Šta je novo?

Minimalna Konfiguracija Za Win2000

mikav

Čuven
Učlanjen(a)
16.02.2004
Poena
610
koja bi bila minimalna konfiguracija za win 2000 potrebno je da radi samo jedan program Skype
Hvala

ja ga terao na p200 sa 48mb ram
samo je potrebno malo strpljenja

Kako bi bio siguran da ce raditi bez problema i stucanja, onda bi minimum bio neki P3 sa recimo 256MB memorije. Ako bi koristi skype preko zvucne kartice onda ti i ona treba kao i jos sluske sa mikrofonom. Druga opcija (verovatno lepsa i laksa) je USB VoIP/SIP telefon kompatibilan sa skype.

Poslednja izmena:
Meni je na CyrixMX na 225 MHz sa 160 MB RAM-a radio odlično, bez štucanja i zaglavljivanja. Ne traži on neki silno jak CPU (ovaj Cyrix je u celebrojnoj aritmetici nešto jači od PI, otprilike kao slabiji PII) ali je poželjno malo više RAM-a, 128 ili, ako može, još bolje 256. Jedini problem je bila ISA zvučna koja je često ispaljivala plave ekrane (irq_not_less_or_equal), mada su bili instalirani najsvežiji Win2k drajveri za nju. Ista zvučna je radila savršeno pod win98. Znači, za Skype je više nego poželjno da ima neku noviju PCI zvučnu, ovakvi problemi sa ISA karticama uopšte nisu retki pod win2k.

Poslednja izmena:
Meni radi odlično na nekom krš lapu 200MHz Intel mmx i 96Mb RAM. Makina služi otprilike samo za surf. CPU uopšte nije kritičan, ni za XP. Ako se snađeš za 256Mb RAM-a, slobodno poteraj i XP.

Za 30-40 evra možeš da obezbediš polovan računar da tera Skype - ne znam samo da li bi terao i webcam.

Ako se snađeš za 256Mb RAM-a, slobodno poteraj i XP.
A šta bi dobio time? Na takvoj konfi će XP da puzi, a 2k ako ne baš da leti, a ono prilično glatko da radi. Zašto bi menjao gladak 2k za štucav XP?

moze na cyrixu (dal bese 166, jedan od prvih) solidno da radi
Moguće, ne znam... Ja sam na poslu imao više kompova sa tim Cyrixom, ali su radili pod Win95. Posle ih nisam više sretao. Ma kažem, maltene svaki PI CPU i noviji je OK, važnije je koliko ima RAM-a.

Ja i dalje povremeno radim na K6 mašini na 200MHz, 256Mb RAM i XP SP2, full postavka, sa firewall-om (outpost mislim), NOD32, mailmagic i sve već što ide standardno uz kućnu mašinu.

Malo sporije diže sistem - verovatno jako spor disk, ali sve ostalo šljaka skroz dobro.

Niko nije ni rekao da neće da radi (ja znam lika koji je instalirao XP na PI 166 MHz non-MMX), samo ne vidim šta se dobija time.

Kako šta se dobija?

Pa upravo ono što je pitao se dobija - računar potpuno upotrebljiv za Web i Skype.

Kako šta se dobija?

Pa upravo ono što je pitao se dobija - računar potpuno upotrebljiv za Web i Skype.
A računar koji radi pod win2k nije upotrebljiv za Web i Skype? Pitam još jednom, šta se u konkretnom slučaju dobija kad se umesto win2k stavi XP, osim 3-4 puta sporijeg kompa koji štuca?

A... ;)

Nisi lepo pitao - mislio sam da govoriš o celoj temi, ne XP vs W2K.

Dobija sve prednosti XP, udobniji rad, lakšu konfiguraciju u okvir mreže i ništa neće da štuca. Uopšte nije istina da će da dobije 3-4 puta sporiji komp, razlika između XP i W2K nije toliko velika, a smanjuje se svakim dodatnim megabajtom RAM-a.

Na mašini od 128Mb bi se osetila razlika, na 256Mb već teže - već bi zavisilo od toga šta pokrećeš od programa. Uglavnom, da ne razvodnjavamo temu, čovek je jasno napomenuo šta mu treba - Win2k, napomenuo sam mu mogućnost da će mašina sa dovoljno RAM-a odlično da tera XP, nezavisno od CPU i ostalih komponenti. Možda bi mu XP bio zgodnija opcija zbog nečeg drugog, ako ništa, barem zbog veće bezbednosti u startu na netu.

Dobro, ajd, neka proba oboje ako ga ne mrzi pa neka kaže da li mu lepše radi 2k ili XP. Što reče onaj apostol, dixi et salvavi animam meam.

Hmmm, kada se samo setim... Da izivljavao sam se nad jadnim K6 na, cini mi se 333MHz, sa 128MB rama (od kojih je Windows "pojeo" oko 80MB) ali je radio.

A jel' probao neko da instalira XP na 386? :d

...pa, realno ja sam neko vreme bio prinudjen da cepam 2000 na 333MHz sa 256 ram... vuklo se ali je moglo i nesto da se odradi, manje od toga...MUCENJE! :wall:

meni je na celeronu 667 i 128mb rama win2k radio fino

Poslednja izmena:
K6 500 mhz 64rama ... i koliko se secam 5 disketa :)

Poenta priče je da je retko ko imao preko 128Mb u vreme w2k, neki i 64Mb - zaboravili ste koliko je skup RAM bio u to vreme. Skype jeste žderonja resursa, tako da uopšte ne sumnjam da za njega treba 128Mb ili više.

Zna li neko koja minimalna konfiguracija, treba da bude za PII da radi na Win2000 i da pusta bez problema divx?
Iz iskustva...

Ja sam na PII (400MHz, 192Mb RAM i s3 trio, integrisan) bez problema instalisao XPSP2, ali je pustanje divx katastrofa. Probao sam i sa Win2000, ali rezultat nije nesto mnogo bolji.

verovatno ti je problem u grafickoj, koliko znam ova je 4mb,
ja sam nekada na 500Mhz, 128mb ram i grafika 8mb, bez problema pustao divx, cak je i dvd radio

Mislim da nije problem grafička.
Na Celeronu na 600 Mhz, 256 MB ram i S3 integrisanoj kartici pod Win 2k divx radi ko zmaj ( ffdshow + mv2player ).
Znači, problem je memorija, a možda i procesor

A možda samo drajver od grafičke. Kad su krenuli Divx mašine i nisu bile bogznašta jače od 400-500MHz. Intel CPU bi trebao da može na 400MHz da vozi Divx, AMD 500+ isključivo.

Svaki mmx-compatibilan CPU (166MHz-> ) sa bar 128 MB ce ti omoguciti komotan rad.

Za DivX K6-2 iskljucivo 450Mhz ili jace i to sa dobrom karticom tipa Voodo3 ili TNT minimum, najbolje GF2 i K6-2 500MHz.
Intel moze i nesto sporiji, Celeron min 450Mhz ili P2 400Mhz takodje sa dobrom grafickom.
Naravno dosta divX-a moze da radi i na 50-100MHz sporijim procesorima ali je ovo sto sam naveo sa sigurnoscu 100% ispitano za svaki divX, a ne samo za 380x240 rezoluciju

Nazad
Vrh Dno