Šta je novo?

MINI (mikro) ŠTAMPARIJA za 1000 € ?

originall

Slavan
Učlanjen(a)
30.06.2006
Poena
300
Do sada sam dizajn i štampu radio uglavnom za prijatelje i poznanike, ali sad dobijam ozbiljnije ponude pa sam odlučio da za početak oformim „in house“ mini štampariju. Naime, trenutno imam HP DeskJet 5150, koji uzgred kao kućni štampač služi fantastično, ali u svjetlu novih potreba ne odgovara mi. Bitan mi je kvalitet, brzina i isplativost štampe.

1. Kvalitet – na trenutnom štampaču boje su blijede i isprane u odnosu na profi brošure koje srećem i papir koji koristim (115g, 120g iz kjižare, koji nađem) nije za profi upotrebu (bar mi se čini).
2. Brzina – Želim mogućnost štampe do 2000 ful kolor A4 strana dnevno.
3. Isplativost – Idealno oko 0.05 € po brošuri (2 A4 ful kolor strane sa papirom. Ali i veća cjena je prihvatljiva)

Planiram štampati kvalitetne brošure, vizitke, pozivnice, stone kalendare, plastificirane plakate, kataloge, i slično. Dakle treba mi:

1. Laserski štampač (oko 500 €)
2. Nož za rezanje papira
3. Nešto za povezivanje papira u katalog
4. Preporučite koji papir da koristim za šta (o tome znam jako malo)

Svjestan sam ograničenja koja nameće ovako mali budžet, ali vjerujem da postoji riješenje. Budite ljubazni podjelite samnom vaše znanje i iskustvo i ako smatrate da ta kombinacija nije moguća. Hvala svima.

originall je napisao(la):
Do sada sam dizajn i štampu radio uglavnom za prijatelje i poznanike, ali sad dobijam ozbiljnije ponude pa sam odlučio da za početak oformim „in house“ mini štampariju. Naime, trenutno imam HP DeskJet 5150, koji uzgred kao kućni štampač služi fantastično, ali u svjetlu novih potreba ne odgovara mi. Bitan mi je kvalitet, brzina i isplativost štampe.

1. Kvalitet – na trenutnom štampaču boje su blijede i isprane u odnosu na profi brošure koje srećem i papir koji koristim (115g, 120g iz kjižare, koji nađem) nije za profi upotrebu (bar mi se čini).
2. Brzina – Želim mogućnost štampe do 2000 ful kolor A4 strana dnevno.
3. Isplativost – Idealno oko 0.05 € po brošuri (2 A4 ful kolor strane sa papirom. Ali i veća cjena je prihvatljiva)

Planiram štampati kvalitetne brošure, vizitke, pozivnice, stone kalendare, plastificirane plakate, kataloge, i slično. Dakle treba mi:

1. Laserski štampač (oko 500 €)
2. Nož za rezanje papira
3. Nešto za povezivanje papira u katalog
4. Preporučite koji papir da koristim za šta (o tome znam jako malo)

Svjestan sam ograničenja koja nameće ovako mali budžet, ali vjerujem da postoji riješenje. Budite ljubazni podjelite samnom vaše znanje i iskustvo i ako smatrate da ta kombinacija nije moguća. Hvala svima.

Posle 7 god. digitalne štampe mogu ti reći da tako nešto postoji samo u zemlji Dembeliji.:wall: Postavi u Zoni to pitanje dobro će doći kao šala.:-devil-: Ni na tu sumu kad bi dodao još jednu 0 nebi bilo dovoljno za mašinu čiji prosečni kolor otisak košta 0.05e.
Da ne duzim evo linka http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=16895

@Marsovac
Hvala za link.

@Adam
Nema razloga za tako negativan stav, kao prvo rekao sam da bi idealna cjena bila 0.05e i da je veca cjena prihvatljiva. Pokušaću da obrazložim zašto sam tu cifru stavio kao vodilju.

50 ml boje za HP DeskJet košta 5 c. Sa 9,5 ml štampao sam 60 strana (oko 90% pokrivenosti), znači 0.95 € košta boja za 30 A4 brošura, dakle boja za 1 brošuro dođe približno 0.03 €.

U zadnjem poslu koristio sam 120g papir za laser koji na komad košta 0.02 €, što zajedno dođe 0.05 €.

Naravno treba uračunati i kertridž koji poslije određenog broja punjenja umre (ne znam tačno koliki je taj broj, ovaj sam do sada sam ga punio 9 puta i radi besprekorno). Kertridž košta nekih 25 € (ovo sam dobio svježu informaciju nisam još kupovao tamo), uzmimo neka može da se napuni 25 puta (pri svakom punjenju štampam 30 brošura) što znači da na 30 brošura ide 1 € amortizacije za kertridž, odnosno na cjenu brošure treba dodati još nekih 0.033 €.

Dakle ukupna cjena 1 brošure sa ~ 90% pokrivenosti bojom na 2 strane košta probližno 0.08 €. Razlog zbog koga sam naveo da bi idealna cjena bila oko 0.05 € je taj što sam na nekoliko mjesta naišao na pomene o tome da su laserski štampači isplativiji na duže staze.

"(oko 90% pokrivenosti)" hajde okači jednu stranicu mozda ti mogu pomoći.
Papir kupi u štampariji koja je raspolozena da se igra sa tim.Prodaje se na 100 tabaka dimenzija 70cm x 100cm pa ti ih iseku na zeljenu dimenziju.Za ink koristi hrapave a za laser premazane.
link za noz...... http://www.gausi.co.yu/

Okačio sam jednu stranicu, pogledaj. Hvala za link, ima zanimljivih stvari. Upravo preuzimam cjenovnik.

Prilozi

• INSIDE.jpg
    INSIDE.jpg
    75.7 KB · Pregleda: 199
Auuu bre.Ako ovo uspevaš da štampaš za 0.08e ne menjaj ništa,jedino mozes kupiti boju na 1l ili 5l jer sa bilo kojim do 500e nema šanse pa i sa refilovanim tonerima u kućnoj radinosti da štampaš za toliko.Jedino ako nemaš problema sa brzinom i kvalitetom otiska inkjeta.Ako već imaš tiraz od 2000 otisaka dnevno štampaj ih usluzno na ofset to te ne košta ništa.:type:

Pogledaj i ovu temu:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=96751

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno