Šta je novo?

Minolta A200

NShappy

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poena
955
Moja oprema  
Mobilni telefon
Huawei P30
Da li neko na forumu ima iskustva sa Konica-Minolta A200?

Imam priliku da je nabavim novu međutim, nešto sam načuo da je na njih bilo puno reklamacija tj. kvarova. Na kupljeni bih imao garanciju ali bih se načekao da je ostvarim. Čitajući review-ove na netu, nisam stekao utisak da je bilo učestalih problema sa aparatom.

Može li neko na ovom forumu da potvrdi ili opovrgne ove tvrdnje o čestim kvarovima? Možda neko blizak našim trgovcima?!? :)

Imam priliku da je nabavim novu. Naročito me privlači stabilizacija slike koja koliko toliko nadopunjava nedostatak viskokih ISO-a. Deseler sa objektivima koji bi pokrivali opseg ove Minolte (bar dva ako hoću i makro) bi za mene bio prevelika investicija. Ako neko predloži Fujija S9000, paaaa... .....ne bih za sada. Preglomazan, zoom koji mi uglavnom ne treba preko 150-200mm i ipak nemanje stabilizacije koju njegovi nešto bolji ISO-i ne mogu u potpunosti da zamenu.

Naravno, ne zanimaju me OT sa hvaljenjima drugih aparata. Zaista sam razmotrio sve što postoji na belosvetskom tržištu i KM A200 zadovoljava sve što mi treba. 28mm (koju nemaju Panasonici), stabilizacija slike (koju nemaju Fujiji), kompaktne dimenzije i cena ispod 500 eur što je jedino sa ovim mogućnostima i ovom cenom (za toliko sada ima u Austriji sa vraćenim onim njihovim PDV-om a imam u ponudi i vezu sa USA. Jeftiniji će da presudi). Jedino me ta priča sa kvarovima koleba.

Dakle, zna li neko, kvari li se svaki četvrti ili ne? :eyebrows:

ISO je valjda upotrebljiviji od stabilizacije, ali A200 nema toliko losh ISO400.

Ja bih se dvoumio izmedju A2 i S9000, A200 mi je nekako siromashna varijanta A2, a sa fujijem ipak imash veci opseg uslova slikanja, a veci zum znachi i plici DOF.

Poslednja izmena:
Nisam koristio ovaj aparat, ali koliko sam cuo najveca zalba je da su slike meke i da ima vise suma na vecim ISO podesavanjima u odnosu na konkurenciju.
Sto se tice kvarova, nisam cuo neke negativne ocene, a KM je poznata je da ima neunistivu mehaniku, mada svakom proizvodjacu se provuce poneki los komad.
Mislim da kvarljivost ne treba da te plasi, jer kod svakog renomiranog poizvodjaca moze da ti uleti los komad.

Pozdrav

driver je napisao(la):
ISO je valjda upotrebljiviji od stabilizacije, ali A200 nema toliko losh ISO400.
Da! To me i privlači.

A koliko je A2 skuplji ?

Nisam cuo da neko pominje A200 i kvarove, a dosta slusam "naokolo".
Inace, A1 je bio izuzetno dobro i kvalitetno izradjen, dugotrajan aparat, ako A200 ima istu izradu i to je veliki plus.

@bartman
Pa gde spominješ kamenu ruku, kad dotični već prati ovaj tred? Sad si mu dao povod da opet ocrni stabilizaciju kao nešto potpuno nepotrebno.

P.S. Čelična ruka, a ne kamena. :D

Poslednja izmena:
@voka_gsw

Ja coveku govori istinu, a ako mi ne veruje neka kupi aparat bez stabilizacije, pa neka slika na zumu vecem od 6x sa shutter-om od npr. 1/10 bez stativa :wall:

Osim ako nema celicnu ruku :-devil-: :D :D

Pozdrav

Uopshte necu da komentarishem i razglabam, ko ne razume, nece nikad ni razumeti.

"A" minolte su najbolji digitalci sa kombinacijom stabilizacija+ISO, i mislim da je A200 odlichna kupovina, ali ja bih pre ishao na A2, pa makar se i chekalo malo zbog kinte.

Ma znam za odnos A2 A200. Ali A2 nema nigde da se kupi. Nema je ni na bhphoto ni na adorama?!? ima je samo na relativno nepouzdanim sajtovima.

U stvari, najviše će mi faliti wireles flash ali šta je tu je. Kada bih našao A2 za malu razliku u ceni, uzeo bih.

Onako BTW, zna li neko gde kod nas ima da se kupi A200 (ili A2) ali za normalniju svotu nego kod zvaničnog uvoznika? Imam dva potencijalna izvora spolja ali bih više voleo ovde.

