Šta je novo?

Mini test SD kartica

Pike

Slavan
Učlanjen(a)
15.01.2007
Poena
390
Testirane su:

1) Kingston SD 512MB
2) Corsair SD 2GB 60X
2) PQI SD 2GB 150X

Koriscen je program HD Tach RW i Card reader hama 35 in 1
Komentare prepustam vama :wave:

Prilozi

• Kingston SD 512 MB.jpg
    Kingston SD 512 MB.jpg
    331.7 KB · Pregleda: 186
  • Corsair SD 2GB 60X.jpg
    Corsair SD 2GB 60X.jpg
    329.7 KB · Pregleda: 152
  • PQI SD 2GB 150X.jpg
    PQI SD 2GB 150X.jpg
    314.3 KB · Pregleda: 140
iako ovi testovi pokazuju neku razliku, mislim da u realnom radu nema nikakve sanse da se ove razlike primete.
reko bih da je apsolutno isto koju karticu koristis.

Slažem se da su sintetički testovi uglavnom korisni na papiru, a da su u realnom radu razlike između testiranih SD kartica minimalne i za prosečnog korisnika neprimetne.

Drug je imao Apcer SD 2GB obican, bez oznake o brzini, kaze da je imao problma kada se kartica napuni tj. preko 500 slika, inace staje 1100. Kaze da se snimanje i pregled fotografija toliko uspori da mora da ceka po 10 sek. izmedju 2 slikanja ! Ima A510 sa 3 MP sto znaci da fajl nije uopste veliki, sta li bi bilo da aparat ima 7 MP ?!

To sve zavisi od aparata. Ti mali aparati su spori pa ne mogu da iskoriste brzinu, dok bi na DSLRu razlika bila primetna. Kartice se testiraju u aparatu, ne u readeru..

Mene zanima da li bi ovaj moj drug imao istih problema da je u aparatu tada imao umesto Apacera ovaj PQI 150X ? Trebalo bi da brzina znaci samo kod velikih kartica kada su skoro pune ?

Mozda bi znachilo da to stvarno traje pola sata, ali 1GB preko readera se iskopira za par minuta. Ako imash ne-DSLR, opet ti nije bitno koju karticu si kupio, ali ako imash DSLR, razlike su i 3-4x u pisanju, shto za nekoga znachi previshe...

Svi znaju da za DSLR treba koristiti brze kartice, pitanje je da li manji aparati kao sto je A520 i slicni mogu da iskoriste brze kartice da nema usporenja kada su skoro pune ? I da li je za to bitniji read ili write ?

Poslednja izmena:
tebi je nebitno dal ces svaki drugi treci dan cekati da prekopiras punu karticu na komp pola sata ili 15min.

Zavisi sa koje tačke gledaš. Meni često napravi razliku da li se bafer od 6 RAW fotki u 20D snimi na karticu za 5 ili 15 sekundi, da bi mogao da nastavim da fotkam pre nego što prođe voz...

Svi znaju da za DSLR treba koristiti brze kartice, pitanje je da li manji aparati kao sto je A520 i slicni mogu da iskoriste brze kartice da nema usporenja kada su skoro pune ? I da li je za to bitniji read ili write ?

Pa kao shto si gore mogao da prochitash vishe puta, nije bitno za male aparate, samo treba gledati da moze da postigne video da snimi, ali uglavnom sve nove kartice su dovoljno brze za bilo kakav video...

Ovaj Corsair podjednako dobro radi i kada je skoro pun tj. nema usporenja. Inace PQI je crko :S:, nije bio moj.

iako ovi testovi pokazuju neku razliku, mislim da u realnom radu nema nikakve sanse da se ove razlike primete. reko bih da je apsolutno isto koju karticu koristis.

Bogami, na mom DSLR-u se itekako primeti. Dok je bio unutra bio 2GB Corsair 60x, posto pucam RAW (.dng, oko 17MB slika), nakon okidanja sam morao da sacekam oko 5sec da bi na LCD ekranu video sliku (a i znatno vise ako okinem nekoliko puta za redom), dok od kad sam u aparat stavio Toshiba 4GB SDHC Class6 (preko 10MB/s write speed), cekam manje od 2sec. Dakle, primeti se, pa cak i iritira, tako da sam Corsair 60x prodao i kupio kao bekap jos jednu 2GB Transcend 150x karticu (oko 14-15MB/s write).

Poslednja izmena:
Ovaj PQI je bio ludilo sa 18MB/s write, ali crce.

Evo rezultata za SanDisk Ultra II 2GB ;)

Prilozi

• SanDisk Ultra II SD 2GB.jpg
    SanDisk Ultra II SD 2GB.jpg
    285.2 KB · Pregleda: 66
Vrh Dno