Šta je novo?

Mini Silent PC.

DaPimp

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2005
Poena
680
Namena - Net , audio/video, office.
Zelje: Da bude sto tisa masina, sto manja, eventualno sto lepsa :) Nesto kao dell studio hybrid.

Moja razmisljanja idu u ovom pravcu.
Horizontalno kuciste. / ili neko sto manje / sto lepse :D - Kuciste za max 2hdd-a. znaci totalna usteda na prostoru.
Core2duo E5200 ili pandam kod amd-a / Mozda cak i nesto slabije.
Micro ATX ploce: J&W u slucaju amd-a ili Intel u slucaju (intela) - integrisana grafika naravno. (mogu i druge ploce da dodju u razmatranje, samo je vazno da je graficka integrisana i da ne "stuca" hd na istoj).
2gb Ram-a. na 800mhz ili vise.
Hdd. monitor i ostala periferijama mi ne trebaju.
Budzet: recimo oko 300 eur.

Hvala unapred.

Edit - Ovo mi se svidja kao resenje za 150EUR + ram i kuciste i to je to :) ali nema kod nas :( http://www.mini-itx.com/reviews/zotac-ion/

Poslednja izmena:
I meni je dugo vremena bila zelja dasastavim mini ITX masinu i od skoro imam sledece:

- INTEL DQ45EK mini itx ploca sa Q45 chipsetom i integrisanom GMA4500 oko 90e

- INTEL E5200 procesor o kome se sve zna ~ 60e

- Kuciste APEX MI100, miniITX tover u koji "idu" standardne desktop komponenete

- Memorija 2x2GB ~ 40e

- Hard WD green 500GB ~ 45e

- Optka bilo koja ~ 18e

Sto ukupno dolazi do cifre od oko ~313e ali s' obzirom da su cene skroz okvirne moze da varira +- 10e

Kombinacija radi savrseno (posle prvih problema sa plocom), procesoru se moze smanjiti napon na 1,06V i time smanjiti jos vise potrosnja i zagrevanje, integrisana graficka je DX10 kompatibilna i sposobna da prikaze fullHD materijal. Kuciste je skuceno, ali to je cena male masine, napajanje je tiho, a originalni fan se moze zameniti nekom noctuom.

Probao sam varijantu i sa dual core Celeronom E1400, sto pojeftinjuje masinu za 20-ak eura, a perfomanse ne trpe mnogo zbog toga. Multimedija radi potpuno i sto, office programi slicno, jedino je problem sa raspakivanjem velikih multimedjalnih datoteka

Poslednja izmena:
Ne treba mu hard.
Evo mog predloga:

AMD Athlon 64 X2 4850e ~5000 din
J&W RS780UVD-AM2+ ~5900
2X2GB DDR2 KingMax, PC1066 ~4500
Mogao bi da razmislis o dodavanju neke pasivne nVidije 8400GS, da bi mogao da gledas filmove u bilo kom plejeru koriscenjem CUDA-e, ona je ~2700 din
LC Power 2039MB sa napajanjem od 380W ~4900
Samsung SH-S223F ~1800

Ukupno ~24800 din.

Alternativno, mozes da uzmes ovo vrlo lepo NZXT Duet kuciste:

http://www.nzxt.com/products/duet/ i LC Power napajanje od 420W

ali je to kuciste Full ATX, pa nisam siguran da bi ti odgovaralo.

Poslednja izmena:
Hvala obojici na odgovorima.

Copycat, vise naginjem intel kombinaciji. Tako da mi je tvoja masina "bliza".
Koliko sam citao po review-ima, ovo kuciste dolazi bez fan-a ? Izvor: http://www.itsvet.com/tekst/apex-supercase-mi-100/2174/
Drugo pitanje , na kakve probleme sa plocom si naleteo ?
Poslednje pitanje: Da li je stabilna za 24x7 rad na duze vreme?

Hvala unapred na odgovorima.

@Peja.
Potpuno istu kompu sam imao u glavi kao prvu ideju. :) samo opet nekako intelu naginjem, ma da ne znam ni ja sam sto :) I kuciste je mnogo gadno :) Za sad mi je favorit ovo kuciste sto je predlozio copycat.

Ma ql, posle malo razmisljanja i ja sam vise za Intela, ali ne znam kako ta integrisana grafa izlazi na kraj sa HD ripovima, znaci da li moze da preuzme na sebe prikazivanje i L4.1 i L5.1 ripova, da li to funkcionise glatko... Zato sam predlozio ubacivanje 8400GS.

Hvala obojici na odgovorima.

Copycat, vise naginjem intel kombinaciji. Tako da mi je tvoja masina "bliza".
Koliko sam citao po review-ima, ovo kuciste dolazi bez fan-a ? Izvor: http://www.itsvet.com/tekst/apex-supercase-mi-100/2174/
Drugo pitanje , na kakve probleme sa plocom si naleteo ?
Poslednje pitanje: Da li je stabilna za 24x7 rad na duze vreme?

Hvala unapred na odgovorima.

@Peja.
Potpuno istu kompu sam imao u glavi kao prvu ideju. :) samo opet nekako intelu naginjem, ma da ne znam ni ja sam sto :) I kuciste je mnogo gadno :) Za sad mi je favorit ovo kuciste sto je predlozio copycat.

Prva ploca koju sam uzeo imala je problem sa temperaturama ICH, koje su isle i do 85 stepeni, grafika je flickovala (prikaz na moonitoru poskakivao). Problem sa zagrevanjem ICH sam resio zamenom ploce, gde je temperatura bila oko 60 stepeni, a za trajno na ICH sam stavio pasivni kuler koji sada temperaturu odzava na nekih 50 stepeni.

Proceru sam uz pomoc programa CPUgenie (imas trial verziju na njihovom sajtu) pronasao najnizi napon na kome radi stabilno na nazivnom taktu i tako radi vec mesec dana.

Problem sa hladjenjem kucista sam resio prvo jednom 12-icom, medjutim kasnije sam pronasao skoro necujan slot kuler koji je mnogo efikasniji u ovom slucaju, jer izbacuje vazduh sa strane gde se nalaze ICH i cipset.

Inace ova graficka lako "vari" kako full BR tako i 1080 ili 740 ripove. Inace da napomenem da u visti graficka ima ocenu 4 sto je prilicno dobro za integraciju.

Ja sam se za ovu plocu opredelio iz tri razloga, AMD sistem je prilicno skuplji (ploce kostaju od 140e pa do...), INTEL D945GCLF2 je ploca koja zbog lose integrisane grafike (GMA950) nije u stanju da pusta fulHD materijal i na kraju zato sto nisam uspeo kod nas da pronadjem INTEL DG45FC koji ima 7.1 zvuk i integrisanu GMA X4500HD graficku

Inace cela moja ideja potekla je odavde

E sad kako mi racunar radi 24/7/30/12 ili non-stop ni usteda el. enirgije nije zanemarljiva.

140e+??? Gde si ti to video, ja znam svega par hiend AMD ploca koje prelaze tu brojku. :)
Inace najveca mana intela su ti vreli chipseti... Mozda da se uklopi sa nekom nVidia plocom :-/

Malo pazljivije procitas i sve ti bude jasno...

Ko kod nas prodaje miniITX ploce, uopste?

Zovi ih pa se raspitaj o cenama.

Nazad
Vrh Dno