Ono što ti zapravo pitaš je da ti predvidimo sudbinu. :p

Niko ti ne može garantovati da ti se primerak koji dobiješ neće čudno ponašati ili ispoljiti prve mane (greške) nakon nekog vremena korišćenja (1-3 meseca efektivno). Zato i služi garancija proizvođača. Verovatno znaš za Cooler-ovu Minoltu A1 koju je prodavao pre mesec-dva (zapravo, prvi vlasnik iste je bio harvester sa DZone kome se pojavio ceo red zaglavljenih crvenih pixela na CCD-u posle kraćeg vremena korišćenja na donjem levom delu slike, isto je poručen iz inostranstva i bilo bi cimanja zbog garancije, a zvaničnog servisa ovde nije bilo/nema). Ja sam (zamalo) postao treći vlasnik iste :) ali sam se u poslednjem momentu predomislio - jednostavno, prosto je bedak imati tako finu i skupu spravu sa tako nezgodnom manom, gde svaka fotka zahteva peglanje akcijom u PS. Novac od 400-500-600 € nije mali (uračunajući dodatnu opremu itd.) tako da uvek biraj robu koja ima bolju podršku za naše tržište. Da li si pročitao ovaj tred, tu sam pomenuo neku firmu koja se predstavlja kao gen. distributer za Minolte (mada ih ja još nisam zvao da se informišem šta sve imaju), a i zna se kako "distributeri" započinju svoj život na ovim prostorima, dok ne prerastu u ozbiljne firme :).

Nakon svega, ja bih išao linijom manjeg otpora - dakle, Fuji s9000; stabilizacija ti služi samo u uskom opsegu od 1/20 do 1/10 sec max, tako da uopšte nemoj da se previše zanosiš tom opcijom. Driver je potpuno u pravu što se te stavke tiče. A Fuji je teži, glomaznost je samo + stavka kada je stabilno držanje u ruci u pitanju, tako da je i slikanje bez stabilizacije diskutabilno "uporedivo" u ovim slučajevima. Eto, nadam se da te nisam smorio. :D

Poslednja izmena:
Priču o više od polovine reklamiranih kod nas sam čuo od jednog našeg prodavca pa je samo proveravam. Znam da se sve kvari, čak i Rolsevi, ali reko da čujem iskustva od ljudi kod nas. Sada sam gledao po stranim forumima. Veoma malo se spominju kvarovi na bilo kojoj KM Axx.

A jok brate, što bi smorio. Ima smisla sve što kažeš.
J.b.š naše tržište.

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):

Ja bih se dvoumio izmedju A2 i S9000, A200 mi je nekako siromashna varijanta A2, a sa fujijem ipak imash veci opseg uslova slikanja, a veci zum znachi i plici DOF.
Ovo za DOF je delimično tačno, jer na S9500 na tele delu objektiv je F4.9, pa je teško izvući plići DOF

Totalno sam zaboravio na to Alexandre, navikao na 3.1 kod S5500 :)

NShappy, ja stvarno ne znam ko kod nas uopshte ima A2/200, valjda zato shto nema da se kupi :) Ista pricha kao sa Panasonicima, i automobilima koji nisu Golf :D

Profesionalci, f3.1 nije uvek f3.1 jer DOF pre svega zavisi od dijagonale filma/senzora. I Bartmane 6X zoom moze da bude 600mm a moze da bude i 178mm a moze da bude i 210mm... A to znaci i drugacija tolerancija iz ruke.

Što se tiče poređenja sa Fuji S9000, KM ima čak jedan stepen svetliji objektiv na 200mm. Znači po potrebi manji DOF a prednost Fujija zbog viših ISO se i tu delimično topi.

Poslednja izmena:
Abdee je napisao(la):
Profesionalci, f3.1 nije uvek f3.1 jer DOF pre svega zavisi od dijagonale filma/senzora. I Bartmane 6X zoom moze da bude 600mm a moze da bude i 178mm a moze da bude i 210mm... A to znaci i drugacija tolerancija iz ruke.

Naravno da zavisi od dijagonale senzora, ali slozices se da ovde imamo vrlo slicne senzore za poredjenje pa tako DOF zavisi samo od F vrednosti i zizne daljine.

Abdee je napisao(la):

E nismo znali, PROu :D

@Abdee

Mislio sam na 35mm formatu. Pod 6x zumom mislio sam na ekvivalent od 210 mm. Izvinjavam se ako je to dovelo do zabune, mada sam predpostavljao da se 35 mm format podrazumeva kada su u pitanju digitalci iz PS, UZ i Prosumer klase.

Pozdrav

@Bartman: Na 35mm formatu je 6X zoom 210mm jedino ako objektiv pocinje od 35mm. Ako je u sirokom delu objektiv 28mm onda je 6X zoom 168mm...

@Driver: Nisi znao.

