Šta je novo?

Minolta S 414

bobolu

Čuven
Učlanjen(a)
12.07.2003
Poena
604
Sta mislite o Minolti S 414 puno sam citao o tom aparatu pa mi se cini da je OK.
Dvoumim se izmedju Canon A80 ili Minolte S 414 za koji da se odlucim. Stizu mi iz Amerike, koji da uzmeme.

da da...Evo i ja sam bas i diskutovao sa momcima par topica nize o toj minolti...Zaista ima fenomenalne slike...A sto je jos jako bitno puno opcija imas na raspolaganju, a cena i nije tako skupa...Posto sam ja pocetnik u digitalnoj fotografiji, i uopste sve vezano sa rukovanje sa istim izgleda da ce mi ova minolta, koja mi se stvarno do sada najvise svidela, biti ulaznica u svet digitalaca :)
aj javi sta si jos nasao o ovom aparatu...
e da, za a80...Ne znam, nikako mi nije jasno, ZASTO, i kako je moguce na serija a se totalno razlikuje od modela do modela...svaki pravi razliciti slike, razlicite performase ima... Meni je valjda logicno da ono sto je bilo lose u a40 da je ispravljeno u a60 sto je pak bilo lose u njemu da je popravljeno u a70 i tako sve do ove a80...ali izgleda da to u masovnoj proizvodnji nije tako :(

imao sam A70 - prethodnik A80 i s414 - > minolta je babaroga za te canone - nisu uopste ista klasa- mozda gresim ali i A80 je i dalje ekonomska klasa canonove ponude.

Kad se malo bolje pogleda, cene A canona(A70 da kažemo, on je reper) su mnogo sporije opadale nego cene digitalaca drugih proizvođača(što te kalse, što graničnih klasa), pa je tako sad, nekada možda bestbuy, A70 postao po meni precenjen...

Ne zaboravite da je Minolta S414 kada se pojavila uskocila u klasu Canon G serije, Sony S85, Olympusa C-4000.. Zamisljen je ozbiljnije, kao jeftin pripadnik srednje klase.
Ima doduse samo 2 razlicita otvora blende na svakoj duzini objektiva. Zato nema ni S mod, ali ima braketing, live histogram i sijaset drugih stvari. Objektiv je zaista odlican.

A80 zato ima AF lampu, bolji film mod, manji je, moderniiji, ima izvlaceci LCD,..
Bolje radi redukciju suma, pa je pogodniji za duze (nocne) ekspozicije.

Obe kamere prave dobre fotografije, ali S414 ima dosta bolji objektiv.

Minolta nego sta

Slobodno ga uzmi.....Neces se pokajati ako ti odgovara ta vrsta aparata 4M......u toj klasi za tu cenu Minolta daje sve sto bih zelio (zato sam i kupio jednu..tad je kostala 500 EUR ali sad je jeftinija napolju).....jedino sto mogu da joj zamerim je mali opticki zoom 4X (meni to znaci) to sam resio dodatnim konvertorima.....ali zato ima 150dpi dok kod vecine drugih 72 dpi rezolucija.....Sve sto sam pozelio od rucnih setovanja nasao sam na njoj.....I nek mi oproste Canon korisnici jer sam i sam u toj bransi za tu cenu samo Nikon 4300 moze da joj parira...
Mada sam se nameracio na Minolta DiMAGE Z2 10X opticki zum ostalo kao kod S 414
ali je i cena veca....
Jedna pouka...
Moj mentor (pokojni cika Venus...mozda ga se neko seca imao je foto atelje iznad starog Oraca) mi je jednom rekao...postoje tri (cetiri) vrste ljudi u fotografiji
I Oni koji sve znaju.. nacitani (casopisi..sad internet ) i uvek diskusje vode o foto aparatima koji je bolji a koji ne a nikad ga nisu u zivotu imali......ili iskoristili
II Oni koji kupuju najnovija cuda foto tehnike i drze ih u vitrini da bi se hvalili pred prijateljima i rodjacima....sta imaju....i samo to kao model iz vitrine i nista vise...uzmu ih u svoje ruke....samo kad ciste prasinu sa njih
III Amateri koji skrpe neku crkavicu i kupe najednostavniji fotoaparat neki ruski...i koriste ga maksimalno izvlaceci iz njega ..... idu preko granica istog...
i poslednja bransa su ljudi koji zive od njih i koji moraju zbog svoga posla da imaju ono sto je najbolje....
(odnosi se na lajka...ili obicne foto aparate ali je primenjivo i na digitalce)...
Razmisli...jer znam ljude koji su sa svima smesnim Mustekom 3000 pravili bolje fotke nego ljudi a Olympusom...Canonom...Nikon...Minoltom...
sa 4...5...105 M pixela
PS: Ne naginjem musteku nego na tvoje stvarne potrebe i zasto ces ga koristit...
Minolta ce ti svaku ulozenu paru u nju itekako opravdati.....

