

Pa to nije samo moj argument, pitaj Clema zašto Mint 13 ne postoji samo kao jedna distribucija sa sva 3 DE zajedno (Mate+Cinnamon+KDE) pa da korisnik bira sam DE iz login ekrana, nego izdaje 3 zasebne distribucije...

@owim
Meni je Cinnamon najprakticniji i najlepsi interfejs, cak je i blizi Windows okruzenju od KDE-a (opet, moje misljenje). Evo kako izgleda kod mene:

Takodje, Mint 13 je LTS verzija, tako da nema brige sa te strane.

Sta je problem sa Cimetom i ATI karticama?

Ma svaki Linux sa svakim grafickim okruzenjem ima problem sa ATI/AMD kartama jer vlasnicki (AMD) drajveri nisu nizasta, slobodni rade OK, ali nema nista od igrica.

na noviji KDE ako imaš ATI karticu, ... ili KDE ako nije ATI.
:wall::crash:

Odmah da kažem: skoro pa potpuno sam Linix početnik. U poslednje dve godine pojavile su se značajne inovacije u Linux ekosistemu, predvođenih Ubuntovim Unity-em, željom da zaokruže desktop i tablet okruženje jednim rešenjem. Čitao sam dosta, ali nikad probao. Kritike razne. Sad je već prošlo vremena i stvari su se valjda upeglale.

Želim da stavim postlednji Mint (Maya, ver. 13), mislim da nema LTS. Koji UI da odaberem: MATE, Cinnamon, KDE, pa čak i Xfce? Koristio bih na notebook računaru, kao i na starom desktop računaru iz 2004-e, za nekoga da samo ide na Net (u oba slučaja, dual-boot, Win&Mint). Sem toga, spominje se i Nemo uz Cinnamom. Za MATE i Cinnamom ništa ne znam (sem da za oba piše "Traditional layout, advanced features, easy to use, powerful, flexible."), znam da je KDE Windows-like i najbolji za one koji koriste Win (taj sam!), dok za Xfce znam da je "lightweight desktop" za servere male potrošnje ili stare račlunare, što mislim da mi ne treba.

Ključno pitanje: mogu li da ih sve instaliram, probam i koristim onaj koji mi se najviše sviđa? Ovo pitam, jer u LinuxMint download sekciji nude zasebne verzije zavisno od UI-a sa kojim dolazi. Još jednom, ja sam početnik i meni je sve (bar na prvi pogled) komplikovano.

Za kraj, kada Maya (Mint 13) dobija naslednika? Ako je skoro, vredi li čekati ili odmah staviti Mayu? Znam da po pravilu izlazi mesec dana posle Ubunta, ali ne pratim datume izlaska. Hvala unapred svima! :)

[sub]p.s.
Usput, ko stavlja i koristi Mint Debian i koja je prednost i mana? Gledajući veoma razgranato stablo razvoja Linuxa i u kojim je sve smerovima išao, kapiram da Debian aplikacije nisu kompatiblne sa značajnim delom Linuxa, tj. da je potrebno prekompajliranje.[/sub]

Mnogo pitanja a gomila tvrđenja od kojih mnoga nisu tačna.

Prvo da li čekati noviju verziju, ako budeš čekao nikad nećeš početi koristi linux jer često ta novija verzija i proe dnovijeg softvera radi lošije od prethodne . Dakle ako želix linux koristi ga odmah.

Drugo šta odabrati - to je uglavnom stvar ukusa ali preporuka je da koristiš popularnija ikruženja nego što je Xfce pogotovu ako nemaš problem sa hardverom

KDE je oku možda najprivlačniji ali su mogućnosti prilagođavanja veoma male i koristi najviše resursa.

Kad je reč o izboru MATE on je lak Cinnamon, Cinnamon je lepši moderniji ali kako na samom sajtu stoji u ekperimentalnoj fazi tako da je nestabilnost i mogućnot da nešto ne radi veća, plus zahteva više resursa. Mate je sa druge strane ispeglaniji lakši ali malo manje privlačan.

A što se Debiana tiče nenjgov aupotreba kao desktop rešenje za široke mase je problematična iz više razloga. Prvi zastarelost, drugi nekompatibilnost sa savremenim hardverom treći ono što mu se stavlja često kao neopravdano neverovatna stabilnost on itekako zna da pad ana laptopovima i prilikom same instalacije (ovo možeš pronaći i u prikazima same distribucije)

a što se Debian paketa tiče najviše ih ima za Debian i najkompatibilniji je sa većinom vodećih distibucija koje su proistakle iz njegove grane. Najviše nestandardnih aplikacija pored Windowsa naćićš baš za Debia ili njegove derivate.