Ne prepucavajte se u mom htreadu :mad: :mad: :mad:
Nemojte da vam dođem :whip: :whip: :whip:

Svi smo shvatili šta je ko hteo da kaže iako je bilo pogrešnog izražavanja pa nema potrebe za prepucavanjem. Nismo profesionalci ali razumemo svi ovde odnos veličine senzora, otvora blende i stvarne i ekvivalentne žarišne dužine na dubinsku oštrinu.

Minolta ima svetliji objektiv na tele delu i tu je u prednosti i zbog manjeg DOF-a i zbog slikanja u low light uslovima. Senzori su im približno iste veličine (KM ima 2/3=0.666 a Fuji 1/1.6=0.625) tako da se DOF može gotovo direktno porediti. To je ovde jedino bitno. Što odmah mora da počne prepucavanje?!? :mad:

Sve u svemu, izgleda da su kvarovi na KM ipak retki.

Pa vidish da kaze Abdee da ja nisam znao :D

Probaj minoltu pre nego sto je kupis, sa stanovista ergonomije deluje mi vrlo sitno, mislim da tu prednost ima s9500 zbog većeg rukohvata.

Minolta ima onaj fini senozr koji prebacuje EVF i LCD u zavisnosti da li je oko blizu; Minolta ima odlican bafer za RAW, pa ni ne osetis kada ga koristis; Minolta ima LiIon bateriju; Minolta bolje radi sa blicem; Minolta ima pokretni LCD u svim pravcima (osvezava se u 60 Hz - veooooma bitno!); Minolta ima stabilizaciju (vredi vise nego sto neki misle); Minolta je lepsa :D ; Minolta daje bolje slike (bolji objektiv); Eh da, da ne zaboravim da preporucim Minoltu ;)

Cooler je napisao(la):
Minolta ima onaj fini senozr koji prebacuje EVF i LCD u zavisnosti da li je oko blizu; Minolta ima odlican bafer za RAW, pa ni ne osetis kada ga koristis; Minolta ima LiIon bateriju; Minolta bolje radi sa blicem; Minolta ima pokretni LCD u svim pravcima (osvezava se u 60 Hz - veooooma bitno!); Minolta ima stabilizaciju (vredi vise nego sto neki misle); Minolta je lepsa :D ; Minolta daje bolje slike (bolji objektiv); Eh da, da ne zaboravim da preporucim Minoltu ;)
Konačno neko ko me razume. :)
Ima Minolta i daljinski uprevljač.

Cooler je napisao(la):

Da, da sve je to tačno (sem lepote) ali ...

Da se nebih ponavljao
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=704681&postcount=27

Pozdrav

Alexandar je napisao(la):
Probaj minoltu pre nego sto je kupis, sa stanovista ergonomije deluje mi vrlo sitno, mislim da tu prednost ima s9500 zbog većeg rukohvata.
Apsolutno vazan savet! Uvek probati ergonomiju uzivo, posebno kod ove kategorije aparata. To je jedan od najvaznijih stvari u odluci.
Ja imam jako velike sake, toliko da mi je grip na Canonu 1D bio prekratak. Medjutim, A1 mi je nekako bas fino seo u ruke. Sa tri prsta, ali bas fino.

To RUS -> Da, postade ovaj thread poređenje A200 i S9500.... ....a to već bilo. Hvala na podsećanju. Zaboravih tu priču koja bila baš na benchu.

Ima li negde da se proba Minolta (pa i Fuji) u blizini Novog Sada? Nisam ni jedan držao u ruci a teško je odlučiti se samo po slikama. 'Bem ti naše tržište. :mad:

Za NS ne znam, ali evo infoa iz I ruke gde imaš A200 (u Bg ;))

Zvao sam prepodne PowerCom sa prethodnog linka gde smo pričali o Fuji/KM, jesu zvanični uvoznici i imali su neku količinu A2 i A200 i to su sve rasprodali navodno pre izvesnog vremena i to više neće dobijati (jer su modili zastareli - citat). Čovek je bio ekstra ljubazan moram priznati i uputio me na njihove dilere (firma BTI 011/3540-940) da pitam kod njih. Cena je inače bila oko 500 € kod PowerCom-a.

Zvao sam BTI, to je veleprodaja, nalaze se u Požeškoj, a maloprodaja je u ProFotoBest-u koji se nalazi u sklopu SuperVero tržnog centra na Novom Beogradu (Inače blizu mene :p). Cena za A200 u dinarima = 56.900 (cca 660 €) što je izuvanje, ali bar imaš *garanciju* kod nas. Naravno, možeš da pogledaš kod njih aparat bez obaveze da ga kupiš (i u veleprodaji i maloprodaji, gde ti je bliže).

Toliko od mene u ovom javljanju. :)

Nazad
Vrh Dno