Šta je novo?

Mint 18 KDE stable, sta cekaju?

• Začetnik teme Deleted member 9456
  • Datum pokretanja
Ту им увек касни неколико дана.

Danas su pustili finalnu verziju Linux MInt 18 KDE.

Strašan je mint18 kde, upravo je iz virtualne mašine lego na ssd [emoji1]

Kako se gasi lock screen, gledam ali ne vidim, u svakom rilizu premeste nesto u podesavanjima pa se ubijes ko siroce da nadjes.

Gde nestadose praznici iz kalendara, prvo su stidljivo sklanjali verske praznike, sad sklonili sve praznike. Samo malo po malo nesto se sklanja ili pretumbava, ja to ne kapiram, ne kapiram tu logiku da mi uzmes nesto sto si mi dao ili da sklonis setovanje na drugo mesto i da mi trebaju sati da pronadjem gde je to ili vise tog setovanja nema.

Нисам га инсталирао, у дефициту сам са хардовима па сам и гомилу других линуха обрисао, а иначе мислим да је страшан па га и не инсталирам. У плазми је много испремештано код подешавања па пажљивије погледај за закључавање а ако не нађеш, касније ћу да стартујем неку плазму и проверим.

Календар је одавно осакаћен, више и не гледам празнике а изнервирало ме што су променили приказ сата, ако је 24ч онда између сата и минута иде тачка а ако пребациш на АМ-РМ онда је двотачка. Зато сам избацио стандардни сат и убацио други који има подешавања ... widget по имену ... отприлике event calendar, могуће је да ту има празника.

@calexx,
Nasao sam lock, strpali su ga na drugo mesto i stavio 25 minuta a ne 5min, nerviralo me uzasno okrenem seda pijem vode ono lock. Format datuma i ostalo strapali su na drugo mesto kao zasebno podesavanje kad se klikne na datum pa iskoci meni tu je opcija set time format. To je nekad bilo u jezickim podesavanjima jer tu nije samo podesavanje formata vremena nego i valute i ostalog. ispremestali. Kad gledam reklamu za plasmu 5 pokazuju novosti ali u praksi meni sve isto osim tog mahnitog premestanja raznih podesavanja sa jednog mesta na drugo. Negde sam sad naleteo da praznike nisu jos uradili, tako kazu, widget za temperaturu morao sam da kompajliram a i ovaj drugi za dl/ul treba dodatni -dev paket.

Ја закључавање гасим, или ћу да радим или нећу. Знам где је формат датума али нисам нашао начин да подесим на наш регион а да сат има двотачку па сам додао други виџет. Као и за температуру мада сам нашао неки па нисам компајлирао.

Kod mene je USA i vreme je sa dvotackom, gledao sam ako se stavi Srbija onda nema dvotacke. To ti je primer kako sam sklanjaju podesavanja u sitna crevca. Ja se secam valjda za neke gnome-shell i unity da sam formate datuma setovao kroz one dconf ili gconf editore, setovao sam kako se meni cefnulo.

Па ово је једна од глупости коју доноси нова плазма, има тога на тоне. Очај, све више трошим старе верзије са КДЕ4. Ово за датум сам решио другим виџетом и не морам да тражим треће решење, тако ћу и све остало што су побрљали.
Не знам за новчаник, тај ме нервира па и њега одмах угасим.

Па ово је једна од глупости коју доноси нова плазма, има тога на тоне. Очај, све више трошим старе верзије са КДЕ4. Ово за датум сам решио другим виџетом и не морам да тражим треће решење, тако ћу и све остало што су побрљали.
Не знам за новчаник, тај ме нервира па и њега одмах угасим.
Kao sa novcanikom mozes da preneses passove u drugi KDE distro, prenosio sam wi-fi setovanja ali ne kroz njega (ne secam se vise, sve vise zaglupljujem) pokusao sam da prenesem te fajlove u kojima su navodno passovi alimi nije uspelo. Probao jednom i nikad vise.... Ja setam izmedju KDE4 gde sam najvise i plasme5 jer sam instalirao taj novi Mint KDE 18, ***. nemoz da dovuces ni pozadinu a widzeti jad i beda koliko je mala ponuda. U KDE4 ima widzet kojim blokiras power manager, to mi treba kad gledam filmove na TV a pustam sa kompa, u novom nisam nasao nista slicno.