Цимет је апсолутно стабилан.. Ни једну једину грешку до сад нисам имао, никад није забаговао.
Маја долази са Циметом 1.4, али пошто је 1.6 изашао одмах ће се ажурирати. То је стабилна верзије, није РЦ. http://cinnamon.linuxmint.com/
Заузима око 110МБ меморијем. Код мене са Скајпом, торент клијентом, чет клијентом и још неким програмчићима Минт заузима 350МБ.

Дебиан је компактибилан са хардвером исто колико и свака друга Линукс дистрибуција, јер су драјвери у кернелу. Тј. Дебиан нестабилна верзије(која није нестабилна али може неке бубице да има, није за сервере), стабилна верзије има старији кернел.

Тренутно је актуелна верзија 1.6.2, исправљени неки ситни багови, што не значи да није стабилна верзија, него има багове ко и сваки програм.
Та вест је застарела. http://cinnamon.linuxmint.com/

Тренутно је актуелна верзија 1.6.2, исправљени неки ситни багови, што не значи да није стабилна верзија, него има багове ко и сваки програм.
Та вест је застарела. http://cinnamon.linuxmint.com/

Не знам да се сам ажурира, ако је стављен у Ромео репозиторијум и ако је он укључен онда ће се ажурирати.
1.4 и 1.6.х са АМД графичким картицама и АМД драјверима имају гадних проблема, разни програми који снимају
екран праве невиђене глупости.

Ово је садржај Ромео репозиторијума, човек се рекламира
Kod:
$ cinnamon --version
Cinnamon 1.6.1

Poslednja izmena od urednika:
Дебиан је компактибилан са хардвером исто колико и свака друга Линукс дистрибуција, јер су драјвери у кернелу. Тј. Дебиан нестабилна верзије(која није нестабилна али може неке бубице да има, није за сервере), стабилна верзије има старији кернел.
Problematični i glomazni drajveri se često kompajliraju kao moduli koji se učitavaju, umesto da budu integrisani u kernel.

Ako ces Cinammon bolje je da nemas ATI grafiku jer ATI vlasnicki drajveri se ne proslavljaju sa tim okruzenjem. Opensource drajver radi ok ali je njegov power management blagi uzas - kartica se osetno vise greje nego sa vlasnickim drajverom i ventilator je maltene stalno ukljucen. Ako je laptop u pitanju baterija drzi tada znatno krace.Postoje "resenja" ali ona ne rade bas uvek. Izgleda da je situacija nesto bolja sa 3.5 kernelima ali u sustini je opensource ATI drajver ne bas zreo a za to je najvise kriv ATI koji krije sorce code svojih drajvera kao zmija noge.. Igre mogu da se igraju sasvim lepo i sa open source drajverom ali ne bas najnovije. Ko hoce "klasicni" izgled a ima ATI karticu najbolje resenje bi bilo XFCE (kvalitetnije i ergonomicnije od MATE tj Gnome 2) ili cak LXDE. Novi Lubuntu 12.10 ima alat za multijezicku tastaturu (preuzeto iz XFCE) i sada je sasvim kompletan tj nema prckanja po autostart fajlu i unosenja lxkeymap komande. Pored toga, LXDE koristi Openbox manager prozora a taj je verovatno i najbolji od svih.
Mogu se nabiti sva okruzenja u jednu instalaciju ali..podizanjem jednog okruzenja (np MATE) u programskom meniju su i programi svih ostalih okruzenja (cesto i sa vrlo slicnim imenom) a to moze da deluje zbunjujuce a i ne izgleda bas sjajno kada imas pet fajl menadzera u drop down meniju. Do dva desktop okruzenja na jednoj instalaciji i nekako, preko toga je sve previse osim ako se radi o zabavi i ucenju linuxa. Pocetniku bih svakako preporucio: XFCE, MATE, GNOME 2, LXDE i Cinammon.

Poslednja izmena:
Meni Cinnamon radi sasvim OK na HD6870 sa slobodnim drajverima (grafa topla kao i na Win-u i nista bucnija), vlasnicki ne rade kako valja nigde. Slobodni mi rade isto i na KDE i na Gnome 2 i 3.