Ako se neko pita.....sad posedujem i koristim analogni Canon A1, F1, T 90, Minolta X 700
digitalni Sigma SD10, gore pomenuta S414, Canon EOS-D60 i meni nadrazi
Kodak 3200

Poslednja izmena:
vanyadds je napisao(la):
Ako se neko pita.....sad posedujem i koristim analogni Canon A1, F1, T 90, Minolta X 700
digitalni Sigma SD10, gore pomenuta S414, Canon EOS-D60 i meni nadrazi
Kodak 3200
Izvinjavam se bobolu jer mu kradem topic, ali mozes li malo da uporedis D60 i SD10? Kako tebi izgledaju slike sa Foveona u poredjenju sa Canonom?

austin je napisao(la):
imao sam A70 - prethodnik A80 i s414 - > minolta je babaroga za te canone - nisu uopste ista klasa- mozda gresim ali i A80 je i dalje ekonomska klasa canonove ponude.

Posto se troumim izmedju ta tri aparata, a mnogo mi znaci fokusiranje u zatvorenom (u kuci), kolika je razlika izmedju A70 i S414 po tom pitanju? Dnevno svetlo (napolju oblacno, suncano), vestacka rasveta...

Znam da A70 ima AF assist lampu ali se nije proslavio kod mene na probi. Ako je minolta losija onda samo da :wall:

Hvala

nikolica je napisao(la):
da da...Evo i ja sam bas i diskutovao sa momcima par topica nize o toj minolti...Zaista ima fenomenalne slike...A sto je jos jako bitno puno opcija imas na raspolaganju, a cena i nije tako skupa...Posto sam ja pocetnik u digitalnoj fotografiji, i uopste sve vezano sa rukovanje sa istim izgleda da ce mi ova minolta, koja mi se stvarno do sada najvise svidela, biti ulaznica u svet digitalaca :)
e da, za a80...Ne znam, nikako mi nije jasno, ZASTO, i kako je moguce na serija a se totalno razlikuje od modela do modela...svaki pravi razliciti slike, razlicite performase ima... Meni je valjda logicno da ono sto je bilo lose u a40 da je ispravljeno u a60 sto je pak bilo lose u njemu da je popravljeno u a70 i tako sve do ove a80...ali izgleda da to u masovnoj proizvodnji nije tako :(
TEK SAM POCEO DA BIRAM DOBIO SAM PONUDU IZ AMERIKE DONECE MI RODJAKA PA SAM SE IPAK ODLUCIO ZA MINOLTU S414, PRVO STO JE TAMO JEFTINA I KOLIKO SAM CITAO O DIGITALCIMA ZA SADA JE OK ALI U SVAKOM SLUCAJU JAVLJAM/

nikolica je napisao(la):
HVALA VAM SVIMA NA SAVETIMA UPRAVO SAM POSLAO MEJL SA NARUD\BENICOM ZA MINOLTU S414. U AMERICI KOSTA 218 DOLARA

bobolu je napisao(la):
...MINOLTU S414. U AMERICI KOSTA 218 DOLARA

Neverovatno! Sad sam zvao "zvanicne" uvoznike i ovde je 26000din plus porez. To je samo nekih 2.6 puta skuplje od Amerike :mad:

Nazad
Vrh Dno