I ja se razočarao u KDE, najviše jer online account ne radi sa Telegramom (prijavljuje neku grešku da mu fali neki paket, a tog paketa nema u zvaničnom repositorijumu), a i KDE Connect sa mobilnim čas radi čas ne radi.
Vratio se na Mint Mate 17.3

Ja sam počeo da testiram Plasmu 5 u openSUSE Tubmleweed i 42.2 beta, ali isključivo u VBox-u. Ne mogu sad da proverim, ali mislim da su vratili (skoro) sve funkcije iz starog kalendara. Na openSUSE verzijama postoji i Wallet, ali traži da se uveze ili genereiše novi ključ za enkripciju. Ja sam generalno zadovoljan trenutnim statusom KDE-a i nove Plasme, tako da će 42.2 sigurno doći umesto 13.2, čim mu istekne podrška.

Jedino smo sad u raskoraku sa ovim AMD drajverima, pa može biti buba dok AMDGPU(PRO) ne postane standard.

Ja sam počeo da testiram Plasmu 5 u openSUSE Tubmleweed i 42.2 beta, ali isključivo u VBox-u. Ne mogu sad da proverim, ali mislim da su vratili (skoro) sve funkcije iz starog kalendara. Na openSUSE verzijama postoji i Wallet, ali traži da se uveze ili genereiše novi ključ za enkripciju. Ja sam generalno zadovoljan trenutnim statusom KDE-a i nove Plasme, tako da će 42.2 sigurno doći umesto 13.2, čim mu istekne podrška.

Jedino smo sad u raskoraku sa ovim AMD drajverima, pa može biti buba dok AMDGPU(PRO) ne postane standard.
Imam i ja wallet ali nije radio, sad je proradio uz reinstalacije, setovanje iskljuci pa ga ukljucim i uz neki update koji su pristigli.
Sto se tice kalendara sad je isti kao i u drugim distroima a ja sam vise preferirao onaj stari sa praznicima i verskim praznicima, sada to ne postoji.
Sto se tice drajvera AMDGPU(PRO) oni su beta faza i to teska beta, plus radice samo za odredjene graficke, plus ako Ubuntu i SuSe pritisnu to ce odraditi.
Dok god drajveri budu zavisili od kernela to je pisi propalo, izlaze novi zakrpljeni kerneli a tebe ogranicava drajver za graficku.
Situacija je takva da se drajveri guraju i rade za windows, malo malo ispravka za neku igricu.

Mislim da ima i praznika. Nemam VBox u windozi, pa ne mogu sad da proverim, ali videću sutra verovatno

Svi opensource drajveri (AMD, nVidia, intel) zavise od verzija kernela, Xorg-a i mesa-e. Od verzije 4.9. će izgleda biti podržane sve GCN karte (od serije HD 7000) u AMDGPU drajveru, a stare (HD 6000 i starije) su još od prošle godine otišle u legacy.

Vlasniči drajver, tj. AMDGPU-PRO, koji je zamena za Catalyst već postoji za Ubuntu 14.04.4 i 16.04 i za GCN od druge generacije. Ako teraš novi Mint i 260X možeš testirati :D
https://support.amd.com/en-us/kb-ar...-GPU-PRO-Linux-Beta-Driver–Release-Notes.aspx

Nezvanično, AMD je potvrdio da rade i AMDGPU-PRO za openSUSE, što znači da će vremenom i ostale bitne distribucije dobiti podršku, ali to im nije prioritet, i nemaju nikakv datum do kada će biti gotovo. U suštini, cela poenta novih drajvera je da sve što mogu ubace u opensource verziju, a da manji deo ostave zatvoren (zbog zaštite prava i konkurencije). I taj vlasnički deo će se zapravo oslanjati na otvoreni, a neće biti dva putpuno različita drajvera, kao do sada. Što bi trebalo da olakša održavanje, pri čemu bi razlika između otvorenih i vlasničkih trebalo da bude relativno mala. Evo statusa od pre 3 meseca
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amdgpu-win10-fury&num=1