Meni Cinnamon radi sasvim OK na HD6870 sa slobodnim drajverima (grafa topla kao i na Win-u i nista bucnija), vlasnicki ne rade kako valja nigde. Slobodni mi rade isto i na KDE i na Gnome 2 i 3.
Verovatno je u pitanju desktop racunar sa dobrim hladnjenjem tj promajom u kucistu pa se efekat defektnog normal power profila ATI opensource drivera manje (ili nimalo) primecuje. Normal power profile opensource drajvera zapravo drzi kartice na nesto visem taktu od neophodnog duze vreme (radi izbegavanja problema pada performansi u sustini) i otuda grejanje. Nema sanse da ATI opensource driver ima power management kao i vlasnicki. Pa samo deo koda za power management fglrx (vlasnickog) drajvera je veci od koda kompletnog opensource drajvera koji pokriva mnogo siru paletu ATI kartica. Prebacivanje kartice u default "low power profile" na 80 odsto konfiguracija zavrsava smrzavanjem desktopa pa je to vec pokazatelj kakav je ATI open source drajver u stvari - neoptimizovan i trosi mnogo vise resursa od vlasnickog ili win drajvera za iste zadatke.. Ti bi bio jedini na planeti koji nema taj problem. Opensoruce drajver jeste upotrebljiv i izgleda da se nesto smanjilo zagrevanje sa novim kernelima ali je to jos daleko od dobrog kada su ATI kartice u pitanju. Sa druge strane - kada vlasnicki drajver radi tj saradjuje sa kernelom kako treba - radi savrseno. Neke distribucije su tu bolje neke uzasne. Ubuntu i njegovi derivati "vole" ATI vlasnicki drajver i nema vecih problema (cak nisam imao nikakvih, osim na Cinnamonu) - Mandriva i njeni derivati Mageia, ROSA, PClinuxOS ih nikako ne vare.

Poslednja izmena:
Ko bira laptop za Linux, sve preporuke za Intel HD Graphics - drajveri rade ko sat.

Trenutno sam probao samo Kubuntu i Mint (oba okruzenja) sa ovom grafikom (HD6870). Vlasnicki drajver se relativno komplikovano instalira i na jednom i na drugom (ne moze samo da se aktivira), a i onda mi je pravio razne probleme (kocenja, bug-ovi u igrama). Drzim trenutno Mint Cinnamon sa slobodnim drajverom i sve radi OK osim igara (npr. WoT ne radi nikako). Kuciste je daleko od provetrenog, Kinez, ovo iz potpisa stize sutra, ali su temperature normalne (oko 40, a sada i manje, stepeni). Sad, ova grafika nije bas tiha nikad, ali dobro hladi pa mozda i to ima uticaja.

Čime meriš ti toliko nisku temperaturu

U Win-u MSI Afterburner, na Mint-u... nemam ideju, ubacivao sam sve i svasta, a sad mi neki widget programcic meri (ne secam se vise kako se zove, a ne mogu trenutno da se prebacim).

40 stepeni je stvarno niska temperatura. Probaj lm_sensors. Ne znam da li je instaliran po defaultu - u terminalu kucaj samo sensors i ako ga nema apt ce ponuiditi da ga instalira. Meni sa Opensource drajerom temperatura na laptopu ne pada ispod 69 stepeni. Sa vlasnickim je oko 60-62 stepena.

Poslednja izmena:
A dobro, to je laptop, tu su visoke temperature normalne, a grafa je integrisana (pa i ako nije, opet prakticno jeste). Koliko je meni poznato (mozda i lupam), kod nekih grafa se temperatura (tacnije, vent) regulise u samom BIOS-u grafe, osim ako se to nekim programom ne premosti. Mislim da drjaveri nisu zaduzeni za temperaturu kod HD6870, pa je ona i ista u oba OS-a.

Sad sa novim kucistem i sa samo jednim ventom pozadi je temperatura 39 stepeni, a lozi se u stanu.

NIje normalno da laptop gori u Standby ali se nažalost dešava.:wall:

I dokle god "majstori" koj prave linux kernel ne budu mogli da naprave tako da laptop ima normalnu temperaturu pod linux on će biti smeće za svakodnevni rad islužiće samo za specijalne potrebe.

Meni je skoro 30 stepeni viša temperatura na Linuxu nego na legalnom Windowsu 7

Nazad
Vrh Dno