Moja greška, te opcije su u kalendaru od verzije 5.7, a koliko vidim, Mint 18 je na 5.6. Evo ga Tumbleweed sa 5.7.4. Event iz kalendara i praznik
https://i.imgsafe.org/f6570a9eac.png
https://i.imgsafe.org/f6577721c4.png
Što se tiče pro drivera, testirao sam samo u VBoxu na Ubuntu Mate 16.04. Tu nije bilo problema. Mada za drajvere nikad nema pravila - nekad rade, nekad ne.
I slobodne drajvere pišu ljudi iz AMD-a, mada ima i drugih. Nema tu nikakvih interesa i moći

S obzirom da je to 0,5% tržišta, to jednostavno nije prioritet za AMD, koji jedva ima resurse i za Windows
Da to je to u kalendaru

, znaci treba cekati plasmu 5.7 ili je sam ubaciti iz ppa backport, koliko vidim Mint nije stavio backport repo za KDE sto je do sad uvek radio. Verske praznike izgleda nece vracati u kalendar.
Nesto mi tu nije jasno sa VBoxom i drajverima, koliko se ja secam u virtuelnom okruzenju nema instalacije GPU vlasnickih drajvera, drajveri su virtuelni i koriste se usluge drajvera OS domacina, koji ti je OS bio domacin.
Ako je tako kako ti pises onda je to nesto novo za mene jer odavno nisam stavljao neku virtuelnu onstalaciju, obicno sam koristio vmware workstation nesto mi VBox nikad nije lezao.
AMD vodi neku glupu politiku, malo malo ukidaju podrsku za neku seriju GPU. U principu mene kao korisnika to ne treba da interesuje ako OS ima mogucnost da dovuce ono sto mu treba.
Imao sam u jednom trenutku u masini Nvidia karticu, za moj pojam zastarelu, linux je ponudio drajvere i to je korektno radilo.
Na ES pise covek: Po prvi put u istoriji Linux-a, prema
www.netmarketshare.com, udeo Linux-a na desktopu je iznad 2%. Tačnije, iznosi 2.02%.
Problem kod linuxa je to sto hoce da bude windows, evo sad je sve coskasto i ruzno kao u win10, drugi problem je zilion distribucija koje lice ko jaje jajetu sa razlicitim verzijama kernela a kod linuxa sto se tice GPU uvek
je bilo da zavisi od kernela. Uskoro ce da izadje 4.8 kernel, navodno u njemu ce biti potkrpljne neke rupe za koje se odavno zna, sad sta ce i kako ce raditi ne znam. Ja sad ovaj Mint 18 vozim na mainline kerneli 4.7.4.