Poslednja izmena:
Mislim da ima i praznika. Nemam VBox u windozi, pa ne mogu sad da proverim, ali videću sutra verovatno
U Mintu KDE 18 plasma5 nema praznika

Svi opensource drajveri (AMD, nVidia, intel) zavise od verzija kernela, Xorg-a i mesa-e. Od verzije 4.9. će izgleda biti podržane sve GCN karte (od serije HD 7000) u AMDGPU drajveru, a stare (HD 6000 i starije) su još od prošle godine otišle u legacy.
I otvoreni i vlasnicki uslovljeni syu verzijom kernela, zilin puta procitao na AMD stranici

Vlasniči drajver, tj. AMDGPU-PRO, koji je zamena za Catalyst već postoji za Ubuntu 14.04.4 i 16.04 i za GCN od druge generacije. Ako teraš novi Mint i 260X možeš testirati :D
https://support.amd.com/en-us/kb-ar...-GPU-PRO-Linux-Beta-Driver–Release-Notes.aspx
Vec sam pisao, probao sam te drajvere, dobio sam samo crn ekran, probao u 14.04, morao sam iz drugog linuxa da brisem da bi uopste pridigao taj linux.
Sve sam radio po p.s. kako pise u uputsvu na njihovoj stranici, probao na R7 260x, da li si ih ti probao u Mintu ili Ubuntu ili pricas na osnovu nekih clanaka na net-u.
Plus virtuelnookruzenje uopste nije merodavno da bi dao sud o nekoj distribuciji, uverio sam se zilion puta.

Nezvanično, AMD je potvrdio da rade i AMDGPU-PRO za openSUSE, što znači da će vremenom i ostale bitne distribucije dobiti podršku, ali to im nije prioritet, i nemaju nikakv datum do kada će biti gotovo. U suštini, cela poenta novih drajvera je da sve što mogu ubace u opensource verziju, a da manji deo ostave zatvoren (zbog zaštite prava i konkurencije). I taj vlasnički deo će se zapravo oslanjati na otvoreni, a neće biti dva putpuno različita drajvera, kao do sada. Što bi trebalo da olakša održavanje, pri čemu bi razlika između otvorenih i vlasničkih trebalo da bude relativno mala. Evo statusa od pre 3 meseca
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amdgpu-win10-fury&num=1
Sve sto pises vec sam procitao odavno. Kad Suse i Ubuntu pritisnu tad ce biti funkcionalnih ispravnih drajvera, do tada mrka kapa. Ne znam ko pise slobodne drajvere i koliko je tu igra interesa i moci kome ce se prikloniti vlasnickim ili slobodnim.

Poslednja izmena od urednika:
Moja greška, te opcije su u kalendaru od verzije 5.7, a koliko vidim, Mint 18 je na 5.6. Evo ga Tumbleweed sa 5.7.4. Event iz kalendara i praznik
https://i.imgsafe.org/f6570a9eac.png
https://i.imgsafe.org/f6577721c4.png

Što se tiče pro drivera, testirao sam samo u VBoxu na Ubuntu Mate 16.04. Tu nije bilo problema. Mada za drajvere nikad nema pravila - nekad rade, nekad ne.

I slobodne drajvere pišu ljudi iz AMD-a, mada ima i drugih. Nema tu nikakvih interesa i moći :) S obzirom da je to 0,5% tržišta, to jednostavno nije prioritet za AMD, koji jedva ima resurse i za Windows

Poslednja izmena:
Moja greška, te opcije su u kalendaru od verzije 5.7, a koliko vidim, Mint 18 je na 5.6. Evo ga Tumbleweed sa 5.7.4. Event iz kalendara i praznik
https://i.imgsafe.org/f6570a9eac.png
https://i.imgsafe.org/f6577721c4.png

Što se tiče pro drivera, testirao sam samo u VBoxu na Ubuntu Mate 16.04. Tu nije bilo problema. Mada za drajvere nikad nema pravila - nekad rade, nekad ne.

I slobodne drajvere pišu ljudi iz AMD-a, mada ima i drugih. Nema tu nikakvih interesa i moći :) S obzirom da je to 0,5% tržišta, to jednostavno nije prioritet za AMD, koji jedva ima resurse i za Windows

Da to je to u kalendaru :), znaci treba cekati plasmu 5.7 ili je sam ubaciti iz ppa backport, koliko vidim Mint nije stavio backport repo za KDE sto je do sad uvek radio. Verske praznike izgleda nece vracati u kalendar.
Nesto mi tu nije jasno sa VBoxom i drajverima, koliko se ja secam u virtuelnom okruzenju nema instalacije GPU vlasnickih drajvera, drajveri su virtuelni i koriste se usluge drajvera OS domacina, koji ti je OS bio domacin.
Ako je tako kako ti pises onda je to nesto novo za mene jer odavno nisam stavljao neku virtuelnu onstalaciju, obicno sam koristio vmware workstation nesto mi VBox nikad nije lezao.
AMD vodi neku glupu politiku, malo malo ukidaju podrsku za neku seriju GPU. U principu mene kao korisnika to ne treba da interesuje ako OS ima mogucnost da dovuce ono sto mu treba.
Imao sam u jednom trenutku u masini Nvidia karticu, za moj pojam zastarelu, linux je ponudio drajvere i to je korektno radilo.
Na ES pise covek: Po prvi put u istoriji Linux-a, prema www.netmarketshare.com, udeo Linux-a na desktopu je iznad 2%. Tačnije, iznosi 2.02%.
Problem kod linuxa je to sto hoce da bude windows, evo sad je sve coskasto i ruzno kao u win10, drugi problem je zilion distribucija koje lice ko jaje jajetu sa razlicitim verzijama kernela a kod linuxa sto se tice GPU uvek
je bilo da zavisi od kernela. Uskoro ce da izadje 4.8 kernel, navodno u njemu ce biti potkrpljne neke rupe za koje se odavno zna, sad sta ce i kako ce raditi ne znam. Ja sad ovaj Mint 18 vozim na mainline kerneli 4.7.4.

Iskren da budem, ne znam kako to tačno funkcioniše. Ja sam samo skinuo PRO drajver sa AMD sajta i instalirao ga po uputstvu. Da li on utiče na rad i oslikava realno stanje, stvarno ne znam.

Ja bez Prozora ne mogu, pa mi je manje-više svejedno kakvi su grafički drajveri za linux. Jedino me nervira što nemam zvuk preko HDMI-a. Tj. imam ali sa šumovima, pa je neupotrebljiv.

Pa ne možeš to u virtuelnoj mašini, ona ima svoju virtualnu grafičku karticu i drajvere za nju, potpuno je nebitno koju grafičku imaš na pravoj mašini, koristiće se samo virtuelna.

Iskren da budem, ne znam kako to tačno funkcioniše. Ja sam samo skinuo PRO drajver sa AMD sajta i instalirao ga po uputstvu. Da li on utiče na rad i oslikava realno stanje, stvarno ne znam.

Ja bez Prozora ne mogu, pa mi je manje-više svejedno kakvi su grafički drajveri za linux. Jedino me nervira što nemam zvuk preko HDMI-a. Tj. imam ali sa šumovima, pa je neupotrebljiv.
Eh sto odamh ne rece pa ti si u win, normalno da tu idu vlasnicki GPU drajveri, ili ti windows sam nabaci ili skines i stavis najnovije ako je tvoja kartica podrzana.Pa ne moze kad koliko se secam emulira
i zvucnu karticu. Ja sve vreme radi iz Linuxa a u win 10 ulazim kad mi je bas neophodno.

Ne, VBox mi je u linuxu, na openSUSE 13.1, sa fglrx drajverima. Ali moguće je da to nema niakkve veze sa VM-om, zaista ne znam.

Evo Michael-ovog testa od pre mesec dana
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=polaris-pro-open&num=1
Sad si tek napravio zbrku fglrx nisu AMD Radeon AMD GPU-PRO Beta Driver Linux :d Znaci ti nisi instalirao AMD GPU-PRO najnovije drajvere u linuxu. Jedno su fglrx drajveri a ovo sad je nesto konceptualno totalno drugacije.
Fglrx ja teram u Mintu 17.3, nema frke samo komadom aticonfig --odgt ocitam temperaturu i ako mi se ne svidja promenim sa aticonfig --pplib-cmd "set fanspeed 0 50", ovo 50 je % a mogu da
stavim i na 100% i to za sekund.

Kod:
aticonfig --odgt

Default Adapter - AMD Radeon R7 200 Series   
                  Sensor 0: Temperature - 45.00 C

aticonfig --pplib-cmd "set fanspeed 0 90"
PPLIB command execution is Successful!

aticonfig --odgt

Default Adapter - AMD Radeon R7 200 Series   
                  Sensor 0: Temperature - 38.00 C

aticonfig --pplib-cmd "set fanspeed 0 50"
PPLIB command execution is Successful!

Koju karticu imas? Ja HDMI pustam samo kad gledam filmove na TV sa kompa, onda ocas prebacim u KDE zvuk sa analog na HDMI a film prevucem sa misem na TV ekran.

Ma ne bre, fglrx mi je drajver na Host OS-u, a AMDGPU-PRO sam instalirao u Guest-u u VBox, nikako da objasnim kako treba, ali i nije bitno uopšte za ovu priču :d

Mogu ja da pustim zvuk preko HDMI-a, ali ima veliki šum (šuštanje), pa je neupotrebljiv. Koristim zvučnike u tom slučaju

Ma ne bre, fglrx mi je drajver na Host OS-u, a AMDGPU-PRO sam instalirao u Guest-u u VBox, nikako da objasnim kako treba, ali i nije bitno uopšte za ovu priču :d
Mene sve vreme interesuje kako si instalirao AMDGPU-PRO u Guest-u u Vbox kad je to neizvodljivo. Kod Guest OS sve je virtuelno, emulirano sem valjda USB porta.
sammy
Pa ne možeš to u virtuelnoj mašini, ona ima svoju virtualnu grafičku karticu i drajvere za nju, potpuno je nebitno koju grafičku imaš na pravoj mašini, koristiće se samo virtuelna.

Prema uputstvu sa AMD sajta. Skinuo drajvere i kucao:
Kod:
amdgpu-pro-driver/amdgpu-pro-install
Ali kao što rekoh, možda je to samo instalirano kao i bilo koji drugi program, a nema uticaja na stvarnu vezu između grafike koju vidi VBox i samog OS-a

Da to je to u kalendaru :), znaci treba cekati plasmu 5.7 ili je sam ubaciti iz ppa backport, koliko vidim Mint nije stavio backport repo za KDE sto je do sad uvek radio. Verske praznike izgleda nece vracati u kalendar.
Мислим да неће брзо редовним путем пошто Убунту не мења често верзију плазме па мислим да ће да буде од следеће LTS пошто Минт само то прати. Проверио сам на новој плазми, постоји плагин са празницима, не могу да се виде на календару него кад наиђу или кликћеш дан по дан.
То је оно што ме нервира код плазме, када је званично кренула, бар 80% из КДЕ4 није радило, полако враћају део по део и вероватно ће идуће године да буде скоро све враћено. Мене нервира неколико глупости које се провлаче па више волим да користим КДЕ4 мада није да нема ту и тамо предности плазме. Неко је пожурио и форсира је пре него што је требало.
Problem kod linuxa je to sto hoce da bude windows, evo sad je sve coskasto i ruzno kao u win10
Бар може да се промени, ја одмах вратим и тему и иконе и сличне детаље па се једва разликује од КДЕ4. Код пенџера скоро да не може.
Uskoro ce da izadje 4.8 kernel, navodno u njemu ce biti potkrpljne neke rupe za koje se odavno zna, sad sta ce i kako ce raditi ne znam. Ja sad ovaj Mint 18 vozim na mainline kerneli 4.7.4.
Можда је време да опет пробаш Манџара, Арчи је компликован за инсталацију али Манџаро делује све боље и боље. Додали су гомилу подешавања у Settings па се ту бирају кернели по жељи (и лахко замене) а и направили су добар gui за драјвере што линух никако да реши. Оно што сам им давно замерао (сат у UTC или по хардверу) је такође у тим додатним подешавањима па сам решио да опет имам и Манџара на харду, делује ми све боље.

Vrh